Cybex Talos S Lux

av Anna
Recension av Cybex Talos S Lux

Recension av Cybex Talos S Lux

Pris: Ordinarie pris för Talos S Lux är cirka 5700-6300 kr beroende av designval. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Cybex.
Tillbehör:  Fotsack medföljer. Liggdel, babyskyddsadaptrar, regnskydd och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Vändbar sittvagn, duovagn.

Cybex har gjort ett gediget jobb med att bygga upp ett brett utbud av sittvagnar, och senast ut är Talos S Lux. När modellen för första gången visades upp, under Kind + Jugend-mässan hösten 2019, så sades det att Talos S skulle ha lufthjul. Detta har dock reviderats i slutskedet av produktionen. Och den Talos S Lux som började säljas sensommaren 2020 har istället fått skumfyllda hjul av god kvalitet.

Cybex har sedan tidigare producerat flera olika versioner av sin populära modell Balios, om vilka man kan läsa mer i min guide över Cybex Balos. En kortfattad beskrivning av skillnaderna mellan Cybex Talos S Lux och den senaste Balios-modellen, Cybex Balios S Lux, är att Talos har skumfyllda hjul, annan form på sittdel och en sufflett med uppdaterad design.

Cybex Talos S Lux i siffror

Cybex Talos S Lux är godkänd för en belastning av 22 kg i sittdelen. Varukorgen är godkänd för 5 kg. Köper man till liggdelen så är maxvikten där 9 kg. Själva vagnen väger 14,2 kg.

När jag fäller ihop Cybex Talos S Lux med sittdelen på framåtvänd så blir vagnen 79 x 59 x 48 cm stor. Fäller man istället ihop vagnen med sittdelen bakåtvänd så blir den lika bred och lång, men 10 cm lägre. Då mäter Talos S Lux alltså 79 x 59 x 38 cm.

Talos S Lux är 59 cm bred över bakhjulen. Vagnen har teleskophandtag som kan höjas i flera olika steg. Lägsta läget är cirka 102 cm från marken, och handtagets högsta läge mäter jag till cirka 112 cm från marken.

Sittdelen har ett 90 cm lång liggläge, då mäter jag från översta kanten på ryggstödet och ned till fotstödets kant. Har man sittdelen i sittläge och fotstödet nedfällt så är fotstödets höjd 18 cm. Sittytan är 23 cm djup och 30 cm bred. Ryggstödets höjd är 50 cm från sittyta till över kant.

Cybex Talos S Lux med vändbar sittdel

Talos S Lux har vanlig, vändbar sittdel

Jag har inte testat Talos S Lux med liggdel, men har förstått att den ska vara likvärdig den ombonade liggdel som finns till Balios-modellerna. Sittdelen till Talos vet jag desto mer om.

Cybex Talos S Lux har en vanlig sittdel som kan fästas på chassit både framåtvänd och bakåtvänd. På sittdelens sidor finns väldigt lättanvända handtag, som inte går att missa med tanke på att de är utmärkta med en tydlig vit ring. Placerar man händerna i handtagen så trycker man bara lätt uppåt med fingrarna. Då känner man direkt att sittdelen lossnar från chassit. Att lyfta upp och vända sittdelen går på ett par sekunder.

Cybex Talos S Lux har ryggstöd som kan justeras ned till liggläge

Ryggstöd som kan justeras i tre olika lägen

Att Talos S Lux har en vanlig sittdel innebär att man fäller ryggstödet separat från resten av sittdelen. Läs gärna mitt inlägg om skillnaderna mellan vanlig och ergonomisk sittdel. På baksidan av ryggstödet finns en vit fällningsspärr, som man med handen böjer uppåt för att ryggstödet ska lossa.

Talos sittdel kan vinklas i tre olika lägen. Sittläget är relativt upprätt och har en bra sittposition där barnet inte upplevs bli tillbakalutad. Nästa läge är ett bra viloläge och slutligen fäller man ryggstödet ned till liggläge. Liggläget är inte helt plant utan sluttar några grader. Har man ett barn på 22 kg i sittdelen så trycks ryggplattan ned lite mer än på mina bilder men helt plant blir det inte. Det är dock plant nog för att jag ska tycka att det är ett bra liggläge.

Skulle man vilja använda Talos S Lux med mjuklift så borde det funka helt okej. En kortare mjuklift kan ju placeras lite längre ned mot fotstödet om man föredrar det.

Så stora barn ryms i Cybex Talos S Lux

Så ryms barn i Cybex Talos S Lux

Jag tycker att Talos sittdel har väldigt gott om utrymme för det sittande barnet. Min yngsta dotter är 3,5 år gammal när bilderna tas och strax under en meter lång. I framåtvänt läge så väljer jag att vika undan fotstödet helt lodrätt ned, så att hon istället kan sätta fötterna mot det inbyggda fotstödet framtill på chassit. Sittytan har ett bra djupt för hennes ben och hon har fortfarande stöd för hela huvudet. Det är inget problem att fälla ut suffletten över hennes huvud.

När min treåring sitter bakåtvänd i sittdelen på Talos S Lux så finns inget fotstöd i chassit, utan då får vi använda sittdelens fotstöd. På bilden har ju fotstödet uppfällt ett steg. Benen blir förstås mindre böjda om fotstödet vinklas ett läge till. Från knäna och uppåt sitter hon bra i den bakåtvända sittdelen men fotstödet är något urvuxet. Hon tyckte själv att det var lite obekvämt att sitta bakåt i Talos S Lux och ville därför åka i vagnen bara med sittdelen framåtvänd.

Att Talos S Lux ändå så pass väl rymmer barn upp till 3-3,5 års ålder tycker jag dock är bra, då många andra vändbara sittdelar – i synnerhet på vagnar som ska bli relativt kompakta hopfällda – är urvuxna tidigare än så.

Cybex Talos S Lux  har förlängningsbar sufflett

Lång, förlängningsbar sufflett med fönster

Jag har dubbla känslor för suffletten på Talos S Lux. Å ena sidan så är den riktigt rejäl och täcker sittdelen på ett effektivt sätt. Å andra sidan så känns alla fönster i klarplast väldigt onödigt. Jag är också inte helt förtjust i hur suffletten är konstruerad rent teknisk. Men med det sagt: Det här är ändå en bra sufflett. Jag har många gånger hellre en lång sufflett med lite tittfönster än en kort sufflett utan tittfönster.

Bilderna ovan visar de olika sufflettlägena på Cybex Talos S Lux. Den första bilden överst till vänster visar suffletten när den är förlängd, vilket man åstadkommer genom att öppna upp en dragkedja. Jag lyckas bara använda suffletten helt utfälld, med förlängningen, när sittdelen är i liggläge. I sittläge så slår sufflettfästena emot sittdelens sidor, så då kan man rent fysiskt inte dra ut den hela vägen. Å andra sidan behövs det inte riktigt att man har suffletten helt utfälld i sittläge. Jag tycker ändå det är lite märkligt. Och det är inget jag kan minnas att jag varit med om på andra vagnar.

Med sittdelen i liggläge och suffletten helt utfälld, med förlängningen, så skuggas hela barnets överkropp och större delen av underkroppen också. Både långt fram och långt bak på sufflettens båda sidor finns tittfönster i klarplast, som dock har gjorts mörkare genom att ett svart meshnät finns ingjutet i plastfönstret. Jag tycker ändå att det blir helt okej mörkt under suffletten och tycker inte att fönsterna stör för mycket. Men det är däremot helt onödigt att de finns där. Och jag förstår inte när det är tänkt att man ska använda dem? Vill barnet se ut ur vagnen så fäller man väl helt enkelt tillbaka suffletten?

Sufflett med vädring på Cybex Talos S Lux

Knepig sufflettkonstruktion och bra vädring

Förutom att det är ganska ovanligt att man inte kan ha suffletten helt utfälld i sittläge så har jag också varit lite missnöjd med hur sufflett och sittdel sitter ihop. Man kan lossa själva sufflettyget från ryggstödet lätt, då de sitter ihop med tryckknappar. Det är främst positivt, då det innebär att man kan fästa en åkpåse i sittdelen genom att dra den över ryggstödet (om åkpåsen har en upphängningsficka). Suffletten sitter kanske lite vingligare då. Men det funkar.

Suffletten följer dock inte med ryggstödets rörelser. Som bilden överst till höger i collaget visar så får man justera ryggstöd och sufflett separat. Trycker man upp ryggstödet från viloläge eller liggläge så pressas det då genom suffletten, som sedan blir hängande bakom sittdelen. Det här är enbart en estetiskt grej. Och det kan vara jag som är petig. Men jag tycker det är fult när suffletten hänger bakom ryggstödet. Jag irriterar mig på att jag måste finjustera suffletten varje gång jag ändrat läge på ryggstödet. Det är ju dock varken svårt eller jobbigt, och överlag är jag nöjd med suffletten så det är fortfarande värt det extra böket. Jag hoppas dock att detta är en såndär grej som uppdateras på framtida versioner av Cybex Talos S Lux.

Längst bak på suffletten finns en vädringslucka, med meshnät. Det här är en bra placering av ventilation tycker jag. Lossar man luckans lock, som sitter med kardborre, så kan man därefter rulla ihop det och fästa med en snodd. Då kommer luft in till barnets huvud, men i en vinkel så att solen inte kan skina i barnets ögon.

Cybex Talos S Lux  har vanlig sittdel med enkelt delbar sele och swing away-bygel

Sittdel med smidig sele och svängbar bygel

Jag är väldigt nöjd med hur Talos sittdel är utformad. Klädseln känns lagom ombonad, utan att vara så fluffig att den stjäl utrymme eller för enkelt smutsas ned av ett större barns kläder och skor. Sittytan är bekväm. Och selen är smidig, i det avseende att remmarna lätt kan förlängas och förkortas för att passa barnets kropp. Det går att pilla ut selremmarna uppe vid axelfästena, om man tar bort axelvadderingen först. Det är inte krångligt, men givetvis är det att föredra med mer enkelt delbara selremmar. Genom att dra ut selremmarna ur axelfästena så kan man sätta i en åkpåse eller sittdyna i Talos S Lux, om man skulle ha en modell som inte har kardborreöppning för vagnens sele.

Sittdelens bygel är av typen swing away. Det betyder att man kan öppna upp bygeln i båda sidorna, genom att trycka in den vita knappen på insidan. Sen kan man svänga bygeln åt sidan, så att man enklare kan sätta i eller lyfta ur barnet. Man kan också ta bort bygeln helt, om man tycker att den är i vägen.

Cybex Talos S Lux har ställbart fotstöd

Ställbart fotstöd på sittdelen

Sittdelen har ett fotstöd som kan vinklas i flera olika lägen. För att justera fotstödets lutning måste man använda båda händerna för att trycka in de vita knapparna på fotstödets sidor. Den nedre delen av fotstödet utgörs av hård plast, vilket gör det enkelt att torka av om barnet suttit i vagnen med blöta eller smutsiga skor. Att vinkla fotstödet fungerar precis som på andra vagnar, det finns inget med Talos fotstöd som sticker ut, utan det funkar som det ska.

Cybex Talos S Lux är utrustad med stora, skumfyllda hjul

Stora, skumfyllda hjul med fjädring

Vad som i mångas tycke, så även mitt, är mest intressant med Cybex Talos S Lux är förstås hjulen. Bara Cybex har ju redan flera liknande sittvagnar, och inkluderar man utbudet från andra tillverkare så finns det numera många små, vändbara sittvagnar att välja mellan. En gemensam nämnare för dessa är dock att hjulen är små eller av sämre kvalitet. Cybex har hos andra modeller tidvis haft problem med den typ av EVA-hjul som det tyvärr kan fastna sten i. Gruskorn gräver sig helt enkelt in i däcket, vilket ser tråkigt ut då hjulen blir fulla med små hål men också kan få vagnen att låta och rassla när man kör på släta underlag.

Här utmärker sig Talos S märkbart. Det finns få, eller kanske inga andra vagnar som har vändbar sittdel och samma kompakta hopfällning som Talos S, men som samtidigt har rejäla foamhjul. Talos hjul är skumfyllda, vilket ger en känsla snarlik den hos lufthjul men helt utan risk för punktering. För körning i snö och terräng är min åsikt att stora lufthjul alltid är att föredra. Men foamhjul är klart näst bäst.

Talos S Lux har fyra foamhjul, två mindre framhjul och två större bakhjul. Framhjulen kan låsas i fast läge. Alla hjul kan lossas från chassit, om man vill göra vagnen så liten som möjligt när den fälls ihop exempelvis. Bilderna ovan är tagna efter åtskilliga promenader både på grusväg, gräsmatta och i skogen och hjulen är fortfarande i perfekt skick, om än lite dammiga förstås.

Cybex Talos S Lux har en rymlig och lättåkomlig varukorg

Mycket rymlig och lättpackad varukorg

Talos S har en mycket lättåtkomlig varukorg. Den får bara lastas med 5 kg men utrymmesmässigt kan den ta så mycket mer. Med fotstödet uppfällt kan man lasta in grejer framifrån, men lättast kommer man förstås åt varukorgen rakt bakifrån. Att ställa in en matkasse i sin helhet är inget problem. Kör man vagnen med ett litet barn så kan man med lätthet packa in både skötväska och annat man behöver ha med sig, för vardagsbestyr eller heldagsutflykter.

Varukorgens sidokanter är höga men den bakre kanten är lite lägre. Det gör det lättare att lassa in stora saker. Den kant som finns där är ändå hög nog för att även småsaker ska kunna lägga tryggt och säkert i varukorgen.

Fotsack till Cybex Talos S Lux

Fotsack som ett enklare vindskydd

Jag vet att fotsacks i perioder varit en stor grej, men jag har personligen aldrig varit ett fan. Att Cybex väljer att skicka med en fotsack med Talos S Lux gör mig lite förvånad. Jag antar att det handlar om inriktning mot outdoor med denna barnvagnsmodell, och att ha en vagn som funkar året om i olika väder. Men med tanke på att regnskydd inte medföljer så kan jag anser att den motivering haltar en aning, om det ens är så Cybex har resonerat.

Fotsacks används framför allt i gråzonen mellan väder som inte kräver något mer än barnets kläder och väder som kräver åkpåse. Talos fotsack är ofodrad och ger ingen direkt värme i sig, mer än vad ett lager textil alltid gör. Men den skyddar och värmer ju ändå barnet genom att hålla vind ute. Fotsacken fästs runt bygeln med två tryckknappar samt träs runt fotstödet, för att inga glipor ska uppstå vid fötterna. Den kan även fästas på insidan av sittdelen för att komma tightare runt barnet. Fotsacken kan användas både framåt- och bakåtvänt.

Ställbart teleskophandtag och smidig fotbroms på Cybex Talos S Lux

Ställbart teleskophandtag och bra fotbroms

Jag gillar Talos broms. Den är enkelt att hitta med foten och sitter mitt på stången mellan bakhjulen. Det är en tydlig platta man ska pressa ned, bra med räfflor så man får grepp även om skorna känns blöta och hala. Jag gillar också att man kan pressa nedåt oavsett om man ska lägga i eller ur bromsen. Nedåt och framåt bromsar vagnen, medan nedåt och bakåt låser den.

Lite högre upp på chassit finns handtaget. Cybex Talos S Lux har ett teleskophandtag som man höjer och sänker genom att trycka in den vita knappen på handtagets undersida. Handtaget kan fästas i fyra olika höjdlägen, mellan 102 och 112 cm från marken – uppmätt av mig från golv till övre kant av handtaget.

Så fäller man ihop Cybex Talos S Lux

Smidig hopfällning och inbyggt bärhandtag

Cybex Talos S Lux har en hopfällning som helt kan genomföras med en och samma hand. Det är således inget problem att fälla vagnen och samtidigt bära sitt barn på andra armen. Det första steget är att vika ihop sittdelen, vilket görs med samma vita spärr på ryggstödet som man använder för att vinkla till liggläget. Därefter använder man sig av knapparna på handtaget.

På handtagets ovansida sitter en vit knapp som ska pressa åt sidan, och med den spärren urkopplad så trycker man knappen på handtagets undersida hela vägen in och sedan pressar man handtaget inåt och nedåt. Talos S Lux viker då ihop sig på hälften och låses automatiskt med en spärr på ena sidan av chassit.

Bilder längst ned till höger visar det inbyggda bärhandtag som gömmer sig under sittdelen och som visar sig när sittdelen har vikts ihop. Det är inte ett bekvämt handtag, och inte en lösning för att ta Talos över axeln och gå iväg. Det är den för övrigt lite för tung för. Men det ger ett utmärkt ställe att greppa på exempelvis om man ska lasta in Cybex Talos S Lux i bilens bagageutrymme.

Cybex Talos S Lux hopfälld med sittdelen på

Talos S Lux hopfälld med sittdelen på

En bra funktion hos Talos S Lux, som i princip känns som ett måste för att en vändbar sittvagn ska vara riktigt bra, är att man kan fälla ihop vagnen med sittdelen på oavsett hur sittdelen är vänd.

Bilderna ovan visar stegen för att fälla ihop Talos, där sittdelen först vika ihop – ryggstödet fälls ned mot fotstödet, och sedan ska handtaget tryckas ned och vagnen fällas ihop. Det är lika enkelt att fälla Talos S Lux oavsett hur sittdelen är vänd. Till min stora glädje blir vagnen något mer kompakt bakåtvänd än framåtvänd. Måtten nedan är uppmätta av mig med måttband och kan diffa någon centimeter.

Mått Talos S Lux framåtvänd: 79 x 59 x 48 cm.
Mått Talos S Lux bakåtvänd: 79 x 59 x 38 cm.

Att chassits låsers ihop sig med en spärr när man fällt ihop Talos S Lux möjliggör också för att vagnen är självstående ihopfälld. Har man en liten hall är det toppen att man på så sätt smidigt kan packa in Talos i ett hörn eller i en djupare garderob när den inte används.

Körkänsla i och mitt omdöme av Cybex Talos S Lux

Körkänslan i Cybex Talos S Lux

Talos S Lux är en lättkörd barnvagn med en mjuk körkänsla. Fjädringen i chassit vid bakhjulen är stabil och ger en bra dämpning när man kör över trottoarkanter och på gropigare underlag. Fjädringen i framhjulen är också bra. I djupt, löst grus får Talos förstås kämpa med att ta sig fram. Men i sådan terräng är det få hjul som kan briljera.

Jag tycker att Cybex Talos S Lux fixar blandade underlag tydligt bättre än snarlika sittvagnar. Jag skulle inte ta den här vagnen ut i skogen, framhjulen är lite för veka för att köras i seriös terräng. Men om man, som jag, bor i närförort och blandar mellan små butiker och elljusspår i skogen så fungerar Talos S Lux väldigt bra.

Lättkörd även om det inte är en lättviktare

Handtaget är bekvämt att hålla i och vagnen är mycket enkel att köra. Då avser jag både att det är väldigt lätt att styra Talos S Lux. Man kan med lätthet svänga vagnen med en hand. Men vagnen är också lätt att putta igång, det krävs ingen kraft för att få igång vagnen när man vill börja promenerade.

Vagnen känns inte heller tung i backar. Vilket är intressant, för Talos väger ändå drygt 14 kg vilket inte kan anses vara en låg vikt för den här typen av vändbar sittvagn. Jag blev förvånad över vagnens vikt, för aldrig under användning – vare sig vid promenad eller när jag lyft in Talos i bilen – har jag uppfattat den som tung. Utan den har hela tiden känns lätthanterlig.

Mitt omdöme av Cybex Talos S Lux

Mina intryck av Cybex Talos S Lux är så gott som enbart positiva. Sittdelen är rymlig, suffletten är lång, vagnen är lätt att fälla ihop och körkänslan ihop med skumhjulen får mina vitsord. Dessutom sitter barn upp till minst 3-4 år riktigt bra i vagnen, längre än så i framåtvänt läge. Vagnens tveksamma detaljer kan alla härröra till suffletten. Som jag alltså totalt sett är nöjd med men som ändå har en rätt märkligt konstruktion. Det handlade om de onödiga fönsterna i suffletten, att suffletten inte kan förlängas helt i sittläge och att den kan hamnar bakom ryggstödet – vilket enbart är en estetisk brist.

För den som velar mellan olika sittvagnar från Cybex så blir min rekommendation, om pris inte är en faktor, solklart att välja Talos S Lux. Det baserar jag på mina erfarenheter av att ha testat andra sittvagnar från Cybex, såsom Balios-modellerna. Körkänsla, framkomlighet samt design på sittdel har i mitt tycke gjorts klart bättre på Talos S Lux.

Bättre anpassad för Norden än många andra

Vagnen är så pass rejäl att jag kan tänka mig att den för många faktiskt kan bli intressant som enda vagn. Jag vet inte hur Talos S Lux tar sig fram i djup snö dock. Jag gissar att vagnen rullar hjälpligt åtminstone men säkert inte optimalt. Men bor man där vintern är kort och mild så funkar Cybex Talos S Lux definitivt året om. Och det är riktigt kul att Cybex kommit med en första sittvagn som faktiskt – precis som marknadsföringen för Talos utlovar – lämpar sig bättre för nordisk användning och klimat.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Cybex Talos S Lux hos: Babyland
Se pris för Cybex Talos S Lux hos: Baby V

Du kanske också gillar

26 kommentarer

F 13 oktober, 2020 - 21:50

Fantastisk utvärdering av vagnen! Vi köpte också Talos trots att det inte fanns så mycket att läsa om den. Är glad att läsa din utvärdering nu och kan bara hålla med, men är nog ännu gladare att vi valde Talos, för jag tycker den är jättebra.

Har två några tankar bara, jag var tvungen att testa fälla upp och ner ryggstödet på vår för att jag har aldrig upplevt att suffletten stannar kvar, så mest för att se om jag bara missat det eftersom jag inte har kört så många barnvagnar att jämföra med. När jag fäller från sittande till liggande stannar suffettkanten kvar, men resten följer förstås med bakåt så suffletten fälls ut mer och mer, och när jag fäller från liggande till sittande så följer faktiskt suffletten med upp för mig. Jag försökte känna efter så att jag inte råkade peta på suffletten med handleden eller så men den följde med upp varje gång, kan det redan ha ändrats sen du fick ditt recensionsex eller är det ändå så att jag råkar peta på suffletten också med handen så att den åker med upp? Ett tillägg till footsacken är att den går att fästa på insidan av sittdelen med tryckknapparna, så blir det lite tätare runt kroppen så att inte vind smiter in, eftersom det blir en rätt stor glugg när man har den runt bygeln.

Reply
Anna 14 oktober, 2020 - 08:40

Hej Fanny! Tack för väldigt bra input om fotsacken. Jag tog för givet att den skulle fästas runt bygeln med tanke på att de kunde knäppas ihop just så, hade helt missat att den även kan fästas på insidan av sittdelen. Jag lägger till det i recensionen!

Intressant att din sufflett beter sig annorlunda. När man fäller ner till liggläge verkar du ju likadant, men jag testade många gånger att fälla upp till sittläge och suffletten hamnade alltid hängandes bakom. Kan ju absolut vara något med just detta ex dock, det är tyvärr svårt att veta när man bara har tillgång till ett exemplar av en vagn. Är nyfiken på att höra från andra hur suffletten till deras Talos har funkat!
/Anna

Reply
Fanny 23 oktober, 2020 - 22:32

Hej, nu har vi testat ryggstödet och suffletten upp och ner ett gäng gånger till. Och för mig följer oftast suffletten med upp när jag tar upp ryggstödet, men vet inte om jag tar i på nåt sätt så jag liksom sveper med det, men jag tror inte det. Hur som helst när min man kom hem efter en promenad med barnvagnen så såg det helt galet ut och så som du beskriver att suffletten hängde kvar bakom ryggstödet. Så det verkar vara lite från gång till gång och kanske hur man håller när man fäller upp ryggen. Ville bara återkomma och säga att vår också stannar bakom ibland, men det är verkligen inget som stör mig.

Reply
Sara 13 oktober, 2020 - 22:07

Tack för recension! Har du någon kommentar om att byta till den här från donkey. Jag älskar körkänslan hos Bugaboo men vill så gärna ha vanligt sittdel! Storleken på sittdelen verkar inte vara att klaga på och ingen kan väl packas så bra som en åsna så det får jag leva med men sen är det körkänslan som gruvar mig, jag bor på landet men går mest på asfalterad väg och elljusspår! Den här eller priam är mina kandidater

Reply
Anna 14 oktober, 2020 - 08:42

Hej Sara!
Priam har nog en körkänsla som är lite mer lik Donkeyns, speciellt lättheten i rullet har de gemensamt. Men Talos är inte trög! Jag skulle säga att Donkeyn nog klarar mer snö och terräng än vad Talos gör, känner mig rätt säker på att det är så. Men annars är just körkänslan inte alls så mycket sämre eller annorlunda, jag tror inte du blir missnöjd på den punkten om du skulle gå från Donkey till Talos!
/Anna

Reply
Carolina 14 oktober, 2020 - 17:58

Om man inte skulle gilla suffletten på denna, tror du då det skulle gå att använda en Donkey sufflett som på Cybex andra vagnar eller ser det helt annorlunda ut?

Reply
Fanny 16 oktober, 2020 - 09:50

Hej! Kan du göra en ny ”allt om resebagaget” dvs skriva om vagnar som går som handbagage, fullt liggläge med lång sufflett osv. Söker en vagn som stämmer in på det men älskar att läsa om alla olika alternativ! Hittar bara ett inlägg från 2018 och det har ju kommit så många fina vagnar

Reply
Anna 16 oktober, 2020 - 10:17

Hej Fanny!
Jag har ett utkast till ett sådant inlägg på bloggen. Inte bara har det kommit många nya resevagnar, många flygbolag har också blivit striktare med sina regler för handbagage så vad som var tillåtet förr verkar många gånger inte tillåtas numera. Dock har intresset för resevagnar minskat kraftigt pga corona, så just nu har jag valt att prioritera andra blogginlägg. Men till våren kanske ett nytt resevagnsinlägg vore på sin plats!
/Anna

Reply
T 16 oktober, 2020 - 09:50

Resevagnar*

Reply
Louise 29 oktober, 2020 - 08:40

Vilka vagnar ska jag kika på om jag vill ha en terrängvagn?
Har kikat på din recension av britax smile 3 men såg att man isåfall bör skaffa en med större hjul om man vill ha i terräng.
Bor på landet vid skog och grusväg och gärna smidig att ha i bilen då det lär bli en del bilåkande.

Reply
Anna 30 oktober, 2020 - 14:33

Hej Louise! Ju större hjul desto bättre terrängframkomlighet är väl grundregeln, sen är det många (och jag med dem) som anser att lufthjul är extra bra. Får många frågor liknande din och mitt tips brukar vara att dela upp budgeten och dels införskaffa en rejäla terrängvagn med fyra fasta lufthjul, dels en mindre vagn som är smidig att fälla ihop – att ha med i bilen och när man ska gå i butiker osv!
/Anna

Reply
Tatiana 26 november, 2020 - 08:47

Hej Anna! Thank you very much for the great review!
Do you think åkpåse is needed for the winter? If yes, which can fit in this stroller?

Reply
Anna 1 december, 2020 - 16:17

Hi Tatiana!
Totally depends on where you live of course, but I think a foot muff is really valuable winter accessory. I haven’t used one myself in Talos S Lux but in Balios S most universal models fit well enough!
/Anna

Reply
Sara Törnvaller 22 februari, 2021 - 14:20

Är den jämförbar med en Brio/Britax Smile? (Tänker främst i storlek och körkänslan.) Söker en vagn som är smidig att fälla ihop och inte tar upp hemskt mycket plats i bakluckan. Står lite mellan en begagnad Smile eller en Talos tror jag.

Reply
Anna 24 februari, 2021 - 14:57

Hej Sara!
Talos är mycket smidigare hopfälld än Smile, och har rymligare sittdel (kanske likvärdig med Smile III men absolut större än äldre Smile-modellerna. Smile är lite bättre i terräng dock. Vill du ha en vagn med rimlig användningstid så skulle jag inte köpa Smile för ett barn som redan är ett år eller äldre.
/Anna

Reply
Sara Törnvaller 25 februari, 2021 - 15:45

Stort tack för svar! Det är en liten sexmånaders som söker nytt åkdon. Ser nu att jag var otydlig (i ett försök att vara kortfattad ). Mina tankar har gått till Smile:n i och med att vi hade en sådan till vår numer femåriga tjej. Sålde den när hon slutade åka vagn och köpte en Kronan Duo nu till lillasysters ankomst. (Vi hade den här gången, till en början, inte egen bil, så storlek ihopfälld var inte avgörande.) Gillade mycket med Smile:n, t.ex. varukorgen, lagom hjulstorlek, bättre swivel på hjulen (jämfört med Kronan) med mera. Tycker bara det vore lite trist att köpa begagnat av samma modell som vi redan haft en gång (men då från ny). Och en Smile III tycker jag kostar onödigt mycket. Provrullade en gång en Balios S Lux i butik och var sugen, men vad jag har läst om den så verkar den inte vara vad vi söker i varje-dags-körande och eventuella terränger. Så när jag hittade Talos tänkte jag att det kanske är den vi ska ha?! Eller, kanske är det önsketänkande att hitta en modell med köregenskaper som en Brio Smile som blir _ännu_ mindre/smidigare ihopfälld och samtidigt inte ruinerar en..?

Reply
Lina 30 mars, 2021 - 23:35

Hej!
Vilken skötväska kan man ha till talos s lux? Om man vill hänga den i fästena som finns på chassit?

Reply
Anna 2 april, 2021 - 14:41

Hej Lina!
Vad jag vet är Talos S Lux inte godkänd för att ha en skötväska på handtaget, faktum är att nästan ingen barnvagn är det. Fästena på sidan av chassit är såvitt jag vet till för Cybex mugghållare!
/Anna

Reply
Emelie 5 maj, 2021 - 10:14

Hej! Älskar vagnen men avskyr plasten i suffletten, hehe. Tror du man kan byta till en suflett från bugaboo? Eller beställa suffletten som hör till Talos 2in1 som inte verkar ha plastfönster?

Reply
Anna 9 maj, 2021 - 16:02

Hej Emelie, jag vet faktiskt inte om det skulle funka. Jag testade aldrig någon annan sufflett på Talos. På Balios har det gått att använda Bugaboo Donkeys sufflett (med Donkeys sufflettfästen och bågar) men jag minns inte hur ramen ser ut på Talos och om det skulle funka tyvärr.
/Anna

Reply
Anna 14 juni, 2021 - 07:44

Hej!

Vad är den stora skillnaden mellan denna och cybex balios s lux? Vilken skulle du rekommendera?

Med vänlig hälsning, Anna

Reply
Anna 14 juni, 2021 - 14:24

Hej Anna!
Den nästan enda skillnaden är hjulen. Talos S Lux har skumfyllda hjul, som fixar terräng och snö bättre och som det dessutom inte kan fastna grus i. Sen finns det även en del andra skillnader, såsom design på suffletten exempelvis. Jag själv föredrar Talos hjul!
/Anna

Reply
Mikaela 5 augusti, 2021 - 19:24

Hej Anna! Bra recension! Jag står i valet om jag ska köpa en Cybex Priam eller Talos med endast sittdel, vilken anser du är bäst? Vilken sitter barnet bäst i? Min son är 1 1/2 år och vill gärna kunna ha den vagntiden ut 🙂 kommer jag bli besviken om jag köper en Talos? Älskar priam till utseendet men är en stor skillnad på priset. Tack på förhand! Mvh Mikaela

Reply
Anna 27 augusti, 2021 - 12:53

Hej Mikaela!
Jag skulle nog faktiskt säga att om du köper en ny Priam, eller iaf en 2019 eller nyare, så har den längst användningstid. Talos är också rymlig men Priam är väldigt stor i sitsen ändå. Däremot skulle jag inte säga att någon av dem funkar vagntiden ut, ofta känns de klumpiga för barn över 2-2,5 och då väljer ju majoriteten en framåtvänd sittvagn med större sittyta och enklare för barnet (samt för ens egen rygg…) att komma i och ur helt själv!
/Anna

Reply
Matilda 17 oktober, 2021 - 15:31

Hej!
Vi väntar vårt första barn i april 2022 men har redan nu börjat kika lite på vagnar för att känna på vad vi vill ha. Mitt krav är att den ska vara lätt och smidig att köra och gärna lätt att byta från liggdel – sittdel och tvärtom. Bor mitt i stan så kommer väl mestadels bli stadspromenader och en del tillfällen i skog. Vi har provkört Britax smile 3 och Cybex talos och vi gillar båda, dock är det några smådetaljer som gör att vi inte riktigt kan bestämma oss..Vilken rekommenderar du? Det som talar för smile är hur smidigt det är att byta delar med deras memory-knappar samt varukorgen som jag upplever väldigt rymlig. Det som talar för Talos är att det känns lite mer stabil och aningen mer lättkörlig, minus dock för varukorgen samt att adaptrar behövs för att fästa babyskyddet.

Reply
Anna 23 oktober, 2021 - 10:50

Hej Matilda!
Nästan alla vagnar kräver adapter för babyskydd, om man inte ska åka bil med bebisen och fästa babyskyddet på chassit dagligen så skulle jag inte lägga någon vikt vid den detaljer. Babyskyddet används ju dessutom bara typ 7-10 månader, så det är ju under en begränsad tid som den funktionen fyller något syfte ändå!

Jag skulle säga att av de två så är Smile III den mer stabila, men Talos S är lättare och upplevs nog lättare att lyfta in i bilen eller ibland även att köra. Min uppfattning är att Smile fixar lite mer snö och terräng än Talos, men i stadsmiljö kommer båda funka! Jag tycker båda är bra vagnar och det är mycket en smaksak vilken man föredrar ändå. Men att Talos är smidigare att packa in i bilen med sittdel på, om du väljer Talos S Lux, är ett stort plus för familjen som åker mkt bil!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar