Stokke Trailz med sittdel

av Anna
Recension av Stokke Trailz

Recension av Stokke Trailz

Inköp: Stokke Trailz med sittdel kostar cirka 9800 kr. Detta är ett recensionsexemplar från Stokke.
Försäljning: Andrahandsvärdet verkar ligga på runt 7000-8000 kr.
Typ av vagn: Duovagn.

Kanske är detta världens mest utdragna recension av en duovagn? Jag tror att risken finns, med tanke på att jag skrev om Stokke Trailz med liggdel i september 2014 och nu avslutar med att skriva om Stokke Trailz med sittdel i maj 2016. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det, och om något kan jag väl påstå att jag verkligen hunnit suga på karamellen innan jag bestämde mig för vad jag egentligen tycker om Trailz. Eftersom att jag redan har recenserat halva vagnen tidigare så är det här en kortare version där jag främst går igenom sittdelen samt hur mitt intryck av vagnen har förändrats på 1,5 år. Med liggdelen på chassit minns jag att jag främst uppfattade jag Stokke Trailz som väldigt stor och det kvarstår delvis när jag kör den med sittdelen. Men med ett större barn i vagnen så känns också vagnens yttermått bättre motiverade, och kanske är det därför jag faktiskt gillade Trailz lite mer nu år  2016 än jag gjorde år 2014?

Stokke Trailz var en av de hetaste vagnarna på barnvagnsmarknaden under vintern 2015/2016 och populäriteten verkar inte ha börjat dala än. Stokke har ju länge haft en mycket bra känsla för färg och form vad gäller inredning och med Trailz verkar de äntligen ha hittat rätt bland barnvagnsformerna. Jag tycker själv att Trailz är estetiskt tilltalande, och det parat med att den har många av de ofta mycket uppskattade barnvagnsegenskaper är helt enkelt en lycka kombination. Trailz är dock en dyr vagn och även andrahandsvärdet ligger högt. Frågan är då om funktioner och körkänsla motiverar priset?

Stokke-trailz-sittdel

Stokkes vagnsmodeller Crusi, Xplory och Trailz har samma sittdel, det vill säga sittdelen funkar på alla tre chassin. Det är en ergonomisk sittdel och den är väldigt välkonstruerad. Jag som även använder en matstol från Stokke (Steps) känner igen många funktioner och knappar, och jag gillar verkligen Stokkes konsekventa tänk. Men de kan på samma gång vara nytänkande, om vi jämför med hur andra barnvagnar fungerar. Som bilden nederst i mitten i bildcollaget ovan visar så är det mycket som händer där sittdel möter chassi. För att lossa sittdelen helt så pressar man in de stora gråa knapparna på vardera sidan (1), en smidig lösning i och med att det är precis där man vill hålla händerna om man ska bära sittdelen. Man behöver alltså inte byta till ett bärande grepp efter att ha lösgjort sittdelen från chassit. När man fäster sittdelen vid chassit så finns det en tydlig färgindikation som visar grönt om sittdelen är korrekt fastsatt (2).

För att vinkla till vilo- och liggläge så är det med ergonomiska sittdelar vanligast att det finns någon slags spärr att lossa på baksidan av ryggstödet. Men på Stokke Trailz sitter den spärren som en rund liten stavknapp på höger sida av sittdelen (3). Trycker man in den så kan man därefter justera sittdelen. En lite ovanlig lösning som det kan ta lite tid innan man bemästrar helt smidigt men samtidigt känns knappen lättåtkomlig, man behöver inte gå runt sittdelen för att fälla den (om man har barnet vänt mot sig). En liten bit ned på chassit finns även spärrar som används när vagnen ska gällas ihop (4). Trailz sittdel är som bilderna visar vändbar och kan ställas i ligg-, vilo- och ett upprätt sittläge. Bilden längst ned till höger i collaget ovan visar fotstödet sett snett underifrån och där syns den vita spärren som ska tryckas in om man vill reglera längden på fotstödet. Drar man ut det för långt så kan det lossna helt från sittdelen, men det betyder inte att sittdelen gått sönder utan fotstödet kan enkelt sättas på plats igen.

Stokke-trailz-sufflett-detaljer

Suffletten har en bred solkeps i ett styvt material, det ger en väldigt snygg siluett men innebär också att suffletten är som en kant längs ryggstödet även när den är fälld bakåt. Om det är varmt ute så går det att öppna upp den nedre panelen av suffletten med en dragkedja, där under finns ett meshnät som släpper in lite mer luft och ger en bättre ventilering i sittdelen. Stokke Trailz sittdel är väldigt ombonad och mysig. Den ser grund ut på bild men jag tycker den är ganska rymlig – i min recension av Stokke Crusi finns en bild på min treåring i sittdelen. Selen kan regleras i längd men även i tre höjdlägen i ryggstödet. Bygeln är inte riktigt en swing away-bygel, den har ingen längd och kan inte ställas upp i öppet läge. Men den är lite elastisk och kan lossas i ena änden och böjas upp när man sätter i barnet.

Stokke-Trailz-fallning-varukorg

Är man sugen på en Trailz och ofta tar barnvagnen med sig i bilen så är det värt att känna till dels att sittdelen alltid måste tas av från chassit innan det fälls, vilket jag tycker är en nackdel med vagnen. Dels att chassit ihopfällt faktiskt är riktigt platt och kompakt, vilket jag tycker är en fördel med vagnen. Stokke Trailz har ett knäledshandtag som kan vinklas i flera olika lägen, och även kan vikas in helt för att göra vagnen kortare. När chassit ska fällas så kan man dessutom med en teleskopfunktion skjuta in handtaget i chassit. Denna funktion kan inte användas för att höjdreglera handtaget när man kör vagnen utan fyller endast en funktion vid fällning. Väl ihopfälld kan man stapla sittdelen på chassit och få ett ganska kompakt paket att lassa in i bilen (1). Tar man av bygeln från sittdelen så blir den ju dessutom lite plattare och enklare att packa (2).

Stokke Trailz har fyra lufthjul, de två främre är svängbara men kan även låsas i fast läge genom att man pressar ned de två vita spärrarna på chassit (3). Det är en ganska bra höjd från mark till varukorg och det tillsammans med de rejäla hjulen gör att Trailz klarar av en del terräng. Men det bästa med varukorgen är förstås dess storlek. Den bakre, rundande kanten kan antingen has utfälld som på bilden (4), eller så kan den vikas in. Då blir varukorgen ett utrymme som är helt öppet baktill, vilket kan vara praktiskt om man vill lasta in något riktigt stort. Maxvikten för varukorgen är 10 kg men har man stora föremål som inte väger så mycket så finns det gott om utrymme att bygga på höjden.

Stokke-Trailz-korkansla

Ordet plastig används ofta i negativa sammanhang när man vill beskriva en vagn man inte gillar för att den kanske känns bräcklig eller billigt konstruerad. Jag tycker inte att något av de orden stämmer in på Trailz, den känns ganska gedigen och snarare väldigt påkostad. Jag vet dock att en del har upplevt en del missljud från sin Trailz, speciellt vintertid när det har varit fuktigt och kallt, och det beror nog åtminstone delsvis på att plast mot plast har en förmåga att skapa oljud. Och Trailz har en hel del plastkomponenter. Men fördelen med detta är förstås att det gör att en så pass stor vagn ändå inte behöver vara så tung. Sittdelen är väldigt lätt och chassit väger strax under 10 kg.
Stokke Trailz är en stor vagn! Ser man den med liggdelen på kan man nästan känna sig överväldigad av dess omfattning. Men ögat lurar en lite, bredden på Trailz är fullständiga normala 62 cm. Snarare är det höjden som sticker ut. Både sitt- och liggdel är högt placerad. Med ett litet barn kan en hög sittdel vara väldigt skönt för föräldern, det skonar ryggen aning när man inte behöver böja sig så djupt för att plocka upp sin bebis. Men när barnet blir äldre och därmed också tyngre så kan situationen bli den motsatta. Ett större barn ska då lyftas från marken upp i den höga sittdelen och sedan ner igen. Ofta avråder barnvagnstillverkarna från att låta barn själva klättra i och ur sittdelen, men är sittdelen lågt placerad och man själv finns med, kanske med en hjälpande hand bakom barnet och medan den andra handen håller vagnen stadig, så kan det vara mindre ansträngande för den vuxnes rygg och axlar. Och så är också min känsla för Trailz. När min tvååring, på bilderna ovan, väl satt på plats så gillade jag att han kom nära mig och han själv gillade utsikten han fick. Men att lyfta upp honom dit var rätt tung, och då vägde han ändå 3-4 kg under Trailz maxvikt på 15 kg.

Körkänslan i Trailz tycker jag är bra. Tanken med vagnen är att den ska kunna ta sig fram överallt och nog klarade den min förortsterräng, men jag skulle ändå inte riktigt kalla Trailz för en terrängvagn. Ska man regelbundet gå i skogen eller i grövre terräng så finns det vagnar som passar ändamålet bättre. Det finns fjädring i chassit och det stora lufthjulen gör körningen mjukare. Utrymmet för långa ben är godkänt och Trailz funkar således även för de lite längre föräldrarna. Känslan i själva vagnen är också något jag tycker om. Klädslarna är mycket välsydda och alla knappar är enkla att trycka in, alla spärrar är tydliga och greppvänliga. Stokke Trailz är enkel att använda och så länge man kommer överens med storleken så gillar man den just för det okomplicerade. Att Stokke dessutom är duktiga på att släppa nya färger på klädslar och andra tillbehör är dessutom en rolig bonus.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Stokke Trailz hos: Babyland
Handla Stokke Trailz hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Amanda 17 maj, 2016 - 12:39

Jag tänker liggläge – fotstöd… Halkar inte barnets fötter ner när den lilla kroppen är helt avslappnad? Det är det enda jag inte riktigt förstår med vagnen, annars verkar den underbar…!

Reply
Anna 18 maj, 2016 - 22:36

Hej, jag förstår hur du tänker men har faktiskt aldrig upplevt att det är ett problem. Viktigt att se till att man då har rätt längd på fotstödet förstås!
/Anna

Reply
Claudia 30 juli, 2020 - 14:17

Hej Anna,
helt fantastiskt sida! Vet du kanske om det kanske finns snart en ny modell på marknaden? Vore toppen. 🙂

Om du måste välja mellan Stokke Trailz och Bugaboo Donkey (3): vilken skulle du välja? OBS: tanken är att vi använda
er vagnen som singelvagn. Med Bugaboo tycker jag det är lite synd att suffletten bara finns i 5 tråkiga färger och att hela vagnen är ganska låg. Men körkänslan och sidoväskan är guld värda.
Stort tack 🙂
Claudia

Reply
Anna 7 september, 2020 - 15:30

Hej Clauida!
Tvärtom tyvärr. Enligt vad jag har hört så ska Stokke Trailz utgå, så vill du köpa den modellen ny så är det nog nu man ska slå till!
/Anna

Reply
Beatrice 17 september, 2022 - 08:13

Vad är det för grå åkpåse på bilden ?

Reply
Anna 19 september, 2022 - 08:42

Hej Beatrice!
Det är Skip Hops fantastiska åkpåse: https://ombarnvagnar.com/2016/04/skip-hop-three-seasons-akpase/
Den tillverkas tyvärr inte längre men jag ser den säljas ibland på FB Marketplace och på Blocket. De fanns i två storlekar, en för babyskydd/liggdel, och en för större barn. Den fanns även i två färger: svart och gråmelerad.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar