Bugaboo åkpåse & HP-åkpåse vintern 2022/2023

av Anna
Bugaboo Åkpåse och Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse 2022

Bugaboos sortiment har uppdaterats regelbundet under åren, och jag har skrivit åtskilliga guider och recensioner över de olika åkpåsemodellerna. För den som intresserad av en historisk tillbakablick så hänvisar jag till ett äldre inlägg om Bugaboos olika åkpåsemodeller. Vill man fördjupa sig i de två modeller som funnits tillgängliga de senaste åren, så kan man läsa min jämförelse mellan Bugaboo vanliga åkpåse och HP-åkpåse från 2019.

Hösten 2021 uppdaterad Bugaboo sina båda åkpåsemodeller – Bugaboo åkpåse och Bugaboo Multifunktionell åkpåse. Den senare även känd under namnet Bugaboo High Performance åkpåse. I det här inlägget går jag igenom hur åkpåsarna fungerar samt visar hur de sitter i Bugaboos ergonomiska sittdel, samt hur man viker åkpåsen för att den ska passa bra i liggdelen.

Bugaboo åkpåsar i siffror

Jag har själv mätt de två senaste modellerna av åkpåsar från Bugaboo. Med längd avses åkpåsens totalt längd i platt läge på golvet. Bredd är mätt på åkpåsens mitt. Båda åkpåsarna är något bredare i fotändan. Längd på locket är ett mått som kan säga en del om hur länge barnet kan sitta i åkpåsen utan att man behöver komplettera med en filt på överkroppen.

Bugaboo ÅkpåseBugaboo Multifunktionell vinteråkpåse
Längd95 cm100 cm
Bredd40 cm44 cm
Längd på locket62 cm68 cm

Bugaboo åkpåse

Bugaboo åkpåse - med reflexdetaljer, fleecefoder och som kan vikas ihop för förvaring.

Bugaboo åkpåse är den något billigare (allt är relativt) och enklare åkpåsemodellen från Bugaboo. Den modell som säljs idag bygger i grunden på en av Bugaboos äldsta åkpåsemodeller. Bugaboo åkpåse har i den senaste versionen har fått reflexdetaljer – i loggan på framsidan och i de små prickarna på fotändan. Jag skulle säga att dessa detaljer visserligen syns i mörker, men bara marginellt. De räcker inte till för att man ska synas ordentligt i trafiken, så se till att komplettera med ytterligare reflexer på vagnen.

Åkpåsen finns i flera olika färger, där yttertyget har en matt finish. Åkpåsen är gjord för att vara vattenavstötande men är inte helt vattentålig. Vid regn eller riktigt blöt snö så tar jag alltid på regnskydd över vagn och åkpåse.

Kan vikas ihop i sig själv samt ny öppningen för selen

Nytt för Bugaboo åkpåse är att den nu på ett enkelt sätt kan vikas ihop och in sig själv, och då förvandlas till en kompakt kudde. Processen påminner en del om hur Bugaboos high performance regnskydd kan vikas ihop för förvaring under vagnen. Personligen vet jag inte om jag har växlat mellan att sitta i och ta ur åkpåsen särskilt ofta. Men för förvaring under sommaren så tycker jag det är smidigt att Bugaboo åkpåse kan bli till ett litet paket.

En annan uppdatering är öppningen för selen. I flera år har Bugaboo haft två långa skåror. Nu har man gått tillbaka till en variant som är snarlik hur det var innan tidigare, med två halvlånga skåror. Jag är osäker på vad fördelen med detta kan anses vara. Fördelen med två hellånga öppningar var att man aldrig behöver ta isär selen när man ska sätta i eller ta ur åkpåsen. Nu behöver man göra det. Samtidigt har alla Bugaboos egna barnvagnsmodeller numera en sele som enkelt delas i fem separata remmar. Så köper man en ny vagn och en ny åkpåse nu kommer selöppningen i åkpåsen inte spela någon större roll ändå.

Bugaboo åkpåse i Bugaboos liggdel och sittdel

Bugaboo åkpåse i sittdel och liggdel på Bugaboo Donkey

Bugaboos åkpåse är en väldigt mjuk och följsam modell, som funkar utmärkt i alla Bugaboos sittdelar och liggdelar. Ovan har jag fotograferat åkpåsen i Bugaboo Donkey 5, men den sitter lika bra i Bugaboo Fox och funkar även i Bugaboo Bee och Cameleon givetvis.

Vill man använda Bugaboos åkpåse i liggdelen så är det inget problem alls. Inte ens i Donkeyns lite smalare liggdel känns åkpåsen klumpig eller för stor. Det finns olika sätt för att få en åkpåse att ligga bra i en liggdel. Jag har skrivit mer om hur man kan göra i mitt inlägg om att bädda liggdelen med åkpåse. På bilderna ovan har jag bara lagt ner åkpåsen precis som den är. Vill man ha barnet så varmt som möjligt kan man ha locket helt uppdraget, annars kan man vika ned det till hälften för att släppa in mer luft.

I sittdelen fäster man Bugaboos åkpåse på två sätt. Dels har åkpåsen en upphängningsficka på baksidan, som träs över ryggstödet. Suffletten fäster man ovanpå. Åkpåsen har ett hål som man trär runt fällningsspärren, så man enkelt kan vinkla den ergonomiska sitsen till liggläge och tillbaka. Dels fästs åkpåsen medhjälp av selen i sittdelen, som hjälper den att hållas fast på plats. Tidigare fanns även en rem som skulle träs under sittplattan i sittdelen, men den är (tyvärr, tycker jag) borttagen på de senaste versionerna av Bugaboos åkpåsar.

Jag gillar verkligen den lilla kanten runt åkpåsen huvudända, som gör den mer ombonad att sitta i. För större barn är Bugaboo åkpåse smart utrustad med ett mer smutståligt material i fotändan. Det gör det enklare att torka rent om barnet har suttit med blöta skor i vagnen.

När ska man välja Bugaboo åkpåse?

Bugaboo åkpåse är en väldigt mysig modell. Jag gillar att själva åkpåsen har blivit ännu mjukare, utan att det tummats på design, passform eller värmehållande förmåga. Vad gäller värme så känner man på Bugaboo åkpåse att det är en lite tunnare modell. Om vintern där man bor sällan innebär minusgrader, så räcker det utmärkt med den här åkpåsen. Om man bor det det blir rejält kallt så kan Bugaboo åkpåse funka, men man kanske kommer vilja komplettera med en filt.

För mig som bor i Stockholm har det funnits vintrar då Bugaboo åkpåse räckt utmärkt, medan andra vintrar varit alldeles för kalla och krävt en mer varm och rejäl åkpåse. Då har jag föredragit Bugaboo high performance åkpåsen.

Jag skulle välja Bugaboo åkpåse om följande saker stämmer:

  • Du vill ha en ergonomisk åkpåse som sitter perfekt i en ergosittdel
  • Att åkpåse och vagn matchar är något du tycker är snyggt
  • Du är bosatt i en del av landet som bjudet på mild vinter, sällan eller aldrig minusgrader
  • Det är viktigt att åkpåsen är mjuk och gosig samt funkar både i liggdel och sittdel

Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse

Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse - med justerbar värme, små reflexer och avtagbartlock.

Kärt barn har många namn, och åkpåsen som länge gått under namnet High Performance Åkpåse verkar nu ha fått Multifunktionell vinteråkpåse som officiellt namn i Sverige. Potato, potato säger jag. Det är samma åkpåse vi pratar om, och detta är den tredje versionen av Bugaboos HP-åkpåse. Läs gärna mitt tidigare inlägg om skillnaderna mellan Bugaboo High Performance och High Performance + åkpåsarna.

Precis som innan finns Bugaboo Multifunktionell Vinteråkpåse i flera olika färger. Denna dyrare variant av Bugaboos åkpåse har en del egenskaper gemensamt med den billigare Bugaboo åkpåsen. På baksidan av fotändan finns de små reflexprickarna och på framsidan finns Bugaboo-loggan i reflexmaterial. På insidan av åkpåsen, nere i fotändan, är åkpåsen klädd med ett svart, mer tåligt material. Det är praktiskt om man har större barn som är uppe och går själv och sedan ska sitta i vagnen med skorna på.

Som bilden längst ned till höger i collaget ovan visar, så är Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse sydd för att sitta perfekt i en ergonomisk sittdel. Fördelen med att använda en ergoåkpåse i en ergonomisk sittdel är förstås passformen. En vanlig åkpåse kan göra sittdelen trängre än nödvändigt, och även ha en viss tendens att glida nedåt. En ergonomisk åkpåse följer sittdelens form och ger utrymme för barnet, samt mindre glid.

Skillnaden mellan den nya åkpåsen och äldre versioner

Jämfört med tidigare varianter så har Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse bara fått några mindre uppdateringar. Förutom färger och reflexdetaljer så är det öppningen för selen som har gjorts om. Från de två långa skårorna längs med hela ryggstycket, till två lite kortare öppningar ovanpå varandra på vardera sida. Bugaboo har även tagit bort det tygband som tidigare kunde träs under sitsen i Donkey, Cameleon och Buffalo. Antagligen har denna detalj förhandlats bort som en följd av att Fox har en annan design, där man inte kan lyfta upp sittplattan.

Båda Multifunktionell vinteråkpåse och Bugaboos vanliga åkpåse har avtagbara lock. Man kan också välja att öppna upp åkpåsen nedifrån, så barnets fötter kan sticka ut. Multifunktionell vinteråkpåse har en vattenavvisande utsida och vattentåliga dragkedjor. Vid regn eller blötsnö skulle jag ändå sätta på ett regnskydd över åkpåsen och vagnen.

Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse i liggdel och sittdel

Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse, High Performance åkpåse, i Bugaboo Donkey sittdel och liggdel

Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse kan användas i liggdel, även i Donkeyns smala liggdel. Den blir lite mer bylsig och knölig i formen än den vanliga åkpåsen. Vill man få till något bättre passform kan man trycka in fotändan, in i åkpåsen. Det får åkpåsen att smalna av något och kortas av en bit. Med den här åkpåsen i liggdelen blir det rejält varmt och gosigt. Det räcker med ett lager ull på barnet, samt ett mer vind- och vädertåligt lager för när man ska lyfta upp sin bebis. Läs gärna mitt inlägg med tips om hur man klär sitt barn i barnvagnen på vintern.

Vill man ha åkpåsen i sittdelen så får man den att sitta stadigt dels genom att trä selen genom selhålen, dels genom att dra upphängningsfickan på åkpåsens baksida över ryggstödets huvudända. Öppningen för sittdelens fällningsmekanism bidrar lite extra till att hålla åkpåsen på plats, så den inte kan glida i sittdelen.

Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse är riktigt mysig i Bugaboos ergonomiska sittdelar. Jag har haft mina barn i den här åkpåsen i Donkeyns sittdel under många vintrar, och varit väldigt nöjd. Locket kan vara helt uppdraget och täcker då en bra bit upp mot hakan. Eller så kan man vika ned det, och till och med knäppa fast lockets övre kant runt bygeln.

När ska man välja Bugaboo Multifunktionell vinteråkpåse?

Den främsta skillnaden mellan Bugaboos dyrare och billigare åkpåse är den värmehållande förmågan. Den multifunktionella åkpåsen har fått sitt namn för att den kan anpassas efter säsong och väder. Locket kan öppnas upp och inuti finns ett litet duntäcke som kan tas ut. Utan det extra inlägget är Multifunktionell vinteråkpåse ungefär lika varm eller något svalare än Bugaboos vanliga åkpåse. Den passar i det läget perfekt för höst och vår, samt för milda vinterdagar. Med inlägget i locket så blir Multifunktionell vinteråkpåse varmare, och fungerar även en kall vinterdag med minusgrader.

Jag skulle välja Bugaboo Multinationell vinteråkpåse om följande saker stämmer:

  • Du har en Bugaboo-vagn med ergonomisk sittdel och vill ha perfekt passform på åkpåsen
  • Möjligheten att matcha åkpåse och barnvagn är något du prioriterar
  • Vintern där du bor brukar bli kall, ofta med minusgrader
  • Du vill slippa ha två åkpåsar och istället kunna anpassa åkpåsens värme

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo åkpåse hos: Pyret & Snäckan
Se pris för Bugaboo åkpåse hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Susanne 1 oktober, 2022 - 09:11

Hej Anna, du gör så grymma analyser pch utvärderingar!! tack!
Jag är på jakt efter en åkpåse till min Cybex priam. Tycker inte Cybex påsen är speciellt mysig. Har du något tips på åkpåse till priam? Bor också i Stockholm. Har haft HP till barnen innan men då hade vi en Donkey.
Tusen tack! Ha en fin helg! Mvh susanne

Reply
Anna 5 oktober, 2022 - 08:45

Hej Susanne! Nej jag håller med, Cybex vanliga åkpåse är inte så jättemysig. Eftersom selen i Priam nu inte är så lätt att dela, så skulle jag välja en åkpåse med långa öppningar, med kardborre, för att ha i den sittdelen. Nyare Voksi-åkpåsar har det, och de har väldigt mysiga och ombonad åkpåsemodeller. Jag gillar också Najells åkpåsar, väldigt hög mysfaktor, men passar bättre för lite mindre barn. Och sen har du förstås Elodies åkpåsar, jag är osäker på om dunåkpåsen har den typen av öppningen för selen men de vanliga modellerna har det!
/Anna

Reply
Susanne 5 oktober, 2022 - 18:19

Hej Anna, tack snälla för svar!
hade voksi move till första då han kom mitt i vintern. Väldigt nöjd med den. Så kanske blir en voksi men en större modell. Men ska kolla in Njallens och Elodies också
Tack för en toppen blogg!
Ha det fint /S

Reply
Emma 13 december, 2022 - 21:38

Hej Anna!
Är den varmare påsen såpass varm att det räcker med vanliga inomhuskläder samt mössa och ev. en kofta i? Eller menar du ett lager ull utanpå de vanliga kläderna?
Kan du rekommendera en åkpåse som funkar nu under vintern till ett litet barn (3 mån.) som sover ute dagligen, utan att man måste klä på honom extra lager? Har en Fox, så liggdelen är inte jättelång + vi kommer byta till sittdelen i vår och förmodligen köpa en bugaboo-påse (eller annan ergo-variant) då.
Just nu sover han i en Thule-åkpåse som ligger ovanpå en ullfilt, en lösning som kräver (en tunnare) overall. Jag vill gärna slippa övningen trött mamma ska dra på ytterkläder på övertrött baby, helst för en kvart sedan … Bor på Själland, vi har ungefär samma sorts vinter som på västkusten i Sverige: fuktigt, blåsigt och sällan kallare än fem minus, oftast runt nollan.
Hoppas på din experthjälp!
Mvh Emma

Reply
Anna 16 december, 2022 - 11:25

Hej Emma!
Om det sällan blir kallare än -5 så räcker Bugaboo Multifunktionell/HP-åkpåsen absolut. Det enda du kan behöva tänka på, när barnet är så litet, är att åkpåsens öppning kan kännas lite för vid. Så kanske vill du bädda med en extra filt som täpper till lite mer. Jag har vid -5 haft på mina barn vanliga kläder + någon slags mellanlagersoverall, antingen en WS-fleeceoverall eller en tunnare overall i ullfrotté!
/Anna

Reply
Annie 3 juli, 2024 - 21:55

Hej!
Vet du möjligen om bugaboo HP passar till Joolz? (Day+)
Tack för en grym blogg!
Mvh Annie

Reply
Anna 4 juli, 2024 - 10:26

Hej Annie!
Ja det borde absolut funka! Jag har faktiskt ett svagt minne av att ha testat detta när jag körde Joolz Day 2, men det var 2017 så jag minns inte mer exakt. De flesta åkpåsar funkar i de flesta sittdelar, men om du tänker på selen osv så ska det absolut funka att kombinera Joolz och Bugaboo!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar