Easygrow Favn

av Anna
Recension av mjuklift Easygrow Favn

Recension av Easygrow Favn Mjuklift

Utbudet av mjukliftar är inte stort, så jag blev riktigt glad när jag fick reda på att det norska barnvagnstillbehörsmärket Easygrow har adderat en till sitt utbud. Easygrow Favn är en klassisk mjuklift, helt utan onödiga krusiduller. Mjukliften har inget lock, men det är inte ett minus tycker jag. Ska den användas när det är kallt vill man ändå bädda med en liten åkpåse i mjukliften. (Och Favn rymmer med lätthet en åkpåse.) Ska mjukliften placeras i en liggdel, så har man ju ändå liggdelslocket om man vill stänge ute kalla vindar.

Easygrow Favn kan i viss mån justeras i sin rymlighet. Mjukliften kan även knäppas upp i sidorna och omvandlas till en plan, mjukt vadderad liggyta. Köper man till Easygrows Lekbågar kan man på så sätt göra om Favn till ett babygym. Favn finns i tre olika färger: grå, svart och sand. Mjukliften på mina bilder är den svarta. För att Favn enkelt ska gå att bära med sig finns bärhandtag på båda långsidorna.

Jag har testat hur bra Easygrow Favn passar i ligg- och sittdelar tillhörande några av de mest populära barnvagnarna, från märken som Britax, Emmaljunga och Joolz.

Mått på Easygrow Favn mjuklift

Måtten nedan är mätta av mig, med måttband, så det kan diffa någon centimeter hit eller dit. Måtten är Favns bäddmått när den är ihopvikt som mjuklift. Om man öppnar upp den lite i sidorna så kan mjukliften göras något större.

Längd som mjuklift:71 cm
Bredd som mjuklift:29 cm
Djup:19 cm
Längd som lekmatta:125 cm
Bredd som lekmatta:68 cm

Några mjukliftar jag testat och varför jag gillar dem

Jag är ett stort fan av små, smidiga mjukliftar. Det är lätt att tro att mjuklift är något man bara använder om man skippar liggdelen, och väljer att köra sin vagn som kombi. Med en kombivagn placerar man bebisen i sittdelen direkt från födseln, men lägger barnet i en hårdlift (mer ovanligt nu för tiden) eller en mjuklift, för bättre komfort. Men en mjuklift kan även användas i en vanlig liggdel. En fördel med det är att mjukliften är enklare och smidigare att bära med sig, om man vill ta med sin sovande bebis in på förskolan vid hämtning eller upp i lägenheten när vagnen parkerats i barnvagnsrummet. Om man vill se hur det kan se ut, får man gärna läsa mitt tidigare inlägg om att använda mjuklift i liggdelen.

Jag har skrivit om olika universella mjukliftar många gånger tidigare. En favorit när mina två yngsta barn var små var Phil & Teds lilla mjuklift. Den fanns i en kortare (59 cm) och en lång version (70 cm). Jag föredrog den korta, för att den fick plats även i de minsta av liggdelar. Mig veterligen har den korta P&T-mjukliften slutat tillverkas, men den långa går fortfarande att köpa. Jag har även gjort inlägg om Najell SleepCarrier mjuklift, också en mycket smidig och ombonad mjuklift som även kan användas som babynest och som lekmatta. Najells mjuklift är omtyckt för sin kompakthet, även den funkar i de flesta om inte alla liggdelar.

Så funkar Favn

Favn kan göras om från mjuklift till lekmatta, lekbågar kan köpas till separat

Jag gillar när mjukliften är stadig och smidig på samma gång. Och det tycker jag att Easygrow Favn lyckas leva upp till. I alla fyra hörnen av Favn finns ett spänne som ska knäppas ihop. Man kan själv välja hur mycket man vill dra åt spännena. Är de maximalt åtdragna så blir sidorna som stadigast, men bäddmåttet som minst. Vill man få plats för en lite längre bebis så kan man dra ut remmarna lite. Favn blir då lite mjukare i hörnen, men inte alls instabil, och får ett något rymligare bäddmått.

För extra stadga så knäpper man ihop kortsidorna med långsidorna med hjälp av kardborreremmar. Remmen kan dras genom en ögla i klädseln, så att Favn får en perfekt hopvikt huvud- och fotända, där tyget inte viker sig ned över barnet. Favn har en hård och stabil bottenplatta, som inte bågnar under bebisen tyngd men inte heller är riktigt så styv som en träskiva. Madrassen, som sitter ihop med bottenskivan, är mjukt vadderad. Mjukliften är testad för en maxvikt om 9 kg, men enligt Easygrows egna tester klarar den upp till 20 kg.

Långsidorna är tjockt vadderade på insidan, och på utsidan utgörs de av en styv platta – likt mjukliftens botten. Från insidan, från bebisen perspektiv, känns alla sidor mjuka att klämma på. Insidan är klädd i ett luftigt meshtyg, som ska göra att barnet kan andas även om det ligger med ansiktet direkt mot mjukliftens insida.

Smidig att tvätta men knepigare att fästa

Skulle en olycka ske i mjukliften så är det inget problem. Så väl bottenplattan som plattorna i Favns sidor är uttagar, och själva tyget kan därefter tvättas i maskin på 40 grader. Ett tips för att slippa tvätta så mycket, för det är lite krångligt även när det går, är att alltid bädda med ett dubbelvikt lakan eller en filt i botten. Då kan man tvätta bara filten om bebisen skulle kräkas eller om blöjan skulle läcka.

Vad som däremot saknas hos Easygrow Favn är förankringsremmar. Det finns därmed inget givet sätt att fästa Favn om den ska användas som mjuklift i en sittdel. I en liggdel är detta inget problem. Då kan inte Favn glida ur, och behöver inte fästas fast. Men i en mer öppen sittdel bör man på något sätt förankra en mjuklift, så den inte kan glida ur exempelvis när man kör upp för en brant backe. Det går dock att sätta fast Favn hjälpligt genom att knäppa ihop sittdelens sele genom Favns bärremmar som löper på utsidan. Men vissa mjukliftar kommer med egna hakar, för att smidigt kunna fästa den i sitsen,

Easygrow Favn som mjuklift i Britax Smile 5Z

Easygrow Favn i Britax Smile 5Z med liggdel

Easygrow Favn passar som handen i handsken i liggdelen tillhörande Britax Smile 5Z. Hela liggdelen fylls upp, men på sidorna finns det plats för att stoppa ned bärhandtaget så att de inte är i vägen. Trycker man till mjukliften extra så går det förstås även att sätta på liggdelslocket på Smile 5Zs liggdel.

Favn som mjuklift i Britax Smile 5Z sittdel

Skulle man vilja använda sin Smile 5Z som kombivagn, med mjuklift i sittdelen, så funkar Easygrow Favn bra även för detta syfte. Mjukliften är kortare än sittdelen. På bilderna har jag skjutit upp mjukliften så långt in i sittdelen som möjligt. Det återstår då 10-15 cm ner till fotstödets slut. Vill man använda Favn med så stort bäddmått som möjligt, så funkar det bra i Smiles sittdel i och med den extra rymd som finns runt mjukliften.

På bilderna har jag tagit av sittdelens bygel, men det går att ha den på också. Den hjälper då lite grann till med att klämma fast Favn i sittdelen. Har man Favn i Britax Smile 5Z med sittdelens sufflett förlängd, så går suffletten hela vägen ned över mjukliften.

Easygrow Favn i Emmaljunga

Easygrow Favn i Emmaljunga Alu S med liggdel

På bilderna ovan syns Easygrow Favn i liggdelen på en Emmaljunga Alu S. Liggdelen tillhörande Emmaljungas NXT-vagnar, NXT90, NXT60 och NXT Twin, är samma som liggdelarna som kan fästas på Emmaljunga Alu S. Det innebär att Favn kommer passa lika bra oavsett vilken Emmaljunga-vagn man väljer. Liggdelen är rymlig och det märks. Easygrow får plats på längden med lite marginal, men ryms även fint på bredden.

Easygrow Favn i Joolz

Easygrow Favn i Joolz Geo 3

Joolz Geo 3 kan användas både som singelvagn och som syskonvagn. Vill man slippa krångla med att ta loss liggdelen för att få med sig sin sovande bebis in, så passar det perfekt att placera en mjuklift i Geo 3. Easygrow Favn ryms i princip perfekt i liggdelen, och liggdelslocket går att knäppa igen också.

Easygrow Favn i Kronan Sulky/S

Favn kan även användas som mjuklift i en sulky med plant liggläge, här i Kronan Sulky/S

Nu är ju visserligen Kronan Sulky/S en framåtvänd sittvagn, men ibland kanske man vill tillfälligt köra sin bebis i en enklare barnvagn. Så länge sittdelen har fullt, plant liggläge, så funkar det ju faktiskt. Sulky/S har en fast bygel, som varken kan öppnas upp eller tas loss helt. Men det gör inget. Easygrow Favn ryms nämligen bra i sittdelen på Sulky/S, helt placerad inför bygeln som i sin tur håller mjukliften stadigt på plats.

Mitt omdöme av Favn

Jag gillar Easygrow Favn mycket som smidig mjuklift. En stor fördel är hur stabil Favn är för att vara en mjuklift, samtidigt som den verkligen känns mjuk och mysig för barnet.Jag gillar också att man i viss mån kan justera hur rymlig mjukliften är, genom att spänna åt eller dra upp remmarna men knäpper ihop den med. Och jag är framför allt förtjust i de styva sidorna. Jag gillar inte när mjukliftar är för mjuka och böjs ihop över barnet när liften ställs ner i vagnen.

Används Easygrow Favn i en liggdel så är förankringen inget problem alls. Ska den användas i sittdel bör man försöka trä selen genom remmarna. Ur både barns och förälders perspektiv är Easygrow Favn en mysig, smidig och praktisk mjuklift som nu när jag testat den i olika modeller verkar funka utmärkt i de allra flesta barnvagnar.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se pris för Easygrow Favn hos: Babyland
Se pris för Easygrow Favn hos: Easygrow

Du kanske också gillar

1 kommentar

Louise 12 juni, 2023 - 11:03

Har du någon koll när information om Emmaljungas nya vagn kommer? Va en på en babybutik där en som jobba där sa att hon skulle få se nya vagnen helgen som va och att den kommer efter semestern. Emmaljunga hade sagt att det är en helt ny vagn så blev såå nyfiken!

Reply

Lämna en kommentar