Vilken vagn ska jag välja – 6 stycken barnvagnsjämförelser – del 2!

av Anna
Vilken vagn ska jag välja?

När man står inför ett större inköp och har gjort sin research så är min upplevelse att det är vanligt att man landar i två bra alternativ – men sedan fastnar. Att detta är ofta förekommande när man ska köpa barnvagn märker jag tydligt av på mängden mail och frågor jag får angående vilken av två vagnar man borde köpa. Som vanligt finns det inga rätt eller fel, det handlar alltid om att hitta den barnvagn som passar en själv bäst. Så i det här inlägget låter jag olika barnvagnar mötas i 6 olika dueller, och sedan tidigare finns redan ett äldre blogginlägg med 5 andra barnvagnsjämförelser.

Jag kommer länka till recensioner av vagnarna för den som vill läsa på mer om enskilda modellerna, men fokus ligger på korta och koncisa jämförelser där vagnarnas för- och nackdelar – som jag ser det, andra kan tycka annorlunda – belyses. Något jag vill betona är att även om jag har mina personliga favoriter så kan jag aldrig veta säkert vilken vagn som blir någon annans bästa promenadkompis!

Barnvagnsjämförelserna i detta inlägg är till för den som velar mellan följande modeller:

  • Baby Jogger City Tour Lux eller Bugaboo Bee5
  • Bugaboo Donkey eller Bugaboo Fox
  • Britax Go Big eller Bugaboo Fox
  • Cybex Priam eller Britax Go Big
  • Emmaljunga NXT60 eller Emmaljunga NXT90
  • Emmaljunga Viking eller Britax Smile 2.

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Baby Jogger City Tour Lux eller Bugaboo Bee5?

Baby Jogger City Tour Lux eller Bugaboo Bee5?

När man söker efter en liten och smidig vagn som samtidigt ska ha vändbar sittdel så är Baby Jogger City Tour Lux och Bugaboo Bee5 antagligen toppkandidater för många. Båda har en vanlig sittdel med ett ställbart ryggstöd som går ner till ett plant eller nära på plant liggläge. Båda har små, svängbara hjul framtill och kan fällas ihop i ett stycke med sittdelen på, oavsett åt vilket håll sittdelen är vänd. Bee5 är den klart dyrare av de två, men den har också några funktioner som Tour Lux saknar. På Bee5 kan man förlänga både ryggstöd och sittyta och man kan justera höjden på handtaget.

Jag skulle också säga att Bee5 har den större varukorgen av de två, även om Tour Lux har en riktigt rymlig varukorg i förhållande till vagnens storlek. Till båda vagnarna finns liggdel och babyskyddsadaptrar att köpa till. Och de har också båda två fästen för mugghållare. Utbudet av tillbehör är dock klart större för Bugaboo Bee5, som även har inbyggda fästen för ståbräda, men det är troligtvis inte en avgörande punkt för så många. Dock ska man veta att Bee5 är enklare att anpassa efter sommarväder, med Bugaboos Breezy-sufflett och Breezy-sittdyna.

I körkänsla så rullar Bee5 lite mjukare,  men ingen av vagnarna är något att köra i terräng och snö med. Tour Lux väger mindre och är betydligt lättare att lyfta in i en bil, den blir också mindre ihopfälld. Om en prioritet är att vagnen ska ta så lite plats som möjligt så kommer man bli mer nöjd med Tour Lux. Däremot föredrar jag Bee5 till större barn, med sittdelen framåtvänd och barnets fötter mot fotstödet på chassit så kan barn nästan upp till skolåldern åka bekvämt. Maxvikten för Bee5 är 17 kg, medan BJ Tour Lux är godkänd att ta 20,5 kg i sittdelen. Båda är riktigt bra vagnar, så avvägningen faller dels på priset, dels på om vagnen ska vara så lätt och liten som möjligt eller så anpassningsbar efter båda föräldrar och barn som möjligt.

Se bästa pris för Baby Jogger City Tour Lux hos: Babyland
Se bästa pris för Bugaboo Bee hos: Bugaboo

Bugaboo Donkey2 eller Bugaboo Fox?

Bugaboo Donkey2 eller Bugaboo Fox?

Dessa vagnar har jag faktiskt simultanrullat, eller snarare att jag och min man har bytts av med vem som kör vilken under våra promenader med båda vagnarna, så jag känner mig väldigt trygg i hur de är varandra lika och i vilka avseende de skiljer sig åt. Det finns en allmän uppfattning om att Bugaboo Donkey2 är en syskonvagn först och främst, men så ser inte jag det. Jag har nog kört mina Donkeys dubbelt så mycket i Mono-läge (alltså med ett barn i) som jag kört dem i Duo (alltså med två barn i). Men har man två täta barn eller vet med sig att man vill försöka få barn igen tätt, då finns det absolut en poäng i att välja Donkeyn då den trots allt erbjuder en otroligt smidig växling mellan singel- och syskonvagn.

Vid körning med Bugaboos egen ståbräda (som Bugaboo Fox har integrerade fästen för) så är båda precis lika smidiga. För den som kör vagnen så är det tydligt att både Donkey2 och Fox har ett fantastiskt bra rull. Handtaget behöver man bara lätt hålla handen på, och båda vagnarna är riktigt lättstyrda. Fox och Donkey2 har punkteringsfria däck, men det är inte samma typ av foam i däcken. Jag vet dock inte om jag märker någon direkt skillnad på hur hjulen känns, kanske att Foxens är en aning mjukare.

Vad som däremot märks tydligt är att Fox har fjädring i chassit, något som Donkey2 inte har. Visserligen har jag aldrig saknat fjädring i Donkeyn men jag klagar inte alls när Fox mjukt kör över småsten och andra ojämnheter i underlaget. Fox har snäppet mindre framhjul, och det ihop med att vagnen är väldigt lätt – vilket under andra omständigheter är ett stort plus – för att min åsikt är att Donkeyn gör sig märkbart bättre i snö. Den plöjer sig liksom igenom drivorna medan lätta, smidiga Fox kör ner sig i snön på ett annat sätt. Visst klarar Fox lite snö, men detta är inte en vagn för den som ofta kör i djup snö eller grövre terräng.

Ingen av vagnarna är direkt smidig att fälla ihop med Fox är ändå bättre av de två, och kan om den plockas isär i delar packas väldigt platt och kompakt. Till och med sittdelen kan plattas till. Att vagnen väger mindre märker man direkt när Fox ska lyftas in i bilen, jag kan lyfta hela vagnen med sittdel på i ett stycke utan någon större anträngning. Så är inte fallet med Donkey. Båda har en rymlig varukorg även om Fox varukorg är snäppet större.

För barnet som ska åka i vagnen så är sittdelarna väldigt lika varandra. Båda har ergonomiska sittdelar. Donkeyn är smalare i sittytan men har ett längre fotstöd och suffletten kan höjas upp på ramen. Foxen är bred och ombonad i sittdelen, men har ett kortare fotstöd. Jag är mycket förtjust i båda vagnarna, men skulle jag ofta köra i snö eller misstänker att jag kan behöva en syskonvagn också, då är Donkeyn den jag föredrar. Är behovet av syskonvagn obefintligt och det är viktigare att vagnen är lätt och smidig, då är Fox ett fantastiskt bra val.

Se bästa pris för Bugaboo Donkey hos: Bugaboo
Se bästa pris för Bugaboo Fox hos: Bugaboo

Britax Go Big eller Bugaboo Fox?

Britax Go Big eller Bugaboo Fox?

Det är inte alltid så enkelt att som blivande förälder förstå på vilka sätt barnvagnar kan skilja sig åt, och jag tror att i duellen mellan Britax Go Big och Bugaboo Fox så blir detta extra tydligt. Båda vagnarna har, om man googlar på dem, många positiva recensioner och det finns drösvid med nöjda kunder som kan vittna om varför just deras barnvagn är bäst. Det kluriga är att identifiera vilka kärnegenskaper som är viktigast för en själv, och där är skillnaderna mellan Fox och Big väldigt tydliga. Britax Go Big är en stor och rejäl vagn, men den ser större ut än vad den faktiskt är. På bredaste punkten mäter Big 61,5 cm medan Fox är 60 cm bred. 1,5 cm gör väldigt lite skillnad i vardagen. Fox är lättviktaren av de två med sina knappt 10 kg med Go Bigs 14 kg, vilket för övrigt inte är ovanligt tungt för en duovagn.

Fördelarna med Fox är att vagnen är så lätt och känns så smidig när man kör den, att den har en högt placerad ligg- och sittdel samt att handtagets vinkel samt att det är ett teleskophandtag gör att man kan komma en bra bit bort från chassit. Således funkar Fox mycket bra för långa föräldrar och att köra med ståbräda. Go Big är ganska precis tvärtom. Det ergonomiska handtaget är skönt att hålla i och tack vare knäleden så kan man fälla handtaget nära vagnen, så den blir kort när man står på bussen. Men föräldrar med långa ben kan uppleva det som att de kommer lite för nära chassit med Big, och vagnen är i bästa fall halvkul att köra med ståbräda.

Båda vagnarna har punkteringsfria, relativt stora framdäck. Ingen risk för punktering och minimalt med underhåll krävs. Båda har rymliga varukorgar, men Fox varukorg är lika lättåtkomlig oavsett om man har ligg- eller sittdelen på. Go Big har en högt placerad liggdel, man kommer väldigt nära sin bebis, medan sittdelen är lägre på chassit. Fox har ergonomisk sittdel medan Go Big har vanligt sittdel, med plant liggläge. Det gör att man med Go Big kan skippa liggdelen och använda mjuklift i sittdelen istället.

Vad gäller ihopfällningen så är Go Big den solklara vinnaren, som kan fällas med sittdelen på oavsett riktning på den, och som alltid står kvar på hjulen när den är ihopfälld. Det gör att den inte blir blöt eller smutsig av att hamna på marken och att den smidigt kan rullas in i bagageutrymmet.

Den största skillnaden mellan vagnarna är dock körkänsla. Fox har ett lätt och snabbt rull, Go Big är också lättsvängd men inte riktigt lika snabb. Däremot har Britax Go Big det i mitt tycke bästa gunget på hela marknaden, mer fjädring än såhär kan det inte bli och det gör vagnen otroligt mjuk och skön – både att köra och att sitta i. Det är svårt att värdera den ena vagnen högre än den andra, men för den som ofta kör på ojämnt underlag och regelbundet ska packa in bilen i vagnen så kanske Go Big är det bättre valet, medan Fox lämpar sig extra bra för stadskörning och den som behöver bära upp sin vagn för en trappa eller två.

Se bästa pris för Bugaboo Fox hos: Bugaboo

Cybex Priam eller Britax Go Big?

Cybex Priam eller Britax Go Big?

Går man på utseende enbart när man väljer vagn så tror jag att en överväldigande majoritet skulle föredra Cybex Priam framför Britax Go Big. Inte för att Big är det minsta ful, utan för att Priam nästan kan likställas med en designermöbel – så stilig är den vagnen! Priam finns i två varianter. En som kallats både Light och 2-in-1 och som har ergonomisk sittdel som fästs på samma ram som man först har liggdelstyget på, samt en med vanlig sittdel och separat liggdel som heter Priam Lux.

I den här jämförelsen är det Priam Lux jag jämför med Go Big. Båda har vändbara sittdelar som kan fällas ned till ett plant liggläge. Go Big kan man enkelt lägga en mjuklift i, men Priams sittdel är lite mer uppbyggd med en fast sittdyna i sitsen, vilket gör att det kan vara svårt att få en mjulift att ligga riktigt bra i den. Go Bigs sittdel har en klart bättre, mer täckande sufflett. Men Priam Lux-sittdelen har ett mer upprätt sittläge, vilket ger en rakare sittposition. Båda vagnarna har en högt placerad liggdel, men sittdelen sitter högre på Priam Lux än på Go Big.

Känslan är chassit skiljer sig åt mellan vagnarna. Go Big har ett stabilt, stadigt chassi med mycket fjädring. Och även om Priams chassi fick lite fjädring inbyggd med årsmodell 2017 så är det max någon enstaka procent av gunget i Go Big, Körkänslan är helt enkelt inte jämförbar. Priam Lux har till fördel att den rullar bra och känns smidig att manövrera, men den är för stadskörning enbart i mitt tycke, medan Go Big fixar lite terräng lika bra som den kan rulla inne i city. Go Big har ett ergonomisk format handtag medan Priam har ett teleskophandtag, som det är lite rörlighet i.

Båda vagnarna kan fällas med sittdelen på, Priam Lux dock endast när sittdelen är framåtvänd. Tar man sittdel och chassi separat så kan Priam bli väldigt kompakt. Men själv fällningen av Go Big med sittdel innehåller färre moment. Om man ofta handlar mat med vagnen så är det större chans att man trivs med Go Big, eftersom att varukorgen är rymligare men framför allt mer lättpackad då man kommer åt från alla håll. Priams varukorg kan endast öppnas upp baktill.

Se bästa pris för Cybex Priam hos: Jollyroom

Emmaljunga NXT60 eller Emmaljunga NXT90?

Emmaljunga NXT60 eller Emmaljunga NXT90?

Här tänker jag börja med att klargöra att jag har en tydlig personlig favorit av dessa två modeller, vilket antagligen lär färga hur jag skriver även fast jag ska försöka förhålla mig neutral. Jag föll helt enkelt mycket mer för Emmaljunga NXT60 än för Emmaljunga NXT90, delvis beroende på att jag testade den första versionen av NXT90 som helt ärligt inte var bra. Jag är också mycket mer förtjust i de ergonomiska sittdelarna än i 60F och 90F, det vill säga Emmaljungas vanliga Flat-sittdelar för NXT-vagnarna. NXT60 och NXT90 har exakt samma sitt- och liggdelar, så det finns ingen poäng i att jämföra dem. Det är alltså bara chassina och deras egenskaper som skiljer sig åt.

NXT90 är den större vagnen, med ett starkare chassi eftersom att NXT90 går att göra om till en syskonvagn på längden. Ett plus för den som hoppas på täta barn, men jag är osäker på hur rolig den är som syskonvagn då jag faktiskt aldrig sett någon köra den så. Andra fördelar med NXT90 är att den har större hjul och ett bredare handtag. Det går också att fälla NXT90 med sittdelen på (om den är vänd framåt). NXT60 måste man alltid ta loss sittdelen först, därefter fälla ihop chassit.

Fördelarna med NXT60 är att vagnen är betydligt nättare, men också lättare, vilket gör den lite mer lättkörd. Båda chassina har samma typ av handtag, med en teleskopled nere vid sittdelen och en knälded högst upp vid handtaget. Men NXT60s handtag har en längre del ovanför knäleden, vilket jag upplever gör att man kan komma längre från vagnen och därmed få mer utrymme för benen eller för ett äldre syskon på ståbräda.

Jag tycker inte att NXT60s handtag är för smalt, vare sig i omfång eller bred, men jag vet att det finns andra som upplever det som att de får hålla armarna inåt med NXT60, men att NXT90 då blir mer bekväm att promenera med. Jag skulle alla dagar välja NXT60 eftersom jag upplevde att den har bättre körkänsla, bättre fjädring, är lättare att styra och känns mycket smidigare både uppfälld och ihopfälld. Men gillar men en mer rejäl och tålig vagn med större däck, och kanske själv är lite kraftigare i kroppen, då är troligtvis NXT90 en bättre matchning.

Se pris för NXT60 hos: Jollyroom
S
e pris för NXT90 hos: Jollyroom

Emmaljunga Viking eller Britax Smile 2?

Emmaljunga Viking eller Britax Smile 2?

Mitt generella råd till den som inte vill eller kan punga ut med 10,000 kr för en barnvagn är att fundera över att köpa begagnat. Detta eftersom att man ofta får mer för pengarna om man köper en begagnad vagn av känt märke, än en ny barnvagn av okänt märke. Detta är sant nästan helt utan undantag. Men det finns fortfarande några av de stora tillverkarna som gör barnvagnar som i duoutförande hamnar en bra bit under femsiffrigt pris. En Britax Smile 2 kan man få komplett med ligg- och sittdel för omkring 5000-6000 kr och en Emmaljunga Viking kostar splitterny under 8000 kr, men kan fyndas för lägre pris också. Dessutom är båda modellerna riktigt prisvärda, i många avseende jämförbara med betydligt dyrare modeller.

Britax Smile har en vanlig sittdel med plant liggläge, vilket innebär att man inte ens behöver lägga pengar på en dyr liggdel utan kan köpa en mjuklift till sittdelen istället. Viking har ergonomisk sittdel, vilket inte funkar ihop med mjuklift, så för den är en liggdel ett måste. Smile 2 har en stor varukorg. Vikings varukorg är bra den med, men inte lika rymlig som den på Smile. Båda vagnarna har fyra luftfyllda hjul (Viking finns även med punkteringsfria däck men hittills är det utan tvekan de med luft som är de bästa för denna modell), de främre är snurrbara men kan låsas. Jag tycker Viking och Smile är ganska lika i hur väl de tar sig fram i snö och terräng, men måste jag säga att en är bättre än den andra så väljer jag nog Viking vad gäller det.

Ingen av vagnarna är särskilt smidig att fälla ihop, inte heller blir de jättesmå ihopfällda. Men de är båda av acceptabel storlek och när de uppfällda hör de båda till några av de smalare duovagnarna på marknaden. Emmaljunga Viking mäter 54 cm om man kör den med lufthjul, Smile 2 är 57 cm bred över bakhjulen. Viking är i nuläget godkänd för 15 kg i sittdelen medan Smile 2 tar 17 kg. Man ska dock inte stirra för mycket på maxvikten som en indikator för hur länge vagnen kan användas dock.

Smile 2s främsta nackdel är att sittdelen är ganska lite, framför allt är ryggstödet inte särskilt högt. Mina barn har rymts väldigt bra till 2 års ålder allihopa, och vid den åldern brukar många byta till en enklare vagn ändå. Men Viking har en väldigt rymlig sittdel, som mina barn fortfarande sitter bra i vid 4-5 års ålder.  Jag gillar båda de här vagnarna väldigt mycket. Med Smile 2 får man utan tvekan mest vagn för pengarna och en väldigt bra körkänsla också. Viking kostar snäppet mer men fixar i mitt tycke lite mer terräng. Å andra sidan är Smile betydligt bättre att handla med tack vare den stora varukorgen.

Se bästa pris för Britax Smile 2 hos: Baby V

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Emelie 8 mars, 2019 - 07:45

Älskar att din blogg hjälpt mig i barnvagnsdjungeln i måååånga år nu! ☺️
Mina söner är födda 2010 & 2013 och totalt på dem rullade jag 16 olika vagnar -men dåvarande Brio go var min favorit.
Nu har vi en liten ”hoppsan” som växer i magen! Jag har dock mer krav på en vagn är ”den jag gillsr mest” – den ska ha stor varukorg (blir promenader hem med barn & kompisar, ska kunna knö ner väskor, gympapåsar osv) Jag älskar rejäla hjul, tyckte så mkt om City Mini Gt! MEN, vi har inte längre en kombi, utan en Suv, och det ska gärna rymmas lite annat än en vagn. (Ok, med liggdelen förstår jag om vi får fullt direkt) Men när den väl är en sittvagn liksom…

De jag haft ögonen på ännu (ej provkört i butik) är
– Britax Smile
– Emmaljunga NXT60 (med rejäla hjulen)
– BabyJogger City Mini GT (med liggdel)
– Crescent Infinity
– Petit Cherie Heritage

Jag kan absolut tänka mig köpa begagnat, då den här lilla bebisen kom i ett halvdumt läge när vi precis köpt en enorm villa 😉 Haha.

Har du andra tips? Någon solklar jag borde välja? Någon solklar som ska bort?
Kan tillägga att jag är 160cm, min man 180cm

Reply
Anna 10 mars, 2019 - 22:02

Hej, och vad roligt att höra! Samt förstås, grattis till lilla sladdisen!

För mig är det ett måste att ha en vagn med vändbar sittdel, så jag tycker GT går bort. ÄLskar du den vagnen så välja den igen när barne tär 1,5-2 år eller något sånt. Då borde nya GT, som kommer i vår, dessutom ha hunnit ut på begagnadmarknaden. Varken Infinity eller Smile är särskilt supersmidiga ihopfällda anser jag. Och Heritage är ingen favorit personligen. Så jag skulle kolla på NXT60 eller – om du gillade Go, så kolla på Go Big! Inte jätteliten den heller men väldigt kompakt när den fälls ihop, och checkar av alla dina önskemål tycker jag!
/Anna

Reply
Emelie 12 mars, 2019 - 11:58

Tusen tack för respons! Ska kika på dessa 🙂 Så skönt med lite råd av någon som vet! 🙂

Reply
Marie 12 november, 2020 - 20:47

Hej,
Vi väntar vårt första barn och är i hugget att leta barnvagn. Vi är för stunden inne på Cybex Priam (2019) eller Bugboo Fox 2. Vilken av dom skulle du rekommendera i första hand? Vad ser du för för- och nackdelar med de båda vagnarna i förhållande till varandra? Tolkar dina recensioner av de båda vagnarna som att du är positivt inställd till båda modellerna 🙂
//Marie

Reply
Anna 13 november, 2020 - 10:52

Hej Marie!
Det som främst skiljer dem åt är sittdelen, Fox har ju en ergonomisk medan Priam har en vanlig med plant, fullt liggläge. Priam (med sittdel) är mkt smidigare hopfälld än Fox. Men Fox har en betydligt mer vältäckande sufflett och en större varukorg. Priam har lite längre användningstid iom att Fox fotstöd inte är riktigt så långt som jag skulle vilja. De har ganska snarlik körkänsla, lättrullade och smidiga. Du har helt rätt i att jag tycker att båda är två riktigt bra vagnar, av god kvalitet. Båda har bra andrahandsvärde också. Så valet här är väldigt mycket en smaksak!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar