Mina 5 tips – hitta rätt resevagn!

av Anna
Expertens tips på 5 små resevagnar, populära för att de är små ihopfällda och har bra komfort

Det är faktiskt inte så lätt att välja rätt resevagn. Dels är utbudet stort, dels är det svårt att veta hur behovet faktiskt kommer se ut. Min upplevelse är att många köper en resevagn för en specifik resa. Men därefter behåller man vagnen och använder den både för flera resor, men också i vardagen – till förskolan, eller som en smidig vagn att ha i bilen. Så hur väljer man en modell som uppfyller ens önskemål i vitt skilda lägen?

Våren 2023 gjorde jag en sammanställning av 14 populära resevagnar. Inför sommaren 2024 går jag igenom fem populära modeller av resevagn lite mer ingående. Inlägget innehåller en tabell där jag jämför måtten mellan de olika modellerna. Därefter följer en kortare presentation av varje resevagn. Men först – mina tips på vad man ska tänka på innan man köper resevagn:

1. Mått

Om man vill kunna ta sin resevagn som handbagage så kommer vagnens mått och vikt vara av stor betydelse. Alla flygbolag har egna regler för maxmått på handbagage, så det är viktigt att kolla vad som gäller för ens egen, specifika resa. Ett riktmått dock är IATAs rekommenderade maxmått för handbagage, vilket är 56 x 45 x 25 cm.

2. Barnets ålder

Ska man använda resevagnen med en liten bebis så behöver den antingen ha fullt liggläge, eller så måste det gå att köpa till en liggdel. Ska resevagnen användas av ett lite större barn som ändå är under året, så kan man eventuellt vilja ha en resevagn med vändbar sittdel. Och har man ett äldre barn som behöver en sittplats under resan, så bör man välja en resevagn med bra maxvikt och högt ryggstöd.

3. Komfort

Tänk igenom vad ditt barn kommer behöva för att resevagnen ska funka väl under resan. En lång sufflett för bra solskydd? Fullt liggläge eller räcker viloläge? Vill man ha bygel till sittdelen? Vill ni att vagnen ska ha justerbart fotstöd?

4. Funktioner

Det är också viktigt att välja resevagn utifrån förälderns perspektiv. Ska vagnen ha högt eller lågt handtag? Vill ni få plats med mycket packning i varukorgen? Ska vagnen gå att fälla ihop med en hand?

5. Framkomlighet

Ett vanligt önskemål är en liten resevagn med stora hjul. Men när det gäller små vagnar så måste man inse att ju mindre mått på vagnen ihopfälld, desto mer kompromisser måste man vara villig att göra. Ska resevagnen användas på asfalt funkar de flesta hjul. Men ska man köra vagnen i terräng, på sandstrand, på grusväg – då bör man välja större hjul.

Jämförelse mellan 5 populära resevagnar

Jämförelse av 5 resevagnar ihopfällda bredvid varandra: Babyzen Yoyo 2, Bugaboo Butterfly, Cybex Coya, Beemoo Easy Fly Lux 4 och Keenz Air Plus 3.0 Ultimate

I det här inlägget så har jag inkluderat 5 resevagnar, med lite olika profil och olika funktioner. Jag listar dem nedan i samma ordning som de syns på bilderna ovan:

  • Babyzen Yoyo 2
  • Bugaboo Butterfly
  • Beemoo Easy Fly Lux 4
  • Cybex Coya
  • Keenz Air Plus Ultimate 3.0

Jag har mätt alla vagnar själv, med eget måttband. Som vanligt vill jag varna för att det alltid finns en felmarginal på mina mått, med någon centimeter hit eller dit. När det gäller vikt och maxvikt så har jag utgått ifrån tillverkarens egen information. Mina mått för fotstöd anger jag när vagnen har ett fotstöd som ingår vid köp av resevagnen. Det finns fotstöd att köpa till Babyzen Yoyo 2 men jag har tyvärr ingen erfarenhet av det, och därför heller inga mått.

Tabell med jämförelsemått

Babyzen Yoyo 2Bugaboo ButterflyCybex CoyaKeenz Air
Plus Ultimate 3.0
Beemoo
Easy Fly Lux 4
Maxvikt22 kg22 kg22 kg22 kg22 kg
Vikt6,2 kg7,3 kg6,6 kg6,3 kg8,8 kg
Höjd handtag105 cm101 cm105 cm104 cm102 cm
Bredd44 cm45 cm44 cm52 cm46 cm
Mått ihopfälld52 x 44 x 18 cm54 x 45 x 23 cm53 x 44 x 21 cm70 x 51 x 31 cm57 x 46 x 32 cm
Hissmått86 x 44 cm92 x 45 cm79 x 44 cm78 x 52 cm83 x 46 cm
Ryggstöd höjd42 cm56 cm47 cm stöd
50 cm dyna
42 cm50 cm
Ryggstöd bredd26 cm25 cm34 cm30 cm28 cm
Sittyta bredd17-25-32 cm25 cm34 cm33 cm33 cm
Sittyta djup25 cm26 cm25 cm22 cm23 cm
Fotstöd längd19 cm9 cm18 cm18 cm
Fotstöd bredd30 cm35 cm35 cm35 cm
BygelNejJa, köps tillJa, köps tillJa, ingårJa, ingår
LigglägeVilolägeVilolägeLigglägeLigglägeLiggläge
Ligglängd69 cm96 cm80 cm80 cm81 cm
Sittyta-sufflett61 cm58 cm51 cm55 cm58 cm
Mark-sittyta41 cm46 cm45 cm48 cm44 cm
VarukorgMax 5 kgMax 8 kgUppgift saknas30 kgUppgift saknas

Så fäller man ihop resevagnarna

En viktigt aspekt av resevagnen är själva fällningen, tycker jag. Ska man ofta fälla ihop och upp sin resevagn, eller om man vill kunna göra det väldigt snabbt precis när man går på tåget och bär barnet med andra armen, så är det värt att känna till att hur man fäller ihop en vagn kan variera kraftigt. Vissa resevagnar kan man enkelt hantera med bara en hand. Andra vagnar kräver att man har båda händer tillgängliga. I videon nedan visar jag efter bästa förmåga hur det ser ut när man fäller ihop och fäller upp alla fem resevagnar:

Mitt omdöme av 5 populära resevagnar

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Babyzen Yoyo 2

Mitt omdöme av Babyzen Yoyo 2

Babyzen Yoyo 2 är ett utmärkt val av resevagn för den som ska flyga och vill ha så stor chans som möjligt att få ta med sig vagnen som handbagage. Yoyo 2 är inte den minsta vagnen ihopfälld. Men det är den mest kända resevagnen. Om ett flygbolag explicit tillåter barnvagnar som handbagage så kan man nästan räkna med att Yoyo 2 står med på listan över godkända modeller.

Fördelar med Babyzen Yoyo 2Nackdelar med Babyzen Yoyo 2
+ Blir mycket kompakt ihopfälld
+ Brett utbud av tillbehör och accessoarer
+ Erbjuder flera olika lösning för spädbarn
– Har endast viloläge
– Saknar bra fotstöd
– Kort ryggstöd begränsar användningstiden

För mer information, läs min recension av Babyzen Yoyo 2
Se bästa pris för Babyzen Yoyo 2 hos: Babyland och Jollyroom

Bugaboo Butterfly

Mitt omdöme av Bugaboo Butterfly

Jag rekommenderar Bugaboo Butterfly till den som vill ha en kompakt resevagn som ändå ska rymma lite större barn. I min recension av Butterfly, som jag länkar till nedan, finns bilder på min då femåring i Butterfly. Hon var då 110 cm lång och satt riktigt bra i vagnen, tack vare dess långa ryggstöd. Butterfly är liten nog att gå som handbagage enligt IATA.

Fördelar med Bugaboo ButterflyNackdelar med Bugaboo Butterfly
+ Imponerande högt ryggstöd ger lång användningstid
+ Förlängningsbar sufflett
+ Mycket bra körkänsla trots små hjul
– Har endast viloläge
– Har ingen ligglösning för nyfödd
– Transportväska måste köpas till

För mer information, läs min recension av Bugaboo Butterfly och om transportväskan för Bugaboo Butterfly
Se bästa pris för Bugaboo Butterfly hos: Bugaboo och Pyret & Snäckan

Beemoo Easy Fly Lux 4

Mitt omdöme av Beemoo Easy Fly Lux 4

Beemoo Easy Fly Lux 4 är den senaste versionen av Beemoos troligen mest populära resevagn. Det som har blivit uppdaterat på Easy Flux Lux 4 jämfört med föregångaren, Easy Fly Lux 3, är bland annat följande: större varukorg, högre ryggstöd, enhandsfällning av ryggstödet samt smidigare förlängning av suffletten. Den stora fördelen med Beemoo Easy Fly Lux 4 tycker jag är dess prisvärde: man får mycket resevagn för pengarna. Notera dock att den inte är liten nog för att gå som handbagage.

Fördelar med Beemoo Easy Fly Lux 4Nackdelar med Beemoo Easy Fly Lux 4
+ Nästan plant liggläge
+ Mycket prisvärd
+ Barn brukar gillar T-bygeln
– Suffletten har en snäv vinkel
– Kan vara svårt att hitta reservdelar i framtiden
– Relativt stor ihopfälld

Än så länge är all fördjupad läsning jag har att erbjuda denna recension av en äldre modell: Beemoo Easy Fly Lux 3
Se bästa pris för Beemoo Easy Fly Lux 4 hos: Jollyroom

Cybex Coya

Mitt omdöme av Cybex Coya

Cybex har haft högt tempo på lanseringen av nya barnvagnsmodeller under det senaste året. Och det inkluderar även märkets sortiment av resevagnar. Cybex Coya är en nyare modell, vars design nog tilltalar precis samma personer som gillar Cybex Priam. Vagnen är inom IATAs maxmått för handbagage och det är ett stort plus att fällningen är riktigt enkel att göra med en hand.

Fördelar med Cybex CoyaNackdelar med Cybex Coya
+ Bra, nästan plant liggläge
+ Väldigt smidig enhandsfällning
+ Stilren design
– Samma onödiga sele som i Cybex Priam
– Har ingen transportväska, ens att köpa till

Se bästa pris för Cybex Coya hos: Jollyroom och Babyland

Keenz Air Plus Ultimate 3.0

Mitt omdöme av Keenz Air Plus 3.0 Ultimate

Keenz Air Plus Ultimate 3.0 är inget för den som vill ha sin resevagn som handbagage. Men om man kan acceptera att den är lite större ihopfälld så får man i denna resevagn en riktigt packåsna. Vagnen har en imponerande hög maxvikt – både för sittdelen och för varukorgen. Jag har själv kört den rejält fullpackad och den rullar fint även med maxbelastning.

Fördelar med Keenz Air Plus Ultimate 3.0Nackdelar med Keenz Air Plus Ultimate 3.0
+ Väldigt hög maxvikt för både barn och packning
+ Alla tänkbara tillbehör medföljer vid köp
+ Högt fotstöd som rymmer långa barn
– Blir relativt stor ihopfälld
– Ganska lätt att råka sparka i vagnen när man går

För mer information finns än så länge endast min recension av föregångaren Keenz Air Plus
Se bästa pris för Keenz Air Plus Ultimate 3.0 hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Felicia 3 juni, 2024 - 21:45

Blev förvånad över att keenz och easy fly lux 4 har nästan samma liggmått. Easy fly har ju längre ryggstöd och sittdjup. Vet du hur det är med metro+ och kobbe lux?

Reply
Anna 4 juni, 2024 - 11:17

Hej!
Det beror på att översta delen av ryggstödet på Easy Fly Lux 4 viks upp som en skyddande kant när man fäller ned ryggstödet till liggläge. Det funkar på samma sätt på Emmaljungas Flat-sittdelar. Jag har ingen Kobbe tillgänglig att mäta men Ergobaby Metro+ Deluxe har 85 cm i ligglängd, mätte jag precis.
/Anna

Reply
Emma 4 juni, 2024 - 12:39

Hej! Vi ska ut o resa i augusti när bebis är 8 mån. Har kollat på tusen olika resevagnar men börjar ge upp. Är lite sugen på easy fly lux, men vill man inte ha en vändbar sits till en 8 mån? Har börjat överväga att helt enkelt packa ner vår britax istället.

Reply
Anna 5 juni, 2024 - 11:03

Hej Emma!
Det är förstås väldigt olika, som jag förstår det är vi i Norden rätt unika med att vilja ha barnen vända mot oss. Men jag skulle ju känt precis som du, och har föredragit att ha barnen bakåtvända upp till typ 1,5 år i alla fall. Det finns ju relativt små vagnar med vändbar sittdel, du skulle kunna kolla på tex Bugaboo Bee, Cybex Ezzy S+ Twist 2, Baby Jogger City Tour Lux, Silver Cross Spirit mfl!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar