Prepello Ståbräda

av Anna
Recension av Prepello ståbräda.

Recension av Prepello Ståbräda

Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om universella ståbrädor som funkar på (nästan) alla barnvagnar. Det inlägget publicerades 2019 och egentligen har det inte hänt så mycket med utbudet sedan dess. Men förra året kom en ny universalbräda för barnvagnar, som har en väldigt egen design. Jag har fått ett testexemplar av Prepello och ståbrädan har testats med en tvååring och en femåring.

På bilderna syns Prepello på en Bugaboo Donkey, men Prepello Ståbräda funkar på alla barnvagnar som har en rak bakaxel. Man kan läsa mer om de exakta kraven på hur vagnens chassi ska se ut på Prepellos egen hemsida. Ståbrädan är designad för att dels inte ta upp mer utrymme än nödvändigt under vagnen, dels snabbt kunna kopplas av och på chassit. Prepello ståbräda har en maxvikt på 20 kg. Ståbrädan har ett dubbelt hjul av inlinestypen, ett hjul som ofta rullar tystare och smidigare än plasthjul.

Enkelt att montera Prepello på barnvagnen

Så monterar man Prepello ståbräda på barnvagnen.

För att montera Prepello på vagnen behövs inte mycket. Först skruvar man loss en skruv, för det behöver man en skruvmejsel som inte ingår med ståbrädan. Därför trär man fästet runt vagnens bakaxel och skruvar ihop det igen. För att fästet ska hamna i rätt höjd måste man mäta enligt instruktionerna som kommer med ståbrädan. Man får helt enkelt provhänga Prepello, så brädan hamnar på rätt höjd från marken. Det finns en pil som visar hur det ska se ut, så allt som har med monteringen är föredömligt tydligt.

Det var väldigt enkel att montera fast Prepellos fäste. När det sitter rätt ska man enligt instruktionerna klippa av resten av remmen. Men det går även att trä upp remmen, så man behåller lite längd om man längre fram vill kunna använda ståbrädan på en annan vagn. Vet man med sig att man kommer vilja använda Prepello regelbundet på två olika barnvagnar, så går det även att köpa till extra fäste.

Enkelt att haka på och av ståbrädan från fästet

Med fästet monterat är det enkelt att haka på ståbrädan på vagnen. Prepello har ett hål med en avsmalnande del, där passar man in fästet och drar det i rätt läge. När man senare vill lossa ståbrädan gör man precis tvärtom, då för man Prepello lite upp och fram för att lossa den från fästet. Ståbrädan har aldrig ens varit nära att lossna från fästet medan man kör med den.

Ett stort plus med Prepello är att fästet inte är i vägen alls när man inte använder ståbrädan. Då tänker man knappt på att det sitter där. Vid användning så upplevs det aldrig att fästet glider sidledes när man kör med ståbrädan, men ramarna Prepllo testats på har dock varit ovala eller mer kantiga. Det är möjligt att en viss glidning sidledes skulle kunna ske på en rund ram, men antagligen inte när man kör med ett barn på ståbrädan. Med tyngd på så håller sig Prepello hela tiden i vald position.

Så funkar ståbrädan att köra med

Smidig ståbräda som lämnar bra med benutrymme för den som kör vagnen.

Ståbrädan design gör en initialt tveksam till hur den ska fungera på annat än helt släta, helt plana underlag. Men den oron visar sig till största delen vara obefogad. Det kan hända att Prepello skrapar i underlaget lite när man går upp över en trottoarkant, men det händer inte alltid utan verkar bero på hur kanten är formad. Och generellt går körningen över kanter mycket bättre än vad man först kan tro. Prepello är faktiskt en ståbräda som rullar på riktigt bra, även på rejält med grus. Det upplevs mycket enkelt att köra vagnen med Prepello på, dels är ståbrädan smal och dels kan den monteras lite åt sidan. På så sätt får man till utmärkt med utrymme för att gå normalt.

Vid något tillfälle har det även hänt att ståbrädan skrapat i marken en aning när man går för nedförsbacke. Detta hände specifikt i en brant backe där det är mycket grus. Annars har Prepello aldrig skrapat i underlaget, oavsett om ett barn står på ståbrädan eller inte. Och de få gånger det hänt, har det inte påverkat körningen eller barnet som står, men viss risk för att repor kan uppstå på ståbrädans undersida finns förstås.

Hur funkar Prepello i snö?

Jämfört med större och tyngre ståbrädor så kan Prepello ibland upplevas lite skakig och skumpig. På vissa underlag, så som slirigt snöslask, så kan ståbrädan glida till sidledes. Hjulen verkar helt enkelt tillfälligt tappa kontakt med marken. Ett mer reellt problem är att det inte går att backa med ståbrädan på vagnen. Den hamnar i vägen för vagnens bakhjul, eftersom inget tvingar ståbrädan att alltid ha en rak vinkel ut från chassit. Prepello funkar även dåligt när man ska på bussen, men det gör de flesta ståbrädor så då är det alltid en bra idé att låta barnet kliva på bussen själv och fälla upp eller ta av ståbrädan när man kör på vagnen.

Ett minus med Prepello känns igen från flera andra universella ståbrädor. Den är nämligen inte så kul att köra när inget barn står på. Då skramlar ståbrädan mycket, ett ljud som stör. Men egentligen är det inget problem, i och med att Prepello är så väldigt enkel att ta loss. Men nackdelen med att alternera med att köra med ståbrädan av och på, är att om den blivit blöt eller snöig så kommer allt det med in i varukorgen när man lägger in Prepello där. Man kan dock slippa det värsta slasket under vagnen genom att placera ståbrädan så att hjulet sticker ut.

Hur gamla barn kan använda Prepello?

Prepello är en ståbräda som mer än andra ståbrädor kräver lite balans av barnet. Hur väl ståbrädan funkar upplevs delvis hänga ihop med hur gammalt barnet är. När en tvååring står på Prepello så har det vi något tillfälle hänt att ståbrädan tippar åt sidan precis när barnet kliver på. Tvååringen har även vid något tillfälle tappat balansen under åkningen. Som förälder gäller det också att se till att barnet är med på när man börjar rulla vagnen, då den lilla ytan att stå på innebär att det är enklare att komma ur balansen precis när man knuffar fart på vagnen.

En femåring upplevs kunna använda Prepello mer stabilt, utan att tappa balansen. Samtidigt är ståbrädan trängre för en femårings fötter, i synnerhet när barnet har stora vinterskor på fötterna. Men det går med rätt teknik, man får prova sig fram om det funkar bäst att stå med fötterna åt sidan eller ha dem på rad efter varandra.

I och med att Prepello är upphängd framtill, så kan ståbrädan tilta sidledes. Barnet behöver vara stort nog att kunna parera det. Det innebär att barnet måste spänna sig lite mer på denna ståbräda. Helt oproblematiskt för en femåring, men tvååringen upplevs inte orka stå på denna ståbräda lika länge som på en vanlig. En ettåring är antagligen för liten för att Prepello ska kunna användas på ett bra sätt.

För- och nackdelar med Prepello ståbräda

För- och nackdelar med Prepello Ståbräda.

Prepello är kanske inte den perfekta ståbrädan, men för viss typ av användning är den precis vad många har efterfrågat. Fördelarna med Prepello är många. Att ståbrädan är så lätt att ta av och på från sitt fäste är ett stort plus. I teorin är det något man kan göra varje gång storasyskonet bestämmer sig för att gå istället för att åka, eller tvärtom tröttnar på att gå och vill stå på ståbrädan igen. Det är också en mycket smidig ståbräda för den som vill ha en utifall att, den tar ju knappt någon plats i varukorgen.

Det är också ett stort plus att Prepello rullar så bra. Trots att ståbrädan ser så liten och nätt ut så tar den sig fram väl på alla vanliga underlag som man skulle köra barnvagn på även med andra ståbrädor. Den förstör inte heller vagnens körkänsla. Har man långa ben, eller bara tar långa kliv, så är det ett stort plus att Prepello inte stjäl mycket av benutrymmet bakom vagnen.

Nackdelarna med Prepello är givetvis att ståbrädan inte passar på alla vagnar. Det krävs en rak bakaxel och vagnen ska ska ha vissa mått på chassit för att det ska funka. Jämfört med andra ståbrädor kräver Prepello lite mer aktivt balanserande av barnet. Det gör att den kanske inte passar bäst för yngre storasyskon, utan snarare är perfekt för äldre syskon – som både kan balansera sig och som oftare alternerar mellan att gå själv och stå på brädan. Sen är det supersmidigt att Prepello så enkelt kan lossas från sitt fäste och läggas i varukorgen. Men om det är blött och slaskigt bör man ha med sig en plastpåse, annars kommer ståbrädan skita ned precis allt man har i varukorgen.

Mitt omdöme av Prepello

Det är lätt att tro att ståbrädans låga position, den hänger ju precis ovanför marken, ska vara ett problem. Men så upplevs inte Prepello i praktiken. Ståbrädan tar sig fram i snöslask, men skulle antagligen köra fast sig i djup snö. Det skulle å andra sidan de flesta andra ståbrädor också. Framkomligheten är således god.

Det finns ingen sittpall till Prepello, vilket kan ses som ett minus av en del. Men det unika med den här ståbrädan är ju just storleken och smidigheten. Som jag ser det är detta inte en ståbräda som är tänkt för barn som behöver sitta ned. Snarare är den perfekt för äldre barn som oftast orkar gå, men ibland behöver få skjuts efter en lång dag på förskolan eller behöver få vila benen efter en lång utflykt. Så länge man är införstådd med hur Prepello bäst används, och har en vagn som är kompatibel, så är det här en smidig liten ståbräda som verkligen fyller ett hål på marknaden.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Ida 22 augusti, 2023 - 21:23

Saknar kommentar kring om det faktiskt funkar att gå som vanligt bakom vagnen med den här. Min man är skeptisk men jag är positiv. Det vi stör oss på med nuvarande ståbräda är att man måste gå bredvid vagnen, löser prepello det problemet?

Reply
Anna 23 augusti, 2023 - 09:50

Hej Ida!
Ja det går absolut, iom att den är så smal så har man gott om utrymme för fötterna. Det skulle jag säga är en av Prepellos främsta fördelar, för att citera direkt ur min recension:

”Det upplevs mycket enkelt att köra vagnen med Prepello på, dels är ståbrädan smal och dels kan den monteras lite åt sidan. På så sätt får man till utmärkt med utrymme för att gå normalt.”

Det enda man kanske ska tänka på då är att den kan vara svår att backa med, men det är även fallet med en del andra universella ståbrädor.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar