Stokke Trailz

av Anna

trailz_1

Minirecension av Stokke Trailz.
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar, Stokke Trailz kommer ut på marknaden nu i september och kostar då cirka 12000 kronor med sitt- och liggdel.
Försäljning: Det finns för närvarande ingen Trailz på andrahandsmarknaden.
Typ av vagn: Duovagn.

Jag har tidigare här på bloggen publicerat en recension av Stokke Crusi, vagnen som är Trailz föregångare och rent utseendemässigt väldigt snarlik. Det här blir en minirecension som främst fokuserar på likheter och skillnader mellan Crusi och Trailz. Det är alltså bara chassit som har förändrats på vagnen, sittdel och liggdel är desamma. I våras körde jag vagnen med både ligg- ooch sittdel när min bebis var ungefär 3-4 månader gammal, men som bilden ovan visar så får han fortfarande vid 7 månaders ålder plats i liggdelen, och det med marginaler.

trailz_2

Det som utmärker sig mest hos Trailz är förstås lufthjulen, de framtill är snurrbara och luftdäcken ihop med lite fjädring i chassit ger vagnen en mycket bättre stuns. Den känns inte alls skramlig på ojämnt underlag, vilket Crusi ibland tenderade att göra, och den tar sig mycket bättre fram i terräng. Körningen blir också tystare och mjukare, så skillnaden märks även av på plant underlag, exempelvis asfalt. Har man kört Crusi tidigare så tror jag att man märker av skillnaden direkt, och den är definitivt till det bättre.

trailz_4

Den andra förändringen är att chassit har fått knäledshandtag, medan Crusi alltså hade teleskophandtag. Enklare att hitta rätt höjdläge nu, samt att variera om föräldrarna är väldigt olika långa. I den vinkel jag hade handtaget så kändes det åtminstone som att jag kom längre bort från chassit och som att jag kunde hålla armarna i en mer ergonomiskt korrekt vinkel. En annan fördel är att man kan vika in handtaget helt och med Trailz-chassit tar vagnen därmed upp mindre plats vid resor i kollektivtrafiken. Chassit blir också mindre ihopfällt i och med knäledshandtaget, bild på det finns i collaget här under.

trailz_3

En rolig funktion med liggdelen, som jag är osäker på om den är avsedd att användas så – men det funkar ju, är att suffletten kan lossas med en dragkedja och därmed kan fällas över helt och fungera som ett ypperligt solskydd oavsett varifrån solen lyser. Och ändå  samtidigt släppa in massa luft från skuggsidan!

Nya hjul, nytt handtag. På pappret ser det inte mycket ut men det gör stor skillnad för hur vagnen upplevs. Efter att ha kört Trailz så tänker jag att den har alla bra funktioner hos Crusi och de två sämsta egenskaperna utbytta mot något bättre. Om du överväger att köpa en Stokke Crusi så tycker jag att du ska tänka om, och välja en Trailz istället!

Du kanske också gillar

12 kommentarer

Agostina 24 september, 2014 - 10:52

Kommer man kunna att använda den som syskonvagn?
🙂

Reply
Anna 27 september, 2014 - 20:11

Tyvärr inte! 🙁
/Anna

Reply
Marie 5 oktober, 2014 - 21:17

Vilken tycker du är skönast att köra av Kronan Duo S och denna?
OM det nu blir en trea (lär ju hinna komma fler vagnar innan dess) men då är jag väldigt sugen på denna..! Tänker även mycket på min man som är 190 lång. Samt att vi är mycket i skog och mark men även i city.

Reply
Carro 9 augusti, 2015 - 13:00

Hej!

Vi går i barnvagnsfunderingar och skulle vara jättetacksamma för ett råd av en expert! 🙂 vi har önskemål om luftfyllda hjul, svängbara fram, bra fjädring och gung, vändbar sits, lätt att fälla ihop och packa in i bilen. Ska passa både på landet med terrängkörning och i stan.

Vi funderar på Stokke trailz, Trille viper S och Kronan duo S. Vilken av dessa skulle du rekommendera?

Tack på förhand! 🙂

Reply
Tova 28 november, 2015 - 19:48

Hej! Vi går i tankarna att köpa en trailz, men då jag hört av en del att chassit gnäller har jag blivit lite osäker. Upplever du att vagnen/fjädringen gnäller. Skulle väldigt gärna vilja ha svar. Tack på förhand 🙂

Reply
Anna 30 november, 2015 - 09:48

Hej Tova!
Har faktiskt aldrig tidigare hört någon nämna gnäll/oljud från chassit på Trailz. Men självklart kan det ske, dock brukar det mesta gå att smörja bort. Vintertid när det är kallt får man dock räkna med att vagnen låter lite, det blir så när det är kallt i luften och friktion uppstår mellan delarna i vagnen!
/Anna

Reply
Erica 27 december, 2015 - 12:25

Min sambo börjar tycka jag är galen, måste ha läst varje recension på din sajt 1-3 gånger vid det här laget. Grymt välskrivna (och då jobbar jag som recensent själv – mat och vin!).

Den första vagn jag föll för och hela tiden kommer tillbaka till var en Stokke xplory. Älskar den höga positioneringen och hur lättstyrd den är. Höjden verkar både trevligt psykologiskt samt för min långa sambo och min tendens att bli trött i ryggen. Vi bor i Stockholms innerstad utan bil så smidigheten verkar perfekt. Samtidigt har vi hela Gärdet och Djurgården runt hörnet med sina fina grusvägar och gör vår shopping till fots, vilket blir minus för den något mindre stabila Xplory med liten korg. Trailz löser båda dessa problem men verkar istället mindre smidig på stan och bredare på bussarna (samt kan inte komma fram till om liggdelen/sittdelen verkligen kommer lika högt upp?!)

Skulle väldigt gärna höra ditt råd? Lämnar gärna över en vinflaska eller god ostbit som tack om du är i Stockholmstrakten 😉
Mvh
Erica

Reply
Anna 28 december, 2015 - 00:20

Hej Erica! Vad glad jag blir att du gillar det jag skriver, och hur jag skriver! Tack!

Till att börja med så har jag ju inte kört Xplory. Varken tidigare eller senare versioner. Något med den gör att jag inte känner mig lockad. När Stokke släppte Crusi var den mer i min smak och när jag sedan fick testa Trailz så tycker jag verkligen Stokke lyckats bäst hittills med sina barnvagnsmodeller. Det stämmer ju att Xplory är lite smalare, 56 cm medan Trailz är 62 cm bred. Det tycker jag ändå är inom det normala, Britax Go Next är typ lika bred och väldigt många vagnar ligger runt 60 cm. Dvs jag tror inte du kommer uppleva Trailz som bred på buss och tunnelbana, jag har kört betydligt bredare vagnar och tagit mig fram ypperligt här i Sthlm. Kan inte riktigt säga hur Trailz ligger till höjdmässigt i jämnförelse med just Xplory, men i jämförelse med andra vagnar är den defintivit en av de högre. När jag körde den med liggdel och med suffletten uppfälld tyckte jag nästan den var snäppet för hög för mig, jag såg knappt över suffletten och då är jag väl normallång med mina 170 cm. Varukorgen är ju fantastisk och stabil är den också. Trots att jag inte kört Xplory så skulle jag inte rekommendera den, även om många som har den verkar gilla den så tycker jag den är ganska opraktisk.

Om du vill kolla på snarlika vagnar så tycker jag Bugaboo Buffalo är ett alternativ, den är också hög med stor varukorg, 60 cm bred. Sen gillar jag även Britax Go Next, dock är det främst liggdelen som är hög med sittdelen är lite lägre placerad. Sen måste jag slå ett litet slag för Cybex Priam med Lux-sittdelen. också hög, inte världens bästa varukorg men grymt skön att köra och väldigt smidig i kollektivtrafiken!

Om du har fler frågor nu under julen, maila mig på alltombarnvagnar@yahoo.com, ser mailen lite snabbare än kommentarer här på bloggen nu när jag har tagit lite halvt ledigt från bloggandet för någon vecka!
/Anna

Reply
Bianca 9 augusti, 2016 - 20:48

Hej funderar på barnvagn och står och väger mellan stokke crusi och trailz . Hur är det med punktering på trailzdäcken ? Och jag som är 160cm .. Tror du att det är bättre med crusi för
Mig eller är de ungefär samma höjd?

Reply
Anna 10 augusti, 2016 - 14:02

Hej Bianca! Jag tror jag upplever dem som lika höga. Försök testkör och se hur du tycker att det funkar för dig? Angående hjulen så visst, har du lufthjul finns risken för punktering men körkänslan blir ju också så mycket bättre. Om du tar hand om däcken och kollar trycket med jämna mellanrum så att det är rätt, då tror jag risken för punktering är liten. Jag har fått punktering en enda gång sen jag köpte min första vagn med lufthjul våren 2011.
/Anna

Reply
Camilla 9 januari, 2021 - 10:00

Jag har en Stokke Trailz med terrängdäck som fått 7 punkteringar på 7 månader.. Det är som om smågrus letar sig in till innerslangen trots att däcken är väl fyllda med luft.

Reply
Anna 11 januari, 2021 - 15:37

Hej Camilla!
Ja det där låter absolut inte normalt. Har du kollat/rengjort ytterdäcket ordentligt på insidan, kan det ligga något vasst där och gnaga? Är vagnen nyköpt skulle jag reklamera, 7 punkteringar på 7 månader är galet mycket.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar