Britax Stay Cool – Sufflett och sittdyna för Smile 3

av Anna
Recension av Britax Stay Cool sommartillbehör till Smile III

Britax Stay Cool – sommartillbehör till Britax Smile 3

Första versionen av Smile, Brio Smile, kom hösten 2012 och redan våren 2013 minns jag att jag var på studiebesök på BRIOS kontor nere i Malmö, och då önskade mig att de kunde göra en solsufflett till Smile. Och den som väntar på något gott behövde i det här fallet vänta 8 år samt två versioner till av vagnen. För sommaren 2021 kom så äntligen en breezy Britax Stay Cool sommarsufflett till Britax Smile III.

Även om Britax var lite sena på bollen, kan man tycka, så är jag glad att de kommit i gång med sommartillbehören. Just luftigare suffletter för varmt väder är väldigt populärt som komplement till barnvagnen. I synnerhet för de vagnar som har väldigt långa suffletter i hyfsat kompakt material. En egenskap som förstås är toppen under höst, vinter och vår – säsonger där den vanliga suffletten på Smile III briljerar. Men fram till nu har många köpt till Bugaboos Breezy Sufflett till sin Britax-barnvagn för sommaren. Det har funkat hjälpligt.

Men nu finns det alltså en egen Stay Cool-kollektion med luftiga sommartillbehör till Britax Smile III. Jag har fått tillgång till Britax Stay Cool Sittdyna och Britax Stay Cool Sufflett direkt från Britax för att testa för bloggen.

Recension av Britax Stay Cool Sittdyna

Recension av Britax Stay Cool Sittdyna

Sittdynans fulla produktnamn är Stay Cool sittdyna Smile III. Men till skillnad från suffletten skulle jag säga att sittdynan faktiskt är rätt universal. Dynan har två vertikala öppningar för selen, som löper längs med hela ryggstödet. Det gör att Stay Cool Sittdyna funkar perfekt med selen i Smile 3-sittdelen. Nere mellan barnets ben finns två horiosontella öppningar, för grenselet och för grenbandet.

På baksidan av sittdynan finns två remmar med kardborreband, som håller ihop selöppningarna så dynan sitter snyggt i vagnen. Man kan också dra remmarna genom sittdelsklädseln eller selen, för att fästa upp sittdynan bättre.

Britax luftiga sittdyna i Britax Smile III

Sval sittdyna som kan fästas fast i Smile 3

Öppningen för selen är T-formad högst upp, vilket innebär att selen lite grann hakar fast dynan i sitsen. På så sätt slipper man glid. Men använder man Stay Cool sittdyna i just Smile III så behöver man inte oroa sig för att den ska glida ändå. Överst på sittdynan finns två små öglor med kardborre. Dessa knäpper man ihop genom de två öglor som sitter överst på ryggstödet i Smile 3. Lite pilligt, men inte svårt. Väl på plats i vagnen så glider Stay Cool sittdyna inte en centimeter, hur mycket barnet än vrider och vänder sig.

Stay Cool Sittdyna är vändbar, men en sida i lite grövre meshnät. Vilken sida man har mot barnet ska inte spela någon roll, jag har valt den lite slätare sidan för att den känns mjukare mot huden – vilket är skönt på sommaren när barnet inte har så mycket kläder på sig. Oavsett hur den är vänd så ska materialet i Stay Cool sittdyna skapa en luftspalt som gör barnet lite mindre svettigt.

Jämfört med andra svala barnvagnsdynor för sommaren så tycker jag att Britax Stay Cool sittdyna gör ett jämförelsevis bra jobb. Den är varken sämre eller bättre än konkurrenterna, snarare väldigt lik exempelvis Bugaboo Breezy Sittdyna. Man kan inte förvänta sig magi, men sittdynan upplevs klart luftigare för barnet än vagnsklädseln eller en annan, mer glansig sittdyna.

Recension av Britax Stay Cool Sufflett

Recension av Britax Stay Cool Sufflett

Vad är egentligen en sommarsufflett, breezysufflett eller, som Britax kallar det, Stay Cool sufflett? Precis som fraserna ”breezy” och ”stay cool” antyder, så handlar det mer om en sufflett som ska göra vagnen mindre varm än en sufflett som ska skugga. Vanlig kritik mot den här typen av sommarsuffletten är att de släpper in för mycket solljus. Just Britax Stay Cool-sufflett skuggar faktiskt helt okej. Men sufflettens syfte är alltså att släppa in luft, så barnet inte blir överhettat i vagnen.

Britax Stay Cool-sufflett kommer med egna bågar, och är superlätt att bara klicka i sufflettfästena på vagnen. Suffletten passar enbart på sittdelen, och funkar alltså inte att använda på Britax Smile 3s liggdel. Den funkar inte heller, vad jag vet, på andra barnvagnar från Britax – eller på vagnar från andra märken. I skrivande stund finns suffletten bara i en färg. Jag hoppas Britax kommer öka utbudet med både fler färger och gärna mönster också.

Precis som den vanliga Smile 3-suffletten så kan även Stay Cool-suffletten förlängas. Detta gör man genom att öppna upp en dragkedja som löper tvärs över suffletten. Den har även en in- och utvikbar solskärm längst fram.

Britax sommarsufflett med utfällbart insektsnät

Britax Stay Cool-sufflett med inbyggt insektsnät

Kikar man in på insidan av Stay Cool-suffletten, precis under solskärmen, så ser man en svart dragkedja. Öppnar man upp den så faller ett insektsnät ut. Detta kan man sedan dra ned över sittdelen, runt fotstödet, för att skydda det sovande barnet från myggor, getingar och andra irriterande flygfän.

Myggnätet kan fästas på sittdelens sidor med små elastiska remmar och knappar. Det sitter inte helt dikt an mot sittdelen hela tiden, någon enstaka liten glipa kan uppstå. Så om en väldigt intelligent mygga har gett sig sjutton på att ta sig in lär den lyckas till slut. Men myggnätet sitter så pass bra att barnet får ett bra skydd mot insektsbett. Inte en enda gång under sommaren såg vi att något litet djur lyckats komma in till barnet medan det sov middag.

När man är klar med myggnätet är det bara att rullar ihop det och stoppa in det i suffletten igen. Man får vara lite försiktig och hålla ett finger emellan när man drar ihop dragkedjan. Är man för snabb och hårdhänt finns en risk att man kan fastna med blixtlåset i insektsnätet och råka dra sönder så det blir hål. Ska man använda myggnätet bör man dessutom ha sufflett i kort läge. Har man Stay Cool-suffletten förlängd så sitter myggnätet väldigt slappt runt fotstödet på Britax Smile 3.

Britax Stay Cool sufflett på Britax Smile III

Sommarsufflett med vädring som ger bra skugga

När man har förlängt Britax Stay Cool-suffletten så öppnar sig en vädringslucka ovanpå, som tidigare varit dold. Vinkeln är dock inte så att solen lyser rakt i ansiktet på barnet. Men skulle solen stå precis i fel läge på himlen så får man ändå rätt bra skugga över barnet med suffletten i icke förlängt läge. Utan tvekan är det dock när den är fullt utfälld som den ger bäst solskydd. En normalstor bebis på 9 månader, som skymtas på bilden ovan, har då skugga från topp till tå.

Öppningarna i sufflettens sidor har också de, i mitt tycke, en väldigt lagom storlek. Jag gillar faktiskt riktigt mycket hur Britax har balanserat meshdelarna som ska släppa in luft med sufflettens mer täckta delar. Utan tvekan kan luft cirkulera bättre genom Britax Smile 3-sittdelen om man har Stay Cool-suffletten på. Upplevelsen är att sittdelen blir mindre varm och svettig.

Mitt omdöme av Britax Stay Cool Sufflett och Sittdyna för Smile 3

Jag skulle inte säga att vare suffletten eller sittdynan från Britax Stay Cool är ett obligatoriskt inköp om man har en Smile 3. Och skulle jag tipsa om bara en av dem så skulle jag rekommendera suffletten. Detta eftersom jag tror att den gör större skillnad för barnets upplevelse inne i vagnen när det är varmt och svettigt på sommaren.

Men jag är rätt nöjd med hur sittdynan presterar den också. Vet man med sig att man har ett barn som lätt blir varm och svettig, vilket kan leta till irriterade hud om kroppsfukten ligger kvar mot huden länge, så är det ändå smart att göra det man kan för att det ska fläkta mer i vagnen. Hade jag själv haft ett barn jag ska köra i en Britax Smile III på sommaren så hade jag köpt till dessa två tillbehör. Det är synd att det tog Britax så lång tid att börja tillverka dem, men jag är glad att de fick till de så pass väl nu när de äntligen finns på marknaden.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Britax Stay Cool hos: Babyland
Se pris för Britax Stay Cool hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Fanny 15 juni, 2023 - 23:45

Vet du om sufletten fungerar till smile 2?

Reply
Anna 16 juni, 2023 - 15:19

Hej Fanny, tyvärr, det vet jag inte.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar