Babyzen Yoyo eller Bugaboo Butterfly?

av Anna
Jämförelse för den som ska välja resevagn - vilken är bäst av Bugaboo Butterfly och Babyzen Yoyo 2?

Den lilla sittvagnen som blir riktigt kompakt ihopfälld kallas ofta för resevagn. Åtminstone här i Norden förknippar vi den med resor. Men små sittvagnar kan förstås vara praktiska vid många andra tillfällen. Resevagnar är även populära som extravagn att ha i bilen, använda för shopping eller som promenadvagn för kortare sträckor på plana underlag.

Ska man använda sin resevagn främst för resa, så kan typen av resa påverka vilken modell man kommer bli mest nöjd med. Solsemester på en varm destination behöver en resevagn som ger bra skugga och släpper in luft till barnet. Bilsemester eller tågluff kräver en vagn som snabbt kan fällas ihop och packas undan. Och vid flygresor, i synnerhet om man ska mellanlanda, så kan främsta önskemålet vara att resevagnen ska gå som handbagage.

Jämförelse mellan Babyzen Yoyo och Bugaboo Butterfly

Det finns många resevagnar att välja mellan. Den modell som i princip definierade vad den moderna resevagnen ska vara, är Babyzen Yoyo. Den första versionen kom 2012, och min första recension av Babyzen Yoyo publicerades samma år. Sedan dess har Yoyo uppdaterats en antal gånger och kallas i senaste versionen för Yoyo 2. På många sätt är Yoyo den modell som andra resevagnar mäts mot.

Och därför är det just Yoyo 2 jag väljer att jämföra den ny resevagnen Bugaboo Butterfly mot. För den som funderar över vilken resevagn de ska välja mellan – om man velar mellan just nu Yoyo och Butterfly – så följer här min fullständiga jämförelse.

Resevagnarna Yoyo och Butterfly i siffror

Babyzen Yoyo och Bugaboo Butterfly - storlek ihopfälld, rymlighet och andra viktiga mått

Med samma måttband har jag mätt både Babyzen Yoyo 2 och Bugaboo Butterfly. Måtten som anges i tabellen nedan får därför anses ha en viss felmarginal. Mitt måttband är ingen superexakt vetenskap men jag skulle säga att det värden jag fått fram ändå ger en bra bild av vagnarnas storlek och rymlighet.

BABYZEN YOYO 2BUGABOO BUTTERFLY
Höjd på handtag105 cm101 cm
Höjd ryggstöd42 cm56 cm
Sittyta bredd17 cm innerst, 32 cm ytterst25 cm mellan sömmarna på dynan, 35 cm i sitsen
Sittyta djup25 cm26 cm med dyna, 28 cm utan dyna
SIttyta till sufflett61 cm58 cm
Mått hopfälld52 x 44 x 18 cm54 x 45 x 23 cm
Vikt6,2 kg7,3 kg

Det man kan konstatera är att Bugaboo Butterfly och Babyzen Yoyo 2 är väldigt lika sett till vissa mått. Men ganska olika varandra för andra. Den främsta skillnaden är förstås ryggstödet. Butterflys ryggstöd är 33% högre än Yoyons. Men Yoyon är mindre när den fälls ihop, och lättare också för den delen. Som min jämförelse nedan kommer visa så går det inte att säga att den ena modellen är en bättre resevagn än den andra. Istället är det hur vagnen ska använda som avgör vilken som är det bästa köpet.

Sittkomfort för barnet i resevagn Yoyo och Butterfly

Femåring i Bugaboo Butterfly och Babyzen Yoyo

Jag har låtit min cirka 110 cm långa 5-åring åka i både Bugaboo Butterfly och Babyzen Yoyo 2. Båda vagnarna är godkända för en viktbelastning på 22 kg, vilket min femåring inte väger än. Det betyder att både Butterfly och Yoyo 2 i teorin ska fungera för henne. Och på sätt och vis gör de ju det. Hon kan sitta i båda vagnarna. Men det är tydligt hur stor skillnad höjden på ryggstödet gör.

När min femåring lutar sig tillbaka i Bugaboo Butterfly så får hon stöd för hela huvudet utom själva hjässan. Hon kan luta sig tillbaka och faktiskt slappna av. I Babyzen Yoyo 2 så slutar ryggstödet mitt på nacken. Lutar hon sig tillbaka och slappnar av så faller huvudet bakåt, helt utan stöd. Och ryggstödet avslutar som en obekvämt kant mot nacken.

Utrymmet i själva sittytan är snarlikt mellan de två vagnarna. Det är dock lite mer höjd mellan chassits inbyggda fotstöd och sitsen på Butterfly än på Yoyo 2. Det ser man på att knäna hamnar lite högre upp i den senare. Men jag skulle inte tro att detta påverkar barnets komfort nämnvärt.

På en punkt är Yoyo 2 bättre än Butterfly, och det är höjden mellan sittyta och insidan av den utfällda suffletten. När jag mäter skiljer det bara cirka 3 cm – 58 cm i höjd på Bugaboon och 61 cm på Babyzen. Men de där centimetrarna märks av för barnet. Båda suffletterna kan fällas ut över min femåring, men det är mer rymd under Yoyons sufflett.

Babyzen Yoyo och Bugaboo Butterfly ihopfällda

Så stor blir en resevagn ihopfälld - Bugaboo Butterfly vs Babyzen Yoyo 2

När det gäller resevagnar är liten ihopfälld förstås ett mycket vanligt önskemål. Men frågar man mig finns det en sak till man ska tänka på när det gäller detta – och det är hur hopfällningen går till. Ska man ofta växla mellan att köra vagnen och att bära den över axeln, eller stuva in den i en bil, på ett tåg eller i ett flygplan. så är själva hopfällningsmekanismen en viktig funktion.

På de här två punkterna skiljer sig Bugaboo Butterfly och Babyzen Yoyo 2 åt. Den tydliga vinnaren för minsta storlek hopfällda är Yoyo. Det syns på direkt på bilderna och bekräftas av måtten. Yoyo 2 är52 x 44 x 18 cm hopfälld medan Bugaboo Butterfly mäter54 x 45 x 23 cm när vagnen fällts ihop. Ska vagnen vara så liten som möjligt så är utan tvekan Yoyo bäst av de två. Yoyo väger dessutom 1,1 kg mindre, vilket också spelar in för om vagnen kan tas med som handbagage eller bara för hur länge man orkar bära den.

Vinnaren för enklast att fälla ihop dock Bugaboo Butterfly. Alla spärrar sitter på handtaget, fällningen görs med en hand på max ett par sekunder. Med Yoyo bör man se till att framhjulen är vända åt rätt håll, sen ska handtaget fällas in – vilket kräver två händer. Och därefter ska man hitta hopfällningsmekanismen nere vid varukorgen. Det är inte svårt, tar inte lång tid. Men Butterfly är enklare och snabbare.

Båda vagnarna har en inbyggd, medföljande bärrem. Med Yoyo medföljer en enklare förvaringsväska. Någon sådan ingår inte med Bugaboo Butterfly, vilket är ytterligare plus i kanten för Yoyo som lite mer redo att använda som resevagn på flyget.

Skillnad i liggläge och sufflett mellan Yoyo och Butterfly

Mitt omdöme av resevagnarna Bugaboo Butterfly och Babyzen Yoyo 2

Varken Yoyo 2 eller Butterfly har plant liggläge. Oftast när det gäller resevagnar så beror detta på att vagnen inte klarar tipptestet i fullt liggläge. Den skulle alltså välta bakåt om ryggstödet var plant och belastades med vagnens maxvikt. Jag gissar att det är precis det som hindrar Yoyo och Butterfly från ett fullt liggläge. Båda vagnarna har ett steglöst ställbart ryggstöd, som regleras med rem och spänne. Maximalt viloläge är väldigt snarlika varandra mellan de två vagnarna.

Butterfly har ett fotstöd som kan fällas upp för att förlänga sovytan. Det finns ett separat fotstöd att köpa till Yoyo 2, jag har dock inte testat det och kan inte uttala mig om hur väl det funkar. I mitt tycke är de båda vagnarna snarlika varandra när det kommer till sovkomfort.

När det gäller suffletten så är det lite större skillnad. Både Yoyo 2 och Butterfly har en utfällbar solkeps. Butterfly har även en förläningsbar sufflett. Det innebär att med ryggstödet maximalt nedfällt och suffletten maximalt utfälld så blir det bättre och mer skugga i Butterfly, en större del av barnet täcks. Men – det beror lite på hur solen står. Förlängningen i Butterflys sufflett är meshnät, vilket gör att mycket ljus kan komma in till barnet framför allt när solen står högt.

Vilken resevagn ska man välja – Bugaboo Butterfly eller Babyzen Yoyo 2?

Skulle jag rekommendera de olika vagnarna för olika ändamål så är Yoyo allra bäst om man vill kunna ha sin resevagn som handbagage. Den blir lite mindre, har en lägre vikt och en förvaringskasse medföljer. Bättre vadderad transportväska kan köpas till. Att handtaget är 105 cm från golv till övre kant gör att den lilla vagn ändå funkar rätt bra för långa föräldrar.

Bugaboo Butterfly har en klart längre användningstid om man ser till hur länge barnet kan sitta bekvämt i vagnen. Suffletten kan förlängas, men i och med att förlängningen är av meshnät så blir skillnaden i skugga över barnet inte lika dramatiskt stor.

Både till Bugaboo Butterfly och Babyzen Yoyo 2 finns det gaziljoner av tillbehör att köpa till. Båda vagnarna har sin egen ståbräda, Yoyo har två olika liggdelslösningar och det finns även fotstöd, åkpåse och mycket annat som tillbehör. Butterfly och Yoyo kan både användas med babyskydd ihop med adapter. Märkbar skillnad på tillbehörsfronten är främst att ställbart fotstöd medföljer med Bugaboo Butterfly. Dessutom går det att köpa till en bygel, som är svängbar. Det är en mycket uppskattad funktion hos små resevagnar och en styrka hos Bugaboo Butterfly.

Körkänslan är ganska likadan. Varken Yoyo eller Butterfly är någon terrängvagn, och de har ett hyfsat likvärdigt rull. Jag kan tycka att Butterfly kanske rullar lite tystare, men det är ingen enorm skillnad. Samma kan sägas om varukorgarna. På grund av chassits konstruktion är det lite enklare att packa saker under Bugaboo Butterfly, framför allt större föremål är enklare att få in. Men Yoyo har också en bra varukorg. Till vardags är skillnaden i varukorg inte något avgörande i mitt tycke.

Mitt omdöme av resevagn Babyzen Yoyo 2 och Bugaboo Butterfly

Babyzen Yoyo 2Bugaboo Butterfly
Främsta fördelar+ Blir pytteliten när den fälls ihop
+ Låg vikt gör den lätt att bära med sig
+ Högt handtag passar långa föräldrar
+ Mycket rymlig sittdel med högt ryggstöd
+ Svängbar bygel
+ Snabb och enkel ihopfällning
Främsta nackdelar– Kort ryggstöd drar ned användningstiden
– Suffletten kan inte förlängas
– Saknar inbyggt fotstöd
– Lite större och tyngre ihopfälld
– Stor del meshnät i suffletten
RekommenderasBarn under 2 år och om vagnen ska användas som handbagage på flygplanet.Passar för stora barn och för den som uppskattar snabb, enkel hopfällning.

Skulle jag välja en av vagnarna skulle jag nog välja Bugaboo Butterfly, men det beror ju på att mitt yngsta barn har vuxit ur Babyzen Yoyo redan. Jag har dock haft Yoyo som resevagn när mitt andra barn var två år, och då tog jag med den för att bland annat kunna ha den som handbagage på flygplanet. Jag var extremt nöjd med min upplevelse av Yoyo under den resan. I slutändan handlar allt om hur ens familj ser ut, vilken typ av resa vagnen ska tas med på och förstås på hur stort barnet är och hur barnet behov av vagnen ser ut.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Bugaboo Butterfly hos: Bugaboo och Pyret & Snäckan
Se pris för Babyzen Yoyo 2 hos: Babyland och Jollyroom

Du kanske också gillar

18 kommentarer

Linn 9 maj, 2022 - 15:43

Vilken sulky hade du rek till en 3 åring som vill sitta lite bekvämt under sommarens utflykter? Eftersom vi har en vagn till som måste få plats är det ett plus om den inte tar väldigt mkt plats i bilen gärna i hyfsad prisklass med då vi måste köpa en babyjogger city mini 2.1 till storebrorsan utöver denna.

Reply
Anna 8 juni, 2022 - 09:55

Hej Linn,
din kommentar hade hamnat i spam så jag såg den tyvärr först nu. Det beror lite på hur stor treåringen är, och om du vill köpa nytt eller begagnat. Kronan Sulky/S är en väldigt lättkörd vagn med god komfort och kompakt fällning, men den tillverkas inte ny längre (även om det går en del rykten om att den åter ska tas i produktion).
Om du tänker något ännu mindre och lättare så kan du spana efter en begagnad Baby Jogger Zip, som tyvärr inte heller finns ny längre.

Vill du ändå köpa nytt så skulle jag kolla på lite enklare sulkys/sittvagnar typ Britax B-Agile M eller R, eller en Baby Jogger City Tour 2?
/Anna

Reply
Angelica 22 maj, 2022 - 08:55

Kommer du att recensera Emmaljunga Kite? 🙂

Reply
Anna 23 maj, 2022 - 08:31

Hej Angelica!
Ja, det kommer jag! Emmaljunga har sagt att de skicka en Kite till mig inom kort så det är bara en tidsfråga tills den dyker upp.
/Anna

Reply
Carina 2 juni, 2022 - 13:07

Hej! Går det på något sätt att jämföra butterfly med bee? Och då syftar jag främst på rullet. Är den mycket sämre att köra än bee? Gillar bee hyfsat, även om jag gillar foxen mer, men tycker att bee blir lite för stor att vika ihop.

Reply
Anna 8 juni, 2022 - 09:51

Hej Carina!
Nja, man märker absolut skillnad. Men även Butterfly har det där jämna, fina rullet som Bugaboo är så otroligt bra på. Men man märker att Butterfly har mindre hjul och mindre hjulbas också, det är inte samma stabilitet och den är inte riktigt lika lättrullad.

Om du vill ha vändbar som blir litet ihopfällt så skulle jag kolla på Silver Cross Spirit, den är riktigt bra tycker jag!
/Anna

Reply
Angelica Ivesand 13 juni, 2022 - 08:15

Hej,
Tusen tack för dina bra recensioner. Jag är ute efter en resevagn till min 3,5 åring. Det är en fördel om den kan tas på flyg samtidigt som den är perfekt för alla utflykter. Hur skulle du ranka Beemoos Fly jämfört med Bugaboo Butterfly? Fördelen jag kan se är att butterfly är väldigt bra för äldre barn, med tanke på ryggstödets höjd. Min dotter sover inte på dagtid, så det är för trötta ben.
Hälsningar
Angelica

Reply
Anna 13 juni, 2022 - 13:04

Hej Angelica!
Enda gången jag har testat Beemoo Fly är flera år sedan, som jag förstår det har vagnen uppdaterats i flera omgångar sedan dess så det gör det lite svårt för mig att säga något om den alls faktiskt. Tyvärr!
/Anna

Reply
P 23 juni, 2022 - 08:58

Först, ÄLSKAR din blogg! Precis vad man behöver i denna barnvagnsdjungel.
Vilken vagn skulle du rekomendera till en familj som väntar sitt andra barn ihop, men det fjärde i barnaskaran? Dvs att vi varannan vecka har extremt begränsat bagageutrymme då ett säte i bagaget används. Så en vagn som blir relativt liten ihopfälld eller att man iaf kan dela den/packa ihop den , men såklart ändå stabil. Mest landsvägar kommer den gå på men även i terräng.
Vänligen
P

Reply
Anna 28 juni, 2022 - 20:34

Hej, och tack, vad roligt att höra!
Jag skulle då kolla på en vagn som blir kompakt när den fälls med sittdel på, och skippa liggdel till förmån för en mjuklift i sittdelen. Liggdelar tar stor plats i bilen, en mjuklift gör det inte. Och då skulle jag kolla på tex Cybex Talos S Lux, Joolz Hub och kanske nya Baby Jogger City Sights (som jag inte hunnit testa än), se om de måtten kan funka!
/Anna

Reply
Linn 25 juni, 2022 - 18:06

Tack snälla för ditt svar! Nu köpte vi en city elite 2 till vår 4.5 åring men den visade sig vara för ”liten”. Att de får sitta med böjda ben förstår jag men just nu sitter han lika illa som i vår donkey. Upplever inte alls den så rymlig som folk påstår. Finns det nåt som är lite djupare i sitsen än den? Han har långa ben och är tyvärr beroende av vagnen då och då pga sin funktionsnedsättning.

Reply
Anna 28 juni, 2022 - 20:30

Hej Linn!
Vill du ha gott om höjd för benen så kanske du kan kolla på en Britax B-Motion 4 Plus? Tror bara den finns begagnad numera, men den har väldigt bra benutrymme. Även en del av Phil & Teds modeller har bra längd för benen!
/Anna

Reply
Maria 26 juli, 2022 - 22:11

Hej
Vi behöver en resevagn som är kompatibel med Maxicosi babyskydd och får tas in på flyget. Bebisen kommer att vara 5-6 månader vid resan. Vad ska vi skaffa?

Reply
Anna 28 juli, 2022 - 15:03

Hej Maria,
så gott som alla resevagnar har adapter för Maxi Cosi-babyskydd, jag kan bara komma på ett fåtal undantag.
Dock har många flygbolag blivit mer strikta med vilka vagnar som tillåts som handbagage. Men både Yoyo och Butterfly har adapter för Maxi Cosi.
Vill du ha en vagn som är liten nog att garanterat gå ombord så kan du köpa en Cybex Libelle, den har också adapter för Maxi Cosi som man kan köpa till.
/Anna

Reply
Tracy Madrid 24 september, 2022 - 22:53

Hej!! Jag undrade bara om ni rest med KLM eller air france med Yoyo 2..? Har köpt en Yo-Yo2 och deras mått ihopfällt är som sagt 52x44x18 och på flygbolaget står det Max mått på 55X35x25 tror du att det gör någonting ?

Reply
Anna 26 september, 2022 - 12:49

Hej!
Ja jag tror tyvärr att det kan ha betydelse, många flygbolag är väldigt strikta med sina maxmått.
/Anna

Reply
Sofia 10 november, 2022 - 09:48

Hej, jag står i valet att köpa resevagn mellan dessa två. Vi kanske vill använda vagnen till en resa om året att använda den & ha med som handbagage annars mest som extra vagn att ha i bilen mm. Min kille blir ett i januari och hans stora syskon är långa & stora. Då måste Bugaboo passa oss bättre än Yo-Yo? Tack på förhand!

Reply
Anna 13 november, 2022 - 11:34

Hej Sofia!
Jag skulle kommit till samma slutsats som du, Butterfly är ett bättre val för långa barn så du kommer ha längre användningstid med den!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar