Skillnaden mellan Cybex Talos och Cybex Balios

av Anna

Cybex är det tyska barnvagnsmärket som först presenterades på den svenska marknaden våren 2015. Då var det flaggskeppsmodellen Priam som fick imponerande på blivande föräldrar i Sverige. Men redan då hade Cybex även ett stort utbud av lite mer plånboksvänliga barnvagnsmodeller. Många var dock endast framåtvända. Produktutvecklingen har därefter gått snabbt. Redan under sommaren 2015 släppte Cybex den vändbara sittvagnen Balios M. Med tiden har den modellen utvecklats och dess arvingar utgörs idag av de samtidigt producerade modellerna Cybex Balios S Lux och Cybex Talos S Lux. Namnen är snarlika, och själva vagnarna kan också vara svåra att skilja åt – även när de står jämte varandra. I det här inlägget redogör jag för vad som är skillnaden mellan Talos och Balios. Jag ger också en del tips för när man ska välja vilken av de två vagnarna.

Vad är skillnaden mellan Cybex Talos och Cybex Balios?

Cybex Talos eller Cybex Balios

Balios och Talos har snarlika chassin, men de är inte identiska. Båda har ställbart teleskophandtag. Talos handtag kan regleras mellan 102 och 112 cm i höjd. Balios handtag mäter jag till att kunna regleras från 99 till 109 cm från marken. Handtagen har även lite olika vinkel. Både Talos och Balios har fått en större varukorg, som tar 10 kg i vikt, på de nya versioner av vagnarna som släpptes 2023. Det finns liggdel (och andra tillbehör) till båda barnvagnsmodellerna, och de fälls ihop på i stort sett samma sätt. Men det finns också flera saker som är olika mellan Cybex Balios och Cybex Talos.

Olika hjul på Talos och Balios

Den främsta skillnaden mellan Cybex Balios S Lux och Cybex Talos S Lux är vagnarnas hjul. Talos hade visserligen lite större bakhjul på den äldre versionen. När Talos S Lux uppdaterats hade den fått snäppet mindre bakhjul, för att Cybex menar att det ger vagnen bättre terrängegenskaper. Det tvivlar jag på. Talos har dock fortfarande skumfyllda, punkteringsfria hjul. Balios har istället punkteringsfria EVA-hjul framtill, men foamhjul baktill. EVA-hjul är lite mer känsliga för slitage. Ibland kan det fastna sten i dem, och de kan enligt mig även ha lite sämre grepp på hala underlag.

Talos och Balios skillnader på suffletten

Balios och Talos har olika sorters suffletter. Balios sufflett förlängs med en dragkedja, och har en tittlucka/vädringslucka med meshnät i den förlängda delen. Framtill finns en liten, utvikbar solkeps. Talos har två stycken titt- och vädringsluckor med meshnät. Även Talos sufflett kan förlängas. Fullt utfälld tycker jag att Talos sufflett ger snäppet större skugga över barnet i sittdelen.

Sittdelar med olika form och fotstöd

Både Talos S Lux och Balios S Lux har vanliga sittdelar, med ryggstöd som kan vinklas ned till liggläge. De har samma sele, Cybex nya ”one pull harness”, som gör det lite knepigare att använda åkpåse och sittdyna i sittdelen. Sittdelarna har även lite olika mått, något jag redogör mer för i en tabell längre ned i detta inlägg. Den främsta skillnaden märks på fotstödet. Talos S Lux har ett mer rejält fotstöd, i plast och med en liten kant som barnet kan ta spjärn mot. Balios S Lux har ett öppet fotstöd, utan kant och med textilklädsel hela vägen ut.

Är Cybex Balios eller Cybex Talos bäst som resevagn?

Både Balios S Lux och Talos S Lux kan fällas ihop i ett stycke, med sittdelen på. Det gäller oavsett åt vilket håll sittdelen är vänd. Ingen av vagnarna blir så liten ihopfälld att den kan tas med som handbagage på flygplanet. Men båda vagnarna är smidig i storlek när de fällts ihop. Och, de kan fällas i ett svep med en hand. Det gör de omtyckta att ha som bilvagn, eller som mer rejäl resevagn (som checkas in om man ska flyga med den). Det är dock en viss skillnad i storlek på Cybex Balios S Lux jämfört med Cybex Talos S Lux.

Skillnaden mellan Cybex Balios S Lux ihopfälld och Cybex Talos S Lux ihopfälld

Måtten nedan är mätta av mig, så det finns alltid en viss felmarginal. Men de visar ändå tydligt att Balios S Lux blir något mer kompakt ihopfälld än Talos S Lux. Är vagnens storlek av stor betydelse så är Cybex Balios S Lux det bästa valet.

Cybex Balios S Lux 2023Cybex Talos S Lux 2023
Mått på chassi ihopfällt:60 x 30 x 75 cm60 x 35 x 76 cm
Mått ihopfälld med framåtvänd sittdel:60 x 46 x 75 cm60 x 45 x 83 cm
Mått ihopfälld med bakåtvänd sittdel:60 x 35 x 75 cm60 x 36 x 83 cm

Är Cybex Balios eller Cybex Talos bäst i terräng?

Både Balios S Lux och Talos S Lux har fjädring, i såväl chassit som i framhjulen. Cybex Talos S Lux är utan tvekan den vagn som har tåligast hjul. Foamhjul slår så gott som alltid andra punkteringsfria hjul. Talos har även en lite mer rejäl känsla över sig. Av de två, så är Cybex Talos S Lux bäst i terräng. Men att Talos är bättre än Balios, betyder inte att jag skulle kalla Talos för en terrängvagn. Båda modellerna gör sig bäst i stadsmiljö. Men båda klarar även av lite grusväg, att korsa en gräsmatta eller lite snö. Talos gör det lite bättre. Men ska man köra mycket i snö och terräng, så är Cybex Talos S Lux inte heller rätt barnvagn.

Är Cybex Balios eller Cybex Talos rymligast?

Måtten nedan är mätt av mig, med måttband. Som alltid vill jag nämna att det är svårt att mäta helt exakt, och att man därför får räkna med vissa felmarginaler.

Cybex Balios S Lux 2023Cybex Talos S Lux 2023
Höjd och bredd ryggstöd:49 x 30 cm50 x 28 cm
Sittyta djup och bredd:22 x 29 cm27 x 30 cm
Fotstöd längd och bredd:20 x 30 cm22 x 28 cm
Total ligglängd:90 cm88 cm
Sitthöjd under sufflett:55 cm59 cm
Höjd golv till sittyta:54 cm57 cm
Maxvikt:22 kg22 kg

Som tabellen ovan visar så är Talos Lux och Balios S Lux väldigt lika i rymlighet. Att Talos har något högre ryggstöd men ändå en aning kortare ligglängd beror nog mycket på att de har olika form på fotstödet. Balios fotstöd har ingen kant. Talos fotstöd har en kant, som antagligen är anledningen till att totallängden är någon centimeter kortare. Totalt sett skulle jag vilja påstå att Talos S Lux har en något, marginellt rymligare sittdel. Det baserar jag främst på att sittytan är djupare, samt att sitthöjden (mått från sittyta till sufflettens insida när suffletten är utfälld) är högre.

Både Balios och Talos har ett inbyggt fotstöd framtill på chassit. När barnet blivit så lång att benen hänger utanför sittdelens fotstöd kan man med fördel kör barnet framåtvänd i vagnen istället. Då kan barnets fötter ta bekvämt stöd mot chassits fotstöd istället.

Cybex Talos och Cybex Balios genom historien

Om man vill fördjupa sig i Cybex Talos och Cybex Balios så har jag med åren byggt upp ett rätt omfattande bloggarkiv om dessa barnvagnsmodeller. Nedan finns länkar till alla mina tidigare recensioner av Balios och Talos. Där kan man läsa om man funderar på att köpa en äldre Talos eller Balios begagnat. Eller om man mer i detalj vill förstå hur vagnarna har utvecklats, samt vad som skiljer de olika versionerna från varandra.

Alla mina recensioner av Cybex Balios

2015: Cybex Balios M – Den första Balios-vagnen att säljas i Sverige lanserades och blev omgående en succé.
2018: Cybex Balios S – Den första versionen av Cybex Balios S släpptes, som till skillnad från Balios M hade vanlig sittdel.
2020: Cybex Balios Lux – Balios uppdaterades detta år till Balios S Lux. Vagnen hade då fått högre maxvikt, enklare ihopfällning samt uppdaterad design.
2020: Cybex Balios S 2-in-1 – Denna version släpptes samtidigt som, och som komplement till, Balios S Lux år 2020. 2-in-1 versionen såldes som duovagn, med både liggdel och en ergonomisk sittdel inkluderat.
2023: Cybex Balios S Lux 2023 – En uppdaterad version lanseras, med större varukorg samt Cybex nya sele.

Guide till Cybex Balios – Ett guideinlägg jag publicerade år 2020. I det förklarar jag skillnaderna mellan de då existerande Balios-vagnarna.

Alla mina recensioner av Cybex Talos

2020: Cybex Talos S Lux – Den första Cybex Talos släpptes och blev omtyckt för sina foamhjul, samtidigt som suffletten med fönster i klarplast var mindre populär.
2023: Cybex Talos S Lux 2023 – En uppdaterad Cybex Talos kom våren 2023, och hade då fått ny sufflett, ny sele och större varukorg bland annat.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se pris för Cybex Balios och Talos hos: Jollyroom
Se pris för Cybex Balios och Talos hos: Babyland

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Ellinor 28 oktober, 2023 - 12:59

Orelaterad fråga, men har du tips på resevagn som går och ha bakåtvänd? Du kanske har gjort någon sådan recension som jag missar när jag letar.

Reply
Anna 28 oktober, 2023 - 14:37

Hej Ellinor!
Jag har ett samlinginlägg där jag listar utbudet av små, vändbara sittvagnar här: https://ombarnvagnar.com/2021/09/topplista-basta-liten-vandbar-sittvagn/
De flesta finns fortfarande att köpa nya, några finns enbart begagnat dock! Sen beror det lite på vad du avser med resevagn. Om vagnen måste gå som handbagage så är utbudet väldigt litet, i princip obefintligt. Bugaboo Ant är antagligen minst, men även den är för stor för en del flygbolag numera.
/Anna

Reply
Kajsa 31 oktober, 2023 - 17:28

Hej!
Och tack för din fantastiska sida, många tips man fått genom åren i den
Nu skulle jag dock behöva ett tips jag nästan rycker mitt hår av här hemma. Är ägare till en Bugaboo bee6, fantastisk vagn. Men nu behöver den en åkpåse. Och den är ju lite speciell iom att suffletten sitter fast på ”plupparna” på den.
Vad har du för åkpåserekommendation till den? Funkar en Bugaboo Hp-åkpåse, som jag allra helst vill ha, i den? Finns det öglor på den åkpåsen att fästa med precis som på en dyna?
Hälsningar Kajsa

Reply
Anna 31 oktober, 2023 - 20:02

Hej Kajsa, och tack för de fina orden! Men ja, absolut kan du ha Bugaboos HP i din Bee! Lossa suffletten från sittdelen och trä fäst de två öglorna runt de översta knapparna. Sen sätter du bara fast suffletten igen och åkpåsen kommer sitter stadigt utan att glida!
/Anna

Reply
Kajsa 31 oktober, 2023 - 21:19

Tack snälla för snabbt svar 🙂 nu ska det shoppas åkpåse 🙂
Kram Kajsa

Reply

Lämna en kommentar