Emmaljunga Sento och Sento Pro

av Anna
Recension av, och jämförelse mellan, Emmaljunga Sento och Emmaljunga Sento Pro

Recension av Emmaljunga Sento och Emmaljunga Sento Pro

Inköp: Ordinarie pris för Emmaljunga Sento med sitt- och liggdel är 11, 995 kr. Emmaljunga Sento Pro med ligg- och sittdel kostar 12,995 kr. Dessa vagnar är recensionsexemplar från Emmaljunga.
Tillbehör: Insektsnät medföljer. Regnskydd, skötväska, åkpåse, babyskyddsadaptrar och andra tillbehör köps till separat.
Typ av vagn: Duovagn.

Ut med det gamla, in med det nya – tänkte Emmaljunga. Och så gick NXT-vagnarna i graven i samma stund som Sento-vagnarna såg dagens ljus. Men ska man vara krass, så är det väldigt tydligt att Sento, Sento Pro och Sento Max har många gemensamma nämnare med NXT-varianterna. De är snarare en vidareutvecklad version än ett gäng helt nya barnvagnsmodeller. De är också mycket snarlika varandra. Jag har därför valt att skriva om Sento och Sento Pro, och bara nedan kort sammanfatta hur Sento Max är som modell. Detta då den är nära på identisk med gamla Emmaljunga NXT90, som jag redan skrivit om ett par gånger.

Sento, Sento Pro och Sento Max – vad skiljer dem åt?

  • Emmaljunga Sento: Grundmodellen, med bra storlek på hjulen och både Flat- och Ergo-sittdel. En relativt liten och smidig duovagn med ställbar fjädring och punkteringsfria hjul.
  • Emmaljunga Sento Pro: Identisk med Emmaljunga Sento, förutom att Sento Pro har större hjul. De stora, punkteringsfria hjulen och den ställbara fjädringen ger Sento Pro en mycket god framkomlighet i snö och terräng.
  • Emmaljunga Sento Max: Bygger på NXT90 men har likt de andra Sento-vagnarna fått fjädring i chassit. Är störst och tyngst av de tre Sento-modellerna, och kanske bäst i snö och terräng men också något klumpig i omfång.

Uppriktigt sagt har NXT90 aldrig varit en personlig favorit hos mig. Jag gillade den mindre Emmaljunga NXT60 betydligt mer, av flera olika anledningar. Jag tycker att Sento Max har kvar den där lite otympliga känslan som jag inte riktigt klickar med. För den som gillar de gamla NXT-vagnarna är det således Sento Max man ska välja nu. Men om man som jag föredrar en högre grad av smidighet så är det utan tvekan Sento och Sento Pro som är de mest intresssanta. Det är därför jag väljer att fokusera på de modellerna.

Kompatibilitet mellan NXT och Sento

För den som undrar över Sentos kompatibilitet med Emmaljungas NXT-vagnar, så har Sento-vagnarna samma fästen som NXT-modellerna har haft sen årsmodell 2022 (som kom sommaren 2021). Då ändrades fästena, de blev längre för att kunna gå djupare in i chassit. Det innebär att äldre NXT-sittdelar och NXT-liggdelar kan fästas på nyare NXT- och Sento-chassin. Medan nyare ligg- och sittdelar tillhörande NXT från och med årsmodell 2022 och framåt, samt tillhörande Sento, ej funkar på äldre chassin. Den version av Emmaljunga Alu S som började säljas 2022 har också de nya NXT/Sento-fästena.

Mina mått på Emmaljunga Sento och Emmaljunga Sento Pro

Jag inleder med min sedvanliga disclaimer: jag har mätt alla måtten nedan själv. Ibland är det svårt att mäta med ett måttband. Så det finns alltid en liten risk att min mått kan skilja sig något från verkligheten. Eftersom det blev så otroligt mycket mått för de två Sento och Sento Pro jag har testat, i alla olika kombinationer med sitt- och liggdel, så har jag denna gång valt att sammanställa måtten i tabeller.

Mått för chassina tillhörande Emmaljunga Sento och Sento Pro

Sento och Sento Pro har precis samma chassi. Det som skiljer de två vagnarna åt är hjulen. Och eftersom att både fram- och bakhjul har olika storlek så innebär det att höjdmåtten, samt vissa andra mått, för Sento och Sento Pro skiljer sig från varandra. Sento Pro har större hjul, och blir därmed lite högre men också lite större.

Emmaljunga SentoEmmaljunga Sento Pro
Bredd över bakhjulen59 cm59 cm
Lägen på handtag3 lägen för teleskop
12 lägen för knäleden
3 lägen för teleskop
12 lägen för knäleden
Lägsta och högsta höjd på handtagLägsta: 64 cm
Högsta: 112 cm
Lägsta: 67 cm
Högsta: 115 cm
Längd på hjulbas76 cm78,5 cm
Mått på chassit ihopfällt (med hjul)59 x 31 84 cm59 x 32 x 86 cm

Hissmått för Emmaljunga Sento och Sento Pro

Hissmått för Emmaljunga Sento och Emmaljunga Sento Pro

Det jag kallar hissmått är hur liten en barnvagn kan bli, utan att man fäller ihop den och då barnet fortfarande kan sitta eller ligga kvar i vagnen. Båda vagnarna är 59 cm breda, så tabellen nedan anger hur lång vagnen är med sitt- och liggdelarna i olika lägen. Precis som Emmaljungas NXT-vagnar så kan också Sento-modellerna bli imponerande kompakta utan att fällas ihop, och är därmed ytterst bra val av en mer rejäl duovagn för den som ändå måste få in barnvagnen i en gammal och liten hiss. Det tack vare kombinationen av knäleds- och teleskophandtag, som verkligen gör under för att få vagnen att bli riktigt kort i uppfällt läge.

Emmaljunga SentoEmmaljunga Sento Pro
Hissmått med liggdel81 cm81 cm
Hissmått med framåtvänd sittdel ERGO77 cm79 cm
Hissmått med framåtvänd sittdel FLAT77 cm79 cm
Hissmått med bakåtvänd sittdel ERGO77 cm 79 cm
Hissmått med bakåtvänd sittdel FLAT77 cm79 cm
Hissmått med bakåtvänd sittdel i liggläge ERGO96 cm96 cm
Hissmått med bakåtvänd sittdel i liggläge FLAT98 cm98 cm

Mått för Emmaljunga Sento och Sento Pro liggdel

Man har samma liggdel till samtliga vagnar i Emmaljungas Sento-serie. Så det säger sig självt att liggdelens innermått är samma oavsett på vilket chassit den monteras. Däremot är det viss skillnaden på liggdelens höjd, beroende av vilken modell av Sento man har. Liggdelens maxvikt är 9 kg.

Emmaljunga SentoEmmaljunga Sento Pro
Liggdelens bredd34 cm<— Alltid samma mått
Liggdelens längd78 cm<— Alltid samma mått
Liggdelens djup, från madrass till kant18 cm<— Alltid samma mått
Höjd från golv till liggdelens botten56 cm57 cm
Höjd från golv till liggdelens kant79 cm80 cm

Mått för Emmaljunga Sento och Sento Pro sittdel

Precis som det var för Emmaljungas NXT-vagnar, så kan man även med Sento-vagnarna välja mellan två olika sorters sittdelar. Jag tycker det är en fantastisk service från Emmaljunga att erbjuda sin kunder den möjligheten. För många barn spelar ergonomisk eller vanlig sittdel ingen som helst roll. Men en del barn föredrar den ena sortens sittdel framför den andra. Det finns också andra skillnader mellan Sento Flat och Sento Ergo. Exempelvis hur rymlig sittdelen är, hur man fäller den till liggläge och vissa andra detaljer som skiljer sig åt. Båda sittdelarna har en maxvikt på 22 kg.

Sento Ergo sittdelSento Flat sittdel
Höjd på ryggstöd53 cm50 cm
Bredd mitt på ryggstöd24 cm innanför sömmarna
28 cm mätt innanför ramen
22 cm innanför sömmarna
32 cm från kant till kant
Bredd mitt på sittytan28 cm32 cm
Djup sittyta24 cm26 cm
Längd på fotstöd25 cm33 cm
Bredd mitt på fotstödet33 cm27 cm
Höjd från sittyta till bygel16 cm16 cm
Avstånd mellan ryggstöd och bygel26 cm28 cm
Ligglängd mätt rakt över sittdelen91 cm84 cm
Ligglängd som följer sittdelens form105 cm
Höjd mellan sittyta och insidan av suffletten57 cm61 cm
Mått tvärs över suffletten36 cm38 cm
Höjd från marken till sittytaSento: 53 cm
Sento Pro: 55 cm
Sento: 56 cm
Sento Pro: 58 cm

Emmaljunga Sento har en maximalt ombonad liggdel

Emmaljunga Sento liggdel med vädring och reflex

Emmaljunga är otvivelaktigt proffs när det kommer till liggdelar. Och Sentos-liggdel är nära på fulländan. Madrassen är så himla mjuk och mysig, det känns som en riktig säng i miniformat. Liggdelen är på insidan klädd med ett vitt, quiltat foder (som går att ta loss). Liggdelslocket är en smartare variant. Den sitter stadigt fast längs liggdelens yttersida, och lockets kant kan även fästas upp mot insidan av suffletten med hjälp av tryckknappar. Lossar man knapparna så går det att dra upp liggdelslockets två blixtlås. På så sätt kan man öppna upp och delvis vika undan locket, utan att behöva lossa det helt.

För den som ska köra Sento med liggdel på vintern så tycker jag väderskyddet är utmärkt. Med liggdelslocket fastknäppt mot suffletten och sufflettens solkeps utfälld så får man till ett mycket bra vindskydd. Öppnar man upp suffletten med dragkedjan som går längs med kant, finns dessutom en rejäl reflexkant som kan vikas fram. Reflexdetaljer på barnvagnar är märkligt nog ganska sällsynt. Men den här liggdelen kommer synas tydligt i vintertrafiken.

Väntar man en sommarbebis, så kommer Sentos liggdel funkar utmärkt även vid varmare väder. Suffletten skulle kunna vara aningen längre, men den skuggar godkänt väl. Och i liggdelens huvudända kan suffletten öppnas upp och blottar då en väl tilltagen vädringslucka, som kan låt frisk luft passera genom liggdelen och på så sätt svalka bebisen.

Emmaljunga Sento-liggdel är på alla sätt enkelt att hantera. I suffletten finns ett inbyggt bärhandtag, och på liggdelens undersida finns rejäla fötter för om den ska ställas på marken. Att lossa liggdelen från chassit är också lätt, och görs med en hand. På undersidan av ligdelens fotända finns en grå spärr som trycks in och dras mot en. Då låses liggdelen upp, och kan enkelt lyftas av i bärhandtaget.

Emmaljunga Sento har två sorters sittdelar

Precis som Emmaljunga NXT har också Emmaljunga Sento-vagnarna två olika sorters sittdelar man kan välja mellan. En ergonomisk, och en vanlig sittdel. Har man tidigare erfarenhet av NXT-vagnarna så kommer man se att Sento-sittdelarna är precis likadana. För den som har svårt att välja mellan de olika sorternas sittdel så rekommenderar jag mitt inlägg: allt om skillnaden mellan vanlig och ergonomisk sittdel. Där förklarar jag den grundläggande skillnaden mellan en vanlig sittdel och en ergonomisk sittdel, vilket har att göra med sittdelarnas form samt hur liggläget ser ut.

Man kan inte säga att den ena sortens sittdel är bättre än den andra. En del barn föredrar en vanlig sittdel, andra föredrar en ergonomisk. Vissa barn sitter bättre i en vanlig sittdel vid en viss ålder, medan ergosittdelen upplevs bättre vid en annan ålder. Det finns inget som är objektivt rätt, utan i valet av ergonomisk eller vanlig sittdel så handlar allt om tycke och smak. Det jag tycker, är att det är genialiskt av Emmaljunga att erbjuda föräldrar att själv välja vilka sittdel de vill ha med sitt valda barnvagnschassi.

Emmaljunga Sento Ergo – en ergonomisk och vändbar sittdel

Emmaljunga Sento Ergonomisk sittdel

Sento Ergo är alltså en ergonomisk sittdel, kompatibel med såväl Sento, Sento Pro och Sento Max. Sittdelen är givetvis vändbar, och har en maxvikt på 22 kg. Den är utrustad med den senaste versionen av Emmaljungas barnvagnssele. Denna sele kan lätt delas i fem separata remmar, vilket innebär att alla åkpåsar och sittdynor enkelt kan sättas fast i sittdelen. Selspännet är magnetiskt, så att låsa ihop selen är busenkelt. Man kan även justera axelremmar mellan olika höjdlägen, och alla selremmar kan både spännas ut och dras ihop, beroende av hur stort barnet som ska sitta i sittdelen är.

Sento Ergo har en svängbar bygel, som är rätt så kämpig att få fast på sittdelen. Men när den väl sitter där, så kan bygeln enkelt öppnas upp på höger sida, och svängas undan. På så sätt är bygeln inte i vägen när man ska sätta i eller lyfta upp barnet. Både Ergo och Flat sittdelen finns i ett stort utbud av olika färger och, delvis, olika material. Utbudet uppdateras vanligtvis för varje nytt modellår. Färgen på bilden, med svart klädsel och detaljer i cognacbrunt konstläder, heter Outdoor Black.

Sento Ergo har liggläge och förlängningsbar sufflett

Sento Ergo har liggläge och förlängningsbar sufflett

Sento Ergo kan vinklas i fyra olika lägen, oavsett åt vilket håll sittdelen är vänd. Sittläget är helt upprätt, därefter följer två vilolägen och sen slutligen ett fullt liggläge. Eftersom en ergonomisk sittdel är skålad så kan liggläget vara fullt, det vill säga helt horisontellt, men aldrig plant. Det går därför inte att använda Sento Ergo-sittdelen med en mjuklift för en nyfödd.

Suffletten till Sentos ergonomiska sittdel är mycket bra. Jag är supernöjd med hur den fungerar och hur bra den skuggar barnet. Har man både förlängningen öppen och solkepsen utfälld så går suffletten i princip hela vägen ned till bygeln. Jag upplever också den ergonomiska sittdelens sufflett som lätt att hantera. Man kan enkelt både dra ut och trycka tillbaka den, smidigare än vad man kan med Sento Flat-sittdelen. Vilket liggläge som är bäst är, åter igen, en smaksak. Men jag tvekar inte att säga att jag föredrar Ergos sufflett framför suffletten på Sento Flat.

Ställbart fotstöd, reflex och stor vädringslucka på Sento Ergo

Emmaljunga Sento Ergo har ställbart fotstöd, vädringslucka och utfällbar reflex

Förutom att suffletten ger en bra skugga, så har den två andra utomordentliga egenskaper. Dels har suffletten, precis som den på Sentos liggdel, en utvikbara reflexkant. Det är en så simpel men ändå genial funktion. När det är ljust kan man ha reflexen invikt, så den inte slits på i onödan. Men så snart det blir mörkt, oavsett om det är klockan tre på eftermiddagen i december eller en sen sommarkväll, så kan reflexen vikas ut på några sekunder. Och vips har man förbättra sin synlighet i trafiken markant.

Suffletten på den ergonomiska Sento-sittdelen har också en stor vädringslucka. Öppnar man upp suffletten och drar upp det övre tyget som gömmer sig där under en stor lucka med svart meshnät. Här kan en massa frisk, svalkande luft släppas in till barnet som sitter i sittdelen. Sittdelen har självklart ett ställbart fotstöd. Det kan vinklas i en mängd olika lägen. För att ändra på fotstödet måste man använda båda händerna, och samtidigt trycka in de runda, grå knapparna på fotstödets sidor. För att helt lossa Sento Ergo-sittdelen från chassit, så lyfter man sittdelen uppåt i de två tygremmar som sticker upp på sittdelens sidor.

Sittdelen kan vinklas till liggläge med en hand

Att vinkla Sentos sittdel är lätt, men det är den typ av funktion som kan vara lite seg i början och sedan blir smidigare med tiden. På sittdelens baksida löper en båge, som är fäst både nere vid sittdelens sidor samt med en rem på ryggstödets baksida. När man vill vinkla Sento Ergo till ett annat läge, så drar man först upp bågen. Då låses sittdelen upp till ett rörligt läge, och sen kan man välja att sänka ned den till liggläge eller dra upp den till sittläge. Det är viktigt att dra upp bågen ordentligt innan man börjar vinkla sittdelen, annars kan den låsa sig. I början kan bågen kännas trög. Men efter en tid kan man enkelt dra upp bågen och vinkla sittdelen på samma gång, med en och samma hand.

Emmaljunga Sento Flat – vanlig, vändbar sittdel med plant liggläge

Emmaljunga Sento Flat sittdel med swing away-bygel

Emmaljungas vanliga sittdel kallas alltså för Flat, givetvis för att den har ett ryggstöd som kan fällas ned till ett fullt, plant liggläge. Flat-sittdelen har många saker gemensamt med den ergonomiska, men det är också mycket som skiljer dem åt från varandra – utöver deras form. Selen fungerar exempelvis precis likadant. Det kan alltså justeras i olika höjdlägen på ryggstödet, dras ut och dras åt, har ett magnetiskt spänne och går lätt att dela i separata remmar. Det gör att olika åkpåsar och sittdynor även fungerar väldigt väl i Sento Flat-sittdelen.

Precis som Ergo-sittdelen har också Flat en svängbar bygel. Denna bygel är dock löjligt enkel att ta bort helt, om man för stunden skulle föredra det. Den kan öppnas upp och vikas åt sidan från båda hållen, och det finns även två olika lägen man kan fästa bygeln i. För att vika upp bygeln måste man förstås, på båda sittdelarna, först knäppa upp den grenrem som är fäst runt bygeln.

Sento Flat har fullt liggläge och förlängningsbar sufflett

Sento Flat har förlängningsbar sufflett och plant liggläge

Sento Flat har en sufflett som dels har en utvikbar solkeps längst fram, dels har samma reflexkant som liggdelen och den ergonomiska sittdelen har. Tyvärr tycker jag att den här suffletten känns lite kort när man har ryggstödet i liggläge. Jag hade önskat att suffletten gått ner närmre mot bygeln, för att verkligen ge det solskydd man vill ha – framför allt på sommaren. Jag tycker också att suffletten är lite svår att hantera. Drar man upp den lite för hårdhänt så följer ryggstödet med uppåt.

Ryggstödet på Sento Flat låser sig alltså inte i sina lägen, utan kan tryckas uppåt från liggläge till sittläge utan att man håller in spärren. Flat har ett helt plant liggläge, och kan därmed användas ihop med en mindre variant av mjuklift, om man vill ha sin bebis direkt i sittdelen. Vidare kan ryggstödet ställas i ett viloläge, samt i ett sittläge. Sittläget är mer upprätt än vad det ser ut på bilden ovan, det är sufflettens vinkel som lurar en att tro att även ryggstödet lutar bakåt.

Ställbart fotstöd och gott om vädring i Sento Flat-sittdelen

Emmaljunga Sento Flat med vädringslucka, reflexrand och ställbart fotstöd

Spärren för att vinkla ryggstödet nedåt sitter på baksidan av Flat-sittdelen. Den är grå, och lätt att hitta med handen trots att sufflettkjolen delvis hänger ned framför den. Med spärren uppdragen så är ryggstödet upplåst och kan pressas ned till vilo- och liggläge. I liggläget viks den översta delen av ryggstödet upp till en kant, se bilden längst ned i mitten på collaget ovan, som ska skydda runt barnets huvud.

På den ergonomiska sittdelen finns alltid den hårda ramen som ett skydd, men på Flat-sittdelen är det bara suffletten som skiljer barnets huvud från omvärlden. För att man inte ska råka bonka barnets huvud i något hårt, om man exempelvis kör in vagnen i en vägg, så måste ryggstödet ha denna uppvikbara kant. Den gör dock att Flat-sittdelen, som upplevs som rymligare än ergosittdelen i sittläget, tappar något av sin rymlighet på längden i liggläget. Den är då mer likvärdigt Sento Ergo, när det kommer till hur stora barn som får plats.

På baksidan av suffletten, med samma dragkedja som man tar fram reflexkanten, kan man öppna upp en stor vädringslucka i meshnät. Sento Flat har även ett ställbart fotstöd, men detta fotstöd kräver bara en hand för att justeras. Den grå spärren på sittdelens vänstra sida trycks upp, och sedan kan man välja mellan många olika positioner för fotstödet.

För att lossa Sento Flat från chassit, så trycker man in de två handtaget som finns på båda sidor av sittdelen. Det är en väldigt smidig process, i och med att man trycker in spärrarna för att lossa sittdelen med samma grepp som man lyfter upp den med. På så sätt kan man ta av sittdelen för att vända på den, eller för att fälla ihop chassit, på ett par sekunder.

Så väl ryms barn i Emmaljunga Sentos Ergo och Flat-sittdelar

Så väl ryms barn i Sento Ergo och Sento Flat

På bilderna ovan syns ett inkallat testbarn som då var 7 månader gammal. Vid den åldern sitter barnet ofta lite bättre i den ergonomiska sittdelen, tack vare att den är lite mer uppbyggd. I Flat-sittdelen finns mer rymd i bredden, vilket gör att små barn ofta hamnar lite snett. Ett tips om man upplever att en sittdelen är för stor på bredden efter att bebisen bytt från liggdelen, är att använda sig av en Inovi Large-sittdyna i barnvagnen. Den fyller upp sitsen och ger framför allt ett bra sittstöd från sidorna, så bebisar som är lite små inte hamnar snett som en säck potatis.

Så stora barn får plats i Emmaljungas Ergo och Flat-sittdelar

Eftersom Sento-sittdelarna bygger på de tidigare Flat- och Ergo-sittdelarna tillhörande Emmaljungas NXT-vagnar, så väljer jag att även visa upp denna snart fyra år gamla bild på mina två yngsta barn. Här kan vi se att en sexåring går att klämma ned i Flat-sittdelen, så länge man inte vinklar den till vilo- eller liggläge. Vi ser också att en normallång treåring sitter bra i den ergonomiska sittdelen. Emmaljunga rekommenderar båda sittdelarna upp till 4 års ålder. Mitt omdöme är att båda sittdelarna rymmer barn upp till 4 år, men att även barn som är lite äldre än så ofta fortfarande ryms att sitta i framför allt Flat-sittdelen.

Skillnaden i hjulstorlek mellan Sento och Sento Pro

Sento och Sento Pro har olika stora hjul

Den stora skillnaden mellan Sento och Sento Pro är alltså storleken på hjulen. Tittar man på vagnar var för sig så ska jag erkänna att jag hade lite svårt att se vilken som var vilken. Men när jag ställer dem bredvid varandra, så blir det ändå tydligt. Sento Pro har både framhjul och bakhjul som är större än de hos Emmaljunga Sento. I övrigt fungerar hjulen precis likadant. Alla hjul är enkla att ta av från chassit. Framhjulen är snurrbara. Men med hjälp av den grå spärren kan de även låsas i fast läge. Det fasta läget är hjälpsamt om man kör i djup, blöt snö eller i väldigt grov terräng.

Ny ställbar fjädring på chassit ger ett mjukt gung

Emmaljunga Sento har ställbar fjädring i chassit

Alla tre vagnar i Emmaljunga Sento-serie har ställbar fjädring i chassit. Det är en funktion som Emmaljunga historiskt sett knappast är främmande för, men att ändra fjädringen har aldrig varit enklare än det är nu. Men med det sagt, så ska man vara på sin vakt när man gör det. Fjädringen justeras med två vreden, som sitter på insidan av chassit precis vid de båda bakhjulen. De är tydligt märkta, den text som syns är den inställningen men för närvarande har på sitt chassit. Man kan välja mellan två lägen – Soft och Hard. Och givetvis måste man ha samma inställning på båda sidorna. Rent fysiskt är det möjligt att ha olika, men det är inte tillåtet enligt manualen (och det ger en märklig, sned känsla i chassit).

För att ändra fjädring så vrider man helt enkelt på det gråa reglagen. Att vinkla från Soft till Hard kräver lite handkraft, men det är fullt görbart för mig och då kan mina fingrar ändå vara lite känsliga för sånt här. Att däremot vrida från Hard till Soft är förenat med, ja kanske inte livsfara, men utan tvekan risk för spräckta naglar. För det första måste man ta i för kung och fosterland. För det andra, är reglaget bara segt den första biten. När man når punkten för halvvägs så snärtar vredet till och landar i Soft-läget men en otrolig hastighet. Är man då inte på sin vakt så kommer man få en smäll på fingrarna. Mitt tips, efter att ha knäckt tumnaglen inte mindre än två gånger, är att ha på sig grytvantar när man ska ändra fjädringen på Emmaljunga Sento.

Den bästa fjädringen en modern barnvagn kan erbjuda

Trots några blåmärken är jag inte det minst missnöjd med den här funktionen. Tvärtom. Jag älskar att man kan justera fjädringen, men framför allt hur otroligt bra gung det är i Sento-chassina om fjädringen är på Soft. Så bra fjädring har jag inte känt i en modern barnvagn på många, många år. Det här är en dröm som går i uppfyllelse för alla som upplever barnvagnar som för stela och stumma. Att själva vredet är lite svårjobbat är trots allt inget stort problem. De flesta kommer välja ett läge på fjädringen och sen behålla det under hela användningstiden. Och vill man ofta växla mellan Soft och Hard så är det bara att ha en grytvante redo i varukorgen.

Uppdaterad varukorg på Sento-vagnarna från Emmaljunga

Emmaljungas Sento-vagnar har en rymlig varukorg med rejäla kanter åt alla håll

I och med att Sento-chassit är nytt, så är varukorgen på Sento också uppdaterad jämfört med NXT-varukorgarna. Sento och Sento Pro har båda en varukorg som är godkänd för 10 kg. Den känns dessutom väldigt rejäl, och är otroligt välförankrad vid chassit. Varukorgen fästs både genom att hängas upp och genom att spännas fast undertill. Både fram- och baktill har varukorgen en rejäl kant. Det gör att man kan packa in lösa föremål under vagnen, utan risk för att de faller ut. Det går även utmärkt att ställa in en hel matkasse under vagnen. Att få plats för skötväska, bärsele eller annat man behöver ha med till bebise är inget problem.

Så fäller man ihop Emmaljunga Sento-chassit

Så fäller man ihop Emmaljunga Sento

Det går inte att fälla ihop Emmaljunga Sento och Sento Pro med sittdelen på vagnen. Och absolut inte med liggdelen, men det gäller de flesta duovagnar. Att Sento och Sento Pro måste tas isär i två delar innan hopfällningen är förstås ett extra moment. Åker man mycket bil kan det vara en funktion man saknar, att fälla vagnen med sittdelen på. Men samtidigt för detta att Sento och Sento Pro kan bli väldigt kompakta när de ska packas in i bagageutrymmet.

För att fälla ihop Sento och Sento Pro gör man på precis samma sätt. Först fäller man in handtaget, genom att öppna upp spärrarna för teleskophandtaget och trycka in handtaget hela vägen. Sen kan man även vinkla in knäleden på handtaget. Men av någon anledning föredrar jag att göra det som ett sista steg, efter att chassit fällts ihop. För att fälla chassit behöver man använda båda händerna. Det står tydligt utmärkt hur fällningen ska genomföras. Steg 1 är att med ena handen dra upp den gråa spärren på vänster sida av chassit. Steg 2 är att lufta i den U-formade bågen som löper under sittdelen. När man trycker in spärren låser chassit upp sig. Och när man lyfter i bågen så fäller det ihop sig i samma rörelse.

Väl ihopfällt viker jag in handtaget hela vägen mot chassit. Som bilderna ovan visar blir både Sento och Sento Pro väldigt platta när de fällts ihop. Jag saknar dock en spärr som låser chassit i hopfällt läge. Som det är nu så börjar chassit ibland fälla ut sig när man lyfter upp det i ett dåligt läge, vilket stör mig.

Vilken är bäst – Sento eller Sento Pro?

Vilken är bäst - Sento eller Sento Pro?

Å ena sidan kan jag finna det lite märkligt att Emmaljunga har två, faktiskt tre, så snarlika modeller i sitt sortiment. Å andra sidan kan jag uppskatta att man som förälder får olika nyanser att välja mellan. Som sagt, vill man ha den största och mest robusta varianten – och har fallit för Sento-modellerna – då ska man välja Sento Max. Men själv skulle jag inte välja Sento Max. Den är för tung och för klumpig för min smak. Vill jag har något mer rejält från Emmaljunga, så skulle jag personligen föredra Emmaljunga Alu S. Samma sitt- och liggdelar som till Sento, men ett mer klassiskt chassi som fixar terräng väl men ändå känns smidigare än Sento Max gör.

Så då står valet mellan Emmaljunga Sento och Sento Pro. Och för mig är detta faktiskt en no brainer. Den enda skillnaden är storleken på hjulen. Visst gör de större hjulen Sento Pro en aningen större i måtten. Men skillnaden är marginell. Det krävs ett måttband eller att man ställer båda vagnarna bredvid varandra för att man ska se den. Och då tycker jag att fördelarna med de större hjulen väger över. Sento Pro är snäppet bättre i terräng och därmed också i snö, Framkomligheten blir större när hjulen också är större.

Sento visar att Emmaljunga är något bra på spåret

Bor man i stan så är förstås terrängkörning mindre av ett problem. Men så länge staden ligger på en breddgrad som medför snö, så kommer de stora hjulen komma till glädje under vinterhalvåret. Familjen som bor i stadsmiljö, sällan kör på andra underlag än asfalt och trottoarer, och som inte förväntar sig snö på vintern kan med fördel välja Emmaljunga Sento. Den är ändå en aning lättare, och en aning billigare. Men för de allra flesta är det Emmaljunga Sento Pro som blir det bästa valet. Många gånger har jag svurit över att vagnen jag kör har för små hjul. Aldrig har jag klagat över att vagnen har för stora hjul.

För en som tidigare varit i perioder skeptisk till Emmaljungas barnvagnar, där NXT-serien känns som att det strävade lite för långt bort märkets grundkoncept, så är Sento-vagnarna efterlängtade. Emmaljunga behåller alla de moderna inslagen, men letar med den ställbara fjädringen sig tillbaka till en tid då Emmaljunga-gung var ett välkänt koncept. Jag älskar en vagn med bra fjädring. Så det säger sig självt att jag är väldigt nöjd med både Sento och Sento Pro. Jag hoppas Emmaljunga stannar kvar på detta spår, för det leder just nu åt helt rätt håll.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se bästa pris för Emmaljunga Sento hos: Baby V
Se bästa pris för Emmaljunga Sento hos: Pyret & Snäckan

Du kanske också gillar

18 kommentarer

Evelina 28 november, 2023 - 18:06

Hej! Tack för en mycket fin recension! Den hjälpte verkligen till!
Men en liten fråga, Hur är den nya uppdaterade fotbromsen?

Reply
Anna 29 november, 2023 - 14:23

Hej Evelina!
Fotbromsen är klart bättre än den tidigare versionen, den funkar smidigt. Jag tänkte ärligt talat inte så mycket på den och det är nog det bästa betyget en fotbroms kan få. Tänker man på den under användning är det ju oftast för att där är något som skaver.
/Anna

Reply
Charlotte 5 december, 2023 - 14:48

Vilken ståbräda funkar till sento pro?

Reply
Anna 5 december, 2023 - 19:53

Hej Charlotte!
Jag har inte testat någon ståbräda på Sento Pro själv. Till äldre varianter av NXT 90 och NXT60 testade jag några olika och trivdes absolut bäst med Easy X Rider, som funkade superbra på de chassina. En nyare variant av NXT90, den som kom förra året, verkar dock ha för bred bakaxel även för det största fästet för Easy X Rider, så jag är dessvärre inte helt säker på att den funkar med Sento Pro. Annars borde Bumprider gå utan problem.
/Anna

Reply
Mad 9 december, 2023 - 00:00

Hej! Vad kul m en modern vagn m ambition för fjädring! Tack för din recension. Vet du om sento möjligtvis har syskonvagn på g?

Reply
Anna 11 december, 2023 - 10:31

Hej! Jag håller helt med, jätteroligt med så pass bra fjädring på en ny vagn!
Men tyvärr har jag inte hört ett knyst om Sento i syskonvariant.
/Anna

Reply
Jennifer 16 december, 2023 - 09:24

Tack för en grundlig genomgång av de nya sento vagnarna!

När jag var på en lokal butik för att testköra sade säljaren att Sento Max vagnen kommer kunna justeras till dubbelvagn där liggdelen är överst och sittdelen nederst. Nu väntar jag mitt första barn och tänkte först att det var en smart lösning och att man då inte behöver köpa en ny vagn till när barn nummer två kommer. När jag funderar lite mer på detta inser jag att det äldre barnet inom en tre års period kanske inte tycker det är jättekul att sitta bakåtvänd och titta in i en liggdel. Annars en bra funktion. Har du hört något mer om denna funktion och vad är din personliga åsikt?

Reply
Anna 18 december, 2023 - 09:26

Hej Jennifer!
Emmaljunga har haft den lösningen på flera modeller, även NXT90 har kunnat göras om till syskonvagn och innan dess kunde man göra samma med Super Viking (vilket du kan läsa om här: https://ombarnvagnar.com/2014/04/emmaljunga-super-viking/). NXT90 som syskonvagn blev aldrig populär och det tror jag inte att Sento Max kommer bli heller. Det är en lösning som bygger helt på kompromisser, man ser barnen halvbra, körkänslan är halvbra, och utrymme för barnet i sittdelen är halvbra. Dessutom fanns det iaf med NXT90 som syskonvagn väldigt få konfigurationer för hur sitt- och liggdel kunde placeras på chassit. Utan att ha testat Sento Max som syskonvagn så är min gissning att lösningen är väldigt lik den för NXT90 och om det stämmer så tror jag det finns andra syskonlösningar du skulle bli mer nöjd med.
/Anna

Reply
Johanna G 27 december, 2023 - 15:18

Hej! Vi letar efter duovagnen med den bästa körkänslan! Alltså kunna svänga med lätthet med en hand och lätt att häva. Men den får gärna även klara lite terräng, slask, snö, grus osv.
Läser nu om ”Emmaljunga-gunget”, men undrar hur tex sento pro står sig i körkänsla jmfrt med tex buggaboos eller Joolzs barnvagnar.
Kommer det förresten en recension av Joolz day 5 tro? 🙂

Reply
Anna 28 december, 2023 - 10:32

Hej Johanna!
Ja, en recension av Joolz Day 5 kommer inom kort faktiskt!

Vad gäller Sento Pro så har den ett väldigt skönt och fint rull. Den upplevs inte lika lätt som Bugaboo och Joolz, men å andra sidan är den därmed också något mer rejäl. Och den har tveklöst med fjädring, gunget är verkligen riktigt bra och något sånt har ju inte Bugaboo. Joolz Day 5 har ett helt okej gung men inte jämförbart med Sento Pro dock. Sento Pro fixar också mkt mer terräng än Day 5, har kört de båda bredvid varandra nu under julen och är framkomlighet viktig så är Sento Pro det bättre valet före Day 5 iaf.
/Anna

Reply
Johanna 1 januari, 2024 - 13:50

Hej igen och God fortsättning på det ny året!
Jag undrar om Emmaljunga Sento har samma låsmekanism av framhjulen som nxt90?
Jag minns att det fastnade grus där som gjorde vagnen svårstyrd och att man fick peta loss grus varje promenad på vintern. Ser nu i kommentarerna av din recension av nxt90 att det var många som upplevde detta som ett problem.
Ser för övrigt fram emot din recension av Joolz day 5!

Reply
Raj 13 januari, 2024 - 02:34

Hej! Fin blogg! Blivande förälder här. Jag vet att du skrev något liknande i din post men bara för att klargöra; funkar det att använda ”gamla” NXT sitt- och liggdelar till tex 2023 sento pro chassi? Isånnafall skulle man kunna komma undan billigare genom att köpa sento pro chassi + gamla NXT ligg/sittdelar? 🙂 tacksam för hjälp!

Reply
Anna 13 januari, 2024 - 10:09

Hej, och tack! Ja det stämmer. Emmaljunga ändrade NXT-fästen på årsmodell -22, som kom sommaren 2021. Ändringen innebär att nyare sitt- och liggdelar inte funkar på äldre chassin, men äldre NXT-sitt- och liggdelar funkar fortfarande på nyare NXT-chassin, och ja, de ska även funka på Sento-chassina.
/Anna

Reply
Sofie 26 januari, 2024 - 13:50

Hej! Vi står i valet mellan en Sento pro eller en Fox 5. Vi bor i en större stad men där det varje vinter är snö. Sen är vi ofta i mer lantliga miljöer varför vi vill ha en hyfsat terrängvänlig vagn. Det är sådant som jag tror talar för sento pro. Dock väntar vi en sommarbebis varför jag inte helt kan släppa foxen som, vad jag läser, känns mycket bättre i sol och värme. Den verkar ju också otroligt smidig. Har du någon uppfattning hur stor skillnaden är i dessa avseenden, dvs. terrängvänligheten och sommarlämplighet. Jättetack på förhand!

Reply
Anna 26 januari, 2024 - 18:29

Hej Sofie!
Skulle säga att du redan gjort en korrekt analys faktiskt. Sento Pro är bättre i snö och terräng än Fox 5, det råder det inga tvivel om. Men Fox 5 är luftigare. Men skillnaden är nog marginell, även Sentos liggdel har ju vädring i suffletten. Så jag skulle absolut inte säga att den liggdelen är extra varm eller kompakt, men Fox 5 kanske kan göras snäppet luftigare. Med tanke på hur kort tid man använder liggdelen skulle jag personligen inte avgöra mitt val av barnvagn baserat på det!
/Anna

Reply
Sara Angela 5 juni, 2024 - 16:36

På bilder så ser fästena på 2023 och framåt annorlunda på sittdelar och liggdelar annorlunda ut än tidigare. Men då passar alltså även tidigare sittdelar och liggdelar på sento pro chassit? För emmaljunga säger att det ska vara 2023 och framåt åtminstone på liggdelen för att det ska klicka fast rätt. Gäller det sittdelarna också?

Reply
Anna 12 juni, 2024 - 15:59

Hej!
Den information jag har från Emmaljunga, som jag fick för ett år sedan, är att fästena ändrades på årsmodell 2022 som kom sommaren 2021. Jag har inte hört något om en ändring som skett under 2023. Om du tittar på informationen för den här adaptern så står det samma där, det vill säga adaptern funkar på alla årsmodeller av NXT och Sento från modell 2022 och framåt: https://emmaljunga.com/sv-se/products/carseat-adapter
Funkar adaptern så borde ju sitt- och liggdel också funka, det är ju samma infästning på chassit. Men om Emmaljunga säger något annat idag så skulle jag förstås utgå ifrån det, det är dock som sagt inte jag har fått någon information om.
/Anna

Reply
Yasmin 7 juni, 2024 - 22:03

Hej och tack för fantastiska recensioner!

Jag är mamma till en 4 månader gammal bebis och behöver en ny sittvagn. Jag bor i stadsmiljö med snö varje vinter och kan hända att jag går på terräng i nära naturområde. Jag behöver också en vagn som är kompakt och lätt att fälla ihop.
Jag har funderat på Britax smile 5Z, Joolz Day 5 och Emmaljunga Sentro pro. Jag behöver dock ingen liggdel men kollat att Joolz går endast att köpa som paket.
Vad skulle du rekommendera då jag har beslutsångest och har svårt att välja.

Reply

Lämna en kommentar