Guide: Allt om Bugaboo Bee

av Anna
Guide över alla skillnader mellan olika versioner av Bugaboo Bee

Alla skillnader mellan Bee Classic, Bee +, Bee 3, Bee 5 och Bee 6

Det är inte alltid enkelt att se skillnaden mellan olika versioner av en barnvagnsmodell som Bugaboo Bee. Bugaboo har inte årsmodeller på sina barnvagnar. Istället uppdaterar de modellerna med jämna mellanrum. Ibland kan det gå ett par år mellan versionerna, ibland kan det gå mer än fem år innan en vagn görs om.

Denna guide är till för att hjälpa den som vill förstå vad skillnaderna är mellan olika versioner av Bee, samt hur man kan identifiera vilken version av Bee det är man har eller funderar att köpa på. Bilden ovan är en översikt över olika Bugaboo Bee, nedan finns en kort sammanfattning av vad som är unikt för varje Bugaboo Bee:

Bugaboo Bee Classic

Classic är den första versionen av Bee, och började säljas år 2007. Classic är den Bee som skiljer sig mest från de andra varianterna. Eftersom det har gått mer än 10 år sedan Classic utgick så är reservdelar i princip omöjliga att hitta, vilket gör att Bee Classic numera har ett mycket lågt andrahandsvärde.

Bee Classic är lätt att känna igen på de hela hjulsidorna. Det gick dock även att använda Bee + hjul på Classic-chassit, så det har funnits en del hybrider av vagnen. När man ska vända på sittdelen till Classic så behöver man lossa på både sits och sufflett, vilket var ganska omständligt. Det finns ingen liggdel till Classic. Vagnen var också drabbad av flera vanliga problem, såsom trasiga sufflettspännen och att sitsen sprack. Inga andra suffletter än vagnens egna funkar på Bugaboo Bee Classic.

Läs min recension av Bugaboo Bee Classic

Bugaboo Bee +

Bugaboo Bee +, även kallad Bugaboo Bee Plus, började säljas år 2010. Bee+ fanns både med aluminiumchassi och med svart chassi. Bee + har en kortare sufflett, men det går även att använda nyare suffletter på en Bee +. Antalet knapphål på suffletterna är olika för olika versioner, men bågarna är öikadana så därför fungerar suffletterna från +, 3, 5 och 6 på alla versioner.

Bee + kan kännas igen på hjulen med ekrar. Den har lite mer upprätt sittläge än Classic, men inte lika plant liggläge. I jämförelse med Classic är Bee + rymligare, då inte bara sittyta utan även ryggstödet kan förlängas. Bee + hade i perioder problem med att framhjulen vobblade, något som gick att åtgärda med o-ringar.

Läs min recension av Bugaboo Bee +

Bugaboo Bee 3

Bee 3 började säljas år 2014, och från och med denna versioner finns sittdelsklädslar även i andra färger i svart. Bee 3 och Bee + är rakt av utbytbara mot varandra när det kommer till delar, allt som funkar på den enda versionen funkar också på den andra. När Bee 3 lanserades släpptes också en liggdel för Bee, som även funkar på Bee +.

Skillnaderna är främst att från Bee 3 så fick vagnen förlängningsbar sufflett, en ny sele som kan delas i fem delar, större varukorg och ett förstärkt chassi. Det syns inte att chassit är annorlunda, men det känns när man kör vagnen. Bee 3 är betydligt mer stabil än sina föregångare, och inte alls svajig sidledes.

Läs min recension av Bugaboo Bee 3

Bugaboo Bee 5

Bee 5 lanserades i början av år 2017. För den som undrar varför Bugaboo hoppade över Bee 4, så ska det enligt utgift bero på att Bee är en mycket populär barnvagn i många länder i Asien, och att det där finns en folktro om att siffran fyra är ett olycksnummer. Bee 5 är väldigt lik Bee 3. Men det är mycket enklare att se skillnad mellan Bee 5 och Bee 3, än vad det är att se skillnad mellan Bee 3 och Bee +.

Till skillnad från de tidigare modellerna så har Bee 5 lätt identifierbara, inbyggda fästen – på sidan av chassit och på handtaget finns fäste för mugghållare och parasoll, och nere vid bromsen finns fäste för Bugaboos ståbräda. Bee 5 är mer flexibel i utseende. Hjulen har utbytbara navkapslar, och handtaget har utbytbara grips, alltså handtagsöverdrag av läderimitation. Bee 5 har fått ett chassit som är ytterligare förstärkt, och är således ännu mer stabil. Det innebar också att vagnen kunde få en högre maxvikt, alla Bee 5 är godkända för 22 kg i sittdelen.

Läs min recension av Bugaboo Bee 5

Bugaboo Bee 6

Bee 6 lanserades hösten 2020. Även om versionen är mycket lik Bee 5 och de äldre modellerna av Bugaboo Bee så kommer Bee 6 med en del unika, nya funktioner. Det här är de främsta skillnaderna mellan Bee 6 och andra Bugaboo Bee:

  • Bee 6 har större hjul, 7 inches istället för 6 inches. Vagnen har också fjädring på alla fyra hjul.
  • Sittdel på Bee 6 har en svängbar bygel. Bygel kan inte användas på äldre versioner, då fästena sitter i sittdelen.
  • Klädseln är på Bee 6 luftigare, och även sittdelsstommen är konstruerad för att släppa igenom luft.
  • Slutligen har Bee 6 också en förlängningsbar sufflett, men nytt är att den fått 2 stycken titt-/vädringsluckor.

Precis som Bee 5 har också Bee 6 ett stabilt chassi. Maxvikten är 22 kg när sittdelen är framåtvänd, 15 kg när den är bakåtvänd. Detta på grund av de nya säkerhetsstandarden för barnvagnar kallad EN1888:2018. Standard kontrollerar både vilken vikt vagn max klarar vad gäller styrka, men också vad gäller balans – vagnen får inte kunna tippa.

Läs min recension av Bugaboo Bee 6

Läs gärna min tidigare version av denna guide för svar på vanliga frågor om Bee.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Bee hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Mio 28 juni, 2021 - 15:31

Hej
Tack för din utförliga guide! Är på jakt efter ett ber som extravagn och det underlättar med infon i dina inlägg då vissa vagnar verkar vara ”hemmabyggen” och andra vet säljaren inte modell. Har funderat på att bygga en egen men undrar om det som behövs alltid ingår i baspaketet: alltså chassi, sittdel, hjul, sufflettbågar osv? Så man alltid köper bas, style set plus sufflett för att få en komplett vagn? Tack på förhand!

Reply
Anna 28 juni, 2021 - 17:41

Hej!
Den frågan är svår att svara på, för Bee kan säljas i väldigt olika utföranden där olika delar ingår. Så tyvärr vet jag inte säkert vad som avses med baspaket, då det kan variera!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar