Bugaboo Bee +/3 med liggdel

av Anna
beeliggdel_1

När Bugaboo släppte nyheten om Bee3 för knappt ett år sedan så var det inte bara en ny version av vagnen som presenterades, utan också ett mycket efterlängtat tillbehör – en Bee-liggdel. Tyvärr har jag saknat bebisar i rätt storlek att testa liggdelen med, men här följer en teoretisk genomgång. Liggdelen passar på både Bee+ och Bee3, men alltså inte på Bee Classic. Den kan köpas separat och kostar då cirka 2500 kr, då ingår adaptrarna och liggdelslocket, men inte sufflett (eftersom att det antas att man redan har en sufflett om man har vagnen). Liggdelen ska gå att köpa eller beställa hos alla Bugaboos återförsäljare, och finns för nävarande tillgänglig i  fem färger: svart, grå, khaki, röd och petrol, tillhörande Van Gogh-utgåvan av Bee3.

beeliggdel_2

Liggdelen kan precis som alla delar till Bugaboos vagnar monteras ned till mindre beståndsdelar, men utgörs kortfattat av en botten, en liggdelsklädsel, en madrass och ett liggdelslock. Adaptrarna är enkla att använda och klickas bara på fästena på chassit, för att lossa dem håller man in en spärr och drar dem uppåt. Till liggdelen ingår bärremmar, som utgår från bottenplattan och sedan fästs vid liggdelsklädseln med knappar. För att lossa hela liggdelen från chassit så trycker man in de vita knapparna på mitten av liggdelens långsidor. Dessa  knappar har inget minne, dvs de ska hållas intryckta för att liggdelen ska kunna lyftas upp. Enklaste metoden att använda sig av är att lyfta liggdelen i bärremmarna, lossa den på ena sidan och hålla remmarna spända för att sedan lyfta loss liggdelen helt när man tryckt in den andra vita knappen.

beeliggdel_3

Det är alltså samma sufflett till sittdelen som till liggdelen. På bilderna syns den elastiska, förlängningsbara suffletten tillhörande Bee3 – den suffletten fungerar även på Bee+. De delar som behövs är förutom sufflettyget också två sufflettbågar och sufflettfästen. När suffletten monterats ihop så klickar man i sufflettfästena i hålen på liggdelens bottenplatta. För att senare kunna lossa fästena från liggdelen så lyfter man på madrassen i liggdelen och tryck in den väia spärren på sufflettfästet.

beeliggdel_4

Suffletten kan man ställa i fyra olika lägen, från helt nedfälld till fullt förlängd då dragkedjan har öppnats upp. Den äldre versionen av suffletten, som hör till Bee+ men även kan användas på Bee3, motsvarar det näst mest utfällda läget hos Bee3- suffletten. I fullt utfällt läge så får man en bra täckning av liggdelen, i synnerhet som att liggdelslocket med dess lilla kant också skärmar av en del. Mått på liggdelen är ungefär 78 x 35 cm.

beeliggdel_5

När man inte ska använda liggdelen så är den enkel att montera isär och blir då mycket utrymmeseffektiv att förvara. Suffletten lossnar man från liggdelen dels genom att ta ut sufflettfästena, dels genom att lossa sufflettyget från knapparna på undersidan av basen. Liggdelsklädseln sitter fast på basen med en dragkedja, som är snyggt dold av en elastisk kant som sedan täcks av madrassen. Och Bee3-madrassen är faktiskt riktigt mjuk och skön, samma gäller liggdelslocket som är tillverkat i samma material som suffletten, men fylld för bättre stadga.

Nu har jag som sagt inte testat liggdelen och kan inte uttala mig så mycket om hur den är att använda. En stark fördel hos Bugaboo Bee som vagn tycker jag är att den kan fällas i ett stycke oavsett åt vilket håll sittdelen är vänd, men liggdelen måste alltid tas av först och sedan får man fälla chassit separat. Ändå kan jag se en poäng i liggdelen, om man kanske har en mer rejäl vagn för terrängkörning och en mindre vagn man vill ha med sig i bilen eller in till stan, och då skulle jag föredra att använda Bee med liggdel så att bebis kan ligga fritt framför att spänna fast bebis i sittdelen i en Cocoon. Vill man läsa mer om vagnen i sin helhet så hänvisar jag till mina recensioner Bugaboo Bee+ och Bugaboo Bee3 här på bloggen.

Du kanske också gillar

1 kommentar

Jenny / Ekomamma i stan 3 juni, 2015 - 21:24

Också väldigt värt det om man har en yttepyttehiss! Vi hade bee med mjuklift när lillebror var liten och var t ex hos en kompis som inte fick in sin egen liggavagn i hissen men bee gick in. 🙂

Reply

Lämna en kommentar