Bugaboo Donkey 3

av Anna
Recension av Bugaboo Donkey 3 - mono och duo

Recension av Bugaboo Donkey 3

Pris: Ordinarie pris för Donkey 3 Mono är cirka 13,000 kr. Donkey 3 Duo kostar cirka 17,000 kr och Donkey 3 Twin cirka 18,000 kr. Exakt pris beror på val av färg på chassi, klädsel och suffletter. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Bugaboo.
Tillbehör: Regnskydd medföljer. Babyskyddsadaptrar, sittdyna, mugghållare, åkpåse och en stor mängd andra tillbehör köps separat.
Typ av vagn: Singelvagn och syskonvagn.

Det var efter min första Bugaboo Donkey, inköpt sommaren 2011, som jag startade min grupp Barnvagnar! på Facebook. Och några månader därefter skrev jag det första inlägget på den här bloggen. Så på sätt och vis var det den vagnen som omvandlade mitt barnvagnsintresse från en perifer del av mitt liv till det som (nästan) allt kretsar kring. Det gör att jag är lite nostalgisk kring just detta vagn. Samtidigt är den största anledning till mina starka känslor för Bugaboo Donkey att det är en unik barnvagn som i snart ett decennium hela tiden fortsatt vara relevant och en av de bästa modellerna i sin klass. Det är så otroligt imponerande i mina ögon. Nästan ingen annan modell som fanns 2011 är lika aktuell år 2020 som så.

Vill man ha koll på hur Donkeyn utvecklats sen första modellen fram till nutid så ser jag alltid till att min guide över Bugaboo Donkey är uppdaterad.

Donkey Mono, Donkey Duo och Donkey Twin

Jag kommer gå igenom Donkeyn både som singelvagn (Mono) och som syskonvagn (Duo). Och det ju just det som gör Donkeyn unik än idag – att det här är den enda vagn som på bredden kan dras ut och skjutas ihop. Donkey 3 kan gå från att vara en normalbred singelvagn till att på nolltid göras om till en relativt smal syskonvagn. Donkeyn kan även köpas som tvillingvagn (Twin). Enda skillnaden mellan Duo och Twin är att det följer med en till liggdel när man köper Twin. Det finns också en särskild Twin-adapter, om man vill kunna fästa två babyskydd samtidigt på vagnen.

Det här är en recension för den som verkligen gillar att långläsa om barnvagnar. Kanske bloggens längsta recension någonsin? Håll till godo!

Maxvikten för Bugaboo Donkey 3

Donkey 3 har en maxvikt på 22 kg per sittdel, i enlighet med den nya barnvagnsstandarden EN1888:2018. Men med ett undantag. När man använder Donkey 3 som singelvagn och har sittdelen vänd bakåt, så är maxvikten 15 kg. Det beror på att de nya hjulen, som jag förstått det, påverkar vagnens balans. Uppenbarligen till det sämre. Men det är endast med chassit i monoläge och sittdelen bakåtvänd som det är max 15 kg. Till och med om man har endast en sittdel på, bakåtvänd, men drar ut chassi till duoläge så blir maxvikten 22 kg. För ja, maxa packningsutrymmet i Donkey så kan man dra ut chassit från mono till duo även när man har bara en sittdel och sidokorgen på. Vad gäller maxvikten, läs mer om vad som gäller i mitt inlägg om ny maxvikt för Bugaboo Donkey 3.

Bugaboo Donkey 3 i siffror

Donkey 3 Mono är 60 cm bred, över bredaste punkten vid bakhjulen. Den går inte att göra smalare av att man ta bort sidokorgen, då sidokorgen monteras på de fästen som används för den andra sitt-/liggdelen i duoläge. När chassit dras ut blir vagnen 74 cm bred över bakhjulen.

Vikten för Bugaboo Donkey 3 i mono är 13 kg, i duo 15 kg. Sidokorgen är godkänd för en belastning om 10 kg och rymmer 18 liter. Varukorgen undertill tar också 10 kg och rymmer 28 liter. Donkey 3 har framhjul som är 10 tum och bakhjul som är 12 tum stora.

Om vagnen fälls ihop som Mono med sittdelen på så blir den 93 x 60 x 52 cm stor. Fälls Donkey 3 ihop som Duo med sittdelarna kvar blir vagnen 93 x 74 x 52 cm stor. Packar man vagnen med chassi (ihopskjutet till mono) och sittdel för sig kan man få Donkey 3 till att bli cirka 91 x 60 x 24 cm stor. Staplar man även den andra sittdelen på blir vagnen ytterligare någon decimeter högre. Chassit fällt för sig, med hjul på, mäter jag till cirka cirka 64 x 39 x 60 cm.

Donkey 3 är en vagn som kan göras relativt kort, vilket gör att den kan funka bra i små, grunda hissar fast man kanske inte tror det. Har man handtaget i lägsta läge och en liggdel på vagnen så är den 90 cm lång. Samma om man har en sittdel i liggläge givetvis. Har man handtaget på lägsta och sittdelen i sittläge så blir Donkey 3 bara 83 cm lång.

Skillnaden mellan Donkey 2 och Donkey 3

Vad är skillnaden mellan Donkey 2 och Donkey 3?

För den som främst är intresserad av hur Donkeyn har uppdaterats sen föregående version så tipsar jag om att läsa mitt inlägg om skillnaden mellan Bugaboo Donkey 2 och Bugaboo Donkey 3. Där går jag i detalj igenom exakt vad som ändrats från Donkey 2 till Donkey 3, med jämförelsebilder.

Sammanfattningsvis handlar det som följande uppdateringar som är nya för Bugaboo Donkey 3 om man jämfört mot Bugaboo Donkey 2:

  • Ny sufflett med kombinerad tittlucka och vädringslucka
  • Uppdaterad hjuldesign, med hjul som påminner mer om de som hör till Bugaboo Fox och som har avtagbara hjulsidor
  • Äntligen har Donkey fått swing away-bygel
  • Ny sidokorg med inbyggt lock
  • Uppdaterat handtag med avtagbar överdrag i läderimitation
  • Liggdelen har fått förvaring på utsidan
  • Ny konstruktion på varukorgen
Så monterar man liggdelen till Bugaboo Donkey 3

Så monterar man liggdelen till Donkey 3

När Bugaboo frågade om jag ville testa Donkey 3 under en period (en riktig no brainer för en barnvagnsnörd som jag) så var det såklart inte första gången jag monterade ihop den liggdelen. Det tar lite tid om man vill få tyget snyggt och jämnt, men det är faktiskt inte svårt. Principen är att Donkey utgörs av ett chassi, samt av ramar som fästs på chassit. Ramarna klär man först med liggdelstyget, och när liggdelen är urvuxen gör man om vagnen och monterar istället på sittdelstyget.

Liggdelen utgörs av ett liggdelstyg med en bottenplatta av trä, en madrass och ett liggdelslock (1). När liggdelen inte ska användas så tar det nästan ingen plats alls att förvara den. Liggdelen är inte symmetrisk. Huvudändan är bredare än fotändan (2). Så det är viktigt att man lägger i madrassen rätt och fäster liggdelstyget åt rätt håll på ramen. På Donkey 3 ser man enklast rätt håll på liggdelstyget med hjälp av den förvaringsficka på som sitter på utsidan av fotändan.

Liggdelstyget fästs på ramen med kardborrefästen. Jag monterar alltid liggdelen enligt motsatsprincipen. Jag börjar i huvudändan (3). Sedan tar jag fotändan (4). Och därefter ett fäste i taget på vardera långsida. Notera att det både i fot- och huvudändan finns svarta plastpinnar i klädseln, deras funktion är att ge stadga (5). När liggdelstyget väl är på plats så fäster man liggdelslocket med en dragkedja i fotändan (6), drar ner det runt kanterna och fäster det sedan framtill nedanför bygeln

Bugaboo Donkey 3 med liggdel

Ombonad och rymlig liggdel med lång sufflett

Maxvikten för Donkeys liggdel, precis som för alla andra liggdelar, är 9 kg. Man får bära liggdelen i bygeln, så länge liggdelens maxvikt inte överskrids. Jämfört med en vanlig singelvagn har Donkey 3 kanske inte ens så extremt rymlig liggdel. Men för att vara en vagn som även kan använda som syskonvagnen så är liggdelen till Donkey faktiskt rätt väl tilltagen i storlek. Madrassens längd är 78 cm, och liggdelen är 32 cm bred i huvudändan och 27 cm bred i fotändan. Liggdelens djup får jag till cirka 20 cm. Madrassen kan förstås tas ur och överdraget kan tas av, och tvättas.

Det är samma suffletten som används till sittdelen som till liggdelen. Längre ned i recensionen visar jag hur suffletten funkar, med förlängning, tittlucka och allt. Fullt utfälld ger suffletten ett väldigt bra skydd för den lilla bebisen, vare sig det handlar om att hålla kalla vindar eller solens bländande strålar ute.

Bugaboo Donkey 3s liggdel har förvaringsfick och liggdelslock

Obegripligt kort liggdelslock och smart ficka

Jag körde Donkey med liggdel med både mitt tredje och mitt fjärde barn och det enda som jag verkligen inte gillar med den, är liggdelslocket. Passformen är visserligen bättre nu än den var förr. Men det irriterar mig att locket är så kort och slutar redan innan bygeln. Locket fästs alltså med en dragkedja i fotändan. Sedan drar man ned locket runt ramen och fäster den framtill med kardborrefästen på de dubbelhäftade kardborrebanden som sitter mitt på liggdelstygets långsidor. Konstruktionen syns på bilden i mitten nederst i collaget ovan.

Nytt för Donkey 3 är förvaringsfickan som sitter på utsidan av liggdelens fotända. Den är hyfsat rymlig i storlek. Ett paket våtservetter går absolut in, eller varför inte en telefon, en napp eller annat viktigt man snabbt vill kunna komma åt.

Så monterar man sittdelen till Bugaboo Donkey 3

Så monterar man sittdelen till Donkey 3

När liggdelen är urvuxen är det dags att istället montera sittdelstyget på ramen. Det är inte heller särskilt svårt. Fördelen med ett system med en ram som man fäster olika klädslar på är att den liggdel eller sittdel som inte används är väldigt smidig att förvara, de tar nästan ingen plats alls. Nackdelen är att man inte på nolltid kan växla mellan ligg- och sittdel. Vilket jag vet att en del gillar att göra under en period innan man definitivt byter till sittdel från liggdel.

Sittdelen utgörs bara av en enda del – ett sittdelstyg (1). Det första man gör är att dra sittdelens huvudända över ramen, och ser till att den vita spärren för att vinkla sittdelen träs genom klädseln (2). Är sittdelstyget helt nytt kan man behöva försiktigt stretcha det lite nedåt, så man sedan snyggt och tight kan dra de tre kardborremmarna i fotändan runt ramen (3). Därefter ska man knäppa ihop spännet på fotstödets baksida runt ramen (4). Dra ut remmen på längsta läget först, knäpp ihop, och dra sedan åt så remmen sitter tight runt ramen (5). Och sedan är man klar – nu har man en sittdel redo att användas!

Faktum är att man faktiskt kan och får använda Donkeyns sittdel fristående som på bilden (6). Som en slags babysitter. Inget jag har använt mig av i mitt eget hem men det har varit toppen om man är på besök hos någon som inte har en barnstol. Det har också varit toppen när vi haft picknick med familjen och bebisen inte varit stabil nog att sitta själv på marken än.

Bugaboo Donkey 3 med ergonomisk sittdel

Ergonomisk vändbar sittdel med smart sele

Bugaboo Donkey 3 har en ergonomisk sittdel, vilket innebär att den alltid har en skålad form. För mer information om vad det innebär, samt för och nackdelar med ergosittdel – läs gärna mitt inlägg om skillnaden mellan vanlig och ergonomisk sittdel. Selen i Donkeys sittdel är riktigt smart, en sele blir inte bättre än såhär, Den utgöras av fem separata remmar. Grenremmen är den som går mellan barnets ben, och på den sitter ett fäste med en tydlig, vit knapp. Två av remmarna löper ut från mitten av ryggstödet och spänns runt barnets midja. De andra två remmarna kan justeras i höjd på ryggstödet och spänns över barnets axlar. Alla remmar fästs i fästet separat, och kan förstås justeras i längd.

Det som är så bra med den här selen är dels att man själv kan välja exakt hur man vill spänna fast sitt barn i sittdelen. Dels att de separata remmarna gör det superenkelt att sätta i en åkpåse eller en sittdyna i sittdelen.

Bugaboo Donkey 3 har sittläge, viloläge och liggläge på sittdelen

Lätt att vinkla mellan sittläge och liggläge

Det räcker med att ha en hand fri för att man lätt ska kunna vinkla sittdelen mellan de olika lägena. På baksidan av ryggstödet finns en vit spärr. När man drar den uppåt och utåt så blir sittdelen rörliga och kan justeras mellan olika lutningspositioner.

Framåtvänd har sittdelen till Donkey 3 (det gäller alla versioner av Donkey, och oavsett om man har vagnen i Mono- eller Duoläge) två lägen: Sittläge och viloläge. Bakåtvänd kan man även vinkla ned sittdelen till ett fullt liggläge. I och med att sittdelen är ergonoisk så förblir den skålad även i liggläge, men ramen är parallell med marken.

Så stora barn ryms i Bugaboo Donkey 3

Så stora barn ryms i Bugaboo Donkey 3

Känslan av utrymme i en barnvagn verkar vara något subjektiv för många. Min ingångspunkt är att utgå ifrån hur mina barn uppfattar det. Det har aldrig varit det minsta blyga för att klaga om en sittdel är för trångt, för tillbakalutad eller på andra sätt inte tillräckligt bekväm. Vad gäller Donkeyns sittdel så har mina tre äldsta barn suttit helt utmärkt upp till cirka 4 års ålder, då de varit omkring 100 cm långa. Min yngsta är 3 år och 95 cm. Ur både mitt och hennes perspektiv sitter hon toppen i Donkeyn. Suffletten kan fällas ut och in utan att den slår i huvudet. När suffletten inte används så vilar huvudet förstås mot det ihopvikta sufflettyget, men det är mjukt så det är inget man tänker på. Benen sitter helt lagom böjda. Och fotstödet är djupt nog för att ge en bra yta för fötterna att ta spjärn mot.

Jag har även låtit min sexåring provsitta vagnen. Han uppnår ännu inte vagnens maxvikt om 22 kg. Höjer jag suffletten på ramen (mer om det under nästa bild) så funkar det hur bra som helst att fälla den ut och in utan att den slår i hans huvud. Och då är han 115 cm lång nu. Sittytan funkar också bra. Benen är förstås en bra bit för långa, men för kortare sträckor funkar det väldigt bra ändå, fast han får ha den böjda. För att vara en syskonvagn med vändbara sittdelar så tycker jag att utrymmet i Bugaboo Donkey 3 är mycket bra.

Bugaboo Donkey 3 har en förlängningsbar sufflett

Donkey 3 har en förlängningsbar och höjbar sufflett

Suffletten till Donkey 3 utgörs av ett tyg, genom vilket man trär tre bågar, som man sedan fäster i två stycken sufflettfästen. Fästena klickas sedan fast på ramen. Det är enkelt att ta av och på suffletten från ramen, men också enkelt att dra ut bågarna och byta till en annan sufflett. Kanske för att byta färg, kanske för att använda Bugaboos särskilda sommarsuffletter – Bugaboo breezy solsuffletter.

Vad många inte känner till är att man kan välja var på ramen man vill sätta fast suffletten. Har man längre barn kan man klicka fast fästena 4-5 cm högre upp på ramen, något in under sittdelsklädseln. På så sätt höjs suffletten upp så att större barn ryms längre i sittdelen.

Suffletten till Donkey 3 är förlängningsbar. Öppnar man upp dragkedja som löper runtom suffletten så kan den dras fram ett tredje steg. Fullt utfälld ger suffletten en superbra täckning, man behöver ingen extra solgardin eller annat kompletterande solskydd. Suffletten till Donkey 3 funkar även på äldre versioner av Bugaboo Donkey, precis som äldre Donkey-suffletter kan användas på Donkey 3.

Suffletten till Bugaboo Donkey 3 har tittlucka och vädringslucka

Inbyggd titt- och vädringslucka i suffletten

En av de mest lättupptäckta skillnaderna mellan Donkey 2 och Donkey 3 är förstås att suffletten nu har fått tittlucka. När Bugaboo först släppte nyheten om nya Bugaboo Donkey 3 så visade man upp en sufflett med två stycken luckor. Vid leveransen av denna testvagn frågade jag Bugaboo om detta men det verkar råda en del oklarheter kring sufflettens framtida utformning.

Här och nu har i alla fall Donkey 3 suffletten en kombinerad tittlucka och vädringslucka, som sitter på den mittersta panelen om man har förlängningen utfälld. Har man inte förlängningen utfälld så hamnar tittluckan helt perfekt för att man ska kunna se in till och kommunicera med sitt barn om hen sitter i en framåtvänd sittdel. Luckan utgörs av ett svart meshnät. Så man kan både se in, men nätet släpper också in luft. Det gör att man kan få det lite svalare i sitt- eller liggdelen genom att ha luckan öppen. Vill man ha luckan stängd så är det bara att vika för locket, som hålls på plats utan några fästen.

Bugaboo Donkey 3 har fått en swing away-bygel

Svängbar bygel som underlättar i vardagen

Om det är något jag tappat räkningen över hur många gånger jag läst, så är det önskemålet om en swing away-bygel till Donkeyn. Och med Donkey 3 blir drömmen verklighet! Den svängbara bygeln kan endast användas på Donkey 3-ramen, och funkar inte på andra ramar. Jag har själv provat. Läs mitt inlägg om skillnaderna mellan Donkey 2 och Donkey 3 för bilder på hur fästet på Donkey 3-bygeln skiljer sig från fästet på Donkey 2.

En swing away-bygel är en bygel som precis som en vanlig bygel kan lossas i båda ändar och tas bort helt från sitt- eller liggdelen. Men man kan också välja att bara öppna en svängbar bygel i ena eller andra sidan, och sedan – som namnet antyder, svänga den åt sidan. Har man ett barn som ofta ska i och ur sittdelen så underlättar det väldigt mycket att inte hela tiden behöva lossa bygeln helt. Istället trycker man in den vita knappen på bygelns insida, svänger bygeln åt sidan och så blir det mycket enklare att komma åt barnet och sittdelen. Jag tycker den svängbara bygeln på Donkey 3 fungerar exakt så bra som jag hade hoppats på.

Bugaboo Donkey 3 har ställbart teleskophandtag med säkerhetsrem

Ställbart teleskophandtag och säkerhetsrem

Bugaboo Donkey 3 har ett teleskophandtag som justeras i höjd, från cirka 84 cm från marken i lägsta läget till cirka 103 cm i högsta läget. Handtaget justeras i fasta höjdnivåer, genom att man öppnar de båda vita spärrarna på sidorna av handtaget. Att höja och sänka handtaget är alltså inget man gör i ett enhandsgrepp. Jag är 170 cm lång och min man är 183 cm lång. Vi kan båda gå bekvämt bakom Donkey 3. Steglängden kan man till och med ta ute lite extra, för tack vare handtagets vinkel så finns det gott om plats för fötterna för den som kör barnvagnen.

Handtaget är klätt i ett överdrag av läderimitation, som klickas i handtaget. Planen, som jag förstått det, är att man i framtiden ska kunna köpa nya handtagsöverdrag i olika färger till Bugaboo Donkey 3. På samma sätt som man redan nu kan göra till Bugaboo Fox och Bugaboo Bee 5. Vid releasen av Donkey 3 så finns dock inte lösa handtagsöverdrag till försäljning. När överdrag börjar säljas så kommer de endast funka till Donkey 3, då äldre versioner av Donkey inte har fästena på insidan av handtaget.

Mitt på handtaget sitter en kort rem med en ögla. Det är en säkerhetsrem, som man ska ha runt handleden när man kör med vagnen. Tanken är att remen ska göra att man inte kan tappa kontrollen över Donkey 3 även om man skulle råka tappa greppet om handtaget. Jag använder alltid säkerhetsremmen om jag går i backar, på tåg- och tunnelbaneperronger och om det är halt ute.

Bugaboo Donkey 3 har punkteringsfria skumdäck med ny design

Punkteringsfria skumdäck med ny design

Som jag nämnde i början av recensionen så har Bugaboo Donkey 3 fått helt nya hjul. Faktum är att dessa hjul började produceras redan november 2019, så även de sista omgångarna av Donkey 2 som såldes har de nya hjulen. De nya hjulen är lite smalare än de gamla, för jämförelsebilder hänvisar jag åter till mitt blogginlägg om skillnaderna mellan Donkey 2 och Donkey 3.

Donkey 3 har fyra hjul. Alla hjul är mycket lätta att lossa från chassit, man trycker bara på de vita knapparna på insidan av hjulens fästning mot chassit. Framhjulen är svängbara men kan låsas i fast läge. För att göra det drar man den stora vita spärren framtill ovanför hjulen nedåt. För att få hjulen svängbara igen trycker man bara upp spärren. Det kan man göra med tåspetsen, så man behöver inte smutsa ner händerna.

Hjulen är skumfyllda och därmed punkteringsfria. Jag har varvat att köra Donkey 2 och Donkey 3 och om jag fått göra ett blindtest enbart baserat på hur hjulen känns när man rullar vagnen… så hade jag inte kunnat säga vilken som var vilken. Hjulen är hårda men inte helt stumma. Rullet är riktigt bra. En av Donkeyns främsta styrkor är hur otroligt lättrullad den är. Man behöver aldrig trycka igång vagnen utan det räcker med att lägga en hand på handtaget och börja gå. Även om man kör Donkeyn i syskonläge, fullastad med barn och packning.

Bugaboo Donkey 3 har fått en ny sidkorg med inbyggt lock

Sidokorg med täckta sidor och inbyggt lock

När man kör Bugaboo Donkey 3 som singelvagn så använder man den ena uppsättning fästen på chassit för en sittdel eller en liggdel. De andra fästena, som är ihoptryckta, fäster man då en sidokorg på. Sidokorgen till Donkey 3 har täckta sidor. Inuti, i ena kortsidan, finns en förvaringsficka i nät. Sidokorgen har två bärhandtag, och det är bara att lyfta korgen i dessa för att bära den med sig. Man behöver inte öppna någon spärr eller på annat sätt lossa den.

Vill man så kan man använda sidkorgen som en öppen varukorg. Då har man dragkedjan helt öppnar och låter locket ligga nedåt, längs med sidokorgens insida. Jag älskar sidokorgen. Att handla mat med Donkeyn kräver ingen varukorg, jag kan ledigt lägga mina varor i varukorg. Ute på promenader kan jag ha handväskan där, eller ett gäng leksaker som ska finnas tillgängliga för ett rastlöst barn att roa sig med. Vid dåligt väder, eller om man vill dölja sidokorgens innehåll, så drar man igen lockets dragkedja. Locket är vattentåligt, så något regnskydd över sidokorgen behövs inte om man har det stängt. Jag har dock själv inte haft möjlighet att testa sidokorgen i kraftigt regn än.

Bugaboo Donkey 3 har en varukorg med förvaringsväska

Stor varukorg med förvaringsficka

Men Donkey 3 har inte bara en sidokorg, vagnen har givetvis en vanlig varukorg också. Varukorgen hängs upp runt chassits mittstång, samt fästs i sidor och framtill med kardborrefästen. I den främre delen av varukorgen finns en stor förvaringsficka i nät. Där brukar jag ha regnskyddet, så att det aldrig glöms hemma. Donkey 3 levereras med ett enkelt regnskydd som funkar, men som jag personligen inte gillar. Jag föredrar att använda ett universalt regnskydd på Donkey, Elodie Details regnskydd sitter riktigt bra. Och sen är jag också väldigt förtjust i det särskilda Bugaboo High Performance-regnskyddet för Donkey.

Varukorgen under Donkey 3 är inte den mest lättåtkomliga. Jag gillar att den bakre delen fått mer stadga. Och det går att ställa ned en matkasse i den. Men ska jag storhandla veckomatsedeln med Donkeyn så skippar jag påsarna helt och packar alla matvaror en och en under vagnen. En normalstor skötväska ihop med en bärsele och lite annat smått och gott ryms utan problem under Donkeyn.

Bugaboo Donkey 3 har fotbroms, expanderbar varukorg och smarta memoryknappar

Memoryknappar och expanderbar varukorg

En häftigt aspekt av Donkey 3s varukorg är förstås att den expanderar när chassit dras ut från mono till duoläge. Som bilderna till höger i collaget ovan visar så blir den rejält mycket större, och rymmer då lätt all packning man behöver för två blöjbarn.

Vid vänster bakhjul sitter fotbromsen. Bugaboo Donkey 3 har en klassisk broms som trycks ned när man ska lägga in den, och som får tryckas upp igen när man åter vill börja gå. Bromsen är inte trög. Men det är givetvis ändå inte helt bekvämt att trycka upp den om man har sandaler på sig, eller om man är rädd om ovansidan av sina skor.

En smart detalj hos Donkey 3 är memoryknapparna på ramen. De vita knapparna på båda sidor av ramen används när man ska lossa liggdelen eller sittdelen från chassit. Det smarta är att man kan trycka in dem en i taget. Ska man lossa liggdelen så gör det att hela processen kan genomföras med en hand. Först trycker man in knapparna en och en, sen använder man samma hand för att lyfta upp liggdelen med ett grepp runt bygeln.

Så växlar man Bugaboo Donkey 3 mellan mono och duo

Så gör man om Donkey 3 från mono till duo

Tillökning till familjen? Då är det dags att göra om sin Donkey 3 från mono till duoläge! Vilket man göra på mindre än en minut. Och även om manualen kanske säger något annat så har jag gjort det med ett barn eller en bebis kvar i vagnen, många gånger. Sjukt smidigt när man lämnar det äldre syskonet på förskolan och kan lämna kvar hens sittdel i barnvagnsförrådet, snabbat trycker ihop Donkeyn till singelläge och sen rullar vidare utan att ta upp mer utrymme än nödvändigt.

Donkey 3 blir alltså 14 cm bredare när vagnen dras från monoläge (1) till duoläge (2). För att göra om chassit måste man öppna upp tre spärrar och trycka in en knapp. Den första spärren sitter sitter framtill på vagnen (1). Den andra sitter uppe, mitt på handtagets undersida (3). Den tredje sitter baktill på chassit, mittemellan bakhjulen (4). När alla spärrar är öppna så trycker man in den vita knappen på chassits mittnav (5) och sedan drar man bara isär chassit. När man ska göra om Donkey 3 från duo till mono gör man förstås precis tvärtom.

Se alltid till att stänga spärrarna

Jag ser ofta Donkeys köra omkring med spännena öppna. Det är inte bra, då det givetvis påverkar stabiliteten i chassit. En anledning till att ha spärrarna öppna är förstås om det inte längre går att stänga igen. Vilket ofta kan bero på att man försökt pressa in spärrarna utan att chassit varit 100% utdraget eller 100% ihopskjutet. Den vita spärren har en liten pigg på insidan, som ska passas in i en öppning i chassit (6). Är de inte helt linjerade med varandra, men man pressar på ändå, så kommer piggen nötas ned och till slut inte fungera. Har man svårt att få in spärren så beror det på att chassit inte är helt utdraget (eller helt ihopskjutet). Mitt bästa tips är att ta tag i chassit och försiktigt skaka och lirka med det, så man får ut de sista millimetrarna.

Bugaboo Donkey 3 Duo - syskovagn med individuellt vändbara sittdelar

Bugaboo Donkey 3 Duo – recension av Donkey 3 som syskonvagn

Det exemplar av Bugaboo Donkey 3 som jag har testat är en Donkey 3 Mono. För att kunna fota den som en Duo har jag tagit sittdelen till min Donkey 2. Den svarta sittdelen med blå suffletter hör alltså egentligen till Donkey 2. Men som bilden tydligt visar, så funkar en Donkey 2-sittdel på ett Donkey 3-chassit (och vice versa), så det fick bli en lösning för att kunna ta bilder på Donkey 3 i duoläge.

Som syskonvagn tar Donkey 3 alltså 22 kg per sittdel, och maxvikten för liggdelen är som vanligt 9 kg. Vagnen är 74 cm bred oavsett om man har två sittdelar, två liggdelar eller en av varje. Jag har kört Donkeys som syskonvagn väldigt mycket. Ofta även med tre barn, då jag tycker att Donkeyn är helt fantastisk ihop med Bugaboos Komfort+ ståbräda. Donkey 3 är precis lika lättkörd som syskonvagn som den är som singelvagn. Givetvis blir vagnen tyngre, framför allt i backar, ju fler barn och desto mer packning man har i den. Men själva rullet, och hur vagnen är att svänga, påverkas i min uppfattning så gott som inte alls.

Så kan man kombinera sitt- och liggdelar på Bugaboo Donkey 3 Duo

Olika konfigurationer för sitt- och liggdelar

Donkey 3 Duo har samma restriktioner för sittdelarna som vagnen har i monoläge. Framåtvänd kan man ha sittdelen i sittläge och viloläge. Bakåtvänd kan sittdelen även vinklas hela vägen ned till viloläge. Det går att pressa ned till liggläge även med sittdelen framåtvänd, men vagnen får inte användas chassi och chassit belastas så att handtaget trycks utåt – vilket kan påverka konstruktionen.

Man kan fritt kombinera sittdelar och liggdelar med varandra. Det funkar alltså att ha båda sittdelarna vända framåt, båda bakåt, eller en åt vardera håll. Liggdelen har man givetvis bara bakåtvänd. Det går att ha ett babyskydd och en sittdel på vagnen samtidigt. Babyskyddet fästs då, med adapter, på vänster sida. I övrigt spelar det ingen roll vilken del man har på vilken sida. Jag brukar dock ha det mindre barnet på vänster sida, eftersom att det är höger sida som skjuts ihop när man gör om från duo till mono.

Det kan bli lite tight mellan suffletterna, det finns inte direkt någon luftspalt där emellan. Men att fälla upp och ned suffletterna i duoläge fungerar på samma sätt som i monoläge.

Så fäller man ihop Bugaboo Donkey 3 med sittdelen på

Så fäller man ihop Bugaboo Donkey 3

Det går att fälla ihop Donkey 3 med sittdelen på. Personligen kan jag inte riktigt begripa varför man skulle vilja det, för vagnen blir stor och framför allt väldigt klumpig då. Ska Donkey 3 ändå fällas med sittdelen så får man först vinkla den i hopfällningsläge, markerat med en röd liten pil på sidan av ramen. Att det är hopfällningsläget går dock inte att missa, är sittdelen bakåtvänd så lutar den kraftigt bakåt.

Därefter är hopfällningsprocessen samma oavsett om man fäller Donkey 3 med sittdelen på eller om man fäller chassit separat. På båda sidor av chassits undersida, precis nedanför de vita reglagen för att höja och sänka handtaget, sitter två vita spärrar med en svart knapp på. Knapparna ska samtidigt tryckas in, man behöver alltså använda båda händerna, och med knapparna intryckta så drar man spärrarna uppåt, mot sig. Då låses chassit upp, varpå man kan fälla handtaget nedåt mot marken. Sen lyfter man upp Donkey 3 i den tjocka mittstången på chassit, och så viker vagnen ihop sig. Chassit låser sig i hopfällt läge, om det är hopfällt hela vägen in – ibland hamnar framhjulen i vägen. För att låsa upp och fälla ut chassit så trycker man in knapparna och drar de vita spärrarna emot sig, varefter man lyfter upp vagnen i handtaget.

Fälla ihop Bugaboo Donkey 3 Duo som syskonvagn med sittdelarna på

Fälla ihop Bugaboo Donkey 3 som syskonvagn

Det går faktiskt att fälla ihop Donkey 3 även i duoläget, med sittdelarna på. Man gör på precis samma sätt som i mono. Vagnen blir då helt enorm. Det krävs en minibuss för att få in vagnen hopfälld i ett stycke med sittdelarna på. Faktum är att vi har en minibuss, och Donkey 3 skulle endast gå in på höjden om jag fällt den som syskonvagn med sittdelarna kvar på chassit.

Bugaboo Donkey 3 ihopfälld som singelvagn och som syskonvagn

Så blir Donkey 3 när vagnen fällts ihop

Jag gillar verkligen Bugaboo Donkey, men vagnen främsta nackdel är i mina ögon att det här är en vagn som är rätt bökig att fälla. Missförstå mig rätt. Tar man sig tiden, och orkar med alla moment, så kan man få den mer kompakt ihopfälld än så gott som alla andra syskonvagnar på bredden. Åtminstone blir den mindre än alla syskonvagnar med vändbara sittdelar. Men skulle jag dagligen behöva fälla ihop och packa in en syskonvagn i bilen, så skulle jag nog inte välja Bugaboo Donkey 3 i första hand.

Med det sagt, för att göra Donkey 3 så kompakt ihopfälld som möjligt så är förstås steget förstås alltid att trycka ihop chassit från duo till mono (1). Fäller man chassit för sig, utan sittdel och sidokorg men med hjulen på, så blir det faktiskt riktigt kompakt. När jag mäter chassit då får jag det till cirka 64 x 39 x 60 cm (2). Det är bra mycket mindre än de mått som Donkey 3 Mono får när den fälls ihop med sittdel, vilket är 93 x 60 x 52 cm (3).

Det enligt mig mest effektiva sättet att packa Donkey 3 är genom att stapla sittdelen ovanpå chassit, med bygeln avtagen och sittdelens baksida uppåt (4). Kör man Donkey 3 i Duo så staplar man förstås båda sittdelarna ovanpå varandra, ned byglarna avtagna. Förslagsvis tryggt nedpackade i sidokorgen, som kan stoppas in under sittdelarna (5).

Körkänslan i Bugaboo Donkey 3

Körkänslan i Bugaboo Donkey 3

Visst är det så att Donkeyn har en smart sidokorg, den unika funktionen att kunna dras ut och skjutas ihop mellan singel- och syskonläge, en riktigt lång och bra sufflett samt många andra positiva egenskaper. Men ändå är det körkänslan som jag gillar allra mest! Av alla vagnar jag har kört så finns det ingen som är så lättrullad som Donkey, och det är sant även för Bugaboo Donkey 3. Man behöver varken starka armar eller kraftfulla ben för att transportera 2-3 barn i Donkey 3. De stora, punkteringsfria hjulen gör sig utmärkt både i stadsmiljö men också en den blandade terräng som finns här i min närförort till Stockholm. Jag kör ofta på grusväg och i elljusspår i Nackareservatet och framkomligheten är genomgående god.

Jag har förstås inte kunnat testa Donkey 3 i snö. Och det ska erkännas att jag är lite nyfiken på hur den nya hjuldesignen kommer påverka hur vagnen tar sig fram vintertid. Jag upplever Fox som märkbart sämre i terräng än Donkey. Samtidigt så är Donkey 3 mycket mer rejäl, och även tyngre, vilket jag upplever bidrar positivt när man ska ta sig fram i snö. Min gissning är alltså att framkomligheten inte kommer vara påverkad i någon större utsträckning.

Många tror att Bugaboo Donkey är en stor vagn. Men en bredd på 60 cm är helt normalt för en duovagn. Däremot är vagnen, alltså chassit, ganska fyrkantigt till sin form. Medan många andra modellen är avsmalnande framtill. En fördel med den fyrkantiga formen är att det gör vagnen mer lättsvängd. Jag har kört Donkey Duo med två barn i hela vägen från förskolan hem en gång, med enbart två pekfingrar på handtaget. Mer än så behövs inte för att manövrera svängarna.

Är Donkey 3 bättre än Donkey 2?

Precis som när jag skulle testa Bugaboo Donkey 2 för första gången kändes det pirrigt under de första promenaderna med Donkey 3. För när man gillar en modell mycket så finns alltid oron att en uppdatering ska ha gjort vagnen sämre, snarare än bättre. Jag är väldigt glad att jag tycker att allt med Donkey 3 är bättre än Donkey 2. Utom att maxvikten sänkts för bakåtvänd sittdel i monoläge. I det avseendet är 22 kg hos Donkey 2 såklart mycket bättre än 15 kg för Donkey 3. Åtminstone för mig, som vill kunna ha mina barn vända mot mig länge. Jag hoppas det kommer korrigeras med eventuella framtida uppdateringar.

Den svängbara bygeln, som jag aldrig saknat så överdrivet mycket hos förgående versioner, är verkligen fantastisk att ha att göra med. När jag väl haft den så känns det nästan plågsamt att jag nu ska återgå till min egen Donkey 2 med gamla bygeln. Tittluckan i suffletten är väldigt praktisk och den uppdaterad sidokorgen är jag oväntat nöjd med. Det inbyggda locket är dessutom enklare att hantera än det separata som fanns till Donkey 2.

Mitt omdöme av Bugaboo Donkey 3

Jag har kört Donkey mer som singelvagn än som syskonvagn. Men jag har utan tvekan rekommenderat den mer som syskonvagn än som singelvagn. För det är som syskonvagn Donkeyn sticker ut som unik. Så som mitt liv med flera barn har sett ut så har funktionen att kunna göra om en och samma vagn från att användas till ett barn, till att ha sittplats för två barn, och att dessutom kunna ha ett tredje på ståbrädan, varit guld värt. Har man inget körkort (vilket jag inte har) så behöver man kunna få med sig allt och alla i barnvagnen istället. Med Donkeyn så fixar jag det lätt.

Bugaboo Donkey 3 är en singelvagn för den som vill ha gott om packutrymme och en helt fantastisk körkänsla. Och Donkey 3 är en syskonvagn för den som vill ha en nästan obegränsad flexibilitet, och en fantastisk körkänsla. Visst kan Donkeyn packas kompakt (i många moment, i många delar) i bilen. Men för den som behöver en barnvagn att varje dag lasta in i bagageutrymmet så finns det andra modeller som smidigare fälls ihop. Och det i ett stycke med sittdelen på. Som syskonvagn på bredden med individuellt vändbara sittdelar så är det dock ändå imponerande att Donkey 3 kan göras så pass liten, om den packas ihop kompakt.

När en favorit lever upp till förväntningarna

Jag har gillat Bugaboo Donkey i snart nio år. Det är en lång tid. Och jag måste säga att det känns väldigt bra att kunna säga att Bugaboo Donkey 3 utan tvekan tar över efter Donkey 2 där uppe bland topplaceringarna i min personliga lista över favoritbarnvagnar. Och jag har kört nästan 200 vagnar, så det säger nog en del.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Donkey hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

52 kommentarer

Amie 4 maj, 2020 - 13:23

Testade du om ramarna passar donkey2 chassit? Skulle verkligen vilja ha swing away bygel när min yngsta blir lite större så lätt värt att köpa en ny ram isåfall

Reply
Anna 4 maj, 2020 - 14:10

Hej, japp det går, har bilder på Donkey 3-ram på Donkey-2 chassi samt vice versa + mer info om det i detta inlägg: https://ombarnvagnar.com/2020/05/skillnad-bugaboo-donkey2-donkey3/
/Anna

Reply
Emma 6 maj, 2020 - 18:55

Hej, tack för utförlig recension av Donkey 3. Står i valet och kvalet och ska köpa en ny vagn till vår 1 åring, hur ser du på att köpa en bugaboo fox2 vs en bugaboo donkey3? I dagsläget har vi bara ett barn men vill (och hoppas) så småningom på ett syskon… har svårt att bestämma mig, upplever du donkeyn och fox likvärdiga i ’kör-komforten’? Med vänlig hälsning, Emma

Reply
Anna 11 maj, 2020 - 16:02

Hej Emma!
Jag brukar säga att man ska köpa den vagn som passar bäst här och nu. Man vet ändå aldrig hur framtiden blir, så bättre se till att man är nöjd i den situationen man befinner sig. Med det sagt inte givet att du ska välja Fox 2, för Donkey 3 är absolut bra även som singelvagn!

Jag upplever Donkey som bättre i snö och terräng. Men Fox är lättare och det gör den såkklart mindre tung, så lite mer smidigt i stadsmiljö även om Donkey inte är klumpig eller trögstyrd alls! Jag skulle mer väga in rymligheten i sittdelen. Min upplevelse är att Donkey har en betydligt längre användningstid. Som du ser på bilderna sitter min treåring bra, med växtmån, i Donkey 3. Det gör hon tyvärr inte i Fox. Min recension av Fox 2 kommer upp senast i helgen, så då kan du se bilder på att den sittdelen tyvärr har ett relativt kort fotstöd.
/Anna

Reply
Nina 11 maj, 2020 - 19:59

Hej
Tänkte sälja vår Kronan sulky S och skulle kolla nypris på den. Till min stora förvåning hittar jag ingen till salu och dåligt med information då jag googlar. Har kronan slutat tillverka barnvagnar? *jag är chock* Isåfall kanske jag borde hålla hårt i vår älskade sulky. 😉

Reply
Anna 17 maj, 2020 - 22:24

Hej Nina, det stämmer. Kronan verkar, lite i smyg, helt ha lagt ned sig barnvagnstillverkning. Det är otroligt tråkigt, Sulky/S är en fantastisk vagn. Men jag är inte förvånad tyvärr.
/Anna

Reply
sara 15 maj, 2020 - 12:52

Hej!

När rekommenderar du att köpa barnvagn för att spara pengar?
Har BF i december och vill ändå spara en slant när jag köper barnvagn. Tänkte vänta till black friday men vissa leverantörer har 6-8 v leveranstid så det kommer jag nog inte hinna. Tänkte isåfall inhandla i sommar.. Hur mycket mer brukar man spara under sommarrean?

En till fråga..
Har fått rekommenderat britax smile 3 och emmaljunga viking/superviking vad är skillnaden? Går alla dessa att göra till syskonvagkn?

So many questions……..

Reply
Anna 17 maj, 2020 - 22:23

Hej Sara!
Black Friday brukar vara en bra tid för fynd, och köper du en vagn som finns i lager så är det ju ingen leveranstid. Brukar främst vara vissa färger från Emmaljunga eller Bugaboo som det kan vara längre leveranstider på, enligt min erfarenhet. Samtidigt ska man nog vara medveten om att corona eventuellt kan påverka lagerstatus för en del barnvagnstillverkare under år 2020. Men generellt finns det ingen tid på året som är bäst, olika tillverkare rear ut vagnar vid olika säsonger. Tex Emmaljunga släpper nya årsmodeller på sommaren, så deras äldre modeller brukar reas från juni eller från augusti och några månader framåt. Många andra tillverkare har ingen sommarrea öht.

Super Viking kan du göra till syskonvagn, men inte Viking eller Smile III!
/Anna

Reply
Sofia 15 juli, 2020 - 07:50

Hoppar in här ☺️ har Ngn september och kan därför inte vänta in Black Friday eller julrea. La därför in en bevakning på vissa av de prisjämförelsesidor som finns. De senaste veckorna har både Babyshop och Lilla Violen haft 10% på bla Bugaboo. Finns även sidor som har prisgaranti och kan matcha de priserna, jag köpte därför från Pyret och snäckan då de tog AmEx som vi samlar poäng på till resor osv.

Reply
Therese 18 maj, 2020 - 13:48

Har Donkey någon form av dämpning i chassit? Jag läste på Bonti under produktinfon att både 2an och 3an har detta på alla fyra hjul, men det är nog bara där jag läst det? Är i valet och kvalet mellan en NXT (ergo) och en Donkey 3 mono, vilken är den bästa för terräng och snö tycker du? Rymligaste sittdelen?

Reply
Anna 19 maj, 2020 - 15:11

Hej Therese,
ja det finns lite dämpning typ i framhjulen men det är inget som märks av som något typ av gung eller så. Fox har mer fjädring men inte heller den skulle jag påstå har en klassisk fjädringskänsla när man kör vagnen, utan i det avseendet är den såväl som Donkey mer stela. Men ändå inte stötiga!

Min upplevelse med mina barn är att Donkey 3 har en rymligare sittdel än NXT Ergo. Men väljer du en NXT90 med lufthjul så får du absolut en bra terrängframkomlighet, skulle säga att den och Donkey är hyfsat likvärdiga i det avseendet!
/Anna

Reply
Tina 8 juni, 2020 - 22:23

Har förstått att Mineral och Classic kollektionerna för Donkey 3 kommer med sidoväskan istället för sidokorgen. Tycker att väskan är väldigt snygg och tänker att det vore smidigt att använda den som skötväska. Samtidigt kanske väskan blir överflödig den dagen man inte längre behöver ha med sig lika mycket prylar som till en liten bebis, så sidokorgen kanske är mer användbar i längden. Hur ser du på valet mellan sidoväska och sidokorg? ”Kan” man använda även sidokorgen som en skötväska eller placera en sådan i korgen eller tänker du att man ”behöver” en separat skötväska att lägga i varukorgen om man väljer en Donkey 3 i standardutförande?

Reply
Anna 9 juni, 2020 - 20:31

Hej Tina!
Jag vet ju de som har sidokorgsväskan som skötväska, så det går ju absolut. Själv tycker jag den är lite för stor och klumpig faktiskt. Jag föredrar den vanliga sidokorgen och en separata skötväska som man enklare kan flytta runt, så man kan ha den i undre varukorgen också om man föredrar det. Det brukar gå att köpa begagnade sidkorgar rätt billigt, så känner du efter ett tag att sidoväskan inte är som du tänkte dig så är det rätt lätt att byta ut den!
/Anna

Reply
Lina 6 juli, 2020 - 09:53

Hej! Jag har en bugaboo donkey från 2017, alltså version 1. Nu är det dags för syskon och jag undrar om du vet om delarna till donkey 3 passar till vår vagn? Eller måste jag köpa en helt ny…?! Det är egentligen bara sitt/liggdelsramen vi behöver köpa, men är ju roligt att uppdatera fler saker kanske 🙂

Reply
Anna 12 juli, 2020 - 15:57

Hej Lina.
ramen funkar, och alla andra delar också!
/Anna

Reply
Elisabeth 16 juli, 2020 - 17:07

Hej!
Jag ska virka en barnvagnsmobil till Bugaboo donkey 3.
Jag undrar om du har måttet på bredden på suffletten tvärs över där man kan tänkas fästa den?
Mvh Elisabeth

Reply
Anna 19 juli, 2020 - 20:35

Hej Elisabeth,
jag tog tyvärr inte med min Donkey 3 på semestern så jag har inte möjlighet att mäta åt dig. Hoppas du kan få tag på måttet på något annat sätt!
/Anna

Reply
Elisabeth 29 juli, 2020 - 10:24

Hej och tack för ditt svar!
Jag har svårt att hitta just mått på suffletten. Och hon som ”beställt” den har inte möjlighet att mäta.
Du får gärna mäta när du kommer hem om du har tid!
Tack på förhand.
Mvh Elisabeth

Reply
Claudia 30 juli, 2020 - 14:20

Hej Anna!
Älskar din barnvagnsblogg! <3
Jag själv älskar barnvagnar och nu är det äntligen dags att köpa min första! (bebisen kommer slutet av oktober). Jag gjorde redan så mycket research och jag kan bara inte bestämma mig. – jag vill ha alla! 😉

Eftersom jag hörde så bra saker om donkey, tänkte jag att köra på Bugaboo Donkey. (Stokke Trailz är också en stor favorit). Tyvärr är priset ganska dyrt och eftersom nya Donkey modellen precis blev lanserad, finns det nästan inga begagnade donkey 3 barnvagnar. Tror du att det är en bra idé att köpa en donkey 2 begagnad och köpa sittdelen + sufletten från 3an separat?
Tack!

Reply
Anna 7 september, 2020 - 15:29

Hej Claudia, och tack! Ledsen att mitt svar på din kommentar har dröjt så länge. Men mitt svar är kort och precist: vill du ha den svängbara bygeln så tycker jag att det låter som en jättebra lösning faktiskt! Och jag kan verkligen rekommendera den svängbara bygeln, den är så oumbärlig på sittdelen!
/Anna

Reply
Lina 7 augusti, 2020 - 07:34

Hej,
Tack för bästa recensionerna.
Jag står i valet och kvalet, Fox 2 eller Donkey 3.
Ett barn.
Det som talar för Fox är fjädringen – har dock bara känt på vagnen i butik.
Har kört Donkey 2 med ett barn och sidoväska, och tycker att den skramlar efter exempelvis grusväg. Liksom lite som att den sidan med väskan blir så lätt, så den skramlar. Samt att den känns stötig.
Är lite av en sucker för de äldre Brio Happy t.ex. Med lufthjul & ljuvligt gung.
Vad tror du, är Donkey 3 så pass mindre stötig än Donkey 2, så jag blir nöjd med den? Eller är det Fox 2 som gäller för min del (trots kort fotstöd)? Eller ingen av Bugaboos vagnar? (Skulle dock hemskt gärna ha en – de är såååå snygga! Lite så där to-do, på min bucket list. Att ha ägt en Bugga. Hade åtta olika barnvagnar till första barnet – så är lite av en nörd.)

Tacksam för lite rådgivning!
/Lina

Reply
Anna 18 augusti, 2020 - 09:06

Hej Lina!
Nej, någon skillnad i stötighet upplever jag inte alls att det finns mellan Donkey 2 och Donkey 3. Kanske att äldsta Donkeyn, med lufthjul, var lite mjukare över grus men det var en skillnad jag bara tänkte på när jag körde Donkey och Donkey 2 bredvid varandra. Fox har mer fjädring men jag tycker känslan är väldigt snarlik Donkeyns ändå, tror inte du kommer uppleva den som mycket mjukare än Donkey tyvärr!

Och ja Fox har ju kort fotstöd men det funkar ju i alla fall till 2,5 år, en del barn sitter bra längre i den för de har kanske lite kortare ben. Och vid den åldern har/vill ju nästan alla byta till en mindre vagn ändå, så det är inget jättestort problem ändå. Det vill säga, gå på magkänsla, båda är ju bra Bugaboo-vagnar!
/Anna

Reply
Lia 17 augusti, 2020 - 14:02

Hej! Jag undrar om du har en bild på eller kommer ihåg hur sittdelstyget kom med när du fick hem barnvagnen ny i förpackning? Vi köpte våran Bugaboo Donkey 3 i mars, fick den levererad i juni och har hittills enbart använt liggdelen till vår 3 veckor gamla son. Nu försöker jag komma ihåg om vi ens fick med sittdelstyget vid leveransen, för jag kan inte minnas att vi har fått den, hur den såg ut eller vart jag isf har lagt den.

Reply
Anna 17 augusti, 2020 - 14:06

Hej Lia!
Jag har ingen bild, men det brukar ligga dubbelvikt i en plastpåse. Ser inte så stort ut, men det är inget man råkar förlägga. Dock aldrig hört om att det skulle ha missats i leverans av vagn men man vet aldrig. Jag fick en gång en Fox utan framhjul så allt är väl möjligt!
/Anna

Reply
Mathilda 24 augusti, 2020 - 17:20

Hej! Jag har en fråga om jag skulle köpa en ny Bugaboo Donkey3 i mono utförande för att ha den som vardagsvagn till vårt andra barn (kommer ha kvar en Joolz hub om man vill ha en mindre ibland) passar i så fall en sittdel från Donkey1? Vårt första barn kommer vara 2 år och 10 månader och ev bara åka lite vagn så känns onödigt att betala för en helt ny sits eftersom vi får låna en om den passar. Alltså ram och tyg och sufflett från en Donkey1.

Samt så har jag en Joolz Day2 som är helt slutkörd och otroligt trögstyrd nu för tiden. Är Donkey mer hållbar eller blir den efter många mil sliten och rullar sämre?

Reply
Anna 7 september, 2020 - 15:22

Hej Mathilda!
Ja, alla Donkey-sittdelar funkar på alla Donkey-chassin. Dock har Bugaboo genomfört en ändring i höjden av ramen, vilket kan påverka hur vagnen ser ut om man har en äldre och en ny ram på samtidigt. Det är dock enbart estetiskt, du kan läsa mer om det här: https://ombarnvagnar.com/2018/09/guide-till-bugaboo-donkey-och-vad-man-ska-tanka-pa-om-man-vill-kopa-en-begagnad-donkey/

Det är svårt att svara på, det beror väldigt mycket på hur man kör vagnen, hur ofta man städar den, hur man underhåller den och sen absolut mycket på vagnens byggkvalitet. Mina Donkeys har alla (ja inte Donkey3 då, den är så ny än) rullat många många mil och varit i toppskick även när jag varit klar med dem.
/Anna

Reply
Louise 27 augusti, 2020 - 18:42

Hej och tack för bra recension!

Jag har idag en 9mån och väntat ett barn till. I vår när den nya bebisen kommer så är storebror 1år 4mån så jag har börjat titta på syskonvagnar nu. Jag tycker denna modellen verkar toppen i alla avseenden MEN jag har dåligt med promenadvägar nära huset så att packa in i bilen och åka iväg är ett måste och utrymmet i vårt bagage är inte jättestort. Jag reagerade ju såklart på din kommentar:

”Visst kan Donkeyn packas kompakt (i många moment, i många delar) i bilen. Men för den som behöver en barnvagn att varje dag lasta in i bagageutrymmet så finns det andra modeller som smidigare fälls ihop. Och det i ett stycke med sittdelen på.”

Blev väldigt nyfiken på vilka dessa andra modeller är såklart, skulle du kunna nämna några? 🙂

Tack för att du gör livet i barnvagnsdjungeln enklare! <3

Reply
Anna 7 september, 2020 - 15:20

Hej Louise,
om du vill ha vändbara sittdelar men ändå funktione med fälla komplett, då tänker jag framför allt på syskonvagnar på längden – typ BJ City Select Lux, Quinny Hubb, UPPAbaby Vista osv. Men även med de beror det lite på hur man har sittdelarna placerade, ska jag tillägga. Kan du tänka dig att ha barnen framåtvända så är utbudet av syskonvagnar som fälls i ett stycke desto större, då har du tex MB Duet (som i och för sig har den bakåtvända F2F-sittdelen) och BJ City Mini GT Double!
/Anna

Reply
Karin 9 september, 2020 - 15:00

Hej,
Jag har precis köpt en Donkey 3 och upplever att hjulen skramlar väldigt mycket. Har kontaktat butiken men det verkar mena att dem låter när det inte är inomhus..
Jag förstår att dem inte är helt ljudlösa men jag tycker dem låter dom en plastig dockvagn! 🙁
Tror du att dem ska låta så mycket och om ja finns det något jag kan göra åt det?

Reply
Anna 10 september, 2020 - 12:33

Hej Karin,
jag har hört om skramlande hjul förut men aldrig varit med om det själv, så jag har ingen egen erfarenhet av hur man kan fixa bort det, tyvärr. Du kan ju alltid testa att kontakta Bugaboo direkt om du upplever att din återförsäljare inte kollar upp det ordentligt!
/Anna

Reply
Hanna 28 december, 2020 - 23:08

Hej! Har precis köpt ett donkey3 extension set till min donkey2:a och när jag använder regnskyddet till sittdelen så ser barnet knappt ut. Har du samma upplevelse? Det verkar så märkligt.

Reply
Anna 31 december, 2020 - 16:15

Hej Hanna!
Hm, tänker du på originalregnskyddet som medföljer? Jag avskyr de regnskydden och packar aldrig ens upp de. Jag använder antingen Bugaboos HP-regnskydd för Donkey eller, och oftast blir det detta, Elodie Details regnskydd.
/Anna

Reply
Pia 22 februari, 2021 - 11:15

Hej Anna. Tak for en fin gennemgang af barnevogne. Jeg får snart en baby og en dreng på knap 3 år, så jeg overvejer BJ City Select Lux eller Donkey 3.
Kan du sige noget om, hvornår du foretrækker den ene vogn frem for den anden?

Reply
Anna 24 februari, 2021 - 15:01

Hej Pia!
Det är helt och hållet en smaksak tycker jag! Donkeyn är lite lättare/mindre tungkörd och väldigt enkel att styra, men förstås mycket klumpigare på bredden. Båda tar sig bra fram i snö och terräng. Utrymmet i sittdelen hyfsat likvärdigt. Select Lux blir mer kompakt i bilen skulle jag säga dock. Och båda är ju enkla att växla mellan singel- och syskonläge!

Personligen föredrar jag nog Donkeyn om jag måste välja, älskar verkligen den smidiga körkänslan. Men av alla syskonvagnar på längden är City Select Lux min favorit!
/Anna

Reply
Therese 8 mars, 2021 - 11:47

Hej Anna,

Tack för en väldigt utförlig recension. Har varit helt inställd på att köpa en Fox 2 men då vi hoppas på att bebis nr 2 kommer rätt snabbt efter första, så har jag tänkt om. Vad jag inte blir riktigt klok på är vad en komplett extra sittdel kostar. När man kollar på olika hemsidor så står det alltid att man ska komplettera med en rad olika tillbehör för att den ska bli komplett, även när jag valt extra sittdel som är komplett i mina ögon.

Reply
Anna 9 mars, 2021 - 09:51

Hej Therese!
Om du köper en Donkey Mono från butik så är det enda du behöver köpa till för att få en komplett Donkey Duo detta paket: https://www.bugaboo.com/sv-se/tillbehor/sittdelskladslar/bugaboo-donkey-3-komplett-duo-extension-set-MI002866.html
/Anna

Reply
Donna 20 mars, 2021 - 10:47

Hej Anna,
Tack för en super bra och utförlig recension!! Vi har i dags läget en nxt twin med f-sittdelarna och jag fullkomligt ÄSLKAR vagnen, problemet är dock att vi får inte upp den i vår lägenhet utan den då måste stå i den andra portuppgången så när dottern somnar i vagnen (hon är 8 månader) så måste jag vänta tills hon vaknar vilket kan liksom vara allt mellan 20 min till 2 timmar hehe =P Vi trodde att vagnen skulle användas oftare än vad den gör nu, så vi har börjat kolla in donkey3 just av den anledningen att man kan göra den till duo från mono läge, men är lite orolig kring körkänslan och djupet och bredden på sittdelen, för nu sitter sonen så himla bra (han är 2.5 år) med gott om utrymme på djupet och bredden. Att fotstödet inte är ställbart är kanske mer av en vanesak? Men tycker det är en rätt fiffig funktion… Har suttit och velat nu i månader och vet varken ut eller in längre =P Vet du möjligtvis vart man kan hitta den informationen om sittdelen? Dvs måtten på djupet och bredden?

Tack för allt!

Mvh,
Donna

Reply
Anna 21 mars, 2021 - 16:53

Hej Donna!
Absolut, jag har måtten för Donkeyns sittdel i den här recensionen av Buffalo, så inte så lätt att hitta: https://ombarnvagnar.com/2013/04/bugaboo-buffalo-2/#more-1699
Måtten är samma även nu på nyare modellen, men maxvikten har som sagt ändrats!
/Anna

Reply
Hannah 9 juni, 2021 - 21:58

Hej!
På min donkey 3 så hamnar sittdelsramen på chassit vid fotändan (sittläge) i framåtvänt läge.. Alltså vid framhjulet. Ska det vara så eller har jag monterat fel?
Hoppas du har svar!

/Hannah

Reply
Anna 14 juni, 2021 - 14:26

Hej Hannah!
Det låter normalt skulle jag säga, men du kan alltid maila bild till din butik eller till Bugaboo och dubbelkolla med dem!
/Anna

Reply
Aleksandra 15 juli, 2021 - 22:01

Hej! Tack för en fin recension. Har en Donkey 3 – oooootroligt lättkörd men upplever att det guppar rätt mycket på grusigt underlag. Ingen/liten dämpning typ. Finns det något man kan göra åt detta – typ låsa nåt hjul etc?

Reply
Anna 17 juli, 2021 - 11:51

Hej Aleksandra!
Nej tyvärr, du kan visserligen låsa framhjulen i fastläge men det kommer inte förändra något i hur vagnen känns på guppigt underlag. Donkey har ju ett rörligt chassi som fungerar som stötdämpning, men är man van vid mer ett gung som i Emmaljungas och en del av Britax vagnar så känns Bugaboos lösning förstås väldigt annorlunda.
/Anna

Reply
Sandra 5 augusti, 2021 - 08:15

hej , läste att de ingår massa tillbehör . får man med allt de när man köper online.
Tillbehör: Regnskydd medföljer. Babyskyddsadaptrar, sittdyna, mugghållare, åkpåse och en stor mängd andra tillbehör köps separat.

Reply
Anna 18 augusti, 2021 - 14:52

Hej Sandra, det enda tillbehör som ingår är regnskyddet. Sen kan vagnen ibland säljas på kampanj med andra tillbehör som medkommer gratis men i grundutförandet är det bara regnskyddet.
/Anna

Reply
Madeleine 16 augusti, 2021 - 12:52

Hej!
Jag har en 3:a med sidokorg som jag testat i regn och behöver lite råd. Eftersom locket är nedsänkt i stängt läge så samlas mycket vatten snabbt där och dragkedjan är inte helt vattentät. Passar ett lock för sidokorg från donkey 2 eller finns någon annan bra lösning? Behöver en vagn som klarar alla väder det och kör jag utan sidokorg blir istället varukorgen vattenfylld!

Stort tack på förhand!

Reply
Anna 25 augusti, 2021 - 13:34

Hej Madeleine!
Alltså… jag kan inte se varför Donkey 2-sidolocket inte skulle funka på en Donkey 3? Det är ju samma mått på den och kanten är inte ändrad som jag minns det.
En annan lösning dock, som jag gjorde på mina första Donkey innan Bugaboo hade en lösning på problemet, är att jag använde ett universalt regnskydd från Elodie Details på Donkeyn. Det är rymligt nog att man även kan dra det över sidokorgen! Men jag vet att Bugaboo rear ut sidokorgslocken på sin egen hemsida nu, så det är ju rätt billigt att testa.
/Anna

Reply
Josefine 24 oktober, 2021 - 19:30

Hej!
Jag väntar mitt andra barn och är ute efter en bra Syskonvagn. Min son är 1,5 år 86cm. Och lillan kommer i december. Vilken vagn tycker du är bäst mellan bugaboo donkey 3 och Baby Jogger City Mini GT 2 Double. Är orolig att donkeyn kommer vara för liten för min son. Vill inte köpa något som han sedan ändå växer ur snabbt. Hört att baby jogger har mer utrymme för benen.

Reply
Anna 28 oktober, 2021 - 21:48

Hej Josefine, GT 2 Double har något rymligare sittdelar, men de är å andra sidan bara framåtvända. Mina fyra barn har alla suttit bra i Donkeyn tills det varit 100 cm eller drygt 100 cm lång, så en 1,5-åring på 86 cm har massa plats för att växa i den!
/Anna

Reply
Johanna 30 december, 2021 - 19:42

Hej,
Det du beskriver om att det går att välja var på ramen man vill sätta fast suffletten. Gäller det för alla donkey eller enbart för donkey 3?
Tack för ett bra inlägg och blogg!

Reply
Anna 3 januari, 2022 - 11:07

Hej Johanna, det gäller alla versioner av Donkey!
/Anna

Reply
Hjälp! 21 mars, 2022 - 12:20

Kan ej komma fram till om donkey är rätt val? Får om allt går nr 3 i november. Då är de andra två 2år7 mån (lång men lätt) och 5år5år (ca 20kg nu). Har idag en kronan sulky s, en britax go big och en BJ city mini gt Double med liggdel. Eg nöjd med alla. Kommer i vilket fall också köpa en Thule chariot (lite2/cross2) då vi saknar cykelvagn.

Går/cyklar och hämtar barnen på fsk varje dag (2km). Har en rymlig bil. Är nu fundersam på att sälja BJ och britax och ersätta dem med Thulen och en donkey med ståbräda?!

Låter det dumt eller klokt?? Några andra tips från dig eller er??

Reply
Anna 14 april, 2022 - 19:44

Hej!
Fördelen med en Donkey jämfört med ditt nuvarande barnvagnsstall, är ju att du då får en syskonvagn med vändbara sittdelar. Något jag har uppskattat mycket, jag vill ha barnen mot mig så länge jag kan. Men det är mkt mkt bökigare att ta med Donkey i bilen än att ta med en BJ City Mini GT Double. Så åker du mycket bil är det värt att ha i åtanke. Utöver det tycker jag det låter som en bra omstrukturering, och Donkey med ståbräda (OM man har Bugaboos ståbräda) är ju bästa barnvagn + ståbräda-kombon som finns tycker jag!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar