Vilken barnvagnsvaggare är bäst?

av Anna

Jämförelse mellan Baby Rocker Rockit och Sleepytroll Baby Rocker

Barnvagnsskakare är ett relativt nytt fenomen för mig, men intresset för denna typ av produkt verkar vara stort. Hade jag själv fått upp ögonen för barnvagnsvaggare när mina barn var små hade jag gjort allt för att testa. Har man, som jag, bebisar som sover väldigt dåligt i vagnen och som framför allt vaknar så fort vagnen stannar så kan man lätt bli desperat efter en lösning på det problemet.

För att se vad dessa barnvagnsvaggare går för har jag låtit min syster Kristin, samt hennes under testperioden 3-5 månader gamla bebis, få utvärdera två olika modeller. Hon har skrivit recensionerna nedan, som sedan har redigerats av mig.

De två barnvagnsvaggarna som har testats är:
Baby Rocker Rockit, med ett cirkapris på 500 kr.
Sleepytroll Baby Rocker, med ett cirkapris på 1500 kr.

Frågan är – vilken barnvagnsvaggare är bäst?

Recension av barnvagnsvaggare Baby Rocker Rockit

Skakfunktionen

Rockit sätts igång genom att man trycker in knappen uppe på raketens spets. Den stängs av på samma sätt. Skakningarna pågår i 30 minuter, varefter den stänger av sig själv. Styrkan på skakningarna justeras steglöst genom att man vrider på en ”ratt” på raketens undersida. En nackdel med det är att det inte finns någon tydlig markering som visar vilket håll som ger svagare respektive starkare skakningar. Man får prova sig fram och märka hur det blir. Eller ha bra minne, så man lär sig om det är medsols eller motsols. Jag upplever att Rockit ger tillräckliga skakningar på en liten resevagn, men kanske inte ger så starka skakningar som önskat på en större och tyngre vagn. 

Ljud

Rockits ljud kan bäst beskrivas som ett elektroniskt surrande. Varken typ av ljud eller ljudnivån är något som har stört vare sig den sovande bebisen eller vuxna runt omkring.

Design och utseende

Barnvagnsvaggaren Rockit är formad som en rymdraket med spetsig topp och vingar/ben i botten. Större delen är vit, med mörkgrå partier i botten samt röda detaljer. Rockit ser ganska plastig och glansig ut. Bäst beskrivas den att se ut lite som en leksak, och den syns tydligt på håll.

Vikt: 481 gram enligt min våg.
Mått: Cirka 15 cm hög och cirka 8 cm bred på mitten. 
Tålighet: Uppges tåla lätt regn (IPX1, klarar vertikala droppar).

Fäste och upphängning

Rekommendationen är att fästa Rockit så vertikalt som möjligt, och så högt upp som möjligt. Fästet och själva skakaren går att separera från varandra genom att dra eller skjuta ut Rockit från skåran i fästet. Fästet består av en smal plastrem som träs genom en skåra och dras åt med handkraft. Den har en tjockare del med en urgröpning som ska passa formen på vagnens handtag eller chassi.

Jag upplever att det är svårt att dra den riktigt tajt. Svårt även att trycka in spärren för att lossa. Jag får ta i och hinner bli less innan det går. Plastremmen känns skör. När fästet sitter på vagnen sticker plastremmen rakt ut. Det finns en skåra där man ska kunna fästa in den överblivna flärpen av plastremmen. På båda de vagnar jag har provat den på har flärpen dock varit för kort för att nå fram till skåran, men lång nog att sticka ut på ett störigt sätt. 

Konstruktionen gör det svårt att få Rockit helt vertikal. Då skulle fästet behöva sitta på en del av chassit som går helt vertikalt och det finns i alla fall inte på min vagn. Rockit är antagligen lättare att fästa på annat än barnvagnar, till exemoel på spjälsängar (men tillverkaren avråder från detta på grund av säkerhetsskäl). När fästet väl är på plats går det snabbt och tyst att fästa eller lossa Rockit från vagnen. Det är däremot krångligare att ta bort hela alltet från vagnen. Och det känns lite fult att gå runt med ett fäste på handtaget. Rockit är svårare att flytta mellan olika vagnar. Men vill man kunna göra det regelbundet så går det att köpa till ett extra fäste. 

Rockit ska bara användas till vagnar, ej på spjälsängar eller bilstolar, enligt medföljande manual. 

Batteritid och ladddning

Rockit drivs av fyra AA-batterier. Barnvagnsvaggaren blir därmed dyr i längden om den används mycket, om man inte har uppladdningsbara batterier i den. En fördel om Rockit skulle laddar ur precis när man vill använda den är att man inte behöver vänta på att den ska laddas eftersom man direkt kan sätta i nya batterier.

En nackdel med Rockit är att det är krångligt att byta batterier. För att kunna dela Rockit på mitten så måste man lossa på först en skruv, och sedan ytterligare en skruv för att öppna batteriluckan på insidan. Rockit har ingen batteriindikator, vilket innebär att den kan sluta fungera när man behöver den som mest. Med nya batterier kan Rockit användas i minst 6 timmar med mina batterier (12*30min), men det beror ju på batterityp och hur stark skakning man väljer. 

Recension av barnvagnsvaggare Sleepytroll Baby Rocker

Skakfunktionen

Sleepytroll sätts igång genom att man trycker in +/on-knappen i två sekunder. Den stängs av enligt samma princip, genom att hålla in -/off-knappen i två sekunder. Styrkan på skakningarna justeras med plus- och minusknappar på skakaren, och det finns fem olika lägen. Om man stänger av och startar igen minns Sleepytroll barnvagnsvaggare vilken styrka man hade senast och börjar på den nivån. Skakningarna pågår i 40 min innan den stängs av av sig själv, men går förstås att starta upp igen. Sleepytroll ger kraftiga skakningar på en liten resevagn, och lite mindre men ändå tillräckliga på en större och tyngre vagn. 

Övriga funktioner

Det går att välja ett ”Sensor mode”, där Sleepytroll ska reagera på ljud eller rörelser i vagnen och då börja skaka tillfälligt i 3 minuter, istället för att skaka kontinuerligt. Det går att välja olika nivåer för hur känslig sensorn ska vara. Det vill säga, man kan ställa in hur mycket ljud eller rörelse som behövs för att den ska börja skaka. På det känsligaste läget reagerade Sleepytroll bra på bebisens gnäll och rörelser. Men jag har knappt använt denna funktion och upplever den den som överflödig för mina behov. När min bebis vaknat så pass att han rör på sig och/eller gnäller i vagnen så räcker inte skakningarna för att få honom att somna om. Kanske är Sensor mode mer användbar för en bebis som lätt somnar om? En fördel är förstås att det läget sparar batteri.

Ljud

Sleepytrolls ljud kan kan liknas vid ett dovt surrande. Varken själva ljudet eller barnvagnsskakarens ljudnivå är något som har stört vare sig den sovande bebisen eller vuxna runt omkring.

Design och utseende

Sleepytroll är formad som en cylinder. Utsidan är svart med blå detaljer och matt yta. Sleepytroll har ett stilrent utseende som smälter in väl i modernare vagnars design.

Vikt: 672 g enligt min våg.
Mått: Själva enheten (exklusive fästet) är ca 13 cm hög och 7 cm bred.
Tålighet: Uppges tåla lätt regn (IPX2). Kan användas i temperaturer från -10 till +35. 

Fäste och upphängning

Rekommendationen från tillverkaren är att man ska fästa Sleepytroll högt upp och på handtaget, så den hänger vertikalt. Fästet är fastmonterat på skakaren, och består av en plastrem med skåror som träs genom en öppning. Det har en kugghjulsliknande funktion som gör det lätt att spänna tajt, och en mindre spärr som öppnas för att enkelt lossa spännet. Fästet på Sleepytroll kan låta lite när det spänns åt, när kuggarna drar åt remmen. Det ljudet kan eventuellt störa ett lättväckt barn. En fördel med Sleepytroll är att maskinen är lätt att flytta mellan olika vagnar, eller mellan varukorg och vagn tex. 

Jag har upplevt den lite svår att spänna ordentligt på Bugaboo Donkey, som har ett bredare handtaget. Jag vill inte heller spänna för hårt så det blir märken på det mjuka handtaget. Sleepytroll har ibland glidit ur position, och slutar då skaka när den inte hänger helt vertikalt. Barnvagnsvaggaren behöver fästas på handtaget, men tar inte mycket yta i anspråk. Den är antagligen svår att fästa på spjälsängar om den ska hänga fritt nedåt. Tillverkare avråder från användning på spjälsäng, men de har själva en reklam där den hänger på ett babyskydd.

Battertid och laddning

Sleepytroll har ett inbyggt batteri som laddas med medföljande adapter. Vaggaren kan inte användas under tiden som den laddas, men laddar snabbt. Det tar ungefär ett par timmar till fulladdat. Indikatorn på Sleepytroll lyser grönt när batterinivån är full, gul när den är medel och röd när den är låg. Jag upplever batteritiden som god, men den påverkas förstås av skaknivå, temperatur och andra omständigheter.

Jämförelse mellan Sleepytroll och Rockit – vilken barnvagnsvaggare är bäst?

Båda barnvagnsvaggarna har testats på två olika vagnar – en lite mindre och lättare resevagn i form av Baby Jogger City Tour Lux. Och en lite större och tyngre barnvagn i form av Bugaboo Donkey. Filmen ovan visar hur mycket skakningar Sleepytroll och Rockit får till på de två olika barnvagnarna.

Sleepytroll är helt klart den snyggare av de två barnvagnsvaggarna. Den har ett bättre fäste, skakar längre och har fler funktioner. Den är också mer användarvänlig, tack vare indikationer för laddning och att den har inbyggt, uppladdninsgsbart batteri. Ändå upplever jag Sleepytroll och Rockit som hyfsat likvärdiga vad gäller hur mycket skak de får till, åtminstone på en lättare vagn. Sleepytroll ger enligt mig lite kraftigare skakningar, men Rockits har varit helt tillräckliga för oss.

Får barnvagnsvaggaren verkligen barnet att sova?

Det är frågan man vill ha svar på, men som är omöjlig att ge ett allmängiltigt svar på. Mitt barn har många gånger vaknat exakt när skakaren slutat. Men han vaknar ibland efter 30 min även utan skakare. Jag upplever att min bebis har varit hjälpt av barnvagnsvaggaren för att komma in i djupsömn och för att kunna somna om efter störande ljud innan han har somnat helt.

Barnvagnsvaggarna har även hjälpt bebisen med att att stå ut några minuter extra innan han plockas upp ur vagnen när man precis kommit hem. Ibland har bebisen faktiskt somnat i hallen när jag klär på storebror, och det tror jag inte att han hade gjort utan skaket från barnvagnsvaggaren. Min bebis sover ibland bra i stillastående vagn även utan skakare, så jag vet inte i vilka lägen den egentligen hjälpt mig. Men det har onekligen känts som att den har haft en positivt effekt på vagnssovandet.

Jag tänker att en barnvagnsvaggare i kan vara extra bra att ha när storasyskon finns i hemmet. Sleepytroll och Rockits har använts vid på- och avklädning, när man stannar på lekplatser och ska putta i guna, för att vagga bebis på balkong eller uteplatsen när båda barnen är hemma och det inte passar att gå på promenad. Även utan syskon kan behov förstås finnas. Exempelvis om man stannar på en uteservering eller om man behöver eller vill fixa med annat i hemmet. Man kanske bara vill hinna gå på toaletten. Barnvagnsvaggarna passar nog även extra bra för barn som är lättväckta eller har allmänt svårt att sova själva, och där föräldern behöver en välförtjänt vila. 

När kan det vara värt att betala mer för en dyrare barnvagnsvaggare?

– Om du vet att du kommer använda vagnsskakaren riktigt mycket
– När du lätt vill kunna flytta barnvagnsvaggaren mellan olika vagnar/enheter.
– Ifall du är väldigt mån om hur din vagn ser ut.
– Om du har större och tyngre vagn och vill få ut maximal skakeffekt. 

Sleepytroll kostar tre gånger så mycket som Rockit. Är prisskillnaden motiverad? Nej egentligen inte för de flesta användare. Men om du redan vet att du kommer använda din barnvagnsvaggare mycket och att funktionen kommer hjälpa ditt barn att sova, till exempel om du haft tillfälle att låna och testa en innan du själv köper den. Då är Sleepytroll antagligen det bästa köpet. Om du chansar och egentligen inte vet hur mycket användning du kommer ha för barnvaggaren så skulle jag tagit den billigare modellen. 

Jag tycker att skakarna har varit till hjälp, och har ofta med en i varukorgen för att kunna använda vid behov. Jag skulle inte säga att det är en nödvändig bebispryl som alla har behov av, men jag tror den kan göra en avgörande skillnad för vissa familjer.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Sleepytroll hos: Jollyroom
Se pris för Rockit hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Maja 29 april, 2021 - 06:42

Hej! Har du testat twistshakes barnvagnar? Vore intressant att höra vad du tycker

Reply
Anna 9 maj, 2021 - 16:10

Hej Maja,
nej jag har inte testat dem. Fick jag chansen skulle jag göra det men iom att jag trappat ned på bloggandet så har de modellerna hittills inte känts prioriterade.
/Anna

Reply
Josefin 25 september, 2021 - 22:23

Hej, toppen artikel! Jag köpte sleepytroll men kan inte förstå hur vi kan ändra känsligheten på sensor mode. Minns du hur du gjorde?

Reply
Anna 28 september, 2021 - 12:40

Hej Josefin, jag frågade min syster som testade dessa och hon svara: ”Jag tror kanske man höll in knappen för sensor mode och sen tryckte plus eller minus samtidigt? Eller höll in den några sekunder och sen ändrade med plus och minus. Minns inte säkert men det står i manualen.” Hoppas du hittar det!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar