Barnvagnsåret 2014

av Anna

barnvagnsaret2014

Wow, wow, wow! Tänk att jag nu är inne på mitt fjärde år av barnvagnsbloggande? Tänk att frågan ”finns det verkligen så mycket att skriva om barnvagnar?” kan besvaras med att detta blir bloggens 420e inlägg. 2014 har varit ett väldigt omvälvande år för mig som person eftersom att jag i början av februari blev trebarnsmor. Vilken lycka det har varit! Men att få tillskott till familjen har också påverkat bloggandet i allra högsta grad. På nyårsafton 2013 hade jag haft totalt 40 barnvagnar på nästan 5 år som mamma, ett år senare är jag uppe i 60 stycken! Min omgivning har för länge sedan slutat höja på ögonbrynen och min man tycker att lägenheten ser ”lite tom ut” när det bara är tre vagnar i hallen. Min grupp Barnvagnar! på Facebook har gått från 12000 till drygt 21500 medlemmar, nästan en fördubbling! Årets julkalender i gruppen hade 25 (!) luckor varav 12 innehöll en barnvagn, stort tack igen till alla företag som sponsrade.

Mina roligaste barnvagnsupplevelser det här året omfattar givetvis den för en barnvagnsnörd episka resan till mässan Kind + Jugend i Köln, dit jag for i september i år. Något jag drömt om tidigare och nu kom drömmen i uppfyllelse! Överlag har bloggen öppnat upp så många nya möjligheter för mig och givit mig så många roliga och lärorika erfarenheter att jag får nypa mig i armen nästan dagligen. Jag är så väldigt tacksam för att jag befinner mig där jag är nu, och det omfattar tacksamhet till alla ni som läser, till alla som på ett eller annat sätt samarbetat med mig och förstås tacksamhet till mig själv som får ihop dygnet på något magiskt sätt jag knappast själv begriper. Och ännu mindre tid över blir det när jag om ett par veckor lämnar över föräldraledigheten till min man och själv börjar arbeta heltid igen, på ett nytt och spännande jobb. Men när något är riktigt kul, så får man det att funka ändå! Mina barn fyller under de tio första veckorna av året 6, 4 och 1 år så jag räknar med att kunna fortsätta blogga i alla fall under hela 2015 och större delen av 2016. Nog om mig, nu är det dags att titta tillbaka på hur barnvagnsåret 2014 har sett ut!

För den som känner sig nostalgisk så kan man inleda med att läsa mina sammanfattningar av barnvagnsåret 2013 och barnvagnsåret 2012.

Årets R.I.P.
Brio Barnvagnar har gått i graven efter lång och trogen tjänst. Faktum är att Britax genomförde sitt uppköp redan förra året men det var först den här hösten som konsumenterna märkte av några skillnader. Visst känns det sorgligt att klassiskern Happy upphör att existera och att sulkymarknaden bantas rejält när Spin, Race och Sitty tas ur produktion. Men vi får försöka lita på att det finns en plan från Britax sida och se fram emot hur deras barnvagnsutbudet ser ut när nyheterna för 2016 presenteras kommande höst.

Årets var är den?
För tredje året i rad efterlyser jag nu denna vagn – en syskonvagn från Brio, hallå!? Vilket väl får bli en fråga till Britax nu förstås. Och faktiskt, allt som är bredare än 75 cm och som saknar vändbara sittdelar kan lika gärna lämnas kvar som skisser på ritbordet. Det är inte det vi vill ha! Ge oss en Go Go nu!

Årets hype
Det finns nog ingen annan vagn som varit lika efterlängtad som Kronans nya version av sin Sulky med svängbara framhjul. Första omgången vagnar var i princip slutsålda mer än en månad innan leverans och det är nog sällan en vagn nästan ingen kört ändå snackats om så himla mycket. Nu återstår det för Sulky/S att leva upp till de höga förväntningarna men mitt eget intryck av vagnen är positivt och det verkar som att de som hunnit få hem sin vagn också är nöjda.

Årets förbättring
Jag kan inte låtsas som att Bugaboo inte är ett av mina personliga favoritmärken, för det skulle ingen ändå gå på. Och vad jag gillar bäst med dem är deras tagline om att ge konsumenterna inte det de vill ha, utan det de inte visste att de ville ha. Nu var vi i och för sig kanske några som visste att vi önskade oss bättre solskydd på vagnen men det är först efter att jag fick de nya förlängningsbara suffletterna till min Bugaboo Donkey som jag inser hur snöpligt korta de gamla faktiskt var. Aldrig igen! Nu kan man förlänga suffletten på alla Bugaboos barnvagnsmodeller, fantastiskt bra förbättring av redan bra vagnar.

Årets största förväntningar
Kronan har haft ett bra år, för nog var förväntningarna skyhöga på deras syskonvagn med det innovativa namnet Syskon! Storleken på sittdelarna har sett som vagnens främsta nackdel av många men när jag testade vagnen förra våren så fick både 3- och 5-åringen plats i sittläget och jag ser vagnen ofta ute på gatorna så nog fyllde den ett hål i syskonvagnsutbudet. (Brio/Britax, det är ingen ursäkt för er att utebli med er egen variant!)

Årets problem
Men vad är egentligen grejen med Baby Jogger City Versa GT? Versan plockades bort från utbudet på Baby Joggers hemsida utan någon egentlig förklaring och frågar man mer om vagnen får man lite olika svar. Det verkar som att vagnen är ”tillbaka på ritbordet” och det kanske är lika bra det, för vagnen som inledningvis hade problem med ett chassit som vek sig verkar under hösten ha dragits med handtag som inte vill stanna i läge.

Årets koncept
Syskonvagnen i sig. Nu har väl alla de stora märkena sin egen känns det som? Exempelvis så har även Joolz släppt en syskonvagn nu och Mountain Buggy har uppdaterat sin Duet. Söker man en syskonvagn på bredden med individuellt vändbara sittdelar så är utbudet fortfarande ganska snävt men det finns i alla fall tre i mina ögon bra alternativ som jag i år har jämfört här på bloggen – Kronan Syskon, Bugaboo Donkey och Emmaljunga Double Viking.

Årets idé
Nu sparkar jag ju in en vidöppen dörr men Kronans reflexsufflett var verkligen en smart grej. Det är enkelt att förutspå att fler kommer ta efter. Sverige har vinter typ tio månader om året, och att synas i trafiken borde vara ett prioritet för alla!

Årets nya upptäckt (för mig)
Herregud, skötväskan. Det här beror nog mycket på att jag personligen under året gått från att ha erfarenhet av två skötväskor till att ha testat ytterligare fem, sex stycken men nu ser jag skötväskor överallt. Det är designsamarbeten, limited editions, specifika skötväskor för specifika barnvagnsmodeller och typ årsmodeller på skötväskor? Jag har fortfarande inte fattat grejen till 100% men kan komma på mig själv med att sitta och tänka på skötväskor som jag tidigare endast tänkt på barnvagnar.

Årets blåblodiga vagn
Även den här rubriken har hängt med för tredje året i rad! Nästa år kan de som, precis som jag, läser Svensk Damtidning, se fram emot nya kungliga bebisar både i Sverige och Storbritannien. Prinssesan Madeleine har rullat Bugaboo Cameleon3 All Black så får vi tro på en Donkey i hennes fall nu när det inte ens blir 1,5 år mellan barnen? För prins William och hans Kate blir det två år mellan kidsen, vad deras val faller på känner jag mig inte alls så säker på.

Årets funktion
Inovis sittdynor med memory foam. Funkar lika bra i vanliga som i ergonomiska sittdelar. Något som kan dämpa det dåliga samvetets hos alla oss som drabbats av bebisar som hatar liggdelar till de grad att de skriker sig blåa om de placeras en, men gillar läget mer i sittdelen. Tack vare en Inovi dyna i storlek Large, den med mest support, kändes det okej när jag bytte bort liggdelen redan när min bebis var knappt 4 månader.

Årets trend
Ta något bra och göra den lite bättre, helt enkelt att förädla! Många är barnvagnsmärkena som har gjort det i år. Orbit Baby byggde vidare på sin G2 och fick Orbit Baby G3 som ju var smartare och skönare i precis alla avseenden. Brio omvandlade konceptet Go till en Go Next och kommer nog konkurrera ut den gamla varianten inom en snar framtid, så bra är Brio Go Next (numera Britax Go Next)! Bugaboo byggde om Bee+ till en Bugaboo Bee3 och Stokke lanserade Trailz-chassit som var en enorm förbättring av det gamla chassit Crusi.

Årets sjunger de på sista versen?
Vad händer med Teutonia? Vad händer med Phil & Teds och vad händer med iCandy? Kanske är de stora och aktiva i andra länder men här i Sverige är det inte vagnar det snackas om så mycket numera. iCandy saknar helt svenska återförsäljare dessutom. Kommer det ske en rockad på barnvagnsmarknaden, där mer eller mindre etablerade märken backar tillbaka till förmån för nya märken? Det får vi se under år 2015.

Årets positiva överraskning
För min del måste det vara Easywalker Mosey. Jag hade aldrig kört en vagn från Easywalker tidigare och mest hört negativa saker om Easywalker June, så när jag fick möjligheten att testa Moseyn så hade jag verkligen inga förväntningar. Och nu är jag rätt såld på vagnen! Moseyn verkar vara det terräng-Bee många efterfrågat, jag har denna vecka kört den i hyfsat djup snö med väldigt gott resultat och samtidigt är vagnen så liten att den går in i bilens bagageutrymme utan att fällas ihop först. Av de 60 vagnar jag kört finns Moseyn med på topp 5!

Årets tillbehör
Utan tvekan åkpåsen! Inte bara har alla barnvagnstillverkare egna åkpåsar av antingen universalmodell eller skräddarsydda för de egna barnvagnsmodellerna, tillbehörsmärket Elodie Details har gjort ännu ett succéår med all rätt och nya tillbehörsmärken börjar synas på marknaden. Jag har redan denna vinter testat en bunt åkpåsar från just Elodie Details men också från EasyGrow, Nordly, Voksi, Britax och snart kommer minirecensioner av åkpåsar från 7AM Enfant och Petite Chérie upp på bloggen.

Årets spådom
Förra året förutspådde jag mer personliga barnvagnar med ökade möjligheter att välja fritt när man ska sätta ihop chassit, sittdel, liggdel, klädslar, sufflett, dynor och allt annat till en komplett barnvagn. Jag trodde också att barnvagnarna skulle bli dyrare. Såhär med facit i hand tycker jag nog att båda min spådomar blev sanna – titta bara på Joolz Tailor-koncept som verkligen gör att man kan få en unik barnvagn. Och visst finns det nu ett väldigt stort utbud av vagnar med prislapp som ligger en bra bit över 10000 kr för en komplett duovagn.

För 2015 tror jag att det är budgetvagnarna som kommer öka i antal och konkurrera med varandra. Svindyra vagnar är marknaden späckad med, men vem ska bli favoriten hos de konsumenter som vill ha en ny vagn men inte vill eller kan lägga en månadsinkomst på den? Jag tror också på ett ökat miljötänk. Barnvagnsbranschen ligger efter i den frågan, tyvärr, men nu börjar det ekologiska tänket synas mer och mer, både hos nya märken och hos de redan etablerade.

Årets personliga förväntan på barnvagnsåret 2014
Mest nyfiken är jag på Cybex Priam och Joolz Geo, och jag hoppas få möjligheten att köra båda dessa vagnar redan denna vår. Jag är också väldigt nyfiken på Emmaljungas nya version av Double Viking, som ska vara endast 73,5 cm bred men ändå ha rymliga sittdelar precis som den gamla Double Viking. För bloggens räkning är jag peppad på att fortsätta testa massa olika slags duovagnar med vändbara sittdelar, sulkys kommer nog dröja tills nästa år för ännu är jag inte riktigt redo att vända min bebis från mig. Och sen vore det ju en dröm att få göra en till barnvagnsrelaterad resa… Den som lever får se! Det känns långt till nästa höst men när den kommer så ser jag riktigt mycket fram emot att få ta med mig både Orbits och Bugaboos versioner av löpvagnar ut i elljusspåret här i Nacka Reservatet!

Jag tar emot barnvagnsåret 2015 med glädje, och i nästa årssammanfattning hoppas jag vara uppe i åtminstone 75 vagnar totalt. Det blir mitt barnvagnsnyårslöfte! Hoppas ni kommer fortsätta följa mig och bloggen ett år till, och fyll gärna på i kommentarerna med hur ni ser tillbaka på 2014 och vad ni hoppas på för barnvagnsåret 2015. Gott nytt år!

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Sandra 31 december, 2014 - 23:26

Alltid kul att läsa dina årssammanfattningar! Jag ser fram emot en recension av joolz geo men undrar lite varför du aldrig testat Day? Jag gillar joolz och har varit så nära att köpa just day. Känns också som en vagn som hör hemma i din blogg. Vet att det finns en gammal gästrecension men vill ha mer 😉

Reply
Anna 1 januari, 2015 - 11:06

Hej Sandra, ja det enkla svaret på frågan är att jag personligen inte varit tillräckligt nyfiken på Day (kort sufflett, liten varukorg) för att känna att jag skulle prioritera inköp av en med min student- eller föräldrapenningsbudget, och Joolz har tyvärr inte varit intresserade av att låna ut ett recensionsexemplar. Men jag håller helt med dig, jag borde verkligen skriva mer om Joolz och jag hoppas i år blir året då jag kan göra det!
/Anna

Reply
Vurpan 1 januari, 2015 - 00:43

Kul läsning!

Måste tillägga som läsare av svensk damtidning att Madde redan har en syskonvagn, Babyjogger city select. I övrigt verkar hon gilla bugga och har både en cam3 och en bee+. Tre vagnar och ett barn på tio månader so far, har du kollat medlemsregistret på fb, hon kanske är en av nördarna? 🙂

Reply
Anna 1 januari, 2015 - 11:06

Hej, haha, du jag såg också bilden men jag tyckte det såg ut som att det var vännerna de träffade i parken som hade en City Select? Tror inte det var Maddes vagn? Har tyvärr stenkoll på gruppens medlemmar, men kanske är hon med under pseudonym? 😉
/Anna

Reply
Josefin 1 januari, 2015 - 14:11

Hej! När kommer emmaljungas nya dubbel? Hittar ingen information om den någonstans!

Reply
Anna 1 januari, 2015 - 22:15

Hej Josefin, vecka 13-15 någon gång är vad jag har hört, så det blir väl i mars-april? Tror inte det finns så mycket officiell information än!
/Anna

Reply
Barnvagnsåret 2015 31 december, 2015 - 13:15

[…] blicka riktigt långt bakåt, kan jag rekommendera att läsa mina barnvagnsårskönikor för år 2014, 2013 och 2012 som […]

Reply

Lämna en kommentar