Hamax Outback

av Anna
Hamax Outback recension

Recension av Hamax Outback

Inköp: Ordinarie inköpspris för Hamax Outback är cirka 5900 kr.
Tillbehör: Cykelarm och promenadhjul ingår, jogginghjul köps till separat.
Typ av vagn: Cykelvagn.

Våren är här, och därmed också lusten för cykelutflykter med hela familjen! I vad som numera känns som en rätt trevlig tradition så har jag förra sommaren testet en cykelvagn som jag nu lagom till nästa säsong recenserar här på bloggen. Tidigare har jag skrivit om Nordic Cab Explorer, North 13.5 Speeder och Thule Coaster. Nu har turen kommit till Hamax Outback. Ich jag kan avslöja direkt att Outback är en riktigt bra och lättanvänd cykelvagn för den som har budget för den. Jag är speciellt imponerad av hur smidigt det är att växla mellan cykelvagn och barnvagn. Den bästa lösningen jag träffat på hittills!

Hamax Outback maxviktskapacitet

Hamax Outback är en cykelvagn med en maxviktskapacitet om 40 kg, och maxvikten på barnet är 22 kg. Jag vet inte riktigt hur Hamax får ihop den matematiken. Men jag tror att det kan handla om att cykelvagnen ska vara balanserad och väger ena sidan mer än 22 kg så blir cykelvagnen mindre stabil. Jämfört med de andra cykelvagnarna jag testat så känns Outback utan tvekan väldigt stabil och stadig. Visst ska man respektera en vagns maxvikt men hade jag gissat så skulle jag säga att den fixar ännu mer.

Vi cyklade med vagnen i somras med barn som vägde drygt 30 kg tillsammans och med packning för en hel dag på stranden i packutrymmet. Det blev ändå en väldigt stabil och smidig cykeltur. Hamax anger 117 cm som maxlängd på barnet. Men längre barn ryms och då räknar jag in att de har cykelhjälm på huvudet. Även om det tyvärr ännu inte är lag på att barn ska ha det i cykelvagn så är det en självklarhet för mig. Minimiålder är 6 månader. Barnet ska alltså kunna hålla huvudet helt stabilt på egen hand.

Hur mycket påverkar cykelvagnens bredd?

Att köra Hamax Outback som barnvagn fungerar riktigt bra. Det största minuset är bredden, vagnen är 86 cm över bakhjulen. För mig som använt vagnen längst ute på norra Gotland så har bredden inte märkts av, vagnen gick att rulla in genom dörren till ladan där den förvaras och då var jag nöjd. Klickar man av hjulen blir den såklart smalare, uppskattningsvis cirka en decimeter smalare.  Fördelen med vagnens bredd är att även kupén är rymlig.

Outback kan köras både med ett eller två barn i, oavsett hur mycket barn den är lastad med så är den lättstyrd och det roterbara promenadhjulet är av väldigt bra kvalitet. Det fastnar inte stenar i det och rullet är förstås fenomenalt. Eftersom att handtaget enkelt kan höjdjusteras i flera olika lägen så har det fungerat bra både för mig och min man att köra vagnen, trots att jag är 170 cm och han ungefär 15 cm längre än jag.

Hamax Outback snabbfäste för cykel och promenadhjul

Supersmidigt snabbfäste för cykeln

Den absolut bästa och mest genomarbetade detaljen på Hamax Outback är fästet. Att växla mellan promenad och cykelläge går bokstavligt talat på nolltid. Som bilden ovan visar utgörs fästet av en knapp som lossar på hjulet eller cykelarmen, och ett reglage som ytterligare låser fast hjulet eller armen i sitt läge. Om reglaget visar rött är den inte korrekt fäst, utan spärren ska pressas ned så att den lilla fältet ovanför lyser tydligt grönt. Då är Outback redo att köra eller att spänna fast bakom cykeln! Förutom att det är enkelt att genomföra så eliminerar fästet också all eventuell oro för att man missat något, så det känns väldigt tryggt och säkert.

Både promenadhjul och cykelarm får med lätthet plats i Outbacks packutrymme. Det går alltså utmärkt att cykla till affären, snabbt klicka i promenadhjulet och sedan ta med sig vagnen in när man handlar. I de lägena gillade jag också extra mycket att Hamax Outback är utrustad med en riktig fotbroms. Ytterligare en detalj som gör att vagnen verkligen fungerar väl även som barnvagn.

Hamax Outback utrymme inuti

Rymliga och vadderade sittplatser

Sitturymmet för barnen är rymlig och bekvämt. Golvet är mjukt men känns väldigt slitstarkt. Vi har testkört vagnen med två femåringar, en femåring och en sjuåring samt oftast med en tvååring och en femåring. Alla kombinationer funkade alldeles utmärkt. Ju längre barn, desto mer böjda ben får de sitta med. Men barnen har aldrig klagat över sittkomforten. Inte ens när vi cyklat på gropiga, hårda traktorstigar.

Fempunktsselarna har gått att reglera i längd och har rejäla vadderingar eller skydd på alla fem remmar. Vilket är toppen, för på sommaren händer det ju att det är så pass varmt att barnen inte har så mycket kläder på som kan skydda från att remmarna skaver mot huden. På insidan av kupén finns mindre förvaringsfickor i nät, med elastisk öppning. De har varit perfekt för att stoppa ned barnens vattenflaskor i.

Hamax Outback fällbart handtag och packutrymme

Ställbart handtag och generöst packutrymme

Hamax Outback känns inte som en cykelvagn som lite som en nödlösning också kan bli en barnvagn. Tvärtom känns den genomtänkt för båda användningsområden. Det märks av i att handtaget kan justera i många olika lägen. Då kan de flesta föräldrar, oavsett längd, hitta en bra vinkel för att bekvämt kunna promenera med Outback. För att justera handtaget så öppnar man upp en flik av klädseln och lossar en spärr. Sedan väljer man en vinkel för handtaget och låser fast det i det läget och fäster tillbaka klädseln (1). Kupén har ett takfönster. Det är trevligt för barnen att kika ut genom men framför allt praktiskt så att man vid en barnvagnspromenad enkelt kan se in till barnen (2). Är solen stark så finns även ett tyg som kan spännas för så att det blir skugga inne i vagnen.

Packutrymmet baktill kan också stängas för rejält, så det som finns där inuti inte kan falla ur under cykelturen (3). Själva packutrymmet är generöst. Tre normalstora matkassar går rymligt in, likaså två rejäla strandväskor (4). Ofta hade vi kvar utrymme på höjden och kunde stuva in en badring eller några extra strandfiltar. Inuti packturymmet finns en nätficka (5), perfekt att lägga promenadhjulet i när man cyklar så man vet precis var man har det när man ska växla läge.

Hamax Outback solskydd och insektsnät framtill

Många olika skydd framtill på Outback

Hamax är riktigt duktiga på att erbjuda många olika valmöjligheter. För att skydda barnen i kupé finns flera lager av material att välja mellan beroende av väder om omständigheter. De material som inte används rullas ihop och hålls undan med hjälp av hakar. Vid barnvagnspromenad kan man ha kupén helt öppen framtill.

Vid cykelturer har vi valt att alltid ha åtminstone insektsnätet framme. För att skydda mot små stenskott från cykelns bakhjul men också för att inga insekter ska irra sig in och skrämma upp barnen under vägsträckor då det kanske är svårt att stanna och schasa bort en geting. Det är baserat på en verklig upplevelse jag gärna undviker att vara med om igen… Vägkorsningar och getingpanik hos barnen är ingen rolig kombination!

Om vädret är lite sämre så finns även ett lager klarplast som håller vind och regnstänk ute, och vill man skydda från solen finns ett solskydd att dra ned och fästa med kardborre. Det är precis lagom långt för att hålla barnens huvuden i skugga.

Hamax Outback hjul och inbyggd fjädring

Enkelt avtagbara hjul och inbyggd fjädring

Bakhjulen på Hamax Outback är rejäla och utrustade med stora reflexer (1). Vill man lossa dem för att få vagnen lite smalare, eller för när den ska transporteras och vill göras minimal vid inpackning i en bil, så går bakhjulen att klicka av enkelt med ett tryck mitt i navet (2). Hamax Outback rullar utmärkt på asfalt. Men tack vare vagnens ställbara fjädring (3) så har det även fungerat bra att cykla på grusväg och på grov traktorstig i skogen utan att barnen blivit alltför omskakade. Hur fjädringen ska ställas in visas pedgagogiskt med en liten viktskala (4). Outback är som alla cykelvagnar jag testat också utrustad med hjulskydd, som ska leda pinnar eller annat man kan råka cykla in i bort från bakhjulen (5). Under dessa skydd sitter ytterligare reflexer.

Hamax Outback ihopfällning och fotbroms

Outback är enkel att fälla ihop till platt paket

Hamax Outback har inget liggläge på sittdelarna. Sittdelsklädseln är uppspänd med remmar så det är möjligt att skapa lite slack i dem om man skulle vilja – dock inget jag använde mig av (1). Ihopfällningen av vagnen är förhållandevis enkel. Det tog några försök innan jag fick till momenten i rätt ordning då det både är knappar som ska pressas in och en spärr som ska dras ut (2) men övning ger färdighet. När vagnen fälls ihop blir den väldigt platt (3+4). Tar man av hjulen med tre snabba klick så kan de packas in i kupen och vagnen kan skjutas in i bakluckan på en kombi. Vagnens fotbroms (5) är ganska subtil. Men när man väl vet att det finns där så är den enkel att hitta med foten och så otroligt användbar när man kör Outback som barnvagn.

Hamax Outback körkänsla och användning som cykelvagn

Användning och körkänsla

Men framför allt är ju Hamax Outback en cykelvagn. Med vagnen kommer cykelarmen överst till vänster i bild. Den väger inte mycket. Tack vare det superba snabbfästet kan faktiskt ett barn koppla ihop det med kupén. Givetvis ska en vuxen alltid göra det så det blir korrekt. Men själva proceduren är ändå så pass enkel och tydligt. Snabbfästet till cykeln skruvas fast på bakhjulet på samma sätt som med andra cykelvagnar. Själva ihopkopplingen är inte heller så unik. Det är en sprint som låser fast cykelarmen i cykelfästet och en extra säkerhetsrem som håller ihop allt om sprinten ändå skulle lossna eller gå sönder. Outback har varit stabil när barnen ska gå i och ur. Men en vuxen bör alltid finnas med när detta görs för att se till att det första barnet sitter fast ordentligt innan det andra kliver i.

Mitt omdöme av Hamax Outback

Min erfarenhet av cykelvagnar skulle jag visserligen fortfarande beskriva som något begränsad. Men utifrån det jag vet så är det under själva cyklandet endast minimala skillnaderna mellan olika modeller. Hamax Outback är exempelvis en av de tyngre jag kört. Men när man ändå har ganska stora och tunga barn i vagnen så gör några extra kilo varken till eller från.

Vi har inte kört med Hamax Outback i stadsmiljö, utan på vanliga vägar och på stigar och grusvägar. Framkomligheten har alltid varit god. Det bästa med Hamax Outback tycker jag dock ändå är den lyckade kombinationen av att vara rymlig och bekväm för barnen samt lätt att använda för den vuxna. Maxvikten är hög nog för att också lite större barn ska få åka med och sitter bekvämt gör de. Som förälder är det så smidigt att Outback har ett riktigt packutrymmet och enkelt kan byggas om från cykelvagn till barnvagn och tillbaka. Av de cykelvagnar jag har kört så blev faktiskt Hamax Outback den som både jag och min man hittills gillar allra mest.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Hamax Outback hos: Babyland

Du kanske också gillar

14 kommentarer

Lisa 28 mars, 2017 - 21:07

Hej!

Apropå liggdelshatare:

Vilka nyare barnvagnsmodeller har en uppfällbar platta som fungerar som ryggstöd i liggdelen?
Kronan Duo vet jag, men finns det några fler?

På 1970- och 80-talen hade nästan alla Emmaljunga och Brios liggvagnar en sådan uppfällbar platta, ofta också ringar i liggdelens botten att fästa en lös sele i.

Kanske en bidragande orsak till att retrovagnar blivit så populära som komplement till nyare vagnar?

För mig personligen har en liggdel med ryggplatta varit helt perfekt under den period barnet kan och vill sitta upp kortare stunder men mest ligger . Tråkigt nog verkar funktionen vara väldigt ovanlig hos nyare vagnar men det kanske finns några jag har missat?

Reply
Anna 31 mars, 2017 - 09:41

Hej, jo vissa Emmaljunga-liggdelar har fortfarande den plattan – men inte alls och jag har tyvärr inte koll på exakt vilka modeller som är utrustade med den funktionen. Annars är det bara Kronans vagnar jag känner till som har en sådan platta!
/Anna

Reply
ilmari 18 april, 2017 - 20:15

Väldigt bra bilder!

Jag har tänkt på att köpa Hamax Outback One, som är likadant men en aning smalare. Mina frågor:

1. Det kommer mycket sand in i cyckelvagnen. Är det lätt at sopa bort eller måste man använda damsugare?
2. Hadde ni möjlighet at använda cyckelvagnen då när det regnar? Tycker du att det behövs en extra skydd då när man cycklar och det regnar mycket? Det tycks inte vara någon skydd mot regn på bak sidan, där det finns endast nät.
3. Då när man har cyckelvagnen kopplat till cyckeln och om cyckeln skulle falla till sidan, drar cyckeln vagnen med? Åtminstone det sägs på Thule webbsida att i en sådan situation cyckelarmen böjs.

Jag hoppas att du förstår vad jag försöker fråga 🙂

Tack för den här bra artikeln!

Reply
Anna 18 april, 2017 - 20:19

Hej!
1 – Ja, en del, speciellt om man cyklat till stranden med barnen och de går in i cykelvagnen med sandiga fötter. Lite kan man kanske borsta ur men vill du ha det helt rent får du nog dammsuga.
2: Tror bara vi cyklade i lätt duggregn som mest, då behövdes iaf inget extra regnskydd! Men hur det funkar i kraftigare regn kan jag tyvärr inte svara på.
3: Då vrids armen, så cykelvagnen dras absolut inte med utan den står kvar. Och det är jag säker på för det var vi med om flera gånger. Det går även att lägga ned cykeln om man inte har något att luta den mot när man ska sätta i barnen, så det är inget problem alls!
/Anna

Reply
Jonathan 17 maj, 2017 - 15:04

Hej! Du skriver att det är smidigt att byta mellan promenad- och cykelläge. Det är alltså inget bekymmer att de sitter på samma fäste? Kan cykelarmen förvaras på något smidigt sätt när den ej används?

Reply
Anna 17 maj, 2017 - 16:20

Hej!
Nej det var inget problem alls. Du klickar ur cykelarmen och i promenadhjulet på en halv minut, om ens det. Jag brukade antingen vila vagnen mot mitt ena knä eller bara hålla den uppe med handen. Jag la cykelarmen i packutrymmet baktill på vagnen!
/Anna

Reply
Anneli 8 juni, 2017 - 12:16

Hej, och tack för en bra recension!
Jag undrar lite om ”viloläget” såm du skriver man kan få tillgenom att slacka lite på remmarna som håller upp ryggstödet. Jag var och tittade på en outback igår i butik och noterade att stången som ryggstödsremmarna är knäppt runt borde gå att sätta i fyra olika lägen/hack beroende på vilken lutning man vill ha, men det är skruvar i ändarna som man måste skruva upp först.. Så till min fråga, går det att få bort tyget så man kommer åt skruvarna och kan tvätta det om man vill? Han inte undersöka noggrannare eftersom sonen tyckte vi var färdiga. Skulle gärna ha lite mera lutning så det blir bekvämare för honom om ha somnar, ( han är 1,5 år nu).
Vilken vagn är det du skall få testa i sommar? Jag har även funderat på Thule cross 2 just för att man kan luta ryggstödet (idividuellt) lite bakåt.
Tack på förhand!
H. Anneli

Reply
Anna 8 juni, 2017 - 12:28

Hej Anneli, ja den där stången… När jag testade vagnen finns ingen information i broschyren om att den kunde användas för att luta ryggstödet och den kontakt jag hade med Hamax kände inte heller till detta. Men du har rätt, den finns ju där och jag har en kompis som har vagnen och som lyckats skruva loss den så att man kan ändra vinkel på ryggstödet. Man bör antagligen skruva fast den igen mellan varje ändring och om ryggstödet får användas lutat när man cyklar tvivlar jag på, då det brukar krävas att ryggstödet inte kan åka framåt för att det ska vara godkänt. Men i promenadläge borde det ju kunna funka, jag har inte haft möjlighet att testa detta själv än!

I år testar jag en av de nya modellerna från Thule, Cross tror jag det blir! Så jag får göra ett första intrycket-inlägg om den i juli där någon gång!
/Anna

Reply
Anneli 8 juni, 2017 - 12:43

Tack för snabbt svat!
Gissade nog att det ändast får användas när man går. Jag funderar väldigt mycket på jus thule cross också, efterom man kan köpa till ett ”babyinlägg” till båda vagnarna och på så vis skulle jag kunna använda den som tvillingvagn de få gånger jag tror vi har behov av en sådan (använde sjal och bärsele mycket när sonen var liten och tänkte anväda det även till nästa). På thules står det från 1 månad på deras infantsling, men jag har inte hittat info om hamax ”babyinlägg” vad deras rekommendationer är på hur gammalt babyn måste vara. Vet att det endast är när man går man får ha så små i vagnen. 🙂

Reply
Olle 16 november, 2017 - 18:23

Hej Anna och tack för intressant läsning!

Jag undra om du testade att springa med vagnen? Jag undrar om den känns bra balanserad vid löpning och om den rullar på bra?

Du skrev att du skulle testa Thules nya chariot också. Är det en recension av dem på väg?

Tack,
Olle

Reply
Anna 21 november, 2017 - 22:54

Hej Olle,
nej, jag sprang inte med Hamax, jag känner mig inte stark nog att springa med två barn i vagnen om jag ska vara ärlig. Men jag fick med jogginghjulet och det såg ju toppenbra ut. Mer än så kan jag tyvärr inte säga!

Jag kör Thule Cross 2 just nu men den recensionen kommer först i vår!
/Anna

Reply
Charlotte 18 februari, 2018 - 23:18

Hej kan du skriva om Thule chariot cross 2 nu? / Charlotte

Reply
Nemo 28 juni, 2019 - 10:56

Så här borde ryggstödet kunna sänkas till viloläge https://www.youtube.com/watch?v=-VLTFm1lwnQ
Ska förbi TCM-butiken här vid lunch och testa, funkar det så blir det ett köp.

Ps. Anna, tack en superbra webbsida, din recension sparade mig många timmars letande och testande i butiker! 🙂

Reply
Anna 30 juni, 2019 - 22:46

Hej, ja det stämmer att Outback nu har uppdaterats med nytt ryggstöd som kan vinklas! På versionen jag testade så går det inte att göra så, tyvärr.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar