Cybex Gazelle S

av Anna
Recension av Cybex Gazelle S

Recension av Cybex Gazelle S

Pris: Ordinarie pris för Gazelle S med 1 liggdel och 2 sittdelar är cirka 12000 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Cybex.
Tillbehör:  Shoppingkorg medföljer. Andra tillbehör, exempelvis regnskydd och mugghållare, köps till separat.
Typ av vagn: Duovagn, syskonvagn.

Att hitta rätt barnvagn är svårt! Utbudet är så stort att det kan kännas omöjligt att smalna av de hundratals olika alternativen till en enda favoritvagn. Men med syskonvagnar är det lite tvärtom. Åtminstone om man vill kunna ha barnen vända mot sig. Utbudet är då riktigt smalt. Och för att hitta rätt behöver man inte sällan kompromissa på flera punkter. Cybex Gazelle S täpper dock till ett hål som länge gapat tomt. Gazelle kan både vara en vanlig duovagn (för ett barn) och något så unikt som en syskonvagn på längden – med vändbara, vanliga sittdelar. Det är inte en vanlig syn i barnvagnsbutikerna.

För den som funderar kring valet av syskonvagn så får man gärna läsa min guide för hur man ska tänka när man väljer syskonvagn.

Cybex Gazelle S i siffror

Cybex Gazelle S är 65 cm bred, mätt över vagnens bakhjul. Det är bredare än normalt för att vara en duovagn, men väldigt smalt för att vara en syskonvagn. Syskonvagnar på bredden är vanligtvis mellan 74-80 cm breda. Duovagnar är ofta mellan 57 och 62 cm breda, även om det finns gott om modeller som är smalare än så.

Att få in en syskonvagn i hissen kan ibland vara ett problem. Jag har därför testat hur kompakt man kan få Gazelle i syskonläget.

  • Som syskonvagn med två bakåtvända sittdelar, som båda är i sittläge, så är Cybex Gazelle S enligt mina mätningar 103 cm lång.
  • Vill man ha Cybex Gazelle S med en sittdel och en liggdel, så blir vagnen 111 cm lång. Vid den mätningen hade jag liggdelen överst, och sittdelen bakåtvänd i sittläge nere på chassit.

Gazelle S har ett ställbart teleskophandtag. I lägsta läget är måttet från golv till övre kant av handtaget 99 cm. I högsta läget är handtaget 109 cm högt.

Mina mått för Cybex Gazelle S hopfälld är med hjulen kvar på chassit. Endast chassit mäter 65 x 80 x 34 cm. Med en sittdel staplad på chassit blir måttet cirka 65 x 98 x 38 cm. Och med två sittdelar staplade ovanpå chassit, så kompakt som möjligt, blir måttet cirka 65 x 98 x 45 cm. Det går att fälla vagnen med sittdel på, men då blir den större.

Mått på Cybex Gazelle S sittdel och liggdel

Sittdelen nedfälld till liggläge har en ligglängd på 86 cm. Ryggstödet, från sittyta till övre kant, är 46 cm högt. Sittytan är 27 cm bred och 23 cm djup. Fotstödet är 20 cm högt.

Liggdelen är, mått från insidan, 76 cm lång och 33 cm bred. Den är 24 cm djup.

Cybex Gazelle S med liggdel med vädringslucka i suffletten

Cybex Gazelle S med liggdel

Cybex Gazelle S kan användas från födseln, antingen med liggdel eller med babyskydd (som fästs med babyskyddsadaptrar). Eftersom vagnen har vanlig sittdelar med i princip plant liggläge så är det också möjligt att ha mjuklift i Gazelle S. Som singelvagn kan vagnen användas först med liggdel, sen med sittdel. Som syskonvagn eller tvillingvagn kan man ha Cybex Gazelle S i en mängd olika kombinationer – två liggdelar, en liggdel och en sittdel eller två sittdelar, fästa i olika konfigurationer.

Liggdelen till Cybex Gazelle S kommer i ett platt paket och är lätt att montera. Liggdelen känns rymlig och det ljusa fodret ger en mysig känsla. Liggdelslocket har en bra kant och liggdelens sufflett har en utvikbar solkeps. Sammantaget kan få man få till väldigt bra vindskydd för och även en bra skugga över den sovande bebisen.

Liggdelen har inbyggt bärhandtag i suffletten. Något inklämt mellan liggdel och handtag på båda sidor finns vita memory-knappar. Dessa knappar kan man trycka in, en i taget. Sedan lossar man lätt liggdelen från chassit genom att lyfta den i bärhandtaget.

Cybex Gazelle S som syskonvagn med liggdel och sittdel

Olika sätt att kombinera liggdel och sittdel

En sak man kan säga direkt om Cybex Gazelle S är att man inte bör vara rädd för att läsa instruktionsböcker om man väljer denna syskonvagn. En stark sida hos vagnen är de många olika sätten man kan kombinera sitt- och liggdelar med varandra. Men en nackdel är att kombinationerna kommer med olika restriktioner, som det är allt annat än lätt att hålla reda på. Manualen som kommer med vagnen är dock riktigt bra och tydlig.

Liggdelen kan användas ensam på chassit, eller ihop med ett babyskydd, en sittdel eller en till liggdel. Liggdelen måste alltid vara vänd bakåt, vilket är logiskt. Den kan fästas både upp och nere på chassit.

Enda kombinationen som inte är godkänd, men som funkar rent tekniskt, är liggdelen nere och bakåtvänd sittdel uppe. Liggdel nere med framåtvänd sittdel är godkänt. Men det är möjligt att något händer med vagnens balans om man vänder sittdelen bakåt? Överlag är jag dock nöjd med hur liggdel och sittdel kan kombineras på Cybex Gazelle S.

Cybex Gazelle S med sittdel med justerbar sele och svängbar bygel

Gazelle S med svängbar bygel och vanlig sittdel

Cybex Gazelle S har en vändbar, vanlig sittdel med en rätt ordinär klädsel. Tyget är rätt matt i ytan. Jag upplever det som att Gazelle S har en klädsel som är lite mer benägen att suga åt sig smuts och damm än en del andra klädslar. Framför allt tyget som går ända ner i fotändan sittdelen. Ja hela fotstödet är klätt med tyg. Det såg dammigt och solkigt ut redan efter någon enstaka användning. Samtidigt var det väldigt lätt att få rent igen. Efter en avtorkning med våtservett var allt damm borta.

Har man tidigare haft en annan vagn från Cybex så kommer man känna igen många detaljer hos Gazelle S. Selen är lätt att förlänga och dra åt, men kräver lite mer pill om man vill öppna upp den för att sätta i en åkpåse eller sittdyna. Det går dock att göra. Men jag hade föredragit en sele med separata remmar.

Sittdelen på Cybex Gazelle S har en swing away-bygel. Bygeln kan öppnas upp i båda sidorna och enkelt svängas ur vägen när man ska sätta i eller ta ur barnet. Det går också att lossa bygeln helt från sittdelen.

Cybex Gazelle S har vanlig sittdel med liggläge

Vändbar sittdel med mycket bra liggläge

Sittdelen till Cybex Gazelle S är så kallad vanlig sittdel. Läs gärna mer om skillnaden mellan vanlig och ergonomisk sittdel. Kortfattat innebär en vanlig sittdel att ryggstödet fälls ned separat från sittytan. Om sittdelen har fullt liggläge så får man då en plan liggyta. De flesta syskonvagnar på längden har ergonomiska sittdelar, så Cybex val av sittdel för Gazelle är nog den detalj som får vagnen att sticka ut mest från övrigt utbud.

Ryggstödet på Gazelle S regleras med ett enhandsgrepp på sittdelens baksida. Där finns en tydlig, svart plastdel med en stor vit knapp. Trycker man in knappen låser man upp ryggstödet. Sittdelen kan ställas i fyra olika positioner. Från ett oklanderligt upprätt sittläge, genom två olika vilolägen och ned till ett bra, så gott som helt plant liggläge. När jag fotar Cybex Gazelle S är sittdelen tom. Med 22 kg i sitsen kommer ryggstödet nog pressas ned den där sista pyttelilla biten för att bli helt plan.

Sittdelen har utan tvekan ett liggläge som med lätthet fungerar ihop med en mjuklift. En liten mjuklift kommer passar bra i Gazelle S sittdel, Cybex har även en egen Cocoon S som är kompatibel med Gazelle. En smidig lösning om man vill slippa köpa liggdel eller om man lätt vill kunna växla mellan att ha två sittande barn och ett sittande samt en liggande bebis i vagnen.

Cybex Gazelle S har förlängningsbar sufflett med vädringslucka/tittlucka

Förlängningsbar sufflett med tittlucka

Gazelle S har på sittdelen utrustats med en förlängningsbar sufflett. Fullt utfälld, utan att man öppnar upp dragkedjan med förlängningen, så ger suffletten ett bra solskydd i sittläge. Men den är alldeles för kort i liggläget. Med förlängningen, och med den lilla solkepsen, så ger suffletten ett okej solskydd i liggläge. Godkänt, men inte mer. Riktigt soliga dagar – speciellt på våren när solen står lågt – så skulle jag känna ett behov av att komplettera med något extra. Typ en solgardin. Och det är synd. För det är väldigt enkelt att göra en lång sufflett. Och det gör stor skillnad vid användning om man slipper böka med att barnet får sol i ansiktet när det ska sova.

Längst bak på suffletten, i den förlängda delen, finns en tittlucka i meshnät. Det kan användas för att enklare se in till barnet när sittdelen är framåtvänd. Luckan är absolut stor nog för att man ska få en bra överblick. Eftersom att luckan är täckt av meshnät så släpper den även in luft, och fungerar även som vädringslucka.

Cybex Gazelle S har en sufflett som kan höjas på sittdelsramen

Höjbar sufflett ger mer utrymme i sittdelen

Även om Gazelle S har en sufflett som är kortare än vad man skulle önska, så förtjänar Cybex erkännande för att de i övrigt varit innovativa med konstruktion. För tyvärr är det inte en vanlig syn att man kan höja och sänka en sufflett på sittdelsramen. Spontant kommer jag bara på Bugaboo Donkey och Thule Sleek som har samma funktion.

Ryggstödet i Gazelle S sittdel är ganska normalt i höjd. Men större barn, som kanske inte ska sova eller vila i vagnen och som håller huvudet själv när de sitter ges helt klart mer utrymme när man kan trycka upp suffletten en bra bit. På baksidan av ryggstödet är klädseln anpassad för detta, så man enkelt kommer åt spärren för att vinkla sittdelen oavsett hur högt suffletten är placerad.

Cybex Gazelle S sittdel har ställbart fotstöd

Reglerbart fotstöd på sittdelen

Sittdelen har ett ställbart fotstöd. Det kan vinklas in helt under sitsen, vilket kommer väl till pass vid vissa syskonvagnskombinationer. Uppfällt i vågrätt läge får man en förlängd liggyta när barnet ska sova i vagnen. För att justera fotstödet behöver man trycka in de vita knapparna på vardera sidan av sittdelsramen.

Fotstödet är klätt i tyg hela vägen ned till kanten, vilket inte känns så praktiskt. Som jag nämnde ovan kan man torka av tyget med en våtservett. Men det går faktiskt även ganska lätt att lossa enbart denna del av klädseln från sittdelen, för mer ordentligt rengöring.

Cybex Gazelle S har en rymlig varukorg

Stor varukorg med smarta instruktioner

Kör man Cybex Gazelle S så får man en gigantisk varukorg, som verkligen kan packas riktigt full och rymmer stora, skrymmande föremål smidigare än många andra vagnar. Varukorgens ovanligt höga maxvikt, 13 kg, bjuder också in till möjligheten att använda Gazelle S som en packåsna vid utflykter eller för att veckohandla med. Enklast kommer man åt bakifrån, men varukorgen är tillgänglig från alla sidor av vagnen.

Givetvis påverkas utrymmet i varukorgen beroende av om man har en eller två sittdelar på chassit, samt av hur sittdelarna är placerade på vagnen. Minst plats över blir det när man har den främre sittdelen bakåtvänd. Plattare föremål kan klämmas in under sitsen men möjligheten att lätt och ledigt lassa in två matkassar finns inte riktigt kvar.

Något jag innerligt uppskattade med Cybex Gazelle S är att det finns en stor fusklapp fastsydd i varukorgen. Där visas, med tydliga färgmarkeringar, alla godkända kombinationer av hur man kan fästa sitt- och liggdelar på chassit, samt vilken maxvikt de har då. Eftersom detta är rejält komplicerat och faktiskt omöjligt att hålla i huvudet samtidigt som man ska hålla koll på sina barn hade jag vid i princip varje promenad glädje av denna manual. Använder man alltid samma kombinationer här den väl mindre betydelse. Men om man tror sig ofta vilja växla mellan lägen så är det toppen, verkligen en bra service till användaren av vagnen.

Cybex Gazelle S har fyra punkteringsfria hjul och fjädring i chassit

Punkteringsfria hjul och fjädring i chassit

Cybex Gazelle S har fyra hjul i ett punkteringsfritt material. Det är inte foamhjul, som på Cybex Talos S Lux. Tyvärr. Ur ett nordiskt perspektiv är hjulen en klar nackdel med Gazelle S. Visserligen upplevde jag inte att det fastnade sten i dem, men hjulen är rätt hårda och hoppiga. Det här är helt enkelt en stadsvagn i grunden. Sen kan man absolut ta sig fram på grusväg eller gräsmatta, men körningen är inte särskilt kul på sådana underlag. Skulle jag ofta köra i terräng så skulle jag nog i längden inte vara nöjd med körkänslan. Nu hann det inte bli vinter under den period jag testade Gazelle S men min erfarenhet säger mig att vagnen inte är en dröm att köra i djupare eller blöt snö.

Det finns fjädring i Gazelle S chassi, baktill ned mot bakhjulen, samt i framhjulen. Det märks inte av så mycket. Vagnen har inget gung man känner när man går med den. Men den är inte heller helt stum, för användning i stadsmiljö är denna dämpning fullt tillräcklig.

Alla hjul kan snabbt och lätt klickas av från chassit, exempelvis om man vill göra vagnen mindre när man fäller ihop den. Framhjulen kan låsas i fast läge för lite bättre framkomlighet i snö, lera eller på andra ojämna underlag.

Så ryms en treåring i Cybex Gazelle S

Så väl ryms en 3-åring i Cybex Gazelle S

Mitt yngsta barn var 3,5 år gammal när bilderna togs och mätte exakt 100 cm i strumplästen. Hon sitter bra i Gazelle S men det är tydligt att sittdelen börhar bli urväxt för henne. På dessa bilder har jag dock suffletten i lägsta läget. Trycker man upp den är det inget problem alls att fälla ut och tillbaka suffletten utan att den slår i hennes huvud. Sittytan har ett helt okej djup och fotstödet funkar än, i sittläge. I liggläge är fotstödet för kort för hennes barn.

Jag skulle gissa att min dotter är helt normal i storlek för sin ålder. En duovagn med vändbar sittdel räcker sällan till för mer än 3-4 års användning ändå, så i det avseendet är utrymmet helt rimligt i Gazelle S. Ihop med maxvikten på 22 kg kommer de allra flesta barn kunna sitta bra till åtminstone tre års ålder.

Olika sätt att fästa sittdelar på Cybex Gazelle S syskonvagn

Cybex Gazelle S som syskonvagn

Förutom att köra Gazelle S som singelvagn så har jag också testat den som syskonvagn, med två sittdelar. Cybex anger att det finns ”mer än 20 olika konfigurationsmöjligheter” för vagnen, då räknas dock alla olika singellägen in. Men med det sagt så tycker jag att de tillgängliga kombinationerna är mer än tillfredsställande för de behov jag har hos en syskonvagn. Längst ned till vänster i collaget ovan finns en pressbild från Cybex som visar alla dessa 20 konfigurationsmöjligheter, jag har valt att endast fota en del av dessa.

För – man ska vara medveten om att en konfiguration möjlig i teorin kanske inte alltid är så användbar i praktiken. Något jag snabbt insåg när jag gick igenom vilka kombinationer av sittdelarna som funkade både i sittläge och i liggläge. Har man två barn som ska sova samtidigt i vagnen så är det ett färre antal konfigurationer som är fysiskt möjliga – där båda sittdelar kan vinklas till fullt liggläge och helst även kan fälla ut suffletten hela vägen.

De kombinationer jag tyckte funkade bäst för två sittdelar i liggläge är de jag visar ovan: främre sittdelen bakåtvänd och bakre sittdelen framåtvänd, samt båda sittdelarna bakåtvända. Att båda sittdelarna bakåtvända funkar är jag väldigt glad över, då det är den kombination jag skulle använt mest om jag haft denna vagn när mina två yngsta barn var i barnvagnsåkande ålder samtidigt.

Men vill man exempelvis ha den bakre sittdelen bakåtvänd, och den främre sittdelen framåtvänd – ja då kan man glömma det där med liggläge tyvärr. Samma om man har båda sittdelarna framåtvända. Den främre sittdelens ryggstöd tar direkt i den bakre sittdelens fotstöd. Och den bakre sittdelen kan man då visserligen fälla ryggstödet på, men det går inte att fälla upp fotstödet.

Cybex Gazelle S fästen för sittdel på chassit

Justerbara och utfällbara fästen på chassit

Okej, dags att ta oss an den komplexitet som är fästena på Gazelle S. Och detta ska inte ses som ett klagomål, det måste vara komplext för att fungera. Vi kan börja med en närbild på fusklappen i varukorgen. Den visar alla de godkända konfigurationerna av Cybex Gazelle S. Prickarna till vänster visar vilket höjdläge som ska användas för den kombinationen. Illustrationerna visar hur delarna ska fästas, exempelvis om sittdelen ska bara framåt- eller bakåtvänd, om liggdelen ska vara överst eller underst. Färgen på delen visar dessa maxvikt. Grå stå för 9 kg (liggdel), blå står för 10 kg (extra shoppingkorg), grön står för 13 kg (babyskydd), röd står för 15 kg (sittdel i vissa lägen) och orange stå för 22 kg (sittdel i vissa andra lägen).

På chassit finns två fästpunkter. En nedertill längst fram på chassit. Dessa fästpunkter snurras fram, genom att man trycker in den grå knappen och vrider fästet runt. Den andra fästpunkten finns uppe på handtaget, och den kan dras mellan två olika lägen – 2 prickar (mellanläget) samt 3 prickar (översta läget). Det är väldigt lätt att justera höjden på fästet och man känner tydligt när den klickar i läge.

Cybex Gazelle S som syskonvagn vore i princip omöjlig att använda rätt utan fusklappen. Men tack vare att den finns där i varukorgen så kan man bara snabbt kasta en blick nedåt och sen vet man exakt hur man ska konfigurera om vagnen för att exempelvis kunna ha den sovande bebisen i liggdel framtill och det äldre syskonet närmast föräldern.

Gazelle S har som sagt väldigt många olika konfigurationer. De enda kombinationer jag kan tänka mig att familjer kan sakna är dessa, som alltså tyvärr inte är godkända (troligtvis av balansskäl):
– Liggdel nedertill och bakåtvänd sittdel uppe
– Liggdel uppe och framåtvänd sittdel där nere

Så stora barn ryms i Cybex Gazelle S syskonvagn

Så ryms två barn i Cybex Gazelle S som syskonvagn

När jag testade Cybex Gazelle S så var mina yngsta barn 3,5 samt 6,5 år gamla. Jag vet inte exakt vad de väger, men treåringen landade nog då på 15 kg rätt exakt och sexåringen på 17-18 kg. Det betydde att jag behövde vara noga med hur jag vände och placerade sittdelarna, då det avgör vilket av barnet som kan sitta var i och med att sittdelens maxvikt beroende av läge pendlar mellan 15 och 22 kg.

Även om mina barn förstås är större än de flesta barn som kommer sitta i den här typen av syskonvagn så tycker jag det är intressant att se hur Gazelle S i praktiken fungerade med två passagerar. Att exempelvis ha sittdelarna vända mot varandra känds som att hela tiden vara fem sekunder ifrån en medveten eller omedveten spark i ansiktet på den som satt nedertill. Helt enkelt eftersom att det övre barnets fötter oundvikligen hamnar i huvudhöjd med det nedre barnet.

Att ha båda sittdelarna framåtvända funkade okej. Men det är väldigt tight med benutrymme för det övre barnet. Det bästa läget för Gazelle S med två såhär pass stora barn var solklart att ha den övre sittdelen bakåtvänd, och den nedre sittdelen framåtvänd. Det kräver att det äldre barnet sitter vänd framåt, då bara den sittdelen tar 22 kg.

Olika konfigurationer fungerar olika bra

Noteras bör att hur barnen placeras inte bara bör bero på vem som vill titta åt vilket håll, eller vem föräldern vill ha mest uppsikt över. Det påverkar också vagnens körkänsla, och väldigt mycket hur Gazelle S är att häva över kanter. Har jag det tyngre barnet längst bak är trottoarkanter något som kräver lite styrka men inte mer än så. Med det tyngre barnet framåtvänd längst fram så behöver jag lägga mig på handtaget för att få upp vagnen. I singelläge är Cybex Gazelle S normal i hävningskraft, åtminstone om man har handtaget i högsta läget.

En sak som förvånade mig negativt är vad som händer med fotstödet när man har den främre sittdelen vänd framåt. Det betonar också ytterligare att möjliga konfigurationer i teorin ibland är rätt hopplösa i praktiken. Som den översta bilder till höger i collaget ovan visar så lägger sig fotstödet MOT framhjulen om man har fotstödet nedfällt. Vilket man måste ha om man inte har ett väldigt litet barn i sittdelen, vars ben ryms även med fotstödet i vågrätt läge.

Hjulen slår bara i när de pekar framåt. Det vill säga detta är inget problem medan man går. Men stannar man och drar vagnen lite bakåt, så att framhjulen svänger framåt, då fastnar de i fotstödet. Något som dels är irriterande, dels lär kunna slita onödigt både på chassi, hjul och sittdel. Problemet löses enkelt genom att man låser framhjulen. Samtidigt blir Gazelle S allt annat än enkel att styra och svänga om man kör den med två barn och fasta framhjul.

Så fäller man ihop Cybex Gazelle S

Så fäller man ihop Cybex Gazelle S

Det är lätt att justera höjd på Gazelle S handtag. Handtaget kan ställas i flera olika höjdlägen, vilket justeras med spärren mitt på handtaget. Handtaget är klätt i fejkläder med en söm på insidan.

Att fälla ihop Gazelle S är lätt. Spärrarna och metoden påminner om hopfällningen hos många andra vagnar. Den vita knappen överst på handtaget dras åt sidan, varefter man trycker in spärren på handtagets undersida. Därefter tar man tag i den vita spärren på vänster sida av handtaget, och trycker den uppåt. Sedan pressar man hela handtaget in mot chassit, varpå handtaget börjar vika sig nedåt och vagnen enkelt fälls ihop.

På vänster sida av Gazelle S sitter en svart spärr, som låser chassit i hopfällt läge så det är enklare att lyfta in den i bilen eller att bära på vagnen.

Cybex Gazelle S hopfälld som singelvagn

Gazelle S hopfälld som singelvagn

Chassit hopfällt separat blir väldigt kompakt och lätt att packa in i bilens bagageutrymme. Speciellt man väger in att detta är en syskonvagn. Det går även att fälla ihop Gazelle S med sittdelen på, om den är framåtvänd. Även då blir vagnen kompakt, som bilden i mitten till höger i collaget ovan visar.

De två nedre bilderna visar Cybex Gazelle S med chassit hopfällt separat och sittdelen staplad löst ovanpå.

Cybex Gazelle S hopfälld som syskonvagn med två sittdelar

Cybex Gazelle S hopfälld som syskonvagn

Det går även att fälla ihop Gazelle S med sittdelarna på. Här rekommenderar jag inte att man tittar på mina bilder ovan, de visar nämligen mina försök att utan manual förstå hur detta ska göras. Något jag misslyckades med. Istället tipsar jag om Cybex instruktionsfilm för hur Gazelle S ska fällas ihop.

De två övre bilderna visar vagnen med båda sittdelarna framåtvänd. Gazelle S kan bli mycket mer kompakt än vad jag lyckades med. Tricket är att då ska sittdelarna inte fällas ihop, vilket jag gjorde, utan vara kvar i sittläge på chassit. Vill man ha Gazelle S mer kompakt hopfälld så ska man fälla den med övre sittdelen bakåtvänd och främre sittdelen framåtvänd. Man fäller då ihop den bakre sittdelen helt, men nöjer sig med att bara vinkla ryggstödet på den främre ned till viloläge.

Och ja. Cybex Gazelle S blir väldigt kompakt om man gör så. Jag lyckades sällan komma ihåg exakt hur sittdelarna skulle vara vid hopfällning beroende av hur de var placerade på chassit, så jag tyckte att det i vardagen var bra mycket enklare att bara klicka av dem från chassit och fälla allt separat.

De två nedre bilderna i collaget ovan visar Cybex Cybex Gazelle S hopfälld med båda sittdelarna bakåtvända. Det blev inte så bra alls. Trots mina klumpiga försök att fälla ihop Gazelle S så måste jag säga att oavsett om man klarar av att memorera hur vagnen fälls ihop kompakt eller väljer att packa in allt separat i bilen – så är det här en syskonvagn som faktiskt är bilvänlig. Den blir rätt liten och den är inte svår att fälla eller packa. Jämfört med många syskonvagnar på bredden är Gazelle S en dröm att ta med på bilsemestern.

Cybex Gazelle S med tillbehöret shoppingkorg

Extra shoppingkorg för maximalt packutrymme

Med Cybex Gazelle S kommer en extra shoppingkorg, som är godkänd för en belastning om 10 kg. Ihop med vagnens varukorg gör det att man kan lassa totalt 23 kg i Gazelle S, utöver vikten i sitt- eller liggdelen. Shoppingkorgen kan endast användas överst på chassit, i högsta läget. Den kan kombineras både med babyskydd, liggdel och sittdel.

Shoppingkorgen har ett utfällbart handtag, som gör den enkel att bära med sig. Den klickar inte fast i chassit, utan trycks på plats och när man vill ta loss den är det bara att lyfta i handtaget. Vill man välja att ha sittdelen eller liggdelen närmast sig så är det praktiskt att shoppingkorgen då kan placeras i vagnens varukorg.

Körkänslan i Cybex Gazelle S

Körkänslan i Cybex Gazelle S

Totalt sett ger jag körkänslan hos Cybex Gazelle S klart godkänt. På asfalt och släta underlag rullar den fint och är faktiskt rätt lättkörd även tungt lastad med två barn och innehåll i varukorgen. Vagnen känns inte tung att svänga. Jag behöver inte låsa framhjulen för att kunna hålla en rät kurs heller. Hävstångseffekten i handtaget är godkänd den med, vagnen är inte direkt lätthävd och med tyngdpunkten längst fram är den direkt tungdhävd. Men det är alla syskonvagnar på längden och Gazelle S är på den punkten inte på något sätt sämre än sina konkurrenter.

När jag kör på grusväg eller på asfalt med mycket grus (som på våren, innan gatorna har sopats) så upplever jag Gazelle S som rätt hoppig. Vagnen kör inte fast sig på grusväg men den blir tyngre och alla ojämnheter märks av, trots fjädringen. I mina ögon är detta solklart en stadsvagn. Men jag tror att en annan typ av hjul hade kunnat förändra detta. Vågar man fantisera om lufthjul på Gazelle S, ja då tror jag körkänslan i enkel och blandad terräng varit klart bättre.

Mitt omdöme av Cybex Gazelle S

Mitt omdöme av Cybex Gazelle S

Som jag ser det, är Cybex Gazelle S mer intressant som syskonvagn än som singelvagn. Om jag inte har planer på att köra mer än ett barn i taget så skulle jag välja en annan duovagn. Cybex själva har gott som singelvagnar som kan vinna mot Gazelle S i en sådan duell. Men om man är ute efter en vagn som möjliggör att enkelt kunna växla mellan singel- och syskonläge, då är Gazelle S desto mer intressant.

Fick jag uppdatera något på Gazelle S så skulle jag direkt förlänga suffletten. Hur mycket kan några decimeter tyg kosta egentligen? Sen skulle jag byta ut hjulen mot samma smarta, härliga foamhjul som Cybex Talos S har. De två förändringarna skulle lyfta Gazelle S ett snäpp till, och korrigera de största minusen hos vagnen.

Gazelle S starkaste sidor är utan tvekan att det är en smal syskonvagn med vanliga, vändbar sittdelar. Och att den är (för att vara en syskonvagn) smidig att packa in i bilen. Bor man som jag i närförort till en stad så funkar Gazelle S helt okej för blandad körning. Men jag tror man blir mest nöjd om man bor i stadsmiljö eller om man generellt mest ska köra vagn på asfalt.

Den bilburna eller stadsboende familjen med tvillingar eller två täta syskon, barn som föredrar plant liggläge, har fått exakt vad de letat efter i Cybex Gazelle S.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se bästa pris för Cybex Gazelle S hos: Babyland
Se bästa pris för Cybex Gazelle S hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Nina 28 februari, 2021 - 13:13

Hej! Längtat efter denna recension!

Jag väljer mellan cybex gazelle s och mountain buggy duet (bara dessa som går in i hissen, max-bredd 65 cm) som syskonvagn och kommer vara lite mer än 2 år mellan barnen. Kommer ha kvar singelvagn/ar och ha ståbräda också men tänker att dubbelvagn är bra för längre utflykter.
Kan ett lite äldre barn sätta sig själv i gazelle i någon konfiguration?
Kommer man orka ”extra böket” att göra om vagnen efter fsk-lämning (fsk är nära)? Eller skulle mjuklift i mb duet och flytta över till singelvagn vara smidigare? Vilken är smidigast att fälla ihop (ger minst huvudvärk) och lägga in i bil?
Vilken av dessa skulle du spontant rekommendera helt enkelt?
Allt gott, Nina

Reply
Anna 2 mars, 2021 - 14:41

Hej Nina!
Det finns ju fler syskonvagnar på längden som är smalare än 65 cm, tänker tex på BJ City Select Lux som jag tycker är riktigt bra. Men den kanske har andra mått som inte funkar, typ att den blir för lång? Den har ju dessutom ergosittdelar och kan ju gå bort av det skälet med.

Ja, ett äldre barn kan absolut komma i och ur den främre/nedre sittdelen själv. Den övre är så pass högt upp att man måste lyfta. Det är egentligen inte så mycket bök att göra om vagnen skulle jag säga, den extra sittdelen kan du ju lämna på förskolan (så brukade jag göra med Bugaboo Donkey när mina barn var små) och att konfigurera om chassit går snabbt, speciellt när du vet exakt hur du ska ha ligg-/sittdelarna.

Mjuklift i MB Duet kan funka, men ska du då köra både en singelvagn och en syskonvagn på väg till föris?

Vad gäller hopfällbarheten så vinner MB Duet i själva fällningen, det är väldigt enkel att fälla ihop. Men Gazelle S kan vara lättare att packa in i bilen, iom att du kan lyfta de olika delarna för sig och stapla på höjden.

Ska du köra i terräng/snö så är Duet bättre, men är det stadskörning funkar Gazelle också bra – och då tycker jag det är ett plus att du kan ha barnen mot dig en längre tid än du kan med Duet!
/Anna

Reply
Nina 2 mars, 2021 - 19:30

NINA
2 mars, 2021 – 19:30
Tack för svar!
Gillar inte ergo sittdel så det är därför det står mellan dessa Finns inte heller något ställe att förvara sittdel på förskolan så måste lämna sittdel/byta vagn hemma alldeles oavsett! Känns dock som väldigt bra input inför att ta beslutet, mannen ska väl involveras och få säga sitt också!
Återigen tack! För superbra blogg också!

Reply
Nina 2 mars, 2021 - 19:30

Tack för svar!
Gillar inte ergo sittdel så det är därför det står mellan dessa 🙂 Finns inte heller något ställe att förvara sittdel på förskolan så måste lämna sittdel/byta vagn hemma alldeles oavsett! Känns dock som väldigt bra input inför att ta beslutet, mannen ska väl involveras och få säga sitt också!
Återigen tack! För superbra blogg också!

Reply
Jessica 25 maj, 2021 - 22:23

Hello, I’m desperate to read your review sadly I’m limited to English. Do you know of anyway for me to translate it ?

Reply
Anna 27 maj, 2021 - 13:57

Hi Jessica, I don’t have translations to English for any of many reviews, unfortunately. So Google Translate is probably the best way to go!
/Anna

Reply
Sana 14 april, 2024 - 00:10

Hej!
Skulle du rekommendera denna eller BJ city lux? Om du verkligen skulle behöva välja en.
Vi väntar ett barn (första) men tänker långsiktigt då man självklart önskar fler känns syskonvagn som det smartaste valet.

Reply
Anna 19 april, 2024 - 17:51

Hej Sana!
Med BJ City Lux, menar du då City Select? Eller City Select Lux? Den senare går ju inte längre att köpa ny.
Om du bor i stan och mest kör på asfalt och trottoarer så skulle jag nog ha valt Gazelle S, tror jag. Men vill du klara av lite mer ojämnar underlag, även om City Select inte är en terrängvagn, så är nog ändå City Selecten ett bättre val.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar