Liten och smidig mjuklift som funkar i alla vagnar

av Anna
Najell SleepCarrier - liten och smidig mjuklift som kan fällas ut till platt lekmatt, och även fungerar som babynest

Najell SleepCarrier

Jag har tidigare skrivit inlägg om hur man kan använda mjuklift i liggdelen – med bilder på tre olika modeller av mjuklift i olika barnvagnars liggdel. Länge var Phil & Teds Cocoon Mjuklift min personliga favorit, men den lilla modellen av den har nu utgått. En längre modell säljs dock fortfarande. För den som söker en mjuklift som passar i alla barnvagnar så finns det dock ett bra alternativ – Najell SleepCarrier. Modellen har förbättrats sen den första versionen som finns i mitt inlägg om mjukliftar från 2017.

I det här inlägget kommer jag informera om hur Najell SleepCarrier fungerar, ge några exempel på hur man kan bädda i mjukliften samt visa hur SleepCarrier ser ut när den användas i olika barnvagnar från Bugaboo, Baby Jogger, Joolz, Cybex och Carena.

När ska man använda mjuklift?

I perioden har kombivagnen varit en populär typ av barnvagn. Istället för en separat liggdel så använder man i kombivagnen endast en sittdel med plant liggläge. I sittdelen kan man då placera en hårdlift (som en lös liggdel) eller en mjuklift. Numera är kombivagnen inte lika vanlig, även om det finns en del vagnar, såsom Britax Smile III, som fortfarande kan köpas med en kombilösning. Men mjukliften – den hänger kvar!

Jag är själv ett stort fan av mjukliftar. Oavsett om man använder mjukliften i en sittdel eller i en liggdel, så finns det många situationer då det kan vara väldigt smidigt att med ett enkelt grepp lyfta upp och bära med sig sin (kanske sovande) bebis. Exempel då jag tycker mjuklift är bra att ha:

  • När man bor i lägenhet några trappor upp utan hiss och ska lämna vagnen i ett barnvagnsförråd.
  • Om man ska göra besöka på MVC, BVC eller annat ställe där man måste låsa fast vagnen i entrén och enkelt vill få med sig bebis in.
  • Ifall man ska hämta äldre barn på förskola eller skola och inte vill eller kan ta med sig barnvagnen inomhus.

Så funkar Najell SleepCarrier

Najell SleepCarrier Babynest Volume 2 är en mjuklift som är väldigt anpassningsbar i storlek. Såväl längd som bredd beror till stor del på hur hårt åtdragen man väljer att ha mjukliften. Drar man åt maximalt yttermåtten till cirka 60 cm på längden och 30-35 cm på bredden. Att bredden är flexibel beror på att sidorna är mjuka, och kan böjas utåt eller inåt. Det är inget problem att få ned Najell SleepCarrier i en liggdel som är 30 cm på bredden.

Släpper man lite på remmarna så kan man få SleepCarrier till allt från 60 till 80 cm lång. Fullt utfälld som lekmatta mäter jag mjukliften till cirka 103 x 62 cm. Själva bottenplattan är cirka 57 x 27 cm. Just flexibiliteten hos Najell SleepCarrier är varför denna mjuklift så enkelt kan anpassas efter alla barnvagnar. Av de vagnmodeller jag har testat den i så har jag i alla fall inte hittat en vagn som inte funkar än.

Mjukliften som kan bli lekmatta, babynest och bärsele

Eftersom Najell SleepCarrier är så mjuk i formen så kan den även användas som babynest i sängen. Fäller man ut sidorna helt blir SleepCarrier till en rejält vadderad lekmatta, perfekt att låta bebis ligga på om man är på besök hos någon utan småbarn, som inte redan har hela golvet draperat med täcken, filtar och tjocka mattor.

Blir SleepCarrier smutsig så kan man plocka ur bottenplattan och tvätta hela mjukliften i tvättmaskin, ett stort plus tycker jag som vet hur bebisar kan producera fläckar i ett hiskeligt snabbt tempo. För att använda SleepCarrier som bärdon så öppnar man samma dragkedja i botten som till botteplattan. Där finns bärremmen man fäster diagonalt över ryggen och klickar ihop på två punkter på SleepCarrier.

Tips – så kan man bädda i mjukliften!

Najell SleepCarrier mjuklift med olika bäddningar, så kan man bädda i mjukliften för sommar, vår, höst och vinter

Kanske är det bara jag? Men är det inte något helt magiskt mysigt med att få bädda en liten yta för en liten bebis att sova på? Jag tog tillfället i akt att visa sex olika bäddningar i Najell SleepCarrier, med olika tillbehör passande för olika säsonger.

1 – Varmbäddat i mjukliften! Här har jag skapat en ombonad känsla med en lammskinnsdyna ihop med en stickad, vit filt.

2 – Pigga upp vagnen med lite färg! En nära på vintage velourfilt från Polarn O Pyret matchad med en gosig liten bläckfisk.

3 – Elefantfilt med lurvig, mjuk fleece. Såklart matchad med ett elefantgosedjur.

4 – Äkta vintage för mig. Höstbäddat en filt min svärmor gjorde till mitt äldsta barn samt ett täcke min farmor sydde till mig när jag var nyfödd.

5 – Sommarbäddning med luftig gallerfilt i botten av mjukliften, och flera mjuka bambufiltar för myskänsla.

6 – Vinterbäddat i Najell SleepCarrier med Najells åkpåse WinterCover, som passar perfekt att vika till för en mjuklift eller annan liten liggdel.

Så passar Najell SleepCarrier Mjuklift i olika barnvagnar

Jag har testat och fotat Najell SleepCarrier i sju olika barnvagnar. Ibland i liggdelar, ibland i sittdelar. För att man ska kunna använda mjuklift i en sittdel så måste det vara en vanlig sittdel och den måste ha plant eller åtminstone så gott som plant liggläge. Läs gärna mer om skillnaden mellan vanlig och ergonomisk sittdel.

Det är också viktigt att man på något sätt kan fästa fast mjukliften om den ska användas i sittdel. Om den inte sittar fast kan den glida ur och barnet kan i värsta fall trilla ur om man ska upp för en brant kant, åka rulltrappa eller dra vagnen i en trappramp. Antingen kan man använda separata barnvagnskrokar för att fästa mjukliften. Eller så kan man trä sittdelens selremmar genom mjukliften och sedan knäppa fast den.

Najell SleepCarrier i Bugaboo Donkey

Najell SleepCarrier mjuklift i Bugaboo Donkey

Bugaboo Donkey har en relativt smal liggdel, vilket är vanligt hos syskonvagnar. Liggdelen mäter cirka 78 x 28-30 cm, bredd beroende av om man mäter i fotändan eller huvudändan.

Vagnen på bilden är en Bugaboo Donkey 2, men liggdelen har samma mått hos Bugaboo Donkey 3. Najell SleepCarrier är på bilden utspänd för att lagom passa längden i Donkeys liggdel. Donkey har en ergonomisk sittdel så mjuklift funkar endast ihop med liggdelen.

Najell SleepCarrier i Joolz Day

Najell SleepCarrier Mjuklift i Joolz Day

Vagnen på bilden är en Joolz Day+, men så vitt jag vet har alla versioner av Joolz Day identiska eller åtminstone mycket snarlika mått på liggdelen. Liggdelen är 79 x 35 cm stor. Eftersom Joolz Day har ergonomisk sittdel så kan man endast använd mjuklift i vagnens liggdel.

På bilden är Najell SleepCarrier maximalt åtdragen, vilket lämnar nästan två decimeter över i liggdelen. När bebis blir längre kan man förlänga mjukliften och på så sätt även utnyttja liggdelens maximala innerlängd.

Najell SleepCarrier i Bugaboo Bee

Najell SleepCarrier Mjuklift i Bugaboo Bee

Det finns en separat liggdel till Bugaboo Bee, men vagnen används oftast endast med sittdel. Eftersom att sittdelen har ett nära på plant liggläge så går det att använda vagnen med nyfödd, och att då få bädda i en mjuklift istället för direkt i sittytan blir lite mysigare.

Vagnen på bilden är en Bugaboo Bee 6, men sittdel och liggläge är enligt den information jag har i princip identiskt på alla modeller av Bee sen Bee+. Så Najell SleepCarrier borde fungera precis lika bra i en äldre version – såsom Bugaboo Bee 5 och Bugaboo Bee 3.

Najell SleepCarrier i Baby Jogger City Tour Lux

Najell SleepCarrier Mjuklift i Baby Jogger City Tour Lux

När det kommer till Baby Jogger City Tour Lux så kan man faktiskt använda mjuklift i både sittdel och liggdel. På bilderna är Najell SleepCarrier placerad i Tour Lux liggdel, och trots att det är en extra liten liggdel tillhörande en resevagn som funkar det bra.

Najell SleepCarrier i Cybex Talos S Lux

Najell SleepCarrier Mjuklift i Cybex Talos S Lux

Cybex Talos S Lux kan köpas med liggdel. Men just den här typen av vagn, som så lätt kan fällas ihop i ett stycke med sittdelen på, kan vara väldigt smidig att använda med mjuklift – exempelvis om man varvar mellan att ha bebis och ett äldre syskon i vagnen, eller om man har en liten bil och inte ha plats nog för en stor, hård liggdel i bagageutrymmet.

Jag gillade att Najell SleepCarrier gick in under bygeln i Cybex Talos S Lux. Bygeln kan då utgöra en utmärkt fästpunk för att säkert förankra mjukliften i sittdelen.

Najell SleepCarrier i Joolz Hub

Najell SleepCarrier Mjuklift i Joolz Hub

Även Joolz Hub har en vanlig sittdel med ryggstöd som kan vinklas ned till plant liggläge. På bilderna har jag Najell SleepCarrier i minsta läget, mjukliften är alltså cirka 60 cm lång. Det finns gott om utrymme för SleepCarrier att förlängas när bebisen växer. Med suffletten förlängd får man väldigt bra skydd för barnet, vill man täcka mer kan man alltid placera mjukliften högre upp på ryggstödet.

På bilden visar jag Najell SleepCarrier i Joolz Hub+, men äldre modellen av Joolz Hub har samma mått på sittdelen. Även i Hub kan man ha kvar bygeln över SleepCarrier, vilket skapar en bra punkt för att fästa mjukliften i sittdelen.

Najell SleepCarrier Mjuklift i Carena Kobbe

Najell SleepCarrier Mjuklift i Carena Kobbe

Ibland kan man ha behov av en liten resevagn som funkar för barn av vitt skilda åldrar. Jag har testat Najell SleepCarrier i Carena Kobbe. Kobbe har en fast framåtvänd sittdel, men ryggstödet kan vinklas ned till ett helt plant liggläge vilket gör att vagnen kan användas från nyfödd. Har man bebisen i en mjuklift så blir det ändå en rätt ombonad känsla, och suffletten ger en riktigt bra täckning om man vill skugga och skärma av.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se bästa pris för Najell SleepCarrier hos: Babyland

Du kanske också gillar

23 kommentarer

Malin 24 januari, 2021 - 14:19

Det här inlägget gillade jag skarpt, då jag haft en tanke om att emellanåt kunna använda just najell sleepcarrier i en Bee6. Lite nyfiken dock hur man bäst fäster den, något tips? Och på bilderna hur är najellen spänd och hur är positionerna på vagnens sitt och ryggläge (minsta, maximalt utdragen eller något mittemellan)?

En annan fråga, enbart för Bee 6: vet du om sittdelstyg från Bee5 går att använda på Bee6? Förstår ju att Bugaboo och återförsäljare säger nej, men känns som det inte borde vara orimligt? Ser fram emot recensionen på Bee6, för lutar åt den som extra/bil vagn i kombination med en

Reply
Carolina 25 januari, 2021 - 19:21

Vilket bra inlägg, jag är jättesugen på att använda just najell sleep carrier i sittdel till nästa bebis! Hur fäster du fast den i ex. Hub och talos? Är den lätt att ta av och ta med sig eller är det mycket meck med att fästa? Antar att det skulle funka precis lika bra med ex. Smile?

Reply
Anna 29 januari, 2021 - 16:07

Hej Carolina!
Det kommer ju inga fästen med SleepCarrier utan man får vara lite kreativ. Man kan använda sig av bärremmen och trä den genom en ihopknäppt sele, men då behöver man se till att det blir åtspänt nog för att mjukliften inte ska kunna glida. Annars tror jag att kanske separata selkrokar som man fäster med kardborre runt sittdelsramen/suffletten/bygeln och sen hakar fast i öglorna på SleepCarrier är det enklaste. Då är det också väldigt lätt att lossa mjukliften när man vill lyfta upp den!
/Anna

Reply
Anna 19 februari, 2021 - 15:15

Hej Anna!
Fungerar en Najell mjuklift lika bra i en Britax smile III, sittdel? Tänker skippa liggdelen o köra med sittdel i plantläge direkt. Ska ha barn i juni.
Hälsningar Anna

Reply
Anna 24 februari, 2021 - 15:03

Hej Anna!
Ja det funkar absolut med en Najell i Smile III-sittdelen. Den kommer nog se ganska liten ut i sittdelen dock, det är väl enda minuset. Å andra sidan är det ju väldigt lätt att ta bort mjukliften och lägga bebis direkt i sittdelen därefter!
/Anna

Reply
Sara 9 mars, 2021 - 19:41

Hej!
Wow, den här bloggen är en sån guldgruva! Har du möjligtvis testat eller har en uppfattning om hur mjuklift skulle funka i Easywalker Mosey+ sittdel? Sittdelen är ju inte direkt ombonad så det kanske är svårt att fästa en mjuklift i den?

Stort tack för all matnyttig info på bloggen.

Mvh, Sara

Reply
Anna 21 mars, 2021 - 17:16

Hej Sara,
det funkar absolut med mjuklift i Mosey+, det borde gå rätt bra att fäst antingen i selen eller i bygeln om man vill ha kvar den över mjukliften!
/Anna

Reply
Anette 22 mars, 2021 - 16:47

Hej!

Tack för jättebra information. Letar efter en passande mjuklift nu och eftersom den här modellen är flexibel i längd så kan den ju användas under längre tid också. Alltid ett plus. Vet du om den fungerar i sittdel till Bugaboo Cameleon också? Osäker om det är nån större skillnad mellan olika sittdelar till Bugaboo vagnar så därför jag frågar 🙂
Tack på förhand,

Reply
Anna 22 mars, 2021 - 17:02

Hej Anette!
Cameleon, precis som Donkey, Fox och Buffalo, har en ergonomisk sittdel, den är skålad i formen. Det betyder att du inte kan ha mjuklift i sittdelen tyvärr!
/Anna

Reply
Ida 28 juli, 2021 - 13:51

Tack för bra inlägg! Vet du om det fungerar att ha en Njaell mjuklift i liggdelen på en Britax mile 2?

Reply
Anna 1 augusti, 2021 - 12:15

Hej Ida, ja det funkar jättebra!
/Anna

Reply
Sarah 19 oktober, 2021 - 07:39

Hej, väldigt fin och informativ blogg. Jag letar info om bästa lösning av både vagn och tillbehör när man bor i lägenhet utan hiss, vilket betyder att vagnen alltid får stå i källare eller trapp. Känner mig lost. /Sarah

Reply
Anna 23 oktober, 2021 - 10:55

Hej Sarah!
Det var ett bra uppslag för ett blogginlägg, du är inte ensam om att leta efter den typen av barnvagn! Många fastighetsvärdar tillåter ju inte att vagnen står i trappen, så ibland behöver man som du skriver dessutom bära ner den i en källare. Jag skulle därför i det läget välja en lätt vagn med vanlig sittdel med plant liggläge. Då kan du ha bebisen i en mjuklift. När du kommer hem lyfter du ut bebisen och ställer liften på golvet. Sen kan du fälla ihop vagnen i ett stycke och bära ned den till förvaringsrummet. Några förslag på sådana vagnar är Joolz Hub, Cybex Balios S Lux och Talos S Lux och Britax Smile III (men den är lite tyngre) eller Cybex Priam.

Ska man inte köra på annat än asfalt så finns det ännu mindre och nättare vagnar som kan användas på samma sätt, såsom Bugaboo Bee, Silver Cross Spirit, Stokke Beat och Baby Jogger City Tour Lux.
/Anna

Reply
Emma 24 april, 2022 - 18:11

Hej!

Någon som vet ifall man liften passar i en Bugaboo Ant?

Reply
Anna 3 maj, 2022 - 15:44

Hej Emma, jag har sett Najell mjuklift i Ant, det ska funka! Inte testat det själv men så länge man spänner fast den ordentligt borde det gå fint.
/Anna

Reply
Agnes 18 augusti, 2022 - 07:46

Hej Anna!

Tack för en fantastisk blogg!!

Jag har köpt en Ant att använda som bil/resvagn och funderar på vilken mjuklift som passar bäst i den, skulle du rekommendera någon särskild? T ex Najell sleepcarrier, Phil & Ted eller någon annan?

Tycker att Bugaboo Cocoon ser både oskön ut då bebis ligger i selen och så verkar det vara mer en åkpåse än en mjuklift. Det viktigaste är väl att den passar i vagnen och går att fästa på ett smidigt sätt, sedan skulle det ju vara snyggt med en grå Najell eftersom jag har en grå Ant 🙂

Reply
Anna 25 augusti, 2022 - 10:16

Hej Agnes!
Jag håller helt med dig, Cocoon är inte en mjuklift utan mer en väldigt enkel åkpåse. Jag tror att både Phil & Teds lilla mjuklift, dock tror jag bara det är den något längre varianten som säljs ny numera, och Najell Sleepcarrier ska funka i Ant. Har sett andra ha Sleepcarrier i den, så den borde ju passa och gå att säkra med selen!
/Anna

Reply
Emma 30 juni, 2022 - 22:07

Hej! Någon som vet om den går att få ned i en baby jogger city tour 2 double? 🙂

Reply
Anna 1 juli, 2022 - 11:23

Hej, jag har själv inte testat, hoppas du kan få svar från någon annan!
/Anna

Reply
Maria 16 september, 2022 - 18:31

Passar najell sleep carrier till cybex priam?

Reply
Anna 19 september, 2022 - 08:42

Hej Maria!
Ja de passar ihop, du kan ha Sleep Carrier både i liggdelen och i Priams sittdel (så länge du inte har en gammal Priam med ergonomisk sittdel).
/Anna

Reply
Caroline 21 september, 2023 - 14:09

Hej! Vilket bra inlägg! Vet du om man kan ha en Najell Sleep Carrier i en Cybex gazelle syskonvagn sittdel?

Reply
Anna 21 september, 2023 - 16:09

Hej Caroline!
Jag har inte testat, men jag tror absolut det skulle funka!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar