Allt om Cybex Balios

av Anna
Skillnaden mellan olika versioner av Cybex Balios

Skillnaden mellan olika versioner av Cybex Balios

Cybex gör det inte lätt för någon när så många barnvagnsmodeller har så snarlika namn. Ett problem som är väldigt relevant när det kommer till Cybex Balios. Å ena sidan är det logiskt, då dessa modeller alla är nära besläktade med varandra. Både vad gäller utseende och funktioner. Å andra sidan är det förvirrande – för vad kan egentligen skillnaden vara på två produkter som heter nästan exakt samma sak?

För att reda ut begreppen har jag nu sammanställt följande information:

  • Allt om de versioner av Balios som hittills har sett dagens ljus
  • Vad som skiljer gamla Cybex Balios S mot nya Cybex Balios S Lux
  • Skillnaderna mellan Balios S Lux och Balios S 2-in-1

Cybex Balios M

Cybex Balios M kom år 2015

Allt började med den första Balios. Min recension av Cybex Balios M publicerades sommaren 2015. Då var jag blown away av hur en så pass stor och rejäl vagn – med vändbar sittdel – ändå kunde bli så pass liten och kompakt när den fälldes ihop. Balios M hade ergonomisk sittdel, ställbart fotstöd och en sufflett som inte kunde förlängas. Den vanligaste kritiken vagnen fick var att den var stum, helt utan stötdämpning.

Cybex Balios S

Cybex Balios S kom år 2018

Tre år senare, våren 2018, släpptes Cybex Balios S. Fast namnet bara skilde en bokstav från Balios M så var vagnarna väldigt olika. Cybex Balios S hade en vanlig sittdel, en lång förlängningsbar sufflett och fjädring i chassit. Den vanligaste kritiken var att det kunde fastna grus i hjulen och att ryggstödet är tillbakalutat i sittläge.

Både Balios M och Balios S har funnits i lite olika designutföranden. Balios M hade i en period en sufflett med tittluckor i klarplast på sidorna. Och Balios S har släppts i en specialkollektion med annan klädsel och läderimitation på bygel och handtag.

Cybex Balios S Lux och Cybex Balios S 2-in-1

Våren 2020 släpptes de två senaste versionerna av Cybex Balios. De heter båda Balios S, precis som den senaste föregångaren. Men sen har de varsitt tillägg till namnet – Lux respektive 2-in-1.

Cybex Balios S Lux säljs som en vändbar sittvagn till vilken man kan köpa till en liggdel. På så sätt kan den även bli en vanlig duovagn. Cybex Balios S 2-in-1 säljs komplett i paket med både sitt- och liggdel, som utgörs av olika klädslar som fästs på vagnens ram.

Läs gärna mina recensioner av:
Cybex Balios S Lux
Cybex Balios S 2-in-1

Skillnaden mellan Cybex Balios S Lux och Balios S 2-in-1

Skillnaden mellan Cybex Balios S Lux och Cybex Balios S 2-in-1

Jag har endast testat vagnarna med sittdel på. Liggdel ingår som sagt med 2-in-1, men köpes till separat till Lux. Den främsta skillnaden mellan vagnarna är att Balios S Lux har vanlig sittdel, medan Balios S 2-in-1 har ergonomisk sittdel. Läs gärna mer om skillnaderna mellan vanlig och ergonomisk sittdel.

Som bilderna ovan visar så påverkar typen av sittdel även hur högt barnet sitter. Den gråa vagnen är Balios S 2-in-1, med en sittdel som hamnar högre på chassit än sittdelen på den rosa Balios S Lux gör. I sittläge märks inte skillnaden av så mycket, men i liggläget ser man det tydligare.

Mått på de två olika Balios S-sittdelarna

Jag har själv mätt sittdelarna till Balios S Lux och Balios S 2-in-1, vilket som alltid kan innebära att måtten inte är helt exakta.

Balios S LuxBalios S 2-in-1
Typ av sittdelVanligErgonomisk
Maxvikt22 kg22 kg
Höjd fotstöd20 cm21 cm
Bredd sittyta30 cm33 cm
Djup sittyta24 cm24 cm
Höjd ryggstöd55 cm53 cm
Ligglängd92 cm87 cm
Höjd på handtag101-111 cm101-111 cm
Fällas med sittdel påJaJa (men blir stor)

Så ryms barn i Balios S Lux och Balios S 2-in-1

Skillnaden mellan Cybex Balios S Lux och Cybex Balios S 2-in-1

Min yngsta dotter är numera 3 år gammal, väger omkring 15 kg och är cirka 95 cm lång. Hon sitter fortfarande bra i båda sittdelarna. Det börjar dock bli tight under suffletten i den ergonomiska 2-in-1 sittdelen. Och å ena sidan sitter hon bättre med benen framåtvänd i Cybex Balios S Lux. För då kan hon ha fötterna mot det fotstöd som finns framtill på chassit, som inte finns på chassit som hör till Balios S 2-in-1. Se bilden längst ned till vänster i collaget ovan. Å andra sidan sitter hon bättre med benen bakåtvänd i 2-in-1, för då finns sittdelens fotstöd med en rejäl nedre kant att sätta fötterna mot.

Även om man rent fysiskt kan fälla ihop Cybex Balios S 2-in-1 med sittdelen på så blir vagnen otroligt stor och klumpigt då. Det gäller oavsett om sittdelen är vänd bakåt eller framåt. För att packa den smidigt i bilen så gör man enklast i att ta loss sittdelen och fälla chassit separat. Den har heller inget bärhandtag. Balios S Lux kan däremot enkelt fällas i ett stycke oavsett hur sittdelen är vänd. Och den har ett inbyggt bärhandtag i sittdelen.

Skillnaderna mellan gamla Balios S och nya Balios S Lux

Skillnaden mellan Cybex Balios S och Cybex Balios S Lux

För den som funderar över vad skillnaderna egentligen är mellan Balios och Balios S Lux så är det förståeligt. Vagnarna ser nämligen väldigt lika ut. Men det är en hel del som har gjorts om på vagnen.

  • Balios S Lux har en ny klädsel, med andra textiliter – som påminner lite mer om den ombonade sittdelen i Cybex Priam. Bland annat har klädseln i Balios S Lux mer uppbyggda kanter.
  • Cybex Balios S Lux har en omgjord design på plastdelar som fotstöd och broms.
  • Fällningsmekaniken på Cybex Balios S Lux har gjorts om och vagnen är nu märkbart smidigare att fälla ihop, det går utan krångel.
  • Selen har gjorts om, och selspännet på Balios S Lux är enklare att använda sig av.
  • Även liggdelen som hör till Balios S Lux har fått ny textil och insida. Liggdelen har numera också den en vädringslucka i suffletten.
  • Högre maxvikt – Cybex Balios S har 17 kg maxvikt i sittdelen medan Cybex Balios S Lux tar 22 kg i sittdelen.
  • Bland annat för att kunna hantera den högre maxvikten så har Balios S Lux utrustats med en lite hårdare fjädring. Det ger lite mindre gung, men en lite mer stabil känsla i chassit.

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för olika versioner av Cybex Balios S hos: Babyland
Se pris för olika versioner av Cybex Balios S hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

9 kommentarer

Frida 4 juli, 2020 - 15:22

Jag har fastnat för Cybex Balios S 2in1 Duovagn, men är nyfiken på hur stor plats den tar i bilen, samt vad den har för mått ihopfälld. Hittar ingen information om just detta. Har i dagsläget en Mountain Buggy single vagn som är lite för lång för att få plats bra i bilen när jag fäller upp ett säte i bagaget i en Touran. Har kollat diverse nätbutiker samt Youtbe men utan resultat.

Reply
Sandra 18 november, 2021 - 20:43

Vet du om den gamla liggdelen till Cybex Balios S funkar till den nya Cybex Balios S Lux?

Reply
Anna 19 november, 2021 - 13:14

Hej Sandra, jag vet tyvärr inte säkert om det funkar. Men som jag förstått det har de samma babyskyddsadapter och då ska de ju ha samma fästen. Så liggdel BORDE passa men jag törs inte svara med större säkerhet än så.
/Anna

Reply
Tea 15 februari, 2022 - 14:11

Vilken föredrar du i det stora hela av de två modellerna?

Reply
Anna 15 februari, 2022 - 14:25

Hej Tea!
Numera föredrar jag nog Talos S Lux eftersom de hjulen är så mycket bättre. Men av Balios-vagnarna så Balios S Lux!
/Anna

Reply
Natalie 25 augusti, 2022 - 02:45

Hej! Vi har precis fått en balios s lux till vår 4 månaders dotter då hon avskyr att ligga i liggdel och gärna vill sitta upp och vara med. Jag har nu köpt en sittdyna för ty hon ska sitta lite bättre eftersom hon fortfarande är ganska lite men jag blir inte klok på hur fasen man får till det med alla spännen. Har du några tips?
Vänliga hälsningar, Natalie

Reply
Anna 25 augusti, 2022 - 10:14

Hej Natalie!
Generellt när det gäller selar som inte är lätt delbara i fem remmar, så brukar det vara enklast att pilla ur remmarna upp vid axelfästet av selen!
/Anna

Reply
Emelie 5 maj, 2023 - 19:47

Hur ser man om det är en balios s eller s lux? Hade tänkt köpa begagnat och tyvärr har inte säljaren helt koll på vilken av de modellerna det är.

Reply
Anna 8 maj, 2023 - 10:21

Hej, det jag känner till om skillnaderna är det jag skriver om längst ned i det här inlägget. På bidlerna där kan du även se vissa skillnader på klädsel, fotstöd etc.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar