BOZZ Åkpåse Ergo

av Anna
Recension av BOZZ åkpåse Ergo

Recension av BOZZ Ergo Åkpåse

De allra flesta universalåkpåsar som finns är av vanlig modell. Och i den meningen finns två begrepp som bör redas ut. För mig är en universalåkpåse en åkpåse av ett märke som inte är ett barnvagnsmärke. Som alltså inte är dedikerad till eller designad för en viss barnvagnsmodell. Ett exempel är när Bugaboo gör en åkpåse. Även om Bugaboos åkpåsar kan funka i andra vagnar så är det inte en universalmodell, för de är främst utformade just för Bugaboos.

Nu finns det visserligen barnvagnar under namnet BOZZ. Men dessa åkpåsar ser jag ändå som universalmodeller då åkpåsarna inte är tänkta för en specifik vagn. Och med vanlig modell på åkpåsen så menar jag helt enkelt den traditionella formen på en åkpåse. Avsedd för en vanlig sittdel, där ryggstödet vinklas ned till ett liggläge. Men sen ett drygt decennium tillbaka så är ju den ergonomiska sittdelen minst lika vanlig. Därför är det kul att BOZZ tillverkar en universalåkpåse formad just för ergonomiska sittdelar. För en mer ingående förklaring i skillnaden de två emellan kan man läsa mitt inlägg om skillnaden mellan ergonomisk och vanlig sittdel.

BOZZ Ergo Åkpåse i siffror

BOZZ Åkpåse Ergo har en framsida med ett lock som både kan tas av helt med hjälp av dragkedjan som går längs med sidorna. Men locket kan också öppnas upp på mitten framtill med en annan dragkedja. Bakstycket har öppning för sele. Här ser man också att bakstycket är uppdelat i två delar, en övre och en undre. Den undre är formsydd för en ergonomisk sittdels skålade form. Överst på åkpåsens bakstycke finns en ficka, att trä över ryggstödet så att åkpåsen inte glider nedåt när man sätter i barnet. När jag mäter åkpåsen får jag den till 98 cm lång och 45 cm bred, med ett 67 cm högt lock.

Så funkar BOZZ Ergo Åkpåse

Öppningsbart lock och selöppning med kardborre

BOZZ Ergo har selöppning med kardborre, så det går riktigt snabbt att få den på plats eller att flytta åkpåsen mellan olika vagnar om man har flera. Det mångsidiga locket kan alltså öppnas upp på mitten och fällas ut som en lekfilt på golvet, eller öppnas upp helt om man verkligen vill  släppa in luft till barnet. Man kan som sagt också öppna upp längs med sidorna, och fälla ned locket mot fötterna. Om barnet är vaket och vill sitta mer aktivt med fri överkropp så kan man fälla ned lockets övre kant och hålla det på plats så med hjälp av tryckknappar. För att inte alla dragkedjor ska släppa in för mycket kyla så är dragkedjekorsningen i fotändan täckt av lite extra tyg som fästs med kardborre.

Så sitter BOZZ Ergo i barnvagnen

Så sitter BOZZ Ergo i barnvagnen

Passformen i ergonomiska sittdelar är verkligen superb. Där en vanlig åkpåse kan stjäla en del av sittutrymme i en ergosittdel med sin otymplighet så sitter BOZZ Ergo som ett smäck. Att den har en upphängningsficka man kan trä över ryggstödet bidrar ytterligare till att det här verkligen är en bra åkpåse för ergonomiska sittdelar. Visserligen har inte alla ergosittdelar ryggstöd och sufflett som är separata. Men har de det så sitter BOZZ Ergo glidfritt.

Värmemässigt så är BOZZ Ergo någonstans i mitten på skalan. Jag tycker inte riktigt att den känns tjock nog för de allra kallaste dagarna. Men såklart påverkas det även av hur barnet är klätt. Jag tycker att locket är lite kort i förhållande till åkpåsens längd. Min minsting är på bilderna omkring 10 månader gammal och helt normallång. Men inte ens på henne går åkpåsen hela vägen upp. På en tvååring kommer den ta slut någonstans mitt på bröstet. Sen tycker jag också att öppning känns stor och den går inte att dra åt. Lägger jag inte en filt runt min bebis överkropp så smiter ny kall luft in i åkpåsen hela tiden. Det syns kanske bäst på bilden överst till höger i collaget ovan, ett foto jag tog ovanifrån när dottern satt i åkpåsen. Det är en massa utrymme mellan hennes kropp och åkpåsens lock.

Mitt omdöme av BOZZ Ergo Åkpåse

Slutsatsen blir alltså att Ergo verkligen är perfekt för ergosittdelar i teorin, men i praktiken känns den inte helt färdig. Hur bra det än är att åkpåsen sitter bra i sittdelen så är det ju ändå viktigare att den funkar med barnet som ska åka i vagnen. Den lite tunnare vadderingen ihop med vad jag upplever vara en väldigt vid öppning på åkpåsen gör att BOZZ Ergo inte riktigt får den värmande effekt jag skulle önska. Och då tappar den ju sin poäng. Som åkpåse för mildare väder blir den bättre, även om jag också då skulle vilja kunna dra åt om barnet så den uppvärmda luften stannar kvar inne i åkpåsen. Men för att den ska funka hela vintern behöver en del uppdateringar göras.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp BOZZ åkpåse hos: Babyland
Köp BOZZ åkpåse hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar