Skillnaden mellan Bugaboo Donkey 2 och Donkey 3

av Anna
Skillnaden mellan Bugaboo Donkey 2 och Bugaboo Donkey 3

Vad har uppdaterats på Bugaboo Donkey 3?

April 2020 släppes Bugaboo den tredje versionen av sin populära singel- och syskonvagn Donkey. I det här inlägget kommer jag förklara vad som skiljer nya Donkey 3 från den äldre modellen Donkey 2. För den som verkligen vill läsa på om Bugaboo Donkey så rekommenderar jag att inleda med följande inlägg på bloggen:

I och med releasen av Donkey 3 så dyker det förstås upp frågor om vad som skiljer de nya modellen från den föregående. Men också om huruvida Donkey 3 är värd ett högre pris än Donkey 2. Jag har fått låna en Bugaboo Donkey 3 från Bugaboo och har min egen Donkey 2 hemma, och har därför passat på att jämföra de två vagnarna med varandra.

Donkeyn med aluminiumfärgat chassi, klädsel i grey melange och röd sufflett är en helt ny Donkey 3. Donkeyn med svart chassi, svart klädsel och blåmelerad sufflett är min Donkey 2 från hösten 2017.

Bugaboo Donkey 2 och Bugaboo Donkey 3 har olika hjul och olika varukorgar

Donkey 3 har nya hjul med uppdaterad design

Donkey 2 och Donkey 3 kan se förvillande lika ut på avstånd. Det enklaste sättet att se skillnad är på hjulen. Donkey 3 har fått en uppdaterad hjuldesign, som påminner mer om hur hjulen på Bugaboo Fox och Fox 2 ser ut. Hjulen är smalare, men också lite större – vilket syns på min jämförelsebild överst i collaget ovan. Även om Donkey 3 har hjul som ser ut som Fox-hjul så är de inte identiska. Dessa hjul är särskilt anpassade för att klara av den högre viktbelastning som Donkey 3 är godkänd för. Hjulen är punkteringsfria och skumfyllda.

När man kör Donkey 3 och jämför körkänslan med Donkey 2 så märker man inte av någon direkt skillnad. Inte på plan mark, inte på grusväg eller annan enklare terräng. Det återstår dock att se hur de nya Donkey 3-hjulen är i snö. Det man ska känna till om hjulen är dock att de påverkar vagnens maxvikt. Donkey 3 tar 22 kg per sittdel i alla lägen, utom om man kör vagnen som singelvagn (Donkey Mono) med barnet vänt mot sig. Av balansskäl är Donkey 3 då endast godkänd för en belastning upp till 15 kg. Läs mer om detta i mitt inlägg om ny maxvikt för Bugaboo Donkey 3. Donkey 2 med de punkteringsfria skumhjul som hör till Donkey 2 tar 22 kg i sittdelen oavsett hur den är vänd.

Avtagbara navkapslar och ny design på varukorgen

De nya Donkey 3-hjulen har också fått avtagbara hjulsidor, precis som Bugaboo Fox och Bugaboo Bee 5 redan har. Den information jag har från Bugaboo är att det finns en framtidsplan för att sälja lösa hjulsidor till Donkey 3, så man kan ändra utseendet på vagnen. I nuläget säljs Donkey 3 med aluchassi med hjul som har vita hjulsidor, medan Donkey 3 All Black säljs med helsvarta hjul. Den vita nyansen på Donkey 3-hjulen är även skarpare än det vita på Donkey 2-hjulen.

Även varukorgen har fått en del förändringar. Dels är fästena på Donkey 3-varukorgen kardborrefästen som kan glida längs med chassit när man växlar mellan duo och mono. Dels är insidan på varukorgen annorlunda. Varukorgen till Donkey 3 har endast en stor förvaringsficka framtill, och inga fickor på sidorna. Donkey 2 har förvaringsficka i nät både framme och i sidorna av varukorgen.

Bugaboo Donkey 3 har fått swing away-bygel och sufflett med tittlucka, vilket Donkey 2 inte har

Äntligen – en svängbar bygel!

Den kanske mest efterlängtade funktionen hos Bugaboo Donkey har blivit verklighet, för Donkey 3 har fått en swing away-bygel. En svängbar bygel är en bygel som kan öppnas upp i båda sidorna och vikas åt sidan, utan att man måste lossa bygeln helt från båda fästena. Det gör det väldigt smidigare om man lyfter i och ur barnet ofta. Det går inte att använda Donkey 3-bygeln på Donkey 2. Som mina jämförelsebilder ovan så ser byglarnas fästen olika ut, med en rektangulär uppstickande form på Donkey 3-bygelns fästen som gör att den inte alls går att klicka i en Donkey 2-ram.

Svängbar bygel på Bugaboo Donkey 2 genom att använda en Donkey 3-ram

Svängbar bygel på gamla Donkey & Donkey 2?

Skulle man ändå vilja ha en svängbar bygel på sin Donkey 2 eller sin Donkey av första versionen så går det att fästa en Donkey 3-ram på ett äldre chassi. På bilderna ovan har jag testat just detta. Donkey 3-sittdelen med röd sufflett sitter på mitt svarta Donkey 2-chassi. Och Donkey 2-sittdelen med blå sufflett sitter på det alufärgade Donkey 3-chassit.

Ny sufflett med smart titt- och vädringslucka

En annan mycket uppskattad uppdatering hos Donkey 3 är förstås den nya suffletten. I förlängningen finns numera en tittlucka med lock. Luckan utgörs av ett svart meshnät. Det innebär att man kan använda luckan både för att se in till barnet om man kör Donkey 3 med sittdelen framåtvänd. Men också man kan ha luckan öppen för att släppa in mer luft i sitt- eller liggdelen, och genom att vädra få den lite svalare om det är varmt ut.

Grundkonstruktion är precis samma som hos äldre suffletter. Det vill säga, man kan sätta en Donkey 3-suffletter på alla äldre versioner av Donkey. Och äldre suffletter funkar utmärkt att använda på Donkey 3.

Bugaboo Donkey 2 och Bugaboo Donkey 3 har olika handtag och sidokorg

Uppdaterat handtag och ny sidokorg

Donkey 3 har ett handtag i läderimitation. Skillnaden mot handtaget på Donkey 2 är att läderdelen är avtagbar. Handtagetsöverdraget trycks fast i hål i chassit, så Donkey 3 gripsen kan endast användas på Donkey 3-chassit. Här gäller vid Donkey 3s release våren 2020 samma som för hjulsidorna; Även om handtaget kan tas av så är det först längre fram i tiden (oklart när) som man kommer kunna köpa till och byta ut handtagsgreppet på sin Donkey 3.

Att sidokorgen har ändrats syns väldigt tydlig. Maxvikten är samma för sidkorgen hos Donkey 2 och Donkey 3 – båda tar 10 kg. Men medan sidokorgen för Donkey 2 har sidor i nät och ett separata lock, så har sidokorgen till Donkey 3 heltäckta sidor och ett inbyggt lock med dragkedja. Locket ska vara vattenavstötande och funkar alltså som ett regnskydd för sidokorgen till Donkey 3.

Utöver dessa skillnader har Donkey 3 också fått förvaringsfickor på utsidan av liggdelen, lite fler färger och, som Bugaboo beskriver det, en allmänt uppdaterad design och estetik.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Donkey hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

45 kommentarer

Linn 7 september, 2020 - 20:01

Hej!
Vi har idag en bugaboo donkey 2 och väntar nu ett syskon. Enligt en barnbutik ska det gå att köpa extensions set för bugaboo donkey 3 som ska funka till tvåan. Vet du om det stämmer?

Tack 🙂

Reply
Anna 8 september, 2020 - 07:51

Hej Linn!
Ja, det stämmer absolut! Som du ser på mina bilder i detta inlägg så funkar det att fästa Donkey3-ramen på ett Donkey2-chassi och vice versa.
/Anna

Reply
Lovisa 19 oktober, 2020 - 11:16

Hej Anna,
Tack för fina recensioner! 🙂
Du skriver här i texten att man kan använda den svängbara bygeln från 3:an till Bugaboo Donkey 2? Den information jag fått är att man absolut inte kall göra det då det inte finns någon spärr i 2:an så som i 3:an vilket då kan resultera i att den inte sitter som den skall i 2:an (vilket inte är säkert)? Vi hade nämligen först tänkt att köpa en begagnad Donkey 2 för att sedan köpa till en bygel från 3:an eftersom det är något vi anser viktigt att ha (haft Buffalo innan så vi är vana vid det)… 😉
Tacksam för svar!

Reply
Anna 19 oktober, 2020 - 11:41

Hej Lovisa!
Nu har jag lusläst texten i detta inlägg och jag kan inte se att jag skrivit så någonstans? Såhär står det: ”Det går inte att använda Donkey 3-bygeln på Donkey 2. Som mina jämförelsebilder ovan så ser byglarnas fästen olika ut, med en rektangulär uppstickande form på Donkey 3-bygelns fästen som gör att den inte alls går att klicka i en Donkey 2-ram.” Har jag missat någon mening där jag skrivit på annat sätt får du gärna säga till så jag kan korrigera, men detta jag citerade ovan är vad som gäller.

Enda sättet för er att få en svängbar bygel på en Donkey 2 är, som jag skriver i texten, att även köpa en Donkey 3-ram: ”Skulle man ändå vilja ha en svängbar bygel på sin Donkey 2 eller sin Donkey av första versionen så går det att fästa en Donkey 3-ram på ett äldre chassi.” Har ni en Donkey 3-ram på ert Donkey 2-chassi så kan ni använda den svängbara bygeln på den ramen.
/Anna

Reply
Isabella 21 oktober, 2020 - 09:42

Hej! Tusen tack för hjälpsam bra recension 🙂
Vet du om jag kan kombinera en ny duo 3 (chassi med tillhörande sittdel) med en äldre liggdel från duo 2? Alltså att ha dom samtidigt som syskonvagn fast de är olika modeller?

Reply
Anna 21 oktober, 2020 - 21:19

Hej Isabella, ja det går jättebra! Enda du kan ha i åtanke är det du kan läsa om i denna guide: https://ombarnvagnar.com/2018/09/guide-till-bugaboo-donkey-och-vad-man-ska-tanka-pa-om-man-vill-kopa-en-begagnad-donkey/
Det vill säga att höjden på ramen ändrades och då ändrades även liggdelstyget. Men skaffar du en liggdel som är nyare än så, så funkar den på en Donkey 3-ram. Köper du både ram och liggdel till en Donkey 3 mono för att göra om den till duo så kan du köpa från vilket år som helst, men köper du en äldre ram kommer det vara olika höjd på den och Donkey 3-ramen.
/Anna

Reply
Malin 3 november, 2020 - 21:28

Är det någon skillnad på sittdelstygerna mellan 2an och 3an? Tänker främst på mått.

Reply
Anna 6 november, 2020 - 15:46

Hej Malin!
Nej måttmässigt inga skillnader.
/Anna

Reply
Isabella 28 december, 2020 - 11:40

Hej, vet du ifall man kan använda donkey3 eller donkey2’s liggdelstyg på gamla donkey (2015) ram, för alla suffletter passade väll alla donkey, och ifall man kan använda en nyare sidobag på 2015

Reply
Anna 31 december, 2020 - 16:10

Hej Isabella!
Sidokorgen funkar på alla chassin oavsett hur gamla de är. Sittdelstyg funkar också men liggdelstyget ändrades när ramen ändrades, du kan läsa mer om det skedde här: https://ombarnvagnar.com/2018/09/guide-till-bugaboo-donkey-och-vad-man-ska-tanka-pa-om-man-vill-kopa-en-begagnad-donkey/
Om du har den gamla ramen och tar ett nyare liggdelstyg så kommer det inte funka tyvärr.
/Anna

Reply
Therese 31 december, 2020 - 09:35

Vet man om tyget är lika dåligt på donkey 3 som bugaboo tyvärr är lite kända för ? Den blir ju solblekt så fort i svart 🙁 vi ska köpa en ny och vill inte ha den blekt efter kort tid

Reply
Anna 31 december, 2020 - 16:16

Hej!
Jag tycker det problemet verkar ha minskat kraftigt de senaste åren. Min Donkey 2 AB, som jag ändå körde en hel del, är inte det minsta solblekt än och den har ändå 3 år på nacken nu. Men köper du vagnen ny så har du 2 års garanti på klädsel och tyger, så skulle de blekas kan du reklamera.
/Anna

Reply
Anna 10 april, 2021 - 22:43

Hej! Har beställt en ny ram, Donkey 3, till mitt chassi från 2017… kommer jag kunna använda mitt gamla liggdelstyg till den? Blev inte riktigt klok på kommentarerna ovan i fall det gick eller inte. /Anna

Reply
Anna 13 april, 2021 - 12:02

Hej Anna, japp, det ska funka!
/Anna

Reply
Tove 16 januari, 2022 - 06:34

Hej! Vet att detta är gammalt..men du kanske ser detta ändå och kan svara mig. Hittar ingen info någonstans. Vi har köpt en gammal donkey att ha till och från förskolan, lekparken, affären etc. Dock trodde jag att maxvikten på den också var 22kg..dumt nog. Det är ju 17kg per del. Om vi skulle byta till donkey 2 eller 3 däck.. blir maxvikten högre då tro?

Reply
Anna 24 januari, 2022 - 11:58

Hej Tove!
Nej tyvärr, nyare hjul kommer inte ge dig en högre maxvikt. Det har funnits tre sorters hjul till Donkey: lufthjul, då hade vagnen 17 kg per sittdel. Sen kom Donkey 2 med punkterinsgfria hjul, då hade vagnen 22 per sittdel oavsett läge, men då hade även chassit förstärkts osv, därav högre maxvikt. Sen kom det nya, smalare hjul till Donkey som också var skumfyllda, och de påverkade balansen på vagnen så med de hjulen har man 22 kg per sittdel UTOM om man kör i mono med sittdelen bakåtvänd, så är det max 15 kg.

Otroligt rörigt ja. Men om du köpt en gammal Donkey så kör på med barnen, så länge du aldrig drar vagnen i trappor så tror jag du skulle märke om en viss viktöverskridning påverkar vagnens hållbarhet.
/Anna

Reply
Anna 13 april, 2021 - 11:35

Hej Anna, ett äldre inlägg men hoppas på att kunna få svar ändå!? Har ett chassi i köpt 2017 så antar att det är en Donkey 2. Behöver en ny ram nu när vi ska få en 3:a men undrar om jag kan använda liggdelstyget som jag redan har? Blev inte riktigt klok på det när jag läste övriga kommentarer ovan.

Reply
Anna 13 april, 2021 - 11:40

Hej Anna!
Jodå, Donkey 2 liggdelstyg funkar absolut ihop med en ny Donkey 3-ram!
/Anna

Reply
Anna 13 april, 2021 - 12:48

Åh tack för snabbt svar!

Reply
Janett 12 maj, 2021 - 10:19

Hej,
Jag har en den första Donkey modellen men saknar liggklädsel.
Så jag undrar om Buffalo klädseln passar till ramen på donkey modellen?

Tack för en bra blogg.
Mvh
Janett

Reply
Anna 17 maj, 2021 - 08:57

Hej Janett! Buffalos sittdelsklädsel funkar på Donkeyns ram, men liggdelen till Buffalo funkar tyvärr inte. Den är för stor för ramen, man får inte ned liggdelsbotten och madrass.
/Anna

Reply
Sissel 1 juli, 2021 - 08:12

Hej! Vet du om donkey 2 liggdel passar donkey 3 ram?

Reply
Anna 2 juli, 2021 - 09:36

Hej, ja all info jag har är att det ska funka!
/Anna

Reply
Chasmin 1 juli, 2021 - 18:01

Hej jag undrar om man kan använda donkey 3s handtag i läder till en donkey 2 handtag då den har blivit lite sliten, tacksam för svar! Mvh Chasmin

Reply
Anna 2 juli, 2021 - 09:37

Hej Chasmin,
det går tyvärr inte. Donkey 3 har avtagbart läderhandtag som klickas i fästen på handtagets insida. Donkey 2 har läderöverdrag som sitter fast direkt på handtaget, det finns inga hål för att klicka fast ett Donkey 3-överdag på.
/Anna

Reply
Joy 16 augusti, 2021 - 17:40

Hej Anna!
Tack för ett sånt informativt inlägg!
Jag undrar om du vet om en Donkey 3 sittdelsram även passar till ett Buffalo Chassi?

MVH /Joy

Reply
Anna 25 augusti, 2021 - 13:27

Hej Joy!
Nej, sittdelsramarna funkar bara på egna chassit (och på Bugaboo Runner-chassit, Bugaboos numera utgångna löparvagn).
/Anna

Reply
Liina 17 september, 2021 - 19:43

Hej Anna! Jag undrade om det gick att köpa en ny Donkey 3 handtag (altså hela handtaget, inte bara läderdetaljerna) kch byta ut min gamla handtag på Donkey 2 chassis? Hittar ingen info om att det inte går att byta hela handtaget, bara att läderdetaljerna inte passar Donkey 2 handtag. Sorry om jag missade om någon annan hade frågat samma sak, men uppskattar verkligen jätte mycket om du kunde svara tusen tack!

Reply
Anna 23 september, 2021 - 09:26

Hej Liina! Detta är en bra fråga, jag har inte fått den förut. Tyvärr vet jag inte om infästningen för handtaget är samma på alla versioner av Donkey-chassin. Men jag tycker att det borde vara det? Har inte hört något om att det skulle ha ändrats. Men något säkert svar kan jag inte ge. Om du bestämmer dig för att prova får du väldigt gärna berätta om det funkade!
/Anna

Reply
Ronny 14 oktober, 2021 - 21:28

Hej, Vet du om Donkey 3 sitt / liggdel har samma fästen som på Donkey 2?
Alltså om man kan ta en Donkey 3 liggdel och klicka i den på ramen på en Donkey 2 vagn? Jag hittar nämligen ingen stans att köpa en Donkey2 Liggdel!.
Tack för svar!

Reply
Anna 18 oktober, 2021 - 14:48

Hej Ronny, japp det är samma fästen så det funkar!
/Anna

Reply
Lina Mistander 19 oktober, 2021 - 18:34

Kan man få på en åkpåse som inte har öppning med kardborreband på en sittdel av en äldre modell av donkey?

Reply
Anna 23 oktober, 2021 - 10:47

Hej Lina!
Ja det kan man absolut, det är bara krångligare att få dit den, och att ta loss den. Men på en Donkey med en äldre sele så kan man pilla ut selremmarna ur fästena. Jag föredrog att pilla loss dem vid axelfästena, jag tyckte det var enklare!
/Anna

Reply
Ellinor björkman 2 oktober, 2022 - 22:50

Hej,
Vet du om man kan köpa ett överdrag eller något nytt till donkey 2 handtag? Köpte precis en begagnad 2:A och den behöver en uppdatering på handtaget.
Mvh Ellinor

Reply
Anna 5 oktober, 2022 - 08:43

Hej Ellinor!
Det finns tyvärr inga officiella handtagsöverdrag från Bugaboo. Om du vill ha original får du i så fall byta hela handtaget. Räcker det med bara överdrag så har det iaf tidigare funnits många småföretag/hobbysömmerskor som syr liknande. Jag vet inte om de längre gör det, men tidigare har Lills och Ida P Design varit två sådana företag!
/Anna

Reply
Erica 19 januari, 2023 - 10:52

Hej!
Det verkar vara en djungel det här med maxvikt per sittdel. Jag hoppas du kan hjälpa mig här! Stämmer det att om jag köper en donkey duo 2 innan 2019 så är maxvikten 17 kg och köper jag en 2019 och framåt eller en 3a så är vikten 22kg?

Tack för svar!

Reply
Anna 19 januari, 2023 - 14:05

Hej Erica!
Nej alla Donkey 2 har 22 kg per sittdel, det är bara äldsta versionen av Donkey som har 17 kg per sittdel. Dock har ju Donkey 2 med nya hjulen samt alla Donkey 3 och framåt bara 15 kg om man har vagnen i mono med bakåtvänd sits: https://ombarnvagnar.com/2020/02/ny-maxvikt-for-bugaboo-donkey2-och-donkey3/
/Anna

Reply
Erica 22 januari, 2023 - 19:34

Hej!
Tack för svar!
När jag inne och läser på Bugaboos hemsida, och man läser manualen för donkey2 så står det maxvikt på 17kg. Det är därför jag är lite förvirrad för när man läser recensioner och så, så står det 22kg överallt. Vet inte om jag missuppfattat något.

SPECIFIKT FÖR SITTDELEN
41. Maxviktförbarnisittdelenär17kg.
42. VARNING:Sittdelenärintelämpligförb

Reply
Anna 23 januari, 2023 - 15:37

Hej Erica!
Viktuppdateringen gällde retroaktivt. Manualen kom när Donkey 2 lanserades och då var det 17 kg som gällde. Men för Donkey 2 tillverkade från sommaren 2018 och framåt så gäller 22 kg i maxvikt. Här är informationen jag fick från Bugaboo angående detta:

”Indeed it doesn’t matter when you bought your Fox, it’s approved for 22kg.
The weight changes are applicable to all these strollers (no matter when you bought them):

Bugaboo Fox – this means all Bugaboo Fox strollers

Bugaboo Bee⁵ – this means all Bugaboo Bee⁵ strollers

Bugaboo Cameleon³plus – this means all Bugaboo Cameleon³plus strollers

Bugaboo Donkey2 – this means all Bugaboo Donkey2 from July 2018 onwards.”

Så första halvåret Donkey 2-vagnar har av någon anledning 17 kg per sits, därefter är det 22 kg som gäller.
/Anna

Reply
Arba 24 mars, 2023 - 22:46

Hej, kan man använda donkey 2 bygel till en donkey 3?

Reply
Anna 30 mars, 2023 - 17:55

Hej!
Ja som jag minns det kan du ha en Donkey 2-bygel på en Donkey 3, men swing away-bygel funkar bara på ramar tillhörande Donkey 3 eller nyare.
/Anna

Reply
Bibbi Gyllhag 5 februari, 2024 - 18:05

Hej! Jag har en liggdelsram från en Bugaboo Donkey duovagn från 2015. Tror att det är en donkey 2. Tyvärr ingen liggdelsklädsel. Kan jag köpa klädsel till Bugaoo donkey 3 till den gamla liggdelsramen?

Reply
Anna 6 februari, 2024 - 09:34

Hej Bibbi!
Ja, det ska funka. Som du kan läsa i min Bugaboo Donkey-guide (https://ombarnvagnar.com/2018/09/guide-till-bugaboo-donkey-och-vad-man-ska-tanka-pa-om-man-vill-kopa-en-begagnad-donkey/) så ändrades höjden på ramen, men det var 2014. Om din ram är från 2015 så ska den vara kompatibel med nyare liggdelsklädsel.
/Anna

Reply
Eva 9 juni, 2024 - 11:13

Passar Donkey 2, liggdelar, sittdelar och adaptern till maxi cosi på Donkey 3 chassi?

Reply
Anna 12 juni, 2024 - 15:55

Hej Eva, ja, alla de delarna ska passa.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar