Resa med barnvagn – att packa olika vagnar i Stokke PramPack

av Anna
Res med barnvagnen i Stokke PramPack

Så undviker du att din barnvagn går sönder när du flyger med den

När man ska flyga med barnvagn så är det förvånande vanligt att lämna in sin vagn som den är till bagagehanteringen. Eventuellt köper man flygbolagets plastkasse för en tjugolapp och tänker att det är bra så. Och det kan gå bra! Precis som det också kan gå bra att åka bil utan bilbälte. Tills man är med om en krock.

Har man en barnvagn man är rädd om så är min bestämda rekommendation att man packar den i en väska avsedd för ändamålet. En vanlig invändning mot det är att man inte är så rädd om sin barnvagn utan tar med sig en billig variant. Men då ska man komma ihåg att det inte på alla resmål är lätt att hitta en ny barnvagn. Så om den man hade med sig skulle råka gå sönder redan på resan dit kanske man står utan. Eller måsta nöja sig med en modell som inte kan vändas, som saknar liggläge eller har för kort sufflett.

Flyga med vagnen i en Stokke PramPack

Jag har nu flugit med barnvagnar i Stokke PramPack ett antal gånger, samt även lånat ut väskan till släkt och vänner när de ska iväg på semester. Inte en enda gång har vagnarna som transporterats i den skadats på minsta sätt. Väskan har fått sig en hel del rejäla törnar, både i form av fläckar men även nötningar och slitskador. Som tur är medföljer det lagningslappar med PramPack. Så vill man fixa till väskan så går det.

Jag har skrivit tidigare om Stokke PramPack och då visade jag bilder på hur jag hade packat en Brio Go Next i väskan. I det här inlägget visar jag har några vagnar av olika storlek fungerar i PramPack. Hittills har jag inte hittat någon singelvagn som inte går att få ned, oavsett om man ska ha med sittdel eller liggdel. Det enda problem som kan uppstå är om man har en väldigt liten vagn, bara precis för stor för att gå som handbagage. Då kan PramPack kännas lite för stor.

Hur packar man en barnvagn i Stokke PramPack?

Guide - så packar du vagnen i Stokke PramPack

Bugaboo Bee i Stokke PramPack

1 – Man ska ALLTID ta av alla hjul som kan tas av. Packa dem separat i plastpåsar om de är smutsiga eller oljiga, så inte klädseln fläckas av dem. På Bugaboo Bee5, min exempelvagn på bilderna ovan, så är framhjulent enkelt avklickade medan bakhjulen måste lossas med verktyg. Därför tar jag endast loss framhjulen. Anledningen till att man ska ta av hjulen är att en av de vanligaste transportskadorna hos barnvagnar är att ett hjul får en smäll när vagnen hanteras och så böjs pinnen som fäster ihop hjulet med chassit och vips är vagnen okörbar.

2 – Sen tycker jag det är olika med olika modeller huruvida man ska låta sittdelen sitta kvar på chassit eller inte. På Bee5 gjorde jag det. Därefter packade jag ned en sittdyna, en ståbräda och hjulen runt vagnen i separata kassar. Delvis var det för att fylla upp lite. Det är viktigt att kunna spänna väskan tight runt vagnen, den ska inte glida runt därinuti. Och Bee5 är precis på gränsen i storlek för att vara för liten för PramPack.

3 – På PramPack finns tydliga instruktioner på väskan om hur den ska packas. Lägg vagnen med tyngdpunkten nedåt i väskan, mot den hårda kortändan där hjulen finns. Sen börjar man med att spänna åt rakt över samt i de båda ändarna.

4 – Därefter fäster man det tjocka locket rakt över väskans fulla längd. Här ska man dra åt så tight man kan, utan att det börjar knaka i vagnen. Ju mer av den tjocka, vadderade delen av väskan som täcker barnvagnen, desto bättre skydd.

5 – Slutligen viker man över det tunnare locket över hela paketet och knäpper fast det.

Alla remmar kan enkelt justeras i längd, så det är enkelt att få till ett tight och icke-rörligt paket. I väskans fotända finns förutom de små hjulen, så man kan dra PramPack bakom sig, också ett utrymme för adresslapp. Detta är dock den enda detaljen med väskan som jag inte tycker håller måttet. Min väska har några år på nacken nu och jag har även lånat en väns väska. Båda har haft samma problem med att klarplasten i utrymmet för adresslappen har spruckit i sömmen eller lossnat helt.

Britax Go Big i Stokke PramPack

Britax Go Big i Stokke PramPack

Här ser vi en Britax Go Big med liggdel packas i PramPack – ihop med ett babyskydd. Det är inget problem att få plats med en liggdel i Stokke PramPack. Nästan alla liggdelar kan fällas ihop på höjden, det vill säga plattas till. Ofta är det så enkelt som att man lyfter upp madrassen och öppnar upp eventuellt foder. Där under finns en liggdelsplatta samt två metallbågar som håller liggdelen utspänd. Drar man dem ur läge så blir liggdelen riktigt platt och kompakt. Även med Britax Go Big gäller det förstås att lossa alla hjul och lägga dem separat.

Vanligtvis avråder man får att stoppa ned flera olika saker i en vagnsväska. Men jag kan inte se vad skillnaden skulle vara på att packa ett chassi och en sittdel separat i väskan, mot att ha ett chassi och en liggdel i. Både min syster och jag har flugit med babyskydd i PramPack ett flertal gånger. Det har hittills skett utan bekymmer.

Bugaboo Cameleon i Stokke PramPack

Bugaboo Cameleon i Stokke PramPack

När jag skulle flyga till barnvagnsmässan i Köln när min yngsta var sju månader gammal så köpte jag en begagnad Bugaboo Cameleon3 att ha som resevagn. För just då vägrade hon att sova i något annat än ergonomiska sittdelar. Den Donkey jag annars rullade henne i kändes för tung, klumpig (och värdefull) för att tas med till Tyskland. Cameleon3 har den stora fördelen att kunna packas väldigt platt. Så fast jag hade ett babyskydd underst så fick hela ekipaget plats i PramPacken med stor marginal.

Extra smidigt att vi väl framme i Köln snabbt kunde montera ihop vagnen igen och sen kunde jag lägga den ihoprullade PramPacken över handtaget på vagnen och rulla iväg. Babyskyddet tog jag på ena armen. Att PramPack blir så liten när den inte används är en stor fördel tycker jag. När jag reste till mässan med mitt tredje barn så kunde jag till och med lägga in PramPacket i varukorgen på den Brio Go Next jag hade med mig då.

Bugaboo Bee5 i Stokke PramPack

Tips – öva på packningen innan du kommer till flygplatsen!

Mitt bästa tips för när man ska flyga med barnvagn och ska använda Stokke PramPack är att alltid provpacka hemma innan, i lugn och ro. Då hinner man fundera ut i exakt vilken ordning man ska lägga allt. När jag fått till den ultimata packningen så brukar jag sedan fota hela alltet från sidan. Sedan plockar jag bort vagnen ur väskan – en del i taget – och tar ett nytt foto efter varje del jag tagit bort. På så sätt får jag till slut en bildserie där jag kan se i exakt vilken ordning jag la i allting, samt hur det var vänt. Det gör att det aldrig på flygplatsen känns stressigt eller blir ett problem att få i vagnen i PramPack. Jag tittar bara på bilderna i min telefon och gör likadant som jag gjorde hemma.

Att tänka på när man köper nytt eller begagnat

När jag flög hem från Florida med Bee5 så såg jag, bara från samma flight, tre vagnar som på olika sätt gått sönder i frakten och nu kom tillbaka i smådelar. En upplevelse jag aldrig tror är särskilt kul. Oavsett hur mycket man en gång har betalat för vagnen. Stokke PramPack brukar kosta omkring 1400 kr och säljs begagnad ofta för runt 700-900 kr, lite beroende på skicket på väskan. Hittar man en för 500 kr är det antingen ett kap eller en väldigt sliten väska.

Köper man en fin begagnad PramPack för strax under tusenlappen så kan man ofta efter resan, om man själv inte ska använda väskan igen, sälja den vidare för samma. Något som gör att det inte behöver bli särskilt dyrt alls att ha en bra resväska till sin barnvagn. Och reser man regelbundet med vagnen så finns det i mina ögon inget annat alternativ än Stokke PramPack. Den är helt enkelt bäst både vad gäller skydd, anpassningsbarhet och smidighet när den inte används!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Stokke PramPack hos: Babyland
Se pris för Stokke PramPack hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

56 kommentarer

Sandra b 29 oktober, 2018 - 19:18

Hej jag behöver hjälp, jag vet exakt vad jag vill ha för barnvagn men hittar ingen som passar in kanske kan du hjälpa mig ?
Jag vill ha en vagn med den gamla klassiska sittdelen som är större & ser mycket mysigare ut & så måste jag ha svängbara framhjul som även klarar grusvägar & snö 🙂

Reply
Anna 30 oktober, 2018 - 09:52

Hej Sandra,
det låter som att du beskriver Emmaljunga Super Nitro. Den har precis slutat tillverkas men den finns ju begagnad, kanske att enstaka butiker har något ex i lager också. Emmaljunga NXT90 Flat är också omtyckt personer som gillar den kombo av det ”gamla” och det nya inom barnvagnsvärlden. Kanske skulle du också gilla Kronan Duo/S, som reas ut på Kronans hemsida just nu?
/Anna

Reply
ALICE 28 december, 2018 - 16:48

Hej Anna,

Vet du om ”ett babyskydd plus en Easywalker mosey+ får plats?

Reply
Anna 28 december, 2018 - 17:19

Hej, ja det får absolut plats, inget problem alls!
/Anna

Reply
Madeleine 3 januari, 2019 - 23:41

Hej Anna!

Tack för ett bra inlägg! Måste bara fråga om du tror att ett bee och ett babyskydd (maxi cosi) skulle få plats?

Reply
Anna 4 januari, 2019 - 00:51

Hej, absolut, det vet jag får plats! Hade själv ett Bee och en bilbarnstol i en PramPack i somras!
/Anna

Reply
Madeleine 4 januari, 2019 - 23:51

Toppen, stort tack för svar!

Reply
Anna Blom 12 juli, 2019 - 23:22

Hej!

Vi har stått lite i valet och kvalet om vi ska köpa en resevagn eller resa med vår Bugaboo Fox när vi ska på weekend till Rom i höst med vår då 6 månaders bebis. De flesta resevagnarna är ju inte vändbara vilket jag inte riktigt gillar när bebisen är så liten. Har känt lite på Bugaboo Ant men var inte helt såld, så vi har nog ändå bestämt oss för att resa med vår vagn och hyra/köpa en transportväska. Har du koll på hur Bugaboos egna transportväska är jämfört med Stokkes? Är ute efter bästa skyddet! Eller är det ännu bättre att hyra Airshell?

Mvh,
Anna

Reply
Anna 13 juli, 2019 - 19:58

Hej Anna,
jag var i Rom i våras, dock utan barn, och såg i princip utslutande små resevagnar där. Vilket jag tyckte var märkligt, för gatorna är halvrisiga, det finns en del kullersten och många höga trottoarkanter. Dvs en mer rejäl vagn som Fox kommer ju ta sig fram utmärkt där, vilket en liten vagn knappast lär göra i samma utsträckning. Plus att ni då får all komfort ni och barnet är vana vid, som den vändbara sittdelen tex. Så bra beslut att ta med vagnen tror jag! OM man kan lämna Airshell på flygplatsen så ni slipper förvara den på hotellet under resan är det såklart smidigt. Av Bugaboos väska och Stokke PramPack föredrar jag absolut PramPack, den tycker jag känns mer rejäl och blir mer kompakt när den inte används.
/Anna

Reply
Jens gustafsson 13 augusti, 2019 - 19:16

Hej, vet någon om bugaboo donkey tvillingvagn med liggdel passar i en prampack? Mvh Jens

Reply
Anna 18 augusti, 2019 - 22:18

Hej Jens,
jad det funkar! Tryck ihop chassit till Mono och platta till liggdelarna så ska det inte vara något problem. Samt förstås ta av hjulen från chassit så det blir maximalt kompakt när det fälls ihop!
/Anna

Reply
Anna 17 oktober, 2019 - 09:03

Hej!
Jag såg att du har packat en bee plus babyskydd i stokke pram pack utan problem. Tror du det går även med en Fox och babyskydd (maxi cosi)? Har dy provat? Vi reser en hel del, framförallt med sj då vi inte har bil. På vanlig lokaltrafik kan man ju resa med vagnen monterad (=bästa packredskapet! Älskar att lägga allt i vagnens varukorg..) men på sj’s tåg måste man demontera vagnen och det blir då mååååånga paket och pinaler att hålla koll på. Vore därför skönt om barnvagn (sits och chassi) plus babyskydd gick ner i samma väska så blir tre kollin ett. 🙂
Tack för en kanonblogg!

Reply
Anna 17 oktober, 2019 - 09:33

Hej!
Jag är 99% säker på att du får ner en Bugaboo Fox med sittdel + ett babyskydd i en Prampack. Inte testat själv så därför vågar jag ine säga 100% säker men Fox blir ju mer platt än Go Big så jag kan inte tänka mig att det inte skulle gå!
/Anna

Reply
Hannah 10 november, 2019 - 23:14

Hej Anna,
Tror det det funkar med en bakåtvänd bilbarnstol i PramPack? Antingen ihop med BJ Zip eller utan…
Med vänlig hälsning, Hannah

Reply
Madde 15 november, 2019 - 22:01

Hej! Funkar en Kronan sulky s i en prampack eller blir den för liten? Kan man fylla upp den med nåt?
Mvh Madde

Reply
Anna 17 november, 2019 - 17:38

Hej Madde, det är på gränsen faktiskt. Nog går det att packa in den men frågan är om man kan få PramPacken helt tight runt den. Jag är tveksam. Men fyller du upp med några paket blöjor borde det gå bra!
/Anna

Reply
Damla 16 augusti, 2022 - 20:06

Hej! Tror du att en emmaljunga nxt90 får plats i prampacken med liggdel och babyskydd om man plockar bort hjulen?

Mvh

Reply
Anna 17 augusti, 2022 - 07:36

Hej!
Ja om du plattar till liggdelen (drar metallbågarna, som finns under madrassen, ur sina fästen) så tror jag absolut att det ska rymmas!
/Anna

Reply
Malin Hessel 30 december, 2019 - 00:12

Hej,vi åker till London i Februari med vår då 4
Månaders, funkar en Cybex priam
I en sådan Väska, vad tror du?

Reply
Anna 31 december, 2019 - 15:08

Hej Malin! Absolut, det kommer funka toppen! Kom ihåg att ta av hjulen innan du packar ned vagnen i väskan, och lägg dem gärna i plastpåsar/tygkassar så inte ev olja och skit från hjulen smutsar ned klädseln.
/Anna

Reply
Sanna 14 oktober, 2021 - 11:55

Hej!

Tror du man kan packa två framåtvända bältesstolar i en Prampack? Stolarna går att ta isär så sittdel och rygg är separerade.

/Sanna

Reply
Anna 18 oktober, 2021 - 14:49

Hej Sanna, det måste absolut få plats. Jag har haft en bakåtvänd bilstol + en barnvagn i Prampack samtidigt.
/Anna

Reply
Rialda 13 maj, 2022 - 08:57

Hej:) tror du prampack är allt för stor för en britax b-agile R? Om ja, vilken annan transport väska kunde kanske funkat om du har något i huvudet. Väskan som finns till b-agile är omöjlig och få tag på här (Stavanger)

Mvh 🙂

Reply
Anna 16 maj, 2022 - 12:25

Hej Rialda!
Nej det tror jag inte! Jag har ju haft en Bugaboo Bee i Prampack och det funkar, och det är inte så stor skillnad på den hopfälld och Bee ihopfälld!
Du kan alltid svepa en extra filt runt för ytterligare vaddering! Skulle absolut föredra PramPack före Britax egen väska för B-Agile.
/Anna

Reply
EMELIE 18 maj, 2022 - 12:13

Hej, skulle en babyjogger city GT 2 få plats i Prampack tror du?
Mvh 🙂

Reply
EMELIE 18 maj, 2022 - 12:16

Förlåt missade skriva att det är en dubbel GT 2 vagn.

Reply
Anna 23 maj, 2022 - 12:52

Hej Emelie!
Hm jag är faktiskt osäker på en GT Double funkar i PramPack, jag har själv aldrig testat med en så pass bred vagn. Jag tror det kan bli tight…
/Anna

Reply
Lisa 4 juni, 2023 - 19:55

Hej Anna!
Vi ska snart ut och flyga och ska ta med babyjogger city mini GT och undrar om den får plats i stokke prampack?

Reply
Anna 4 juni, 2023 - 20:50

Hej Lisa, absolut, den kommer få plats utan problem! Ta av alla hjul när du packar den (och lägg i en påse, så inte ev olja från hjulen fläckar klädseln).
/Anna

Reply
Therese 22 juni, 2022 - 21:26

Hej Emelie!
Får jag fråga hur du gjorde med din dubbel gt 2 när du flög? 🙂

Reply
Adrianna 10 november, 2022 - 23:16

Hej! Vi ska flyga i december och ska ha med oss två resevagnar: elodie mondo och yoyo2 babyzen och även baby skydd besafe och bilbarnstol two way. Tror du vi får plats med allt i en prime pack eller behöver vi två?

Reply
Anna 13 november, 2022 - 11:33

Hej Adrianna!
Jag tror du kommer behöva två PramPack då! Allt i samma skydd blir nog tight, det kan kanske gå men på gränsen är min gissning. Sen finns det nog viss risk för skada på föremålen, när flera lösa vagnar/bilstolar kan klämmas mot varandra.
/Anna

Reply
Josefine 29 november, 2022 - 20:29

Hej!

Jag reser mycket till länder där barnvagn inte funkar men bilstol är ett måste. Tror du pram pack funkar för att bara ta med ett babyskydd eller en bilbarnstol? Eller har du tips på annat skydd för att checka in babyskydd?

Reply
Anna 30 november, 2022 - 08:54

Hej Josefine!
En bilbarnstol funkar absolut fint i PramPack, du kan alltid linda in den i en tjock handduk eller filt för att fylla ut lite extra. Enbart ett babyskydd i ett PramPack tror jag kan bli knepigt, tror det är svårt att få prampacket så tight att babyskyddet inte skramlar runt. Men, samma där, vira in den i en riktigt tjock filt så kanske det ändå funkar okej.
/Anna

Reply
Elina 11 december, 2022 - 12:19

Hej!

Vet du om en Emmaljunga Superviking från 2019 med sittdel får plats i denna?

Reply
Anna 13 december, 2022 - 13:14

Hej Elina!
Absolut, en Super Viking kan utan problem packas i en PramPack!
/Anna

Reply
Catherine 19 mars, 2023 - 16:45

Hej

Vi ska åka till Mallis och har köpt en Ergobaby Metro + som självklart är för stor enligt tui… blir en prampack för stor för Metro?

Reply
Anna 20 mars, 2023 - 10:25

Hej Catherine!
Det kommer vara väldigt mycket utrymme över i väskan, ja… Jag är faktiskt tveksam om du kommer kunna tighta åt PramPack så mycket att Metro+ inte glider runt inuti. Om du ska använda PramPack, linda in vagnen i en riktigt tjock filt först – då borde det funka!
/Anna

Reply
Lina 16 april, 2023 - 22:01

Hej!
Tror du att en Emmaljunga Nxt90 med sittdel flat får plats i en prampack? ☺️
Hälsningar Lina

Reply
Anna 17 april, 2023 - 09:25

Hej Lina, ja utan tvekan, inget problem alls.
/Anna

Reply
Lika 17 april, 2023 - 10:12

Tack snälla du för svar! ♥️☺️

Reply
Sandrs 25 april, 2023 - 16:01

Hej, jag kikar på att köpa denna prampack! Jag har den nya modellen Crecent prestige barnvagn med liggdel jag planerar att packa och eventuellt ett babyskydd (Cybex Aton). Vet du om det funkar?

Reply
Anna 26 april, 2023 - 10:41

Hej, ja det kommer absolut funka!
/Anna

Reply
Emma 8 juni, 2023 - 21:05

Hej!
Tror du en Thule spring och bilstol Britax Max Way ryms i prampacken? Ska resa och behöver ta med båda på ett smidigt sätt! 🙂

Reply
Anna 9 juni, 2023 - 10:32

Hej Emma!
Jag är faktiskt lite osäker, det kan vara på håret att det blir för stort. Du kommer behöva stapla dem lite på varandra och min fundering är om det blir för högt? Jag tror det finns en chans att det kan gå men jag är inte hundra procent övertygad så jag rekommenderar att du provpackar på lite olika sätt i god tid innan resan i så fall.
/Anna

Reply
Emma 18 juni, 2023 - 10:11

Hej igen! Tack för svaret! Köpte en begagnad på vinst och förlust och till min lycka så rymdes både vagn och bilbarnstol (alltså en Thule Spring och Britax max way)! Väskan blev maxad i storlek men det var inga problem att få ihop den 🙂

Reply
Anna 18 juni, 2023 - 14:33

Vad bra att det funkade! Och tack för att du berättade för mig, minns att vissa kombinationer av bilstol + vagn som jag testade blev för höga men Spring är ju hyfsat kompakt, skönt att det gick ihop!
/Anna

Reply
Camilla 9 juni, 2023 - 22:41

Hej!
Nästan samma fråga som ovan, men vad tror du om babyjogger city mini GT och en Minikid 2? Tänker att det kan finnas hopp för GT borde vara plattare än Thule spring?

Reply
Anna 10 juni, 2023 - 21:29

Hej Camilla!
Jo jag tror du tänker rätt, det borde vara enklare att få plats med. Min gissning är att det funkar med GT och Minikid i samma Prampack!
/Anna

Reply
Camilla 20 juni, 2023 - 21:22

Kan återkomma med facit att det gick alldeles utmärkt! Gott om plats och blev 49-50 cm högt

Reply
Anna 20 juni, 2023 - 21:59

Vad bra! Trevlig resa! 😀
/Anna

Reply
Emma 11 juni, 2023 - 20:46

Hej! Vet du om en baby jogger city tour 2 double får plats i pram packen? 🙂

Reply
Denita 3 juli, 2023 - 22:34

Hej hej!
Vet du om Britax Smile 3 barnvagn med sittdel får plats i stokke prampack?
Kan jag packa in även britax smile 3 babyskydd?
Tack på förhand! 🙂

Reply
Anna 4 juli, 2023 - 11:55

Hej!
Ja Smile 3 får absolut plats. Jag tror du kan få in ett babyskydd också, det borde gå för jag har ju fått i ett Britax Go Next + babyskydd i samma Prampack.
/Anna

Reply
Sandra 24 mars, 2024 - 21:24

Hej! Först ggn vi ska resa med vår dotter till hösten, mallorca, då är hon 2 1/2 år ca. Vi har en britax b-agile m till henne hemma, funkar den tror du eller ska vi investera i ny resevagn? Isåfall vilken? Och funkar prampack till vår vagn? Mvh

Reply
Anna 27 mars, 2024 - 09:34

Hej Sandra!
Jag har aldrig varit på Mallorca och vet inget om väglaget där. B-Agile M går ju inte som handbagage så du behöver checka in vagnen. Men om du väljer en mindre vagn, som kan tas som handbagage, så kommer ju hjulen vara mindre och då blir vagnen ännu känsliga för grusväg, kullersten etc. Om ni trivs med B-Agile M så tycker jag det låter absolut enklast att ta med den! Och ja, PramPack borde funka fint. Kanske att väskan är lite stor, men packa in vagnen i en tjock handduk först så får den lite extra stötdämpning och så blir väskan mindre rymlig runt den? Borde funka fint!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar