Mountain Buggy Urban Jungle

av Anna

Recension av Mountain Buggy Urban Jungle V3
Inköp: Ordinarie pris för Urban Jungle V3 är cirka 5000 kr. Denna vagn är ett testexemplar från Mountain Buggy.
Tillbehör: Bygel ingår. Liggdel, regnskydd och annat kan köpas till separat.
Typ av vagn: Duovagn, sittvagn.

Mountain Buggy har funnits med som barnvagnstillverkare riktigt länge. Mina sju år som bloggare är ingenting i jämförelse med i hur många år Mountain Buggys vagnar har rullats. Därför är det riktigt konstigt att jag aldrig tidigare testat den ikoniska Urban Jungle i singelutförande. Jag har skrivit om (urgamla och som inte tillverkas längre) Mountain Buggy Duo och om syskonvagnsuppföljaren Duet, framför allt med en hellång recension av Mountain Buggy Duet 2.5. Jag har också skrivit om lilla resevagnen MB Nano och om syskonvarianten MB Nano Duo. Men aldrig om själva ur-vagnen Urban Jungle. Väldigt mycket här hänt med den modellen genom åren men versionen jag har testat heter Urban Jungle V3 och eftersom att den har funnits ute ett tag så känner jag till att det finns en del kritik av den. Framför allt handlar det om att klädseln är tillverkad av ett mattare tyg som har en förmåga att blekas men också att dra åt sig damm och ludd. Stör man sig på materialet i klädseln kan man dessutom trösta sig med att MB kommer uppdatera till ett mer canvasliknande material, så som det var förr, under år 2019.

Men jag fick också höra att Urban Jungle V3 inte alls skulle vara lika skön att rulla som förgående versioner och även om jag inte kan bjuda på någon jämförelse så måste jag säga att rullet hos den här vagnen är oklanderligt. Den är fantastisk under alla promenader och man behöver aldrig fundera över vilket underlag man ska köra på för Urban Jungle går lika fint på asfalt som på grov grusväg. Mountain Buggy Urban Jungle V3 är 63 cm bred över bakhjulen, och en norm man kan utgå ifrån vad gäller duovagnar är att de flesta har en bredd på omkring 60 cm. Så 63 cm är lite bredare, men det är inte brett. Vagnen har en hög maxvikt, hela 25 kg i sittdelen och 10 kg i varukorgen. Detta ihop med den rymliga sittdelen gör Urban Jungle till en vagn med väldigt lång användningstid.

Kom ihåg att alla bilder förstoras om man klickar på dem, för den som vill se fler detaljer! Urban Jungle har en vanlig sittdel (1) med ett ryggstöd som steglöst kan fällas ned till ett plant liggläge (2). Selen är av min favorittyp! Alla fyra remmar klickas i selspännet separat (3), något som gör det busenkelt att välja om man vill spänna fast barnet bara över höfterna, eller över axlarna med. Selremmarna är dessutom enkla att korta eller förlänga. Sittdynan i sätet är mjukt vadderad och det gör också att sittdelen känns lite mer ombonad än om barnet sitter direkt på sittdelstyget (4). Trots den steglösa fällningen så går det att få till ett riktigt bra sittläge i UJ, utan någon större ansträngning. Bäst blir det förstås om man drar bak tyget som hamnar framför ryggplattan när man fäller upp från liggläget.

Liggläget i sig är också precis som det ska vara. På bilden syns en svag lutning men så är ju också vagnen tom när jag fotograferar. Med tyngden från ett barns huvud blir det plant att sova på (5). För att reglera ryggstödet lossar man på två spännen på baksidan, det görs lätt med två fingrar (6). När man sedan ska ändra till sittläge igen så får man dra remmarna åt sidorna för att justera upp ryggplattan. Det är inte helt smidigt kan jag tycka. Men fördelen är att man kan få till precis vilken lutning som helst. Jag gillar också att det finns elastiska snoddar på remmarna, vilket gör att man kan rulla ihop dem till önskad längd och knyta upp dem med snoddarna, så inte remmarna alltid hänger och slänger bakom vagnen.

Urban Jungle V3 har ett justerbart fotstöd, inte form av ett klassiskt fotstöd som man kan vinkla i olika positioner dock. Detta fotstöd är snarare ett sätt att förlänga liggytan i vagnen. En liknande funktion finns på några modeller från Phil & Teds, vilket ju inte är så konstigt med tanke på att de båda barnvagnsmärkena har en gemensam ägare. På Urban Jungle V3 kan man lyfta lite på sittdelsklädseln och dra ut en metallbågg, som sedan stöttar upp ett fotstöd. Effekt är dock bäst beskriven som marginell. Framför allt metallramen hade behövt vara dubbelt så lång för att det verkligen skulle kännas som att det blev en väsentlig skillnad i ligglängden.

Suffletten på Urban Jungle ger ett bra solskydd när den är fullt utfälld. Längst fram kan man även fälla ut en solkeps i meshnät, som skuggar lite extra. I sufflettens främre kant finns en dragkedja. I den kan man fästa Mountain Buggys eget kombinerade UV- och insektsnät. Baktill på suffletten finns en bra, precis lagom stor tittlucka som hålls i rätt position med med tysta magneter. Det känns som att jag i nästan alla recensioner skriver att en sufflett kan bli längre, men så är det ju också! Även Mountain Buggy har ju all möjlighet i världen att göra solskyddet ännu bättre genom att förlänga suffletten ett snäpp. Men så som konstruktionen ser ut i nuläget, så funkar det ändå godkänt tycker jag.

Bygeln som medföljer vagnen trycks fast på ramen. Man kan sedan öppna upp den på ena sidan genom att dra loss den från ramen igen, och då vika den ur vägen när man ska lyfta i eller ur sitt barn. Alltså en så kallad swing away-funktion. Dock inte riktigt lika smidig som med byglar där det bara är en knapp man trycker in för att lossa den från ena fästet. Vad som däremot känns hela vägen genomtänkt är att bygeln kan fällas upp mot ramen. Det gör att det väldigt enkelt få vagnen kompakt när den fälls ihop, utan att man måste ta loss bygeln och packa in den i bilen separat.

Karaktäristiskt för Urban Jungle är förstås de stora, luftfyllda däcken. På nästan alla lufthjul står det utskrivet på däcket vilket tryck man ska ha. På den här vagnen blev jag förvånad över att rekommenderat tryck endast var 20 PSI, det är ganska mycket lägre än vad jag är van vid med lufthjul på barnvagnar. Jag upplevde också att däcken blev alldeles för mjuka med så lågt tryck, något som förstås kan göra vagnen lite trögkörd. Så det slutade med att jag gick på känsla och pumpade däcken tills hårdheten ”kändes” rätt och nu finns det inget som kan stoppa UJ V3 längre vad gäller rullet! Framhjulet är snurrbart men kan också låsas i fast läge med ett snabbt klick på den svarta spärren vid hjulinfästningen.

Varukorgen på UJ V3 är riktigt rymlig. Det går enkelt att packa i bakifrån samt från båda sidorna. I långsidorna finns även förvaringsfack, så man kan organisera upp sin packning mindre. På varukorgens baksida finns två stora förvaringsfickor med dragkedja, där kan man packa sånt som absolut inte får trilla ut vid användning eller hopfällning, eller sånt man inte vill visa öppet att man har med sig i packningen.

Med vagnen kommer en mugghållare i tyg, som sitter fast längst med höger sida av chassit, upp mot handtaget (1). Den är perfekt i storlek för en vattenflaska men funkar fint att även lägga vantar, ett paket näsdukar eller annat smått och gott i – som man vill ha nära till hands. Denna typ av mugghållare funkar dock inte för take away-muggar, eftersom att muggen ligger ned i en lutande ställning (2). Urban Jungle V3 har en väldigt lättanvänd handbroms på höger sida av vagnen. Den röda spaken dras fram och tillbaka, ställer man dem mot grön prick kan vagnen rulla och drar man handbromsen mot sig till röd prick så låser man bakhjulen helt (3). Är man ovan vid handbroms så tar det lite tid att sluta fumla med foten nere vid bakhjulen men när man väl har fått in vanan så är det här en riktigt enkel lösning och det är alltid tydligt om man har lagt i bromsen eller inte.

Handtaget på MB Urban Jungle är i ett kraftigt räfflat material som ger en bra greppkänsla (4) och tack vare knäleden kan det vinklas i många olika lägen. Det gör det enkelt att få till ett högt läge för den långa föräldern (5) och lika lätt att få till ett lågt läge, för den som är kortare men också för att få vagnen att ta upp lite mindre plats på bussen eller hemma i hallen (6).

Att fälla ihop vagnen är riktigt lätt och hur stor den blir ihopfälld är en av de mest märkbara skillnaderna mellan V3 och äldre versioner. De äldre vek sig nämligen vid framhjulet, vilket gjorde Urban Jungle till en vagn som var väldigt lång i hopfällt läge. V3 känns inte alls lång och jag blev positivt överraskad av hur lite plats den faktiskt tar upp, både i klädkammaren där den står ihopfälld hemma men också i bagageutrymmet i bilen. Dessutom är UJ självstående när den fällts ihop, det är ett plus tycker jag. Att fälla vagnen är enkel. Jag misstänker att det ska kunna göras med en hand men jag har lite för svaga muskler för att få till det. Lyfter man på den del av klädseln som är fotstöd, hela tyget kan vikas in i sitsen, så finns en grå knapp som ska tryckas in åt sidan. Sedan vriden man om helt det räfflade metallstaget och vips så har vagnen vikt ihop sig. Sen låser den sig ihopfälld tills man åter igen trycker in knappen och vrider runt staget, varpå vagnen fälls upp med ett knyck om man lyfter den i handtaget. Även om jag inte alltid fixar att göra knapptryckningen och vridningen med bara en hand så är det hur lätt som helst att få till med två händer. Urban Jungle V3 förbli 63 cm bred även när den fällts ihop men vill man få den mer kompakt så kan man enkelt klicka av bakhjulen.

Mountain Buggy Urban Jungle är en rymlig vagn. Framför allt i ryggstödet och under suffletten finns det riktigt gott om plats. Jag har kört både min 1,5-åring som är omkring 85 cm lång samt min 4,5-åring som är cirka 105 cm lång i vagnen och båda har suttit riktigt bra. Min ettåring har utrymme att växa även i benen, medan fyraåring utan tvekan får sitta med lite böjda knän men fortfarande ryms fint under suffletten. Han tyckte själv väldigt mycket om att åka i vagnen, och det höga ryggstödet ihop med den också höga maxvikten ger MB Urban Jungle V3 en väldigt lång användningstid. För den som kör märktes det heller ingen skillnad på hur vagnen var att styra när det satt en tyngre fyraåring i, jämfört med en lättare ettåring.

För mig personligen skulle Urban Jungle gå bort som sittvagn för ett barn som är under året, kanske en bit äldre till och med. Detta eftersom att jag verkligen tycker att det är viktigt med en vändbar sittdel. Men som duovagn med liggdel, och sen som en rejäl sittvagn för större barn så ser jag potentialen i den och jag är mer nöjd än jag trodde att jag skulle bli. Eftersom att Urban Jungle har funnits på marknaden mer än 15 år så förväntade jag mig en vagn som skulle kännas gammal och ouppdaterad i funktionerna. Men så var inte fallet i verkligheten. Handbromsen funkar utmärkt, ihopfällningen är smidig varje gång och selen känns också väldigt modern. Vagnen funkar lika bra att köra för mig som är 170 cm lång som för min man som är knappt 185 cm lång, tack vare det ställbara handtaget.

Det bästa av allt med Urban Jungle V3 är hur den är att köra. Den rullar löjligt lätt på gräs, på grus, på asfalt och även om den inte är supersmal så känns den smidig också på bussar och inne i stan. Att ta en powerwalk i elljusspåret i skogen med Urban Jungle är bara härligt. Ja det här är verkligen en vagn för den som vill tillryggalägga många mil med barnvagnen. Skulle jag ändrat något så skulle jag gjort det ställbara fotstödet lite mindre blygsamt och jag är inte superförtjust i den dubbelfattade fällningen av ryggstödet heller. Men överlag är jag positivt överraskad av den här vagnen och föreställer mig med lätthet att den kommer bli en väldigt uppskattad kompanjon under promenaderna i snö jag hoppas få göra denna vinter!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Mountain Buggy Urban Jungle V3 hos: Babyland

Du kanske också gillar

19 kommentarer

Anna 4 april, 2019 - 21:46

Hej! Vad har Du för tips till mig med en 4-månaders bebis som är STOR. Hon vill sitta redan nu och jag vill ha henne vänd mot mig. Dennmåste vara terräng vänlig (bor i Åre) = mycket snö och vind. Så sufflett och hjul bör vara större. Gärna 4-hjulning då jag har en mountain buggy terrain men kan inte ha henne vänd mot mig..

Tacksam för de tips jag kan få! Det är en djungel där ute.. har kikat på buffalon men osäker på svängbara framhjul och även priser a för begagnade modeller..

Reply
Anna 9 april, 2019 - 22:34

Hej Anna!
Har fått många mail från Norge om Bugaboo Buffalo och de verkar alla väldigt nöjda med vagnen, så den borde funka även i Åre tycker jag! Annars kanske du ska kolla på Emmaljunga Super Viking med lufthjul, den är ju också väldigt rejäl och har en rymlig men ändå ombonad sittdel?
/Anna

Reply
Maria Aniansson 25 december, 2021 - 18:14

Hej! Om du jämför mb Urban jungle med en babyjogger city elite? Vilken gillar du bäst? Framför allt att köra i skogen? Olika slags skogsvägar tänker jag då. Har en mb men avskyr suffletten då den ”går ihop” när det skumpar. Då jag går en långpromenad varje dag pga hundar så kommer jag behöva en skogsvagn i fler år till. Dottern är 2 i april men kommer få följa med och kanske inte orkar gå så långt. Tacksam för svar

Reply
Anna 3 januari, 2022 - 11:22

Hej Maria!
Elite är ju en väldigt bra terrängvagn tycker jag, och jag har aldrig upplevt suffletten som instabil alls. Användningstiden är lång tack vare hög maxvikt och rymlig sits, men den är ju enkel att fälla ihop också. Tror absolut du skulle kunna bli nöjd med den!
/Anna

Reply
Linnea 12 mars, 2022 - 23:15

Hej! Fortsätter på Marias fråga ovan. Har en Thule urban glide hemma på prov och den verkar matcha mina behov så bra som en vagn kan tror jag?!
Går också hudpromenader mkt åker, skog och skumpiga traktorvägar varje dag. Vill såklart ha vagnen som gör turerna så komfortabla som möjligt för dottern utan att hon ”ristas runt” som hon gör i vår nuvarande nxt90. Thule Urban glide vs Babyjogger Summit x3/City elite vs Mountain Buggy urban jungle/terrain? Vad tror du på som absolut bästa terrängvagn m framkomlighet o fjädring?

Bonus om den går att jogga med, men det gör väl alla ovanstående och det är inte det primära. Vore toppen om du som testat en del kan hjälpa mig att äntligen ta ett beslut !

Anna 13 mars, 2022 - 13:48

Hej Linnea!
Jag skulle valt mellan Urban Glide och BJ City Elite. Och personligen skulle jag nog valt Elite, för jag vill kunna ha rörligt framhjul i vissa sammanhang. Men för terrängframkomlighet är de ju båda mycket mycket bra, så handlar mest om vilken körkänsla man föredrar och så!
/Anna

Joanna Holmqvist 1 maj, 2019 - 20:23

Hej, har sett att det finns en Parent-facing-seat sittdel till denna som jag tror passar innan barnet blir äldre. Den har jag kikat på då jag tror vagnen i övrigt är kanon https://www.syskonhuset.se/urban-jungle/4939-urban-jungle-carrycot-plus-svart-9420015745788.html?search_query=Mountain+buggy&results=241

Reply
Anna 1 maj, 2019 - 21:02

Hej, ja det stämmer att det finns en face 2 face-sittdel för Urban Jungle, den har precis uppdaterats och fått fler lägen. Det är en okej lösning för att kunna ha sitt barn vänt mot sig en längre tid men jag skulle inte riktigt kalla det för en vändbar sittdel. Den är liten och ganska klumpig. Jag är inte överdrivet imponerad, men det är förstås bättre än inget!
/Anna

Reply
Johanna 4 maj, 2019 - 22:08

Hej Anna
Hur är det med fjädring i denna? Jag en Bugaboo Buffalo och är ute efter en vagn med bättre fjädring. Har UJ bättre fjädring än BJ Elite? Någon annan vagn med bra fjädring som du kan rekommendera? Promenerar mycket, vill ev kunna springa asfalt/lätt terräng med den.

Mvh
Johanna

Reply
Anna 9 maj, 2019 - 20:57

Hej Johanna, hm, lite svårt att jämföra men körkänslan hos UJ har absolut mer gung i sig än körkänslan hos Elite!

Annars kanske du skulle gilla Thule Urban Glide 2?
/Anna

Reply
Jenny 2 juli, 2019 - 06:08

Hej! Jag har en Britax Motion b 4 sedan 6 månader till min 3,5-åring. Tycker dock att den är klumpig, tung och tungkörd, och undrar om du har erfarenhet av den och kan jämföra. Har en 10-12 år gammal Urban Jungle på landet men såklart utan dagens finesser och är således, väldigt lätt, men är i övrigt så nöjd med den och funderar på att byta igen. Tack på förhand
Hälsn Jenny

Reply
Anna 2 juli, 2019 - 09:06

Hej Jenny,
känner igen din beskrivning av Britax Motion 4 (iaf om det är 4 Plus?) väldigt väl. Upplevde den likadant. Du skulle inte bli besviken på en nyare modell av MOuntain Buggy. Den är superlättkörd, känns lätt och smidig. Väldigt härlig vagn!
/Anna

Reply
Sofie 18 juli, 2019 - 23:01

Med tanke på att den funkar bra att ta på
Power walk, tror du en skulle kunna ta lättare joggingturer med vagnen? (Långsamma och på asfalt/plana grusvägar) ha lyckats jogga med n gammal sulky fast mindre kul (och ej rekommenderat jag vet).

Reply
Elin 13 september, 2019 - 09:47

Hej! Vet du om det är någon skillnad på UJ 3.0 och nya V3 på ryggstödet? Är den längre på V3an? Mäter ryggplattan 51 cm på min UJ från 2016. Vet du hur lång bara ryggplattan är på en v3 ?

Reply
Anna 7 november, 2019 - 13:14

Hej!
Jag behöver HJÄLP
Jag äger en Bugaboo Buffalo (som inte används just nu), En Bugaboo Bee och en Britax B-motion 4 plus som jag avskyr och tänker göra mig av med genast Bor på landet så promenerar mycket på grusvägar och då funkar min Bee inte lika bra som den är suverän i stan. Jag letar efter en vagn till min långa men inte tunga 3-åring som älskar att åka vagn och som ibland på kvällar kommer behöva sova gott i den. Behöver få plats med min stora dunåkpåse. Har själv kommit fram till följande modeller: Urban Jungle, BJ City mini GT (nya eller gamla) samt BJ Elite men vilken ska man välja?!

Reply
Anna 8 november, 2019 - 18:18

Hej Anna!
GT är ju perfekt för precis det du skriver! Kan varmt rekommendera den, den kommer hålla längre utrymmesmässigt än UJ även om den också är bra. Elite kan du välja om du vill ha maxad framkomlighet i snö och terräng, men för ”bara” grusväg duger GT och så är den ju också lite smalare än vad Eliten är. Även om GT 2 är bredare än gamla GT, så tycker jag den är bättre iom fjädringen i chassit!
/Anna

Reply
Anna 16 november, 2019 - 20:45

Tusen tack för bra svar! 🙂

Reply
Malin 2 maj, 2021 - 13:19

Hej! Jag undrar om du vet om det går att få tag på extrasufflett till urban jungle? Alternativt om någon annan sufflett skulle kunna passa?

Reply
Anna 9 maj, 2021 - 16:05

Hej Malin, jag har tyvärr aldrig sett någon lyckas fästa sufflett tillhörande annan vagn på en UJ. Det kanske kan gå att beställa som reservdel från Mountain Buggy men eventuellt beror det också på vilken årsmodell du har på vagnen. Det finns vissa sömmerskor som syr upp sufflett åt barnvagnar, är inte säker på om hon gör UJ eller ej men du kan testa att ta kontakt med Ida P: https://idapdesign.se/
/Anna

Reply

Lämna en kommentar