Bumprider Universal Bygel

av Anna
Recension av Bumprider Universal Bygel

Recension av Bumprider Bygel

Oräkneliga är antalet gånger jag har fått frågor om vilken bygel jag tror kan passa på olika barnvagnsmodeller, som saknar egen bygel. Oftast har jag inte haft något svar. Något utbud av universalbyglar har inte existerat. Och ibland har det varit så krångligt att en vagns bygel som som man ändå får att funka på en sittvagn när sittdelen är vänd framåt, sen inte funkar alls när sittdelen är vänd bakåt.

Bumprider är ett varumärke med ett brett sortiment. För de flesta förknippar man det nog med Bumprider ståbräda, som är en universal ståbräda som utlovas fungerar på (så gott som) alla barnvagnar. Men Bumprider gör också sina egna vagnar. Bumprider Connect är en sittvagn med den innovativa funktionen att man med hjälp av magneter kan sätta ihop två Connect till en syskonvagn.

Och nu adderar man Bumprider Universal Bygel till sitt sortiment, och enligt tillverkar ska den gå att använda på alla barnvagnar. Det visar sig vara en sanning med modifikation. Men har man en barnvagnsmodell utan bygel, så är det ändå mycket sannolikt att man kan fästa en Bumprider Bygel på den.

Så funkar Bumprider Universal Bygel

Så funkar Bumprider Universal Bygel

Bumprider Bygel utgörs av tre delar. Två fästen, och själva bygeln. Bygeln blir stabil i monterat läge, men är också böjbar. Det innebär att den i många lägen kan sitta kvar på vagnen även när den fälls ihop. Bygeln är klädd med ett textilt överdrag. På bygelns sidor finns två vita knappar. Trycker man in de båda knapparna samtidigt så kan man ändra vinkel på bygeln. Det gör att den bättre kan anpassas efter olika vagnsmodeller, så att den hamnar i rätt höjd och läge för att fylla sin funktion.

De två fästena träs fast på vagnen där man kommer åt att fästa dem. Remmarna träs genom fästet och dras åt. Fästet klickar för varje steg man kan dra åt, och man ska dra tills fästet sitter så stabilt som möjligt. Insidan av fästet lämnar ingen märke efter sig, vad jag har märkt av. När man ska lossa fästena från vagnen så trycker man in knappen och drar remmen utåt igen.

Jag tror säkerligen att det finns ett rätt håll att montera fästena på. Jag har dock haft de vända åt lite olika håll, beroende av vilken vagn jag satt de på så har det varierat om det varit smidigast att dra åt remmarna inåt eller utåt. På vad som nog ska vara fästenas undersida så finns en liten metallknapp, som man lätt hittar med fingret. Trycker man in den kan man lossa bygeln ur fästet och vika den åt sidan. Inte bara gör denna swing away-funktion det enklare att snabbt få bygeln ur vägen när man ska sätta i eller ta ur barnet. Det innebär också att man kan ta bort Bumprider Universal Bygel helt från vagnen utan att behöva montera av fästena.

Bumprider Universal Bygel på olika barnvagnsmodeller

Jag har testat Bumprider Universal Bygel på ett flertal olika barnvagnsmodeller, med olika typer av chassin. Ett par av vagnarna är vändbara, då har jag testat bygeln med sittdelen vänd åt båda hållen.

Bumprider Universal Bygel på Cybex

Bumprider Universal Bygel på Cybex Eezy S Twist

Cybex lilla vändbara sittvagn Eezy S Twist, som finns Eezy S Twist + med de större hjulen, saknar helt egen bygel. Sittdelen har en tydlig ram som man enkelt kommer åt under klädseln. Att fästa Bumprider Universal Bygel på den här vagnen var mycket enkelt. Och bygeln kan sitta på precis samma sätt oavsett hur sittdelen är vänd, man kan till och med behålla fästena på när man roterar sittdelen. Bygeln hamnar i en väldigt bra höjd och man kan vinkla mellan olika lägen för att den ska ge lagom med benutrymme för barnet i sittdelen.

Bumprider Universal Bygel på Thule

Bumprider Universal Bygel på Thule Spring

Thule Spring är en fast framåtvänd sittvagn. Vagnen har sin egen bygel, som det finns färdiga fästen för. Men nu när jag testat Bumprider Universal Bygel på Spring så tycker jag att den funkar minst lika bra som den tillhörande. Fästen kan träs runt vagnens ram. Sätter man dem precis ovan vagnens mittnav så kan de inte glida nedåt och sitter väldigt stabilt i sitt läge. Bygeln hamnar i mitt tycker på en bra höjd och ser nästan utan att höra till vagnen.

Bumprider Universal Bygel på Bugaboo

Bumprider Universal Bygel på Bugaboo Ant

För den som söker efter en riktigt liten resevagn, som ändå har en vändbar sittdel, så är Bugaboo Ant ett alternativ att överväga. Och är det någon vagn som väldigt många föräldrar saknar att kunna köpa en bygel till, så är det Ants kusin Bugaboo Bee. Nu har jag ingen Bee att testa Bumprider Bygel på, men på Bugaboo Ant blev det ett mixat resultat.

Sittdelen har ingen ram man kan dra fästena runt. I framåtvänt läge funkade det dock alldeles utmärkt att trä fästena runt handtaget. Bygeln hamnar då i ett normalt läge och kan smidigt användas. Men i bakåtvänt läge gick jag helt bet. Jag testar alla möjliga lösningar. Men det bästa jag fick till är vad bilden längst ned till höger i collaget visar. Och det kan vem som helst se, att det blev inte bra. Fäster jag bygeln längre ned på handtaget så hamnar den alldeles för nära sitsen, hur jag än vinklar den.

Så visst, Bumprider Universal Bygel fungerar på Bugaboo Ant. Men bara om sittdelen är vänd framåt. I bakåtvänt läge så kunde åtminstone jag inte hitta en bra lösning.

Bumprider Universal Bygel på GB Pockit

Bumprider Bygel på GB Pockit

GB Pockit är den rekordlilla resevagnen, där alla onödiga funktioner skalats av till förmån för att göra vagnen så kompakt och lätt som möjligt. Så någon bygel finns förstås inte, inte ens till GB Pockit+ (med mer viloläge och bättre sufflett), som är den version av vagnen jag testat Bumprider Bygel på. Återigen visade sig bygeln vara väldigt enkel att fästa på denna fast framåtvända sittdel. Detta eftersom att ramen runt sittdelen, som i detta fall är vagnens chassi, utgör en optimal fästpunkt.

Bilderna till höger visar hur det blir när man fäster fästena åt olika håll. Har man remmen man drar åt fästet med utåt, så kan det – om ramen man fäster bygeln runt är smal – bli så att remmen täcker för bygelns knapp. Man kan använda knappen ändå. Men det blir förstås smidigare med fästena åt andra hållet, så att remmarna hamnar på bygelns insida.

Mitt omdöme av Bumprider Universal Bygel

Att Bumproder Universal Bygel fungerar på alla vagnar är troligtvis sant. På något sätt kan man alltid fästa den. Men att den fungerar bra på alla barnvagnar, i alla lägen, stämmer inte. Å andra sidan känns det som att man förväntat sig väldigt mycket av en enskild produkt om den ska vara kompatibel med exakt alla barnvagnar som existerar.

Jag är ändå mycket nöjd med hur Bumprider Universal Bygel har fungerat. Bygeln är enkel att montera. Det är ett stort plus att den kan öppnas i sidorna för att svängas ur vägen. Jag uppskattar också att Bumprider Universal Bygel kan tas bort helt. Utan att man för den sakens skull måste montera om hela bygeln nästa gång man vill kunna använda den.

Min rekommendation är att man, om möjligt, testar bygeln på den vagn man vill kunna använda den innan man slår till med ett köp. I synnerhet om vagnen har en vändbar sittdel. Och man vill vara säker på att kunna använda Bumprider Universal Bygel oavsett om sittdelen är framåtvänd eller bakåtvänd. Har man väl koll på det, så tror jag man kommer bli nöjd med att ens barnvagn så pass lätt och smidigt kan upphöra att vara bygellös.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bumprider Universal Bygel hos: Babyland
Se pris för Bumprider Universal Bygel hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Mammatill4 16 augusti, 2020 - 07:42

Har du testat den på bugaboo bee? Blir det ungefär samma som på ant?

Reply
Anna 18 augusti, 2020 - 08:48

Hej! Jag har tyvärr inget Bee jag kan testa den på. Jag tror dock den kommer sitta mkt bättre på Bee än på Ant, och att den borde funka både framåtvänt och bakåtvänt.
/Anna

Reply
Kristina 17 juni, 2021 - 20:37

Hej!
Fungerar bygeln på en dubbelvagn?

Reply
Anna 18 juni, 2021 - 08:22

Hej Kristina, det är tyvärr omöjligt att ge ett generellt svar på vilka vagnar bygeln funkar på. Den skulle kunna funka på en dubbelvagn om det finns utrymme mellan sittdelarna för att fästa den. Vill man ha två byglar på en dubbelvagn kanske man måste sätta dem lite omlott höjdledes.
/Anna

Reply
Marie 5 mars, 2022 - 11:52

Finns det något liknande för att förlänga ett handtag någon cm? Hittar bara en från märket bozz men den är alldeles förstor..

Reply
Anna 13 mars, 2022 - 13:40

Hej Marie,
för länge sen (10+ år sedan) vet jag att det såldes handtagsförlängare man jag har inte sett någon på länge. Jag misstänker att de som såldes inte klarar de säkerhetskrav av som ställs idag.
/Anna

Reply
Raz 1 april, 2022 - 07:46

Hej vill köpa bumprider dubbelvagn men kan inte hitta kan man köpa två bumprider vagn och koppla i hop?

Reply
Anna 14 april, 2022 - 19:33

Hej!
Om du köper två Bumprider Connect så kan du koppla ihop dem, du behöver inget extra – magneterna finns inbyggda i vagnarna och fästet för att sätta ihop dem vid framhjulen sitter fast under vagnen!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar