Najell Åkpåse – Pitch Black & Teddy Beige

av Anna
Recension av Najells åkpåsar vintern 2022-2023.

När den första versionen av Najells Åkpåse släpptes så blev jag omedelbart förälskad i den. Då kallades åkpåsen Winter Cover och fungerade på sätt och vis som en ersättare för det tidigare, fodrade locket som då fanns att köpa till den första varianten av Najell SleepCarrier. Idén var att åkpåsen skulle fungera lika väl både som en varm bäddning i Najell Babynest (som SleepCarrier kallas idag) och som en åkpåse i sittdelen. Idag är Najell Babynest den mjuklift jag oftast rekommenderar och Najell Åkpåse är fortfarande en av de mjukaste och mysigaste åkpåsarna har jag testat.

Med tiden har Najell breddat sitt utbud av åkpåsar. Nu finns åkpåsen i många olika färger och material, men också i lite olika utföranden. Jag har testat två av årets nyheter från Najell – den svarta omlottåkpåsen Najell Pitch Black och den fluffiga teddyåkpåse Najell Teddy Beige.

Recension av Najell Åkpåse Teddy Beige

Najell Åkpåse Teddy Beige - recension av Najells fluffiga, ergonomiska teddyåkpåse.
Najell Teddy Beige
Bredd:44 cm
Längd:96 cm
Längd på locket:67 cm
Material:Yttermaterial: 100% Polyester
Foder: 100% Polyester
Fyllning: 80% Sorona Polyester, 20% Polyester

Måtten för Najell Teddy Beige har jag mätt upp med måttband, och det är lite knepigt att få en korrekt längd i och med att åkpåsen är sydd för en ergonomisk sittdel. Men jag skulle vilja påstå att mina mått är rätt nära verkligheten. Till skillnad från Najells första åkpåsar, som hade dragkedja runtom, så har Teddy Beige en dragkedja på mitten. Locket går således inte att ta av. Det kan dock vikas åt sidan och knäppas fast i det läget med två små tryckknappar. En bra funktion om åkpåsen ska användas med nyfödd, då man inte behöver stänga till hela åkpåsen längd.

På baksidan av Najell Teddy Beige finns dels en upphängningsficka, som kan träs över ryggstödet. Fickan har en öppning för spärren man vinklar en ergonomisk sittdel med. Den spärren brukar sitta överst på ryggstödet på barnvagnar från märken som Bugaboo, Joolz, Cybex med flera. Teddy Beige har även en lös rem under sittytan. Den finns där så man kan fästa åkpåsen ytterligare i sittdelar som har uppfällbar sitta, något som man exempelvis hittar i Bugaboo Donkey.

Ljust foder och bra öppning för selen

Insidan är klädd med ett vitt foder, något jag tycker känns ljust och mysigt när man ska bädda för en bebis. Men kanske lite mer problematiskt för ett större barn, med ytterkläder och smutsiga skor på sig. Nu har visserligen Najell Teddy Beige en förstärkt insida nere i fotändan. Där sitter ett svart tyg, som är både mer slittåligt och enklare att torka rent från smuts och vatten.

Najell Teddy Beige har kardborreöppning för selen. Det betyder att åkpåsen är enkel att sätta i och ta ur sittdelen, även om man har en sele som inte går att ta isär i fem delar. Åkpåsen kan då öppnas i bakstycket, så att selen kan träs igenom i sin helhet. Känslan i Teddy Beige är väldigt mysig tycker jag. Yttertyget är som en lurvig fleece, som man verkligen vill klappa på och som jag tror att alla skulle uppskatta att bäddas ned i.

Najell Teddy Beige i liggdel, vanlig sittdel och ergonomisk sittdel

Så passar Najell Åkpåse Teddy Beige i liggdel, vanlig sittdel och ergonomisk sittdel.

Även om Najell Teddy Beige är en åkpåse som är sydd för en ergonomisk sittdel, så går den faktiskt utmärkt att använda både i liggdel och i vanliga sittdelar. Den är bara lite extra bra i en ergosittdel, eftersom åkpåsen följer sitsens form. Det motverkar att sittdelen blir trängre än nödvändigt av att man använder en åkpåse i den. På bilderna syns Najell Teddy Beige i Thule Shine, som har en vanlig sittdel, och i Joolz Geo 3, som har en ergonomisk sittdel. Eftersom åkpåsen är så otroligt mjuk så känns det som att den kan forma sig efter vilken sittdel som helst. Att trä igenom selen var inget problem alls.

Att Teddy Beige är gjord för att kunna vikas till i Najell Babynest/Mjuklift märker man när man bäddar en liggdel med den. Åkpåsen passar perfekt, huvudändan viks dubbel som ett skydd runt bebisens huvud och resten av åkpåsen bildar en plan liggyta. Vill man helt slippa hålen för sele, och underlätta om bebisen kräks, kan man bädda i åkpåsen med ett lakan eller en filt. Teddy Beige passade utmärkt både i liggdelen till Britax Smile 4, och till den kanske snäppet ännu större liggdelen till Joolz Geo 3.

För åkpåse i liggdel så föredrar jag nästan den här varianten, med en dragkedja på mitten. Det gör det enklare att snabbt komma åt bebisen, och min erfarenhet är att man ofta behöver (eller vill) vara där och pilla med nappen, med mössan eller bara kolla att värmen är lagom.

Recension av Najell Åkpåse Pitch Black

Najell Åkpåse Pitch Black - recension av Najells svarta, ergonomiska omlottåkpåse.
Najell Pitch Black
Bredd:44 cm
Längd:96 cm
Längd på locket:59 cm
Material:Yttermaterial: 100% bomull
Foder: 100% bomull
Fyllning: 80% Sorona, 20% Polyester

Även här är måtten mätta av mig, med måttband, så det är möjligt att Najell Pitch Black kanske är lite längre än vad jag fick åkpåsen till. Den som noggrant jämför måtten mellan Teddy Beige och Pitch Black noterar förstås att den senare har ett mycket kortare lock. Det beror på att Najell Pitch Black är en åkpåse med omlottöppning, vilket ger åkpåsen en V-formad urringning framtill.

Åkpåsen hålls hopknäppt med hjälp av två knappar som jag är otroligt nöjd med, om man kan vara nöjd över knappar. De är nämligen väldigt enkla att båda öppna och stänga. Det känns inte alls pilligt eller svårt att få till det. Och samtidigt är de väldigt rejäla och glider aldrig upp. Har man stängt åkpåsen, så förblir den stängd. Sen behöver man förstås inte knäppa ihop den. Det går också bra att tillfälligt stänga igen den helt utan att använda knapparna.

På baksidan av åkpåsen finns upphängningsfickan, som fungerar på sittdelar där ryggstöd och sufflett inte sitter ihop. Öppningen för fällningsspärren på ergonomiska sittdelar gör sitsen enklare att använda. På baksidan ser man även remmen som kan träs under sittplattan om man har en sittdel där sittplattan går att lyfta på. Går inte det, så låter man bara remmen ligga under åkpåsen.

Mysigt men lite luddigt

Najell Pitch Black har långa kardborreöppningar för selen, samt – precis som åkpåsen Teddy Beige ovan – skåror både mitt i ryggen nere vid barnets höft och ute på sidorna av åkpåsen. Det gör att åkpåsen passar oavsett hur vagnens sele ser ut. Numera säger standarden att selen ska vara fäst så den fungerar från sex månader och uppåt. Vilket enligt min erfarenhet betyder att sittdelen kommer ut i mitten nedtill på ryggstödet. Men det finns även sittdelar där selen är fäst ute i sidorna, och även då funkar Najells åkpåsar utmärkt.

Insidan av Pitch Black är nere i fotändan klädd med ett svart, mer slitstarkt tyg. Det är för att fodret inte ska slitas eller fläckas om barnet har skor på sig i åkppåsen. Med tanke på att fodret är ljust offwhite så skulle jag nog själv föredrar att ta av barnets skor om det kommer direkt från att ha lekt i parken till att sitta i vagnen. Jag brukade ofta byta från skor till sockor på mina barn när det var dags att gå från lekstund till sovstund i åkpåsen.

Najell Pitch Black har både foder och yttertyg i 100% bomull. Fodret håller sig fint, ja yttertyget också för den delen. Men jag märker direkt att det svarta yttertyget har en stark förmåga att attrahera damm och ludd. Det dyker upp från ingenstans och snabbt ser hela åkpåsen luddigt ut. Det är möjligt att det ger sig med tiden. Och intressant nog märker jag inte samma tendens på fodret. Eller så syns det bara inte för att ludd gör sig bättre mot en ljus bakgrund.

Najell Pitch Black i liggdel, vanlig sittdel och ergonomisk sittdel

Så passar Najell Åkpåse Pitch Black i liggdel, vanlig sittdel och ergonomisk sittdel.

Najell Pitch Black passar väldigt bra i både liggdelen till Britax Smile 4 och i liggdelen till Joolz Geo 3. Åkpåsen formar sig väldigt fint efter liggytan och är enkel att vika till runt huvudändan. Gropen i åkpåsen som i en sittdel utgör själva sittytan blir naturligt en plan yta för bebisen huvud att vila mot. Jag rekommenderar som sagt att bädda med en filt eller ett lakan under barnet. Det gör det mycket enklare att bädda rent om blöjan läcker eller om bebisen kräks.

Självklart funkar Najell Pitch Black även i sittdel. På bilderna syns den i en vanlig sittdel tillhörande Thule Shine, och i en ergonomisk sittdel på Joolz Geo 3. Som den nedersta bilden till höger visar så är det riktigt lätt att få till selen perfekt i Najells åkpåsar. Här har jag också använt mig av öppningarna i åkpåsens sidor för att trä höftremmarna på selen genom.

Omlottöppning är perfekt för bebisar

Jag har alltid tyckt mycket om Najells åkpåsar för den mjuka känslan i dem. En del åkpåsar tycker jag kan kännas lite stela och kantiga. Det funkar fint för äldre barn, men för första året vill jag ha maximal myskänsla. Åkpåsen ska kännas lika ombonad som att bli nedbäddad i sin egen säng. Den känslan tycker jag verkligen är på topp hos Najell Pitch Black. Och mjukheten ihop med omlottöppningen gör denna åkpåse riktigt bra för bebisar och små barn. Det är superlätt att komma åt bebisen i liggdelen när man öppnar upp åkpåsen. Och har man Pitch Black i en liggdel, så behöver man ofta inte ens knäppa åkpåsen. att bara omsluta omlottöppningen igen håller värmen också.

Vilken Najell åkpåse är bäst?

Jag har hittills inte testat en åkpåse från Najell som jag inte tycker om. I en jämförelse mellan Pitch Black och Teddy Beige så ser jag lite olika för- och nackdelar. Teddy Beige har en fantastisk känsla i sitt teddylurv, jag som vuxen tycker om att känna på den. Jag gillar också dragkedjan på mitten. Pitch Black suger åt sig ludd, vilket är ett minus, men omlottöppningen är så pass smidigt att fördelarna väger över. Skulle jag behöva välja så skulle jag föredra Pitch Black i liggdelen och Teddy Beige i sittdelen. Men båda åkåsarna är bra, båda funkar för alla användningsområden. Som med så många andra barnvagnstillbehör slutar det med ett tråkigt svar: vilken Najell-åkpåse som är bäst är helt och hållet en smaksak.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se bästa pris för Najell Åkpåse hos: Baby V

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar