Dubatti One 2018

av Anna

I början av förra året recenserade jag en för den svenska marknaden hela ny barnvagn – Dubatti One. I recensionen finns en komplett genomgång av vagnens funktioner, ihopfällning och hur liggdelen ser ut. För 2018 har Dubatti släppt en uppdaterad version av One. Jag visst sedan länge att det skulle komma en längre sufflett och rymligare varukorg till vagnen men blev glatt överraskad när jag insåg att Dubatti också förbättrat fjädringen avsevärt, vilket bidrar positivt till hela vagnens körkänsla. Mycket är sig förstås likt mellan den gamla och den nya versionen. Dubatti One har kvar sin stora, stora luftfyllda hjul – fram och bakhjul är faktiskt lika stora. Det finns också en uppsättning mindre hjul för vagnen men jag föredrar helt klart dessa mer rejäla däck. Dubatti One har kvar samma smidig, kompakta ihopfällning och den i kollektivtrafiken smarta funktionen att handtaget kan tryckas hela vägen in mot chassit. Sitt- och liggdelsklädseln fästs på samma ram, och sittdelen är givetvis vändbar.

Den nya suffletten kan ställas i flera olika lägen. Man kan ha den helt nedfälld, halv utfälld eller fullt utfälld. Men sen finns också ett nytt, fjärde läge som uppnås genom att man öppnar upp suffletten med en dragkedja och drar fram den ett steg till. Med förlängningen utfälld får man ett riktigt bra solskydd för barnet och inget extra, kompletterande solskydd behövs. Men Dubatti har tänkt till och gjort den bakre delen av förlängningen dubbel. Det övre lagret kan vikas undan och under finns då ett meshnät som är bra att ha framme när det är varmt och man vill kunna släppa in luft. Dubatti One har samma sufflett till sittdelen som till liggdelen, så samma goda ventilation kan man få till även när man kör vagnen med en liten bebis.

Varukorgen på gamla Dubatti One var väldigt liten. Den nya varukorgen är inte direkt stor. Men den är större. Och framför allt är den betydligt mycket mer praktisk när man använder den. Varukorgen kan nämligen öppnas upp både baktill och framtill. Luckorna hålls på plats med tysta magnetfästen. Fördelen med att varukorgen kan öppnas från två sidor är att man aldrig behöver famla runt i blindo när man leta efter något, utan det är lätt åtkomligt bara man väljer att titta in i varukorgen från rätt håll. En annan fördel är att man faktiskt kan använda varukorgen med båda luckorna öppnar, och på så sätt kan man få plats även med lite större, eller framför allt längre föremål under vagnen.

Som sagt, jag kände till uppdateringen av suffletten och varukorgen på Dubatti One. Men efter att ha tagit första promenaden var jag tvungen att höra av mig till Dubatti för att fråga om de ändrat fjädringen eller om jag hade ett väldigt dåligt minne som inte alls kände igen körkänslan. Visade sig att mitt minne var det inget fel på – fjädringen har kraftigt förbättrats på nya Dubatti One och man märker av det direkt. Vagnen har faktiskt ett litet gung nu och det ihop med de stora lufthjulen borgar för ett riktigt skönt rull. Det här är verkligen en vagn som lämpar sig väl för långpromenader och som även fixar lite ruffare underlag. Jag tvivlar inte på att den kommer rulla lätt i snön i vinter heller.

Att sitt- och liggdelen kan höjas och sänkas är en funktion som finns kvar sedan tidigare. Spärrarna på sidan av sittdelsramen kan dras åt sidan varpå ramen kan justeras mellan ett lägre och ett högre läge. När man ska ta av ramen från chassit så håller man in samma spärrar och lyfter hela vägen upp. Höjdskillnaden på ramen är märkbar, bilderna till höger i collaget ovan visar överst hur det lägre läget ser ut och bilden under visar Dubatti One med ramen i det högre läget. Jag är också mycket förtjust i de nya melerade tygerna på klädseln och att handtaget fått så fint borstad läderimitation på handtag och bygel.

Allt som allt har Dubatti effektivt suddat ut alla de klassiska barnsjukdomar som första versionen av One led av, och har nu släppt en uppdatering som jag tror att många, som sen innan gillade vagnens grundidé, kommer att bli förtjusta i. Både jag och min ettåring uppskattade promenaderna med Dubatti One väldigt mycket. Efter denna bearbetning av One är det svårt att inte bli nyfiken på vad Dubatti kan tänkas ha för andra barnvagnsmodeller på gång!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se bästa pris för Dubatti One hos: Babyland

Du kanske också gillar

9 kommentarer

Madeleine 1 juli, 2018 - 17:24

Om man ska köp sin absolut sista barnvagn i livet till en bebis. Vilken kan ska man köpa då…. Det är tredje barnet och den ska köras med sitt/ståbräda redan när den har liggdel och gärna ha hög max kg för sittdelen då vi tror att trean kanske får åka vagn något längre än de andra barnen. Har fått enrom beslutsångest denna gång

Reply
Rebecca 15 juli, 2018 - 21:41

Provade Dubatti One när det först kom. Gillade grundidén, men blev tyvärr inte såld. Med dessa nya förbättringar tror jag absolut den kan vara värd en ny koll. Dock har jag en fråga. Upplever du sittdelen liten? Din ettåring såg nästan ut att sitta trångt. Känns ovärt att skaffa ny vagn om dottern växer ur den direkt, hon har precis fyllt 1år. Tacksam för svar 🙂

Reply
Anna 16 juli, 2018 - 23:39

Hej Rebecca! Ja körkänslan har blivit så mycket bättre. Och jag håller med om att det ser trångt ut på bilderna men jag upplever den inte som ovanligt trång. Min fyraåring är dock för stor för vagnen men när jag körde den äldre Dubattin så var han mellan 2,5 och 3 år gammal och satt då väldigt bra med gott om utrymme för ben och kropp: http://bilder.ombarnvagnar.com/2017/01/Dubatti-One-sittdel-storlek-barn-sele.jpg
/Anna

Reply
Anna 15 september, 2018 - 20:59

Det ser ut som hjulen tar i varukorgen? Var det något du upplevde under testet?

Reply
Anna 15 september, 2018 - 21:26

Hej,
sånt är jag kinkig med, men på Dubatti tar hjulen absolut inte i varukorgen – eller har iaf aldrig gjort det på de två jag kört!
/Anna

Reply
Rikke Hansen 10 november, 2018 - 06:26

Hei:) Er det mulig å feste dubatti one 2018 sin kalesje på dubatti one 2017?
Mvh Rikke Hansen

Reply
Anna 11 november, 2018 - 16:54

Hej Rikke,
ja enligt den information jag har ska det funka! Men jag har inte testat detta själv så törs inte garantera något.
/Anna

Reply
Jenni 6 maj, 2019 - 10:26

Hej!
Vi har precis börjat kolla efter barnvagn till vårt första barn. Vi bor på landet och vill ha en vagn som fungerar bra på skumpiga grusvägar och också i snö. Jag vill gärna ha svängbara framhjul och också lite gung i vagnen. Är nu lite inne på en dubatti (så snygg!), bugaboo fox och britax go big. Det som talar mot britaxen är helt klart utseendet och att sittdelen känns så låg. Vilken av dessa skulle du säga ger bäst helhetsintryck? Vi har en ganska liten hall så vill inte att den ska ta alltför mycket plats och jag vill att den ska vara enkel att fälla ihop och packa in i bilen. Finns det kanske någon annan vagn jag inte tänkt på med hyfsat stora svängbara hjul?

Reply
Anna 9 maj, 2019 - 21:00

Hej Jenni,
Jag skulle nog – av dina tre alternativ – ha valt Big för det ändamålet. Att sittdelen är låg är en supervanlig kritik som jag personligen aldrig förstått mig på, för jag ser inte riktigt det negativa i det. Liggdelen tycker jag ska vara hög, men det är den på Big med (iaf normalhög). Men att sittdelen är lite lägre är toppen när barnet blir äldre och vill klättra i och ur själv. Även bra för den egna ryggen, en ettåring kan väga en del och då vill man inte lyfta högt flera gånger om dagen.

Big är absolut enklast att fälla ihop och har bäst fjädring, så det kombinerat med de stora hjulen gör den ju toppen för blandad körning tycker jag! Sen är den inte världens minsta vagn, men dock inte särskilt större alls än Fox och Dubatti One.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar