Barnvagnsåret 2012

av Anna

Det är nyårsafton och dags att summera året som har gått ur ett barnvagnsperspektiv. För egen del har jag samlat på mig många nya erfarenheter under 2012 – hela sjutton vagnar har rullat in över min tröskel för första gången i år. På bloggen har det publicerats 161 inlägg om barnvagnar och annat barnvagnsrelaterat, vilket antagligen är tillräckligt mycket text för att fylla en liten bok. Min mest rullade vagn är Bugaboo Donkey vilket inte är så konstigt eftersom att det är den enda vagn jag äger idag som jag också ägde för 365 dagar sen. Allt om barnvagnar har inneburit så mycket roligt för min del – bloggen har tagit mig till Bugaboos HQ i Amsterdam, den har fått mig att tillbringa ett oräkneligt antal timmar i Brio Store och jag har fått gå på barnvagnsmässor och fått kontakt med en massa kreativ barnvagnstillverkare. Jag har fått testköra, recensera, få förhandsinformation och helt enkelt levt barnvagnsnördsdrömmen fullt ut!

Årets förbättring
Många vagnar görs om, en del i och med varje ny årsmodell och andra lite utefter behov. Den i mitt tycke bästa förbättring av en vagn i år var svår att avgöra mellan Cameleon3 och Brio Go, men valet föll till slut på Go. Mest för att jag alltid haft Brio Go mycket högt upp på listan över de bästa vagnar jag vet, så jag trodde inte att det skulle finnas så mycket utrymme för den att bli bättre. Men med den nya framhjulsupphängningen på årsmodell 2013, som innebär både mer fjädring och möjligheten att sätta på vinterhjul, så har Go faktiskt genomgått en signifikant förbättring. Nu mer än någonsin är Go till fullo en året runt-vagn!

Årets största förväntningar
Emmaljungas nya syskonvagn med individuellt vändbara sittdelar – Monkey! Åh vad det har varit efterlängtat med en vagn med den funktionen men med ett lite lägre pris. Monkeyn utlovade så mycket i teorin men frågan är om dessa förväntningar kunde uppfyllas? Jag har bara titta och klämt på Monkeyn och tror att den i grunden har en marknad men det finns vissa problem som måste åtgärdas för att den verkligen ska vara ett bra alternativ. Som det är nu är vagnen i mitt tyckte lite för bred men med ändå lite för smala och korta sittdelar. Men jag tror att den med några justeringar kommer bli en vagn som uppfyller mångas önskemål på syskonvagn. Själv namnet Monkey har jag redan nästan kommit över.

Årets problem
Bugaboo Donkey är en av mina favoritvagnar men det har något inte undgått någon insatt i barnvagnar att den vagnen har haft sin beskärda del av barnsjukdomar. Bugaboo är visserligen mycket generösa och smidiga när det gäller reklamationer men det är förstås aldrig roligt när vagnen inte är som man hoppades att den skulle vara. Även Baby Joggers nya vagn City Versa GT drabbas av problem under året. Vi får hoppas att 2013 blir ett bättre år för både Donkeyn och Versan!

Årets nyhet
Brio Smile har faktiskt nått ut till några konsumenter redan nu, och att Brio lanserar en vagn med vändbar sittdel och fyra lufthjul kom oväntat men den typen av vagn är väldigt efterfrågad. För mig var det en stor nyhet att en vagn så lik Brio Sing, som har många mindre genomtänkta sidor, kunde vara en så rak motsats som Smile faktiskt är. Men, det återstår att se om det blir en hit eller ej!

Årets var är den?
Att Brio släpper Smile är ju toppen tycker jag, men gråter jag fortfarande lite över att jag inte fick skriva om Brios nya syskonvagn à la Go. Brio säger inte ett ord men det är för ologiskt om de inte skulle jobba på en sykonvagn med vändbara sittdelar i samma stil som hiten Go. Snälla Brio, när ni släpper Brio GoGo så kan ni väl göra den max 75 cm bred tack? Lyckas ni med det så kan jag betala handpenning redan här och nu.

Årets idé
Det måste vara Babyzen YOYO! Jag vet att jag lever i en liten insnöad barnvagnsvärld, att jag tillbringar timmar varje dag och kväll (timmar kan vara en underskattning av tidåtgången, om det ens är möjligt) i min älskade barnvagnsgrupp på Facebook, men YOYO kom och tog oss alla med storm. Den är HUR liten!? Den går att fälla upp och ihop HUR snabbt!? Helt klart en genialisk idé som dessutom låg väldigt rätt i tiden.

Årets kulspruta
Bugaboo släpper special editions och limited editions och uppdaterade chassin och nya färger på topset och nya tillbehör och accessoarer och helt ny version av Cameleon i en sådan takt att jag blir alldeles matt när jag tänker på hur hårt de måste jobba på idékläckardelen av företaget. Jag vågar nästan garantera att de inte slår av på takten under nästa år heller…

Årets tillbehör
Är det bara jag eller har utbudet av sittdynor, åkpåsar och skötväskor fullständigt exploderat under år 2012? Det fanns mycket förr men nu är det ju nästan omöjligt att inte drabbas av svår beslutsångest iför varje accessoarsinköp. The Buppa Brand och Elodie Details är två märken som hållit fanan högt med både trendiga och klassiska mönster! Universalståbrädorna har blivit fler och med nya funktioner, man kan ju dessutom även både köpa skidor och resväskor specifikt för sin barnvagn. För 2013 hoppas jag på ännu fler val i utbudet av regnskydd, den gråa delen av året kan inte bli för färgglad i mitt tycke!

Årets prisdropp
Priserna på barnvagnar på Blocket brukar oftast sjunka lite under semesterperioden, olika mycket för olika vagnar, men den här sommaren kom de aldrig riktigt tillbaka till nivån de låg på i april och maj. Mest av allt tappade Mountain Buggys och Bugaboos vagnar i pris, det handlar om tusenlappar i skillnad. Kanske något att ha i åtanke inför det kommande årets inköp och försäljningar?

Årets blåblodiga vagn
Sveriges nya prinsessa fick föga förvånande rulla runt i en Brio vagn, den nya Superior med quiltad utsida och en kungligt marinblå färg på textilierna. År 2013 ska det bli spännande att se vad Storbritanniens nya prins eller prinsessa får för barnvagn.

Årets nja
Så länge har konsumenterna önskat vändbar sittdel till Mountain Buggys suveräna promenadvagnar. I år kom den – Face to face. Men det blev ett ljummet mottagande, knappt det. Face to face tog max 9 kilo och var låst i ett viloläge. Inte riktigt vad vi hade hoppats på även om tanken var god.

Årets funktion
Svängbara framhjul! Förr var fyra fasta hjul normen och svängbara hjul något som ifrågasattes, speciellt här i Sverige. Men nu har både producenter och konsumenter verkligen fullt ut insett att snurrbart är vad som önskas och ett exempel på ett tydligt tecken på detta är att Kronan uppdaterade sin klassiska barnvagsmodell Duo till en Duo S, med snurrbara lufthjul framtill.

Årets trend
Interaktivitet! Företagen inte bara tillverkar barnvagnar år 2012, de kommunicerar direkt med sina kunder och interagerar med dem bland annat via sociala medier. Vissa har arbetat så länge, andra har precis kommit igång. Nu kan man vara barnvagnsnörd på såväl Facebook som Instagram och mer krut läggs på hemsidor och bra bilder och information på och om de barnvagnar man tillverkar! 2013 hoppas jag blir året då stora kedjor som exempelvis Barnens Hus och Babyproffsen ökar sin hemsidebudget, samt året då Emmaljunga uppdaterar sin kontaktinformation till något mer än ett faxnummer.

Årets vagnar
De vagnar jag skrivit om, läst om, tänkt på och hört mest om i år kommer från Brio, Bugaboo, Emmaljunga, Baby Jogger, Crescent (som hårdlanserat sig med lyckat resultat), Mountain Buggy, Easywalker, Stokke (som utökat från en till tre vagnar), Orbit och Babyzen. Jag hade förväntat mig att få skriva om Phil&Teds i den här uppradningen men de har haft ett spretigt år, kanske gör de comeback under den kommande säsongen? Två som synts lite grann men som också skulle behöva ett uppsving är Teutonia och iCandy. Blir det vinna eller försvinna för dem år 2013?

Årets spådom
För 2013 spår jag att designsamarbeten och möjligheten att individualisera sin vagn kommer att bli ännu vanligare och större! Jag tror att barnvagnstillverkarna kommer satsa mer på att kunden själv kan välja färg på chassit och textil men också att textilierna blir enklare att byta ut och att variera efter smak, humör och årstid. Med designsamarbetena tror jag att barnvagnsmärkena vill profilera sig mer genom att visa hur snygga och unika deras vagnar kan bli genom att para vagnen med ett populärt mönster eller en kreativ designidé!

Dessutom spår jag att fler intressanta vagnar kommer att dyka upp från för den stora massan tidigare okända märken. Det finns flera, i Sverige, små eller helt oetablerade märken jag bevakar. För jag är övertygad om att någon av dem, eller någon annan tillverkare som jag inte ens känner till än, sitter på en oslipad diamant som precis som Babyzens YOYO väntar på att ta barnvagnsmarknaden med storm.

Vad tyckte ni var viktigast, roligast, värst eller bäst med barnvagnsåret 2012? Vad har ni för förhoppningar och förväntningar på barnvagnsmarknaden inför år 2013? Fyll i och fyll på i kommentarerna!

 

Du kanske också gillar

16 kommentarer

Sandra 31 december, 2012 - 15:14

Namnet GoGo var ju bara så bra!
Jag hoppas innerligt (för brios skull och min egen nyfikenhet, har ej behovet) att Brio släpper en kick-ass syskonvagn a la Go som du skriver om, som det har tisslats och tasslats om så länge nu. Jag menar, det kommer nya modeller och förbättringar från flera andra märken, whats with the seghet Brio?

Sedan hoppas jag att tillverkarna tar in LUFTHJUL på fler modeller, iaf som tillval. Bättre grepp, bättre rull, bättre i snö, bättre i sand, skönare för barn och chaufför men ffa inga stenar som fastnar. ÅH vad jag hatar stenar som fastnar i de punkteringsfria. Att vagnen blir lättare är en fördel som med lätthet slås av de jag rabblat upp här, eller hur?

Sedan hoppas jag att Bugaboo får till Donkeyn så man slipper skämmas å deras vägnar..

Och jo, att Monkeyn blir förbättrad. Jeez vad de hamnat fel där, på et så bra koncept. Synd.

Nu hinner jag inte skriva mer, väldigt kul inlägg!

Reply
alltombarnvagnar 1 januari, 2013 - 20:30

Tack Sandra! Och ja, hehe, jag känner mig lite nöjd med det namnet, hoppas Brio nappar! 😉
/Anna

Reply
Katta Kvack 31 december, 2012 - 17:52

Du ska också veta hur oerhört mycket din blogg betyder! Jag tycker det är grymt att någon faktiskt synar barnvagnar – det behövs verkligen. Välskrivet, insatt och grymt bra – helt enkelt!

Reply
alltombarnvagnar 1 januari, 2013 - 20:30

Tack så hemskt mycket!
/Anna

Reply
Anna Rosenberg 1 januari, 2013 - 12:25

Strålande sammanfattning! Verkligt bra jobbat under 2012, ser fram emot ett lika givande 2013 🙂

Reply
alltombarnvagnar 1 januari, 2013 - 20:30

Tack! Jorå, jag ska försöka hålla samma nivå, minst! 🙂
/Anna

Reply
Elin- barnvagnsblogg 2 januari, 2013 - 08:32

Mycket kan man säga om monkey, men du kan inte anklaga den för att ha kort sittdel, 101 cm är den, längre än donkey tex.

Reply
alltombarnvagnar 2 januari, 2013 - 08:55

Jag tänkte mer på sittdelens upplevda storlek än på exakta centimetrar. Jag tycker nog att sittdelen är kort när inte ens min yngsta kan sitta i den med uppfälld sufflett utan att det blir otroligt trångt och instängt för henne. Sen är det där kanske olika, men jag använder vagnens suffletter mycket så för mig är det viktig att jag kan fälla ut dem utan att mina barn slår i huvudet.
/Anna

Reply
Emilie 2 januari, 2013 - 16:15

Jag hoppas på att Bugaboo styr upp en transportväska till Donkeyn också. Det skulle jag vilja ha…

Reply
Jennie 9 januari, 2013 - 13:58

Det här var ett grymt bra inlägg!
Tack!

Reply
Anna 9 januari, 2013 - 19:13

För det första, tack för en jättebra blogg! Nu väntar jag barn i vår och min man skall turligt nog åka t USA före det. Jag tänkte att han skulle köpa en bugaboo cameleon där, men nu till min fråga; har sett att de säljer 2012 års modell till reducerat pris, men vad jag förstod på ditt test av nya cam3 är det ganska mkt förbättringar gjorda. Tycker du skillnaden är jättestor? Skillnaden i pris är ungefär 1200 kr… Tacksam för lite input från en expert ;)!

Reply
alltombarnvagnar 9 januari, 2013 - 19:58

Hej Anna!
Ja, jag tycker nog att skillnaden är ganska stor och ska man tänka långsiktigt så är jag övertygad om att en Cameleon3 är en bättre investering för begagnade Cameleon+ har tappat ganska mycket i värde sen i somras!
/Anna

Reply
En årskrönika som passar här… | Crescent barnvagnar 30 januari, 2013 - 10:54

[…] Läs hela inlägget här! […]

Reply
God jul (och shoppingtips)! 26 december, 2013 - 09:05

[…] i mellandagarna ägnar jag min barnvagns- och bloggtid åt att fila på årets barnvagnskrönika. Barnvagnsåret 2012 innehöll bland annat årets idé, årets nyhet och årets spådom. Runt nyår kommer min […]

Reply
Barnvagnsåret 2013 31 december, 2013 - 10:31

[…] summera året som har gått ur ett barnvagnsperspektiv! Krönikan för barnvagnsåret 2012 hittas här. År 2012 rullade sjutton vagnar in över min tröskel, i år är siffran mer blygsamma tolv. Så […]

Reply
Barnvagnsåret 2014 31 december, 2016 - 11:48

[…] För den som känner sig nostalgisk så kan man inleda med att läsa mina sammanfattningar av barnvagnsåret 2013 och barnvagnsåret 2012. […]

Reply

Lämna en kommentar