Barnvagnsåret 2020

av Anna
Allt om barnvagnar årskrönika för 2020

Allt om barnvagnar sammanfattar 2020

I ett antal år har jag sammanfattat barnvagnsnyheter och andra viktiga, barnvagnsrelaterade händelser i Allt om Barnvagnars årskrönika. När jag ser tillbaka på 2020 är det tydligt att jag är på väg att trappa ned bloggandet och att det är en process som kommer fortsätta, om än i sakta mak, under 2021. Ambitionen är att publicera ett inlägg i månaden, med fokus på recensioner av de vagnar jag tror det finns störst intresse för.

Covid-19 har präglat världen under 2020 men fick inte någon dramatisk påverkan på barnvagnarna. Alla barnvagnsmässor jag brukar besöka blev visserligen inställda. Jag har rest till Kind + Jugend i Köln varje september sen 2014, men i år blev det inte av. Tråkigt, men självklart. Det finns planer inför 2021 men vem vet hur mycket världen har hunnit förändras om nio månader.

I perioder har vissa enstaka färger eller klädslar på barnvagnar varit slut i lager på grund av stopp i produktions- eller transportkedjan. Men totalt sett har det lunkat på. Barnvagnsvärlden är mest troligt en bransch med nominell påverkan av pandemin, barn föds i samma takt som vanligt och behovet av barnvagnar förblir detsamma. Många inköp har dock förflyttats från fysisk butik till näthandeln. En process som troligtvis skulle ha skett ändå, men som covid-19 har skyndat på. Någon total butiksdöd tror jag dock inte på, suget på att få provköra och känna på en vagn innan inköp verkar inte minska.

Barnvagnsstatistik Allt om Barnvagnar år 2020

Så många barnvagnar körde jag under 2020

Min magkänsla var att antalet barnvagnar jag rullat under 2020 skulle ha varit dramatiskt mycket färre än under 2019, men det visade sig inte stämma alls. I år har jag kört 18 vagnar, vilket ger 1,5 ny vagn att testa per månad. Får jag förutspå tempot för 2021 så gissar jag på att jag hamnar någonstans runt 12-15 barnvagnar.

Mitt privata bruk av barnvagnar är ganska jämnt. Jag rullar mest på helger samt någon eller ett par gånger i veckan till och från förskolan. Under 2021 fyller mina barn 12, 10, 7 och 4 år – och för den minsta är barnvagnen fortfarande oumbärlig både i morgonstressen men också för långpromenader eller heldagsutflykter.

Allt om barnvagnar – årskrönika 2020

Inför denna årskrönika mailade jag alla de största barnvagnstillverkarna lite frågor om vad vi kan vänta oss från dem under 2021, men fick tyvärr få svar. Mycket verkar fortfarande vara hemligt. I vanliga fall brukar majoriteten av nyheterna presenteras under höstens mässor. Men när dessa ställdes in verkade också möjligheten att få en tjuvkik på det som komma skall ha eliminerats. Jag vet i nuläget faktiskt inte så mycket mer än vem som helst med lite koll på barnvagnstillverkarnas flöden i sociala medier.

Årets end of an era

Britax Go gick ur tiden för ett par år sedan, därefter följde Britax Go Next och nu är det också bekräftat att Britax Go Big tas ur produktion. Den första Brio Go tillverkades 2008 och tolv år sedan går alltså denna stolta linje barnvagnar i graven. Synd, tycker jag, som hållit dessa vagnar som personliga favoriter under många år.

Årets dvalande intresse

Nominell coronapåverkan på barnvagnsbranschen påstod jag ovan, men om det fanns en typ av vagn vars efterfrågan sjönk kraftigt så var det förstås resevagnen. Under våren och sommaren brukar frågorna om små vagnar, gärna i storlek att gå som handbagage, aldrig sina. I år dök de knappt upp. När familjer under 2020 gått från att flyga till värmen till att knata i skogen så har fokus flyttats till en ny typ av barnvagn.

Årets spådom

Inför 2020 förutspådde jag att fokus skulle ligga på hållbarhet, och att tillverkarna skulle vilja trycka på mer gröna barnvagnar. Jag vet inte om det var jag som hade fel eller om pandemin fick branschen att skifta fokus, men så mycket mer hållbara vagnar har jag inte sett skymten av. Låt oss hoppas att klädsel och chassin av återvunnet material blir vanligare framöver.

För 2021 tror jag fortsatt på att minskat intresse för resevagnar och att fler barnvagnstillverkare tänker mer friluftsliv och terräng. En viss tendens åt det hållet kan skönjas i Cybex första släpp av en smidig barnvagnsmodell vars hjul faktiskt fixar grus och gräs – Cybex Talos S Lux. Även Bugaboos release av Bugaboo Bee 6 – med större hjul – är ett steg i samma riktning kan jag känna. Jag tror på mer lufthjul, mer foamhjul, mer terräng och överlag vagnar bättre anpassade för ett lokalt semestrande i skog och mark.

Anna Lavfors - Allt om barnvagnar

Mina personliga förväntningar på barnvagnsåret 2021

2020 har varit tufft för mig personligen. Jag har under hösten trappat ned mer och snabbare på bloggandet än planerat. För mig har det varit tärande att bära på så mycket oro. Jag hoppas dock att ett lugnare bloggtempo ska funka väl både för mig som skriver och för dig som läser bloggen.

I vanlig ordning vill jag säga tack för engagemanget. Det bästa med att driva Allt om barnvagnar är det jämna flödet av mail och kommentar som kommer in. Det känns aldrig som att ropa ut i ett tomrum, och jag är så glad att jag fortfarande har en kunskap att dela med mig av som kan glädja och hjälpa andra.

Under de första månaderna av 2021 väntar recensioner av Bugaboo Bee 6, Cybex Gazelle S och Joolz Hub +. Jag hoppas också kunna dela med mig av mina intryck av Emmaljungas nya 2-in-1-lösning för NXT90 och NXT60. Och vem vet vilka mer spännande barnvagnsnyheter som väntar under 2021?

Du kanske också gillar

1 kommentar

Bengt Larsson 28 april, 2021 - 13:47

Skriv något om den stora tillverkningen som sker i Polen inom EU , fina vagnar och mycket hög kvalitet så slipper folk att köpa bara kinesiska vagnar såsom Britax, Joolz, Cybex m.fl ( alla från Dorel LTD i kina ) där folk får jobba för oanständiga löner och med miljöförstörande Transporter, T.ex Bugaboo som görs i Taiwan med kinesiska delar. Kolla istället hela den Polska marknadens utbud , där det finns väldigt fina vagnar som säljs till Halva priset av kinavagnarna ,dessa är inte dåliga , vi säljer dem själva Optimo, Eurobaby mfl.
Men det finns för många mellanhänder som skor sig på etiketter på vagnar som folk tror är tillverkade i tyskland , Sverige eller annat EU land . Kolla http://www.riko.pl , http://www.coletto.pl och många andra tillverkares vagnar som med råge har bättre kvalitet än de s.k. märkesvagnarna från kina , där det endast handlar om profit för så många mellan händer som möjligt. Ta reda på mera , Jag har jobbat i branschen i 27 år och sålt över 30.000 vagnar från Polen under dessa år. I början var de inte så bra men allt eftersom det kommunistiska oket släppte och Polen blev ett EU land har kvaliteten höjts ordentligt och Nu 2021 är de bättre än de som kallas märkesvagnar och också är reservdelar och service billigare p.g.a att kunderna slipper försörja stora profithungrande organisationer och Företag Kom gärna och hämta en vagn hos oss för test så får ni själv se.

Reply

Lämna en kommentar