Bädda i vagnen del 1 – mjuklift i liggdelen

av Anna

Hur ska man bädda i liggdelen till sommaren? Hur ska man bädda till vintern? Frågan om hur man bäst gör det mysigt i vagnen för sin bebis är ständigt återkommande och därför gör jag nu en serieinlägg med tips på hur man kan bädda i liggdelen. Det kommer fokusera på att ha mjuklift i liggdelen, använda åkpåse i liggdelen, göra liggdelen mysig med babynest och att bädda med filt eller täcke i liggdelen. Först ut är mjuklift!

Bädda i liggdelen med en mjuklift

Smidigt att ha en mjuklift i liggdelen

Det är inte helt soklart alltid vad som skiljer en liggdel, en mjuklift och en hårdlift åt från varandra. En liggdel är något man fäster direkt på chassit, och som sedan kan bytas ut mot en sittdel. Mjuklift och hårdlift används i befintligt sitt- eller liggdel, och kan alltså inte fästas direkt på ett chassi. Min upplevelse är att för tio år sedan var kombivagnar en vanlig syn. En kombivagn är en vagn där man använder sittdelen från födseln, men har den nedfälld i fullt liggläge. Och då hade man ofta en hårdlift i. En hårdlift har mer stabila kanter och ibland även en egen, liten sufflett. En mjuklift är, precis som namnet antyder, mjukare i sin konstruktion.

Traditionella hårdliftar ser man inte så ofta längre men mjukliftar är fortfarande populärt. Både i vagnar som kan användas som kombivagnar, som exempelvis Britax Go Big,  Britax Smile 2 eller Kronan Duo/S, men också direkt i en vanlig liggdel. Det senare kanske verkar onödigt, varför göra en liggdel trängre med en mjuklift? Jo, för att man lätt vill kunna ta med sig barnet utan att lyfta upp det. Visserligen har i princip alla liggdelar bärhandtag eller bärremmar. Men liggdelar är tunga och måste bäras ganska långt ut från kroppen. En mjuklift väger sällan mer än något enstaka kg och kan bäras närmre kroppen. Att ha en mjuklift i liggdelen är smidigt om barnet somnat om man ostört vill bära det med sig in på förskolan för att hämta syskon, upp till en kompis vars hus saknar hiss eller in till BVC om vagnen ska parkeras utanför.

Så kan man bädda i mjukliften

När jag använt liggdel med mjuklift i så brukar jag även bädda i själva mjukliften. Jag har alltid något i botten. Om bebisen kräks eller blöjan läcker så är det mycket enklare att tvätta en filt eller ett lakan än det är att rengöra liften. Det går att använda en liten åkpåse i själva mjukliften men det blir trångt och lite kaka på kaka, mjukliften med sitt lock fungerar ju lite som en åkpåse. Oftast tycker jag att det räcker med en tjock eller tunnare filt, anpassat efter väderlek, för att få liften mysig om ombonad för bebisen.

3 små mjukliftar som passar i många liggdelar

På bilderna nedan syns tre olika mjukliftar:
P&Ts Cocoon, den lilla varianten som mäter 59 x 29 cm
Britax mjuklift för Go Big, som mäter 74 x 30 cm
SleepCarrier, som mäter 50 x 28 cm

Alla är nedstoppade i liggdelen som passar till Britax-vagnarna Go, Go Next och Go Big. Jag har sett till att mjukliften är så högt upptryckt i huvudändan som det går.

Använda mjuklift i Britax liggdel

Använda mjuklift i Britax liggdelar

Britax Go Big-mjukliften har en passform like a glove. Den går i utan problem men det finns inte många millimeter utrymme kvar. Bra för den som vill använda mjuklift men kanske har en stor bebis och inte vill att liften ska bli urvuxen för snabbt.

P&T Cocoon har lite luft i fotändan och något mer glapp mellan långsidorna och liggdelens insida.

SleepCarrier är den minsta liften som lämnar mest outnyttjad yta. Det gör den dock ultimata att använda i riktigt små liggdelar. Något som innebär att den till och med kan fungera i liggdelar på en syskonvagn, då dessa ju generellt alltid är mindre än liggdelar till en singelvagn.

Använda mjuklift i Bugaboos liggdelar

Använda mjuklift i Bugaboos liggdelar

Här syns samma mjukliftar i Bugaboo Donkeys liggdel. Donkey är ju en singelvagn som även kan bli en syskonvagn, så liggdelen är normallång men smal. Jag blev genuin överraskad av att Go Big-mjukliften gick att få ned. Nog för att jag fick pressa lite lätt men jag hade förväntat mig tvärstopp. Kanske inte en ultimat lösning då långsidorna trycks inåt en aning. Men som tillfällig lösning så funkar det.

P&T Cocoon funkar väldigt bra i huvudändan av Donkeyns liggdel, som ju är bredare där än i fotändan. Men den lämnar ganska mycket utrymme över. Det är dock praktiskt att förvara andra saker där, kan jag säga av egen erfarenhet. SleepCarrier är även i Donkeyn den minsta mjukliften men blir tack vare sina mjuka sidor ändå den som på sätt och vis passar bäst.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp mjuklift hos: Jollyroom
Köp mjuklift hos: Babyland

Du kanske också gillar

21 kommentarer

A (Allt enligt A) 22 maj, 2017 - 04:22

Vi har kört XL-versionen av P&T-liften, den passar perfekt i både Donkey och Buffalo 🙂

Reply
Bädda i vagnen del 2 – bädda liggdelen för en sommarbebis! 28 maj, 2017 - 09:13

[…] jag nu en serie inlägg med tips på hur man kan bädda i liggdelen. Det kommer fokusera på att ha mjuklift i liggdelen, använda åkpåse i liggdelen, göra mysigt med babynest och att bädda med filt eller täcke i […]

Reply
Maria 1 juni, 2017 - 07:28

Funderar på en P&T, den långa, och kommer använda den en hel del inomhus men hittar ingenstans om man kan ta av locket helt eller inte. Kan man det?

Reply
Anna 1 juni, 2017 - 14:10

Hej Maria, på den lilla går det i alla fall inte att ta bort locket helt. Man kan dra dragkedjan hela vägen ned till fotändan men i kortsidan sitter locket ihop med mjukliften. När jag har velat ha locket helt borta så har jag rullat ihop det och klämt fast det mellan mjuklift och liggdelens fotända.
/Anna

Reply
Maria 1 juni, 2017 - 17:12

Tack för ditt svar! Vet du vilka mjukliftar som har lock som går att ta bort helt?

Reply
Bädda i vagnen del 3 – bädda liggdelen med babynest! 30 juni, 2017 - 21:29

[…] att ha gått igenom mina olika förslag på hur man kan bädda liggdelen med mjuklift samt hur man kan bädda liggdelen med täcke, kudde och filtar så kommer nu ett inlägg om att […]

Reply
Christine 1 juli, 2017 - 10:25

Tips: I den långa versionen av Phil&Teds mjuklift kan man med lite god vilja få ner madrassen från Donkeyns liggdel. Jättebra om man mest vill använda Donkeyn med mjuklift (t.ex. om man bor flera trappor upp utan hiss och vill slippa bära upp liggdelen varenda gång).

(Och nej, även i den långa versionen kan man inte ta av locket helt. Men man kan rulla ihop det och knöla in det i fotändan. Hade en Teutonia mjuklift förr, och där gick locket att ta av helt.)

Reply
Anna 2 juli, 2017 - 21:10

Hej, toppentips om mjukliften och madrassen! Absolut bra att veta. Jag brukade använda madrassen från min Brio Go-liggdel när jag körde P&T Vibe med liggläge för bebis och det var för varmt för mjuklift, funkade kanon.
/Anna

Reply
Johanna 19 augusti, 2017 - 23:37

Hej, underbart att ha hittat din blogg. Är bara inte helt 100 på hur man navigerar på sidan. Du skrev att du hade tips på hur man bäddar i en mjuklift till en vinterbäbis. Min är beräknad i november så skulle älska lite tips!

Reply
Anna 24 augusti, 2017 - 22:13

Hej Johanna, jag har gjort hittills 3 av fyra inlägg i denna serie: ett om att ha mjuklift i liggdelen, ett om att bädda för sommarbebis och ett om att ha babynest i liggdelen. Sista inlägget, om att ha åkpåse i liggdelen, kommer inom de närmsta veckorna!
/Anna

Reply
Bädda i vagnen del 3 – bädda liggdelen med åkpåse! 31 augusti, 2017 - 09:59

[…] kanske är det vanligaste alternativ för en vinterbebis. Tidigare inlägg har handlat tom att bädda med mjuklift, bädda med babynest och att bädda med filt eller täcke. Vad gäller att bädda för en […]

Reply
Carina 29 december, 2018 - 23:31

Hej, har vänt upp och ned på hela internet ett tag nu och hittade äntligen hit. Vad skönt att se att man kan ha andra märken på mjuklift än vad man har på vagnen. Vi har en britax smile 2 och tycker att mjukliften ser lite väl stor ut för vår ”smak”, men har inte lyckats hitta nån annan, lite mindre som fallit oss i smak än. Men visst ska man bara se så att mjukliftens yttermått är lite mindre än liggdelens innermått? Eller tänker jag helt fel? Kollar på nätet och orkar inte hålla på med returer av så stora grejer så här 3 veckor innan bf 🙂

Reply
Anna 30 december, 2018 - 11:33

Hej, ja precis, viktigast är ju att mjukliftens bottenplatta går i liggdelen, sidorna på liften är ju oftast mjukare och kan anpassas lite i form. Viktig att komma ihåg är väl att ju mindre mjuklift, desto mindre plats för att tex bädda med åkpåse eller ha på en större bebis en tjockare overall. Men man måste absolut inte ha den mjuklift som ”tillhör” vagnen man valt!
/Anna

Reply
Matilda 22 april, 2020 - 14:12

Hej!
Vi funderar på att ha en mjuklift i sittdelen och skippa att köpa liggdel till vagnen. Tror du att kanterna på en mjuklift är mindre tåliga för vind och kyla än en vanlig liggdel? Tacksam för snabbt svar om möjligt då vi ska åka till Babya i eftermiddag

Reply
Anna 22 april, 2020 - 14:55

Hej Matilda!
Nej, det tycker jag nog inte faktiskt. Går ju att isolera mjukliften lite extra med en filt i botten dessutom, det har jag själv gjort. Men jämför man med tex Bugaboos liggdelstyger så tycker jag att en mjuklift absolut är likvärdig i tjocklek och vindtålighet! De flesta mjukliftar har ju ett lock också, stänger man det blir det väldigt ombonat där inne.
/Anna

Reply
Fia 7 maj, 2020 - 11:00

Hej!
Vi har en britax smile 2 vagn med liggdel och funderar på om en emmaljunga mjuklift går i vår liggdel?

Reply
Anna 11 maj, 2020 - 16:03

Hej Fia,
det kan jag tyvärr inte svara på för det beror på vilken mjuklift och hur lång och bred den är kontra innermåttet på liggdelen. Så vitt jag vet så har Emmaljunga tillverkat flera olika mjukliftar genom åren. Bästa är om den som har mjukliften kan mäta den åt er, då kommer du veta om den passar!
/Anna

Reply
Sofie 12 juli, 2020 - 14:41

Hej. Tack för en jättebra informativ hemsida. Undrar om du vet om Britax mjuklift passar i alla Britax go/go next/go big liggdelar? Bor några trappor upp utan hiss och funderar på en Britax go eller Britax go next och då ha en mjuklift i liggdelen om möjligt. Tack på förhand./Sofie

Reply
Anna 12 juli, 2020 - 15:56

Hej Sofie!
Alla Go/Go Next/Go Big har samma liggdel, så mjukliften ska funka i alla!
/Anna

Reply
Fanny 2 oktober, 2020 - 22:49

Hej Anna, vet du om man får plats med en vinteråkpåse typ Elodie Details åkpåse i mjukliften? Mvh Fanny

Reply
Anna 5 oktober, 2020 - 10:22

Hej Fanny, det blir nog väldigt trångt. Jag tror inte det blir smidigt, för att ha åkpåse i en mjuklift rekommenderar jag en miniåkpåse eller en tunnare åkpåse.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar