Vilken vagn ska jag välja – 5 stycken barnvagnsjämförelser – del 1!

av Anna
Vilken vagn ska jag välja?

När man står inför ett större inköp och har gjort sin research så är min upplevelse att det är vanligt att man landar i två bra alternativ – men sedan fastnar. Att detta är ofta förekommande när man ska köpa barnvagn märker jag tydligt av på mängden mail och frågor jag får angående vilken av två vagnar man borde köpa. Som vanligt finns det inga rätt eller fel, det handlar alltid om att hitta den barnvagn som passar en själv bäst. Så i det här inlägget låter jag olika barnvagnar mötas i 5 olika dueller, och inom kort kommer jag publicera ett likadant inlägg med ytterligare 5 barnvagnsjämförelser. Jag kommer länka till recensioner av vagnarna för den som vill läsa på mer om enskilda modellerna, men fokus ligger på korta och koncisa jämförelser där vagnarnas för- och nackdelar – som jag ser det, andra kan tycka annorlunda – belyses. Något jag vill betona är att även om jag har mina personliga favoriter så kan jag aldrig veta säkert vilken vagn som blir någon annans bästa promenadkompis!

Barnvagnsjämförelserna i detta inlägg är till för den som velar mellan följande modeller: Cybex Balios S eller Joolz Hub, Baby Jogger City Tour eller Babyzen Yoyo, Baby Jogger City Mini GT eller Britax B-Motion 4 Plus, Baby Jogger City Mini GT eller Kronan Sulky/S samt Emmaljunga Double Viking 735 eller Bugaboo Donkey.

Länkarna i detta inlägg är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Cybex Balios S eller Joolz Hub?

Cybex Balios S eller Joolz Hub?

Båda vagnarna har en vändbar vanlig sittdel, vilket innebär att ryggstödet kan fällas ned till liggläge och såväl Joolz Hub som Cybex Balios S har fullt liggläge. De kan alltså användas direkt från födseln, med en cocoon eller med en mjuklift. Fotstödet är ställbara. Medan Balios S fotstöd upplevs som öppet och kanske lite mer oskyddat så har Hubs fotstöd en tydlig kant. Båda vagnarna har ställbart teleskop handtag och svängbar bygel.

Den förlängningsbara suffletten på Balios S har en stängbar titt/vädringslucka. Förlängningen i Hubs sufflett utgörs helt av meshnät. Balios S sufflett är längre och ger ett bättre solskydd, men Hubs sufflett skulle jag säga ventilerar bättre. Båda vagnarna har en härlig körkänsla med bra rull – men skulle de tävla mot varandra på den punkten så vinner Joolz Hub då den är exceptionellt lättrullad. Balios S har dock en mer märkbar fjädring. Balios S har fått en del kritik för kvaliteten på hjulen då det kan fastna grus i dem, något som inte sker på Hub. Vill man storhandla med vagnen så är det enklare att packa på höjden och att få ned en hel matkasse under Balios S. Hubs varukorg rymmer en del men har mindre öppningar och är inte lika lättpackad.

Olika prisklasser men också olika kvalitet och funktioner

Maxvikten är snarlika på vagnarna och båda är rymlig i sittdelen, med mycket utrymme under suffletten. Balios S funkar bättre för äldre barn som sitter framåtvänt, då den har ett tydligt fotstöd inbyggt i chassit. Båda vagnarna kan fällas ihop med sittdelen på, oavsett riktning. Fällningen av Cybex Balios S utgörs av färre moment, men Joolz Hub blir mindre och smidigare när den väl fällts ihop. Hub är dyrare men känns också mer exklusiv i material och har mer genomarbetade detaljer. Till båda vagnar finns liggdel, adaptrar för babyskydd och en hel del andra tillbehör att köpa till.

Cybex Balios S är väldigt prisvärd med tanke på alla funktioner den här, så vad som motiverar Joolz Hubs högre prisklass är om man vill att vagnen ska vara mer som en ”stor vagn” i utseende och genomförande, om än i ett litet format. Den känns kanske också lite mer gediget bygga i chassi och leder. Båda modeller fixar ojämn terräng gissningsvis lika väl. Hub har i skrivande stund inte hunnit uppleva en vinter men jag tror att den precis som Balios S kan ta sig fram i en del snö men gör sig bäst på plana underlag eller enklare terräng. Båda funkar ypperligt som en smidig vändbar sittvagn och även som en något större resevagn för den som vill ha sitt barn emot sig och kunna manövrera sig fram på fler ställen än vad vanliga resevagnars minihjul klarar av.

Se bästa pris för Cybex Balios S hos: Babyland
Se bästa pris för Joolz Hub hos: Babyland 

Baby Jogger City Tour eller Babyzen Yoyo?

Baby Jogger City Tour eller Babyzen Yoyo+?

Båda vagnarna är kända som handbagagestora, minst av de två blir dock Babyzen Yoyo+. Men på Baby Jogger City Tour kan man enkelt klicka av hjulen och göra vagnens omfång mindre. Ihopfällningen är smidig på båda vagnarna men jag tycker det är något enklare att få till den på City Tour. Övar man lite med Yoyo så går den dock minst lika snabbt. City Tour tar något högre viktbelastning men på många andra punkter är vagnarna väldigt lika.

Båda har fast handtag, suffletterna ger ungefär lika bra solskydd och ryggstöden kan på både Yoyo och City Tour steglöst fällas ned till ett viloläge. Yoyo har något djupare sits och en i mitt tycke klart större varukorg, kanske främst för att det är enklare att lasta den med större föremål. Vad gäller rullet så tycker jag att båda vagnarna tar sig fram ungefär lika bra och självklart gör sig bäst på plana underlag. Kanske att Yoyo har en aning bättre rull tack vare något mer påkostad hjul. City Tour har hjul som det kan fastna lite sten och grus i under första promenaderna men sedan verkar de härdas.

Fler tillbehör till Babyzen Yoyo

En stor skillnad är att det finns mycket mer tillbehör till Yoyo: en bakåtvänd liggdel, adaptrar för babyskydd, egen ståbräda med mera. Man kan också enkelt byta ut klädseln på vagnen och därmed byta färg på den. Med båda vagnarna ingår en förvaringsväska, Yoyos är av lite enklare modell medan City Tours har remmar så den kan bäras som en ryggsäck. Yoyo är den dyrare av de två men priset motiveras av att den kan användas från födseln och uppåt och att den kan tas som handbagage hos nästan alla flygbolag. Har man ett äldre barn och främst vill ha en väldigt smidig och liten sittvagn att ha i bilen, och som det inte gör lika mycket om den slits lite mer av användningen, så klarar man sig lika bra med en City Tour tycker jag.

Se bästa pris för Baby Jogger City Tour hos: Babyland
Se bästa pris för Babyzen Yoyo+ hos: Jollyroom

Baby Jogger City Mini GT eller Kronan Sulky/S?

Så gott som varje gång någon ber mig om förslag på en sittvagn för ett lite större barn, som kan åka framåtvänt, som ska ha bra liggläge, lång sufflett, kunna köras i snö och terräng och gärna bli kompakt ihopfälld – så gott som varje gång någon efterlyser den typen av vagn (och det är ofta) så brukar jag föreslå att man ska titta på Baby Jogger City Mini GT och Kronan Sulky/S. Men hur ska man välja om man redan har bestämt sig för att köpa antingen BJ City Mini GT eller Kronan Sulky/S?

De har väldigt många likheter. Båda har ställbart knäledshandtag. Båda har ryggstöd som steglöst fälls ned till ett plant liggläge, men endast Sulky/S har ställbart fotstöd. Numera kan dock ett fotstöd köpas till för City Mini GT. Båda har hög maxvikt. Kronan Sulky/S har fast bygel, till City Mini GT kan man välja att köpa till antingen bygel eller snack tray. Båda har en bra täckande suffletten, Sulky/S suffletten förlängs genom att man öppnar upp en dragkedja.

Ska man välja lufthjul eller punkteringsfria?

Båda har relativt rejäla hjul. GTs hjul är skumfyllda medan Kronan Sulky/S har luftfyllda hjul, som därmed kan få punktering och som bör pumpas regelbundet. En uppenbar skillnad är förstås att den ena vagnen har tre hjul, medan den andra har fyra. En del kan vara rädda för att en trehjulig vagn ska kännas instabil men om man bara förstår hur man ska köra upp för kanter eller ta sig upp i en buss med en vagn med tre hjul så är risken för att vagnen ska tippa sidledes minimal. Körkänslan i båda är mycket god, de är lättrullade och lättstyrda vagnar. Gillar man lite gung i fjädringen så kommer man trivas bäst med Sulky/S.

En avsevärd skillnad mellan de två vagnarna är varukorgen. Medan Baby Jogger City Mini GT har en förhållandevis rymlig varukorg, så har Kronan Sulky/S en väldigt liten sådan. Ska vagnen användas för shopping eller om man ofta ska handla mat med vagnen på väg hem från förskolan så är GT utan tvekan det bättre alternativet. Båda vagnarna blir riktigt kompakta ihopfälld och båda viks på mitten, men åt olika håll. Kronan Sulky/S står kvar på hjulen när den fällts ihop, vilket är väldigt smidigt på vintern eller när det är blött ut. City Mini GT lyfts i en rem i sittdelen, så den är enkel att lassa in i bilen.

Vilken vagn har kan användas längst?

Min uppfattning är att City Mini GT har längst användningstid, då Sulky/S har ett fotstöd som många barn snabbt växer ur. Men båda vagnarna funkar för stora barn, jag har kört en fyraåring i dem utan några problem. Är barnet lite mindre och ofta sover i vagnen skulle jag antagligen välja Kronan Sulky/S, att vagnen har ett ställbart fotstöd bidrar starkt till sovkomforten och Sulky/S känns även lite mer ombonad. I mina ögon är Baby Jogger City Mini GT en något mer slittålig vagn, som för mina barn funkat att använda under en längre period än Sulky/S eftersom att den är så pass rymlig i sittytan. Kanske behöver man inte välja antingen eller mellan dessa två vagnar, kanske kan man köra Sulky/S först och City Mini GT därefter?

Se bästa pris för Baby Jogger City Mini GT hos: Babyland
Se bästa pris för Kronan Sulky/S hos: Jollyroom

Baby Jogger City Mini GT eller Britax B-Motion 4 Plus?

För den som gillar det rejäla sittutrymmet i Baby Jogger City Mini GT men ändå är tveksam till det hät med tre hjul så står valet kanske också mellan GT och Britax B-Motion 4 Plus. Precis som City Mini GT så erbjuder B-Motion 4 Plus en riktigt rymlig sittyta. Jag har sett ett av mina barn som sjuåring sitta i vagnen utan att vare sig slå i huvudet i suffletten eller ha uppsendeväckande dåligt med utrymme för benen – och det är imponerande.

Vid en snabb anblick så ser man flera likheter mellan B-Motion 4 Plus och City Mini GT – suffletterna påminner om varandra och båda har en tittlucka så att föräldern ges lite insyn i sittdelen. Formen på chassit är också snarlik och ihopfällning görs likadant – en spärr ska lossas och sen lyfter man bara upp vagnen i en ihopfällningsrem lokaliserad mitt i sittytan. Precis som GT har också B-Motion 4 Plus stora, skumfyllda hjul som inte kräver något underhåll. Och även B-Motion 4 Plus har ett ryggstöd som steglöst fälls ned till liggläge samt ett ställbart knäledshandtag. Men den har också ett ställbart fotstöd som kan regleras i två lägen, och eftersom att det kan fällas upp så får man i B-Motion 4 Plus till en längre liggyta i vagnen. Dessutom ingår en bygel med vagnen, och till skillnad från City Mini GTs bygel så kan är Britax-bygeln en swing away.

Märkbar skillnad i vagnarnas körkänsla

Britax B-Motion 4 Plus har en riktigt rymlig och dessutom mer lättåtkomlig varukorg. För den som gillar City Mini GT men vill packa med sig ännu mer, få plats med ännu större barn och ha ett långt, plant liggläge så låter nog Britax B-Motion 4 Plus som drömvagnen. För många är den också det! Vad som dock skiljer den åt från GT är att den har en annan balans på chassit, vilket gör den något tyngre att häva. Den är inte heller lika lättstyrd och känns tyngre – både när man kör den och när man fällt ihop den och ska lassa in den i bilen.

Jag klarar av att köra GT med en hand, även med ett tyngre barn i sittdelen, medan B-Motion 4 Plus krävde två händer för snäva svängar. Huruvida körkänsla eller funktioner väger tyngst i valet av barnvagn är förstås en smaksak och det är också på den punkten de flesta lyckas avgöra vilken av BJ City Mini GT och Britax B-Motion 4 Plus som är det bästa alternativet för just dem.

Se bästa pris för Baby Jogger City Mini GT hos: Babyland
Se bästa pris för Britax B-Motion 4 Plus hos: Baby V

Emmaljunga DV735 eller Bugaboo Donkey?

Trots att utbudet av syskonvagnar har blivit bättre de senaste åren så landar många fortfarande i att välja mellan Emmaljunga Double Viking 735 (som är den smalare versionen av Emmaljunga Double Viking) eller Bugaboo Donkey2. Och det är inte så konstigt – det här är två riktigt bra syskonvagnar som båda är max 75 cm breda. Båda har ergonomiska sittdelar som kan vara vända bakåt och framåt. Båda kan användas som tvillingvagn med två liggdelar, en liggdel och en sittdel eller med två sittdelar.

Bugaboo Donkey har i nuläget något högre maxvikt. Mina barn har i Donkey rymts till fyra års ålder, eller drygt en meters längd, utan problem. DV 735 har snäppet rymligare sittdelar, framför allt upplever jag dem som ännu högre i ryggstödet. DV 735 har svängbara byglar på sittdelarna, medan Donkeys byglar är fasta – men avtagbara. Donkey har i mitt tycke den klart smidigare selen, men Emmaljungas är också lätthanterad. Donkey har en sufflett som kan förlängas med dragkedja och fullt utfälld ger den ett något bättre solskydd. Men DV 735 har ställbart fotstöd på sina sittdelar, något som Donkeyn helt saknar.

Fler skillnad än likheter i konstruktionen

Bugaboo Donkey har knäledshandtag medan DV 735 har knäledshandtag. Donkey2 har foamfyllda hjul, till DV735 kan man välja mellan punkteringsfria eller luftfyllda hjul. Båda vagnarna går att få i ett brett utbud av olika färger och båda har många möjliga tillbehör även om Bugaboo kanske med liten marginal vinner matchen om vem som har störst utbud av skötväskor, åkpåsar, sommarsuffletter och annat att köpa till. Vill man kunna köra tre barn med syskonvagn så erbjuder Bugaboo Donkey den oslagbart bästa lösning, med en snedställd ståbräda som lämnar gott om utrymme för benen för den som kör vagnen.

Olika lösningar för att anpassas efter mängden barn

Det är klart mycket smidigare att fälla ihop DV735 men fäller man Donkeyn chassi och sittdelar för sig så kan den göras mer kompakt och därmed packas in i mindre bilar. En väsentlig skillnad mellan de båda vagnarna är att Bugaboo Donkey kan göras om från singel- till syskonvagn, och tvärtom, på mindre än en minut. Det gör Donkeyn väldigt smidig som syskonvagn för den som växlar mellan att köra ett och två barn. Om man ska rulla till förskolan på morgonen med två barn, lämna av det ena barnet där (samt det barnets sittdel) och sedan göra annat under dagen så är det väldigt smidigt att kunna bygga om Donkey på plats och därefter köra runt med en 60 cm bred vagn istället för med en 74 cm bred, halvtom vagn.

Emmaljunga har en lösning för att alternera mellan syskon- och singelvagn men det görs inte på plats på samma sätt. Det man kan göra är ett köpa till ett Viking-chassi till sin DV 735. Ligg- och sittdelarna funkar nämligen på båda chassin. På så sätt kan man flytta ligg- och/eller sittdelarna mellan chassina. Men ska man lämna ett barn på förskolan på morgonen så måste man alltså byta chassi och man därefter vill köra en smalare vagn. Båda vagnarna ha bra körkänsla och rull, även om jag upplever Donkey som den mer lättrullade och absolut mest lättstyrda. DV735 vinner dock på att den har fjädring i chassit, som ger lite mer gung i körkänslan.

Vilken syskonvagn är mest prisvärd?

Bugaboo Donkey2 är en syskonvagn med väldigt högt pris, Emmaljunga Double Viking 735 ligger flera tusenlappar under i totalkostnad. Det man får för pengarna som inte DV735 kan erbjuda är ett Donkeyn enklare kan anpassas efter antal barn man vill ha med sig. Från 1 barn i Donkeyn Mono, till 3 barn med Donkey Duo och ståbräda. Och det tar aldrig mer än någon minut att bygga om vagnen var man än befinner sig. Har man liten bil så är det större chans att få in Donkeyn i den, men ska man dagligen packa in sin syskonvagn i bilen så kommer man med tiden irritera sig på att Donkeyn kräver så många moment för att fällas kompakt.

För den som inte kommer växla mellan olika antal barn i syskonvagnen så är Emmaljunga DV735 en väldigt stabil, rejäl och pålitlig barnvagn. Den är klumpigare ihopfälld men rymligare i sittdelarna. Tycker man att swing away-bygel med grenband är en viktig funktion så gillar man helt klart DV735 mer än Donkeyn. Är lättrullat och att vagnen kan styra med en hand även om den är fullpackad hög prio, så är Donkeyn en fullträff. Men gillar man det ställbara knäledshandtaget och hellre har lite gung än snabbrullade hjul så vinner DV735.

Du kanske också gillar

12 kommentarer

Sofia 28 juli, 2018 - 14:11

Hej Anna! I vinter är det dags för lillebror att komma till oss och det innebär mindre än två år mellan barnen. Vi behöver alltså syskonvagn.. Problemet är en pytteliten hiss om 92×92 och med förberedd på max 65. Vi har tyvärr ingen barnvagnsförvaring utan måste upp i lägenheten med vagnen. Har dock väldigt nära till förskolan för lämning/hämtning. Om du har några tips och kloka tankar att dela med dig av så vore jag väldigt tacksam?

Tack för en fin blogg och instagram! Så roligt och inspirerande att följa dig.

Reply
Sofia 28 juli, 2018 - 14:11

Dörrbredd på 65 cm skulle det stå..

Reply
Anna 28 juli, 2018 - 14:47

Hej Sofia, det var en knepig utmaning du kom med nu. MB Duet går bort, den är smal nog men blir för lång även med handtaget invikt. UPPAbaby Vista går bort då den är precis för bred. City Select Lux går bort, den är alldeles för lång. Vad jag faktiskt tror skulle funka är en Bugaboo Donkey, om du kan tänka dig att skjuta ihop chassit när ni ska in i hissen. Dvs ta bort antingen liggdelen med bebis eller sittdelen till äldre syskonet och sen trycka ihop vagnen. Då blir den 60 cm bred och med handtaget längst in ska den vara endast 84 cm. Min Donkey är i Sthlm och jag är på Gotland så jag kan inte kontrollmäta den uppgiften just nu men jag tror det kan stämma…
/Anna

Reply
Sofia 28 juli, 2018 - 17:02

Tusen tack för svaret!!

Reply
Emma 4 augusti, 2018 - 18:04

Hej och tack för världens bästa blogg! Väntar mitt andra barn så nu är det äntligen dags för barnvagn(ar) igen! Har varit igenom många men vill nu ha en med rejäl varukorg, bra rull och troligen inte ergonomisk sittdel… Vilken vagn är ett bra komplement till en bugga? Kollat på Smile och Go Big men är inte övertygad… Några tips?

Reply
Emma 4 augusti, 2018 - 18:05

Hej och tack för världens bästa blogg! Väntar mitt andra barn så nu är det äntligen dags för barnvagn(ar) igen! Har varit igenom många men vill nu ha en med rejäl varukorg, bra rull och troligen inte ergonomisk sittdel… Vilken vagn är ett bra komplement till en bugga? Kollat på Smile och Go Big men är inte övertygad… Några tips? Ska man investera i en UJ eller GT för framtiden redan nu?

Reply
Emma 4 augusti, 2018 - 18:06

Hej och tack för världens bästa blogg! Väntar mitt andra barn så nu är det äntligen dags för barnvagn(ar) igen! Har varit igenom många men vill nu ha en med rejäl varukorg, bra rull och troligen inte ergonomisk sittdel… Vilken vagn är ett bra komplement till en bugga? Kollat på Smile och Go Big men är inte övertygad… Några tips? Ska man investera i en UJ eller GT för framtiden redan nu?
Tack för alla bra inlägg!

Reply
Anna 7 augusti, 2018 - 23:25

Hej Emma! Och tack! <3
Jag skulle valt en med vändbar sittdel ändå, så kan du använda den så fort liggdelen är urvuxen. Jag älskar ju Go Big och slår alltid ett slag för den när jag kan men Smile är också bra. Andra vagnar med vändbar, vanlig sittdel är ju tex Kronan Duo S och EL Super Nitro! Men tycker ingen av dem slår Big faktiskt...

Kan du tänka dig ergosittdel så finns det ju hur många bra som helst att välja mellan!
/Anna

Reply
Marie-Helena 13 november, 2018 - 21:41

Vilka superjämförelser! Jag har alltid kört Emmaljunga scooter till mina äldre barn, men på grund av deras låga maxvikt går den bort till lillebror (en 1-årig lång knubbis) och nu har jag istället kollat på Britax B-motion 4 plus. Har du testat köra den i snö? Och hur är den med åkpåsar (ett måste då det lätt blir -20 eller kallare där vi ska bo)?

Reply
Anna 15 november, 2018 - 12:00

Hej!
Inget problem med åkpåsar, den är väldigt rymlig i sätet! Jag har bara kört den i lite snö, som jag minns det så funkade den helt okej.
Har du kollat på Kronan SUlky/S också? Den tar mkt vikt!
/Anna

Reply
Mohanad 17 juli, 2019 - 20:38

Hur fungerar Cybex balios S med åkpåse? Fäller den ihop lätt aven med åkpåsen?

Reply
Anna 17 juli, 2019 - 21:07

Hej Mohanad!
Det funkade bra, jag hade bland annat Skip Hops åkpåse i Balios S. Den blir dock inte lika platt ihopfälld, men det går att fälla den.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar