Barnvagnsåret 2013

av Anna

bvyear_2013

Det är åter nyårsafton och dags för mig att summera året som har gått ur ett barnvagnsperspektiv! Krönikan för barnvagnsåret 2012 hittas här. År 2012 rullade sjutton vagnar in över min tröskel, i år är siffran mer blygsamma tolv. Så sent som igår, på årets näst sista dag, fick jag hem den totalt 40e vagnen till mitt hem och det är ju förstås en rätt fantastisk summa allt som allt – men jag tror definitivt att 2014 kommer bli ett ännu mer fantastiskt barnvagnsår för min del!

Under 2013 fyllde mina barn 2 respektive 4 år, bloggen fick sin egen domän på www.ombarnvagnar.com och jag sa hejdå till syskonvagnen redan i våras men nu i höstas kunde jag berätta att jag snart ska få köra syskonvagn igen. Min barnvagnsgrupp på Facebook gick från otroliga drygt 5000 medlemmar till dagens häpnande siffra om över 12000 medlemmar, så nog har jag suttit en del vid datorn i år och snackat och mailat med andra barnvagnsintresserade. Men jag har också hunnit resa och flyga med vagn, testat flera vagnar som är konstruerade för större barn och hunnit prova många roliga tillbehör – just den marknaden har fortsatt öka i vild takt även under de gångna tolv månaderna. För en barnvagnsnörd som jag, så är det ju fortfarande som att leva i en dröm med alla möjligheter till information och erfarenheter som jag ges, och jag lovar att under nästa år fortsätta att dela med mig av allt jag får se och känna på med er som läser den här bloggen. Jag vet att många stora barnvagnsmärken har spännande nyheter att presentera nu under våren, många efterlängtade uppdateringar och nyheter att bjuda på, så för den barnvagnsintresserade är det bara att luta sig tillbaka och njuta av åkturen!

Nedan följer min sammanfattning av viktiga och roliga händelser under barnvagnsåret 2013:

Årets comeback
Återkommande läsare av den här bloggen vet att Emmaljungas vagnar utgör något utav ett svart hål i min barnvagnskunskap. Kanske blir det ändring på det under 2014? I vilket fall som helst är det svårt att inte utse Emmaljungas syskonvagn på bredden – Double Viking – till årets comeback. Förra årets Emmaljunga Monkey missade målet med många meter men dubbelviking känns mer genomarbetad och verkar också ha blivit mycket mer populär hos konsumenterna än sin föregångare. Härligt när man gör om och gör rätt!

Årets problem
Brio Smile får skamset ta emot denna pokal. Smile är en i mitt tycke underbar liten vagn med både egenskaper och ett pris som gör att den attraherar väldigt många. Tyvärr har vagnen under andra halvan av år 2013 varit rejält otursförföljd med många fel och reklamationer som en följd därav. BRIO meddelar att det blir nya tag 2014 och med felen åtgärdade så tror jag att Smile kommer växa sig stor på barnvagnsmarknaden för den som vill ha mycket hos en litet vagn och för ett litet pris.

Årets hype
Hype kanske låter som ett negativt ord, men i det här avseendet syftar jag med hype inte riktigt på själva vagnen utan snarare på uppståndelsen kring den. I februari i år släppte Bugaboo sin senaste barnvagnsmodell – Buffalon – och uppshetsningen i luften under de veckorna gick nästan att ta på! Sällan har jag så snabbt sett en vagn gå från en nyhet på tillverkarens hemsida till att frekvent rulla förbi mig på gatorna här i min hemstad. För vissa höll kärleken, för andra blev det bara en fling men Bugaboo breddade sitt eget sortiment med en rejäl vagn med längre användningstid och en fantastisk sufflett som får övriga buggor att se ut som popkids med för kort lugg.

Årets största förväntningar
Kronan har hyschat och schyssat men samtidigt gjort tydligt att de i början av 2014 har en syskonvagn att presentera för oss. Förväntningar växer, smygfoton på vagnar som testas på stan sprids i barnvagnsnördarnas undre värld och nedräkningen har i och med tolvslaget i kväll börjat på allvar. Någon gång vid månadsskiftet får vi veta mer och som alltid blir frågan – kan verkligheten leva upp till barnvagnsfantasierna?

Årets var är den?
Förra året skrev jag Brios nya syskonvagn under den här rubriken. Och vi kör väl en favorit i repris. Brios Double Wave är inte ett intressant alternativ för de allra flesta som söker smidig, vändbar och snygg syskonvagn. Och visst bygger de på något hemligt där i det mörkaste hörnet av deras verkstad nere i Osby. 2013 var visst inte året för Brio GoGo att se dagens ljus och mycket troligt var Britax-uppköpet energikrävande för barnvagnsjätten men… kanske är det dags för GoGo 2014? Hoppas hoppas!

Årets blåblodiga vagnar
Prinsessan Madeleines önskelistor inför kommande bebisen läckte och tydligen ska hon köra sin kommande dotter i ett par, tre stycken Bugaboo Cameleon – färg oklar men kanske något snyggt Andy Warhol-print vore på sin plats? Det ryktades även stadigt att Catherine skulle köra Englands nya prins George i en blå bugga men av de foton jag sett hittills verkar lillprinsen också rulla runt med skönt gung i en Silver Cross Sleepover Elegance i marinblått.

Årets funktion
Svängbara lufthjul verkar vara ständigt up and coming, och jag förstår det! Från att ha varit tveksam till lufthjul, för många år sedan, är jag numera ett stort fan. Mer luft åt folket!

Årets tillbehör
Det måste väl vara organizern? Finns det något barnvagnsmärke som inte har en egen organizer? För på rak arm kan jag komma på att i alla fall Kronan, Brio, Bugaboo, Babyjogger och en helt bunt till märken redan har en i sitt sortiment. Och varför inte? Sjukt smart idé som verkligen kan komma till användning i de flestas vardag som en naturlig viloplats för näsdukar som rymmer att snyta en näsa till, mobiltelefonen, en drickmugg och förstås också den där halva bananen som börjar bli brun men kanske kan ätas ändå. Nu väntar jag bara på att den lilla väskan/förvaringshängaren som fästs på vagnens handtag ska komma i lite färg och mönster. Elodie Details, jag tittar på er nu!

Årets förbättring
Inte en förbättring av en specifik vagn, snarare en generell förbättring av utbudet. I början av 2013 var det relativt snålt om vändbara, enklare sulkys och resevagnar men nu finns det ett flertal tillgängliga här i Sverige – exempel på nytillskott är Njoy Bubble och Joie Mirus – och det sägs att fler vagnar i liknande stil kan väntas under 2014. Jag vet att efterfrågan ser annorlunda ut i övriga världen men i det här fallet hoppas jag att fler länder kan ta efter vårt goda exempel och ha barnen mot sig under en längre tidsperiod.

Årets sjunger de på sista versen?
Vad händer egentligen med iCandy? Fler och fler återförsäljare plockar ur deras vagnar ur sitt sortiment, jag har hört butiker berätta att de fått reklamationer på 100% av deras iCandy-vagnar och andrahandsvärdet är inte så mycket att hurra över. År 2012 släpptes vissa nyheter men detta år har det varit väldigt tyst.

Årets kom igen nu!
Teutonia är ju ett både gammalt och klassiskt märke som möjligtvis känts en aning trötta och vilsna på sistone. Nu släpper de sina vagnar i lite uppdaterade format och adderar vinterhjul till sitt sortiment. Med tanke på hur väl etablerat Teutonia en gång varit som märke så känns det trist om det här skulle vara slutet, men kanske är år 2014 det år då Teutonia i denna bloggs årskrönika kan tituleras som the comeback of the year?

Årets (utveckling av en) idé
Under 2013 var det inte någon vagn som riktigt svepte omkull mig såsom Babyzen Yoyo gjorde år 2012, men jag måste erkänna att det är kul att en vagn som kom från ingenstans så som Yoyo gjorde redan ett år senare har lyckats vidareutveckla sitt koncept så pass mycket att den snart kommer med en bakåtvänd liggdel. Då återstår bara en bakåtvänd sittdel i stil med den framåtvända och så kommer ingen annan resevagn kännas som ett bra alternativ längre.

Årets uppseglare
Joolz vagnar har funnits på marknaden ett tag men nu ser jag dem allt mer ofta här om Stockholm, har till och med bevittnat en hel skock av dem på Kungsgatan en gång. Under 2014 släpper Joolz en ny modell som kan omvandlas till syskonvagn, och som i singelläge har precis de förbättringar som jag vet att många saknat i Joolz Day – såsom en mycket större och mer lättillgänglig varukorg!

Årets spådom
För 2014 spår jag att möjligheterna att göra sin vagn personlig kommer öka ännu mer. Välj chassit och klädsel separat, välj hjul utifrån din livsstil, gör dina egna prioritering både för vagnens funktion och prisklass! Och ännu mer designsamarbeten! Se hur lyckat förhållandet mellan Kronan barnvagnar och Littlephant blev, jag blir lite svag i knäna varje gång jag tänker på de snygga Littlephant-vagnarna. Och jag har sagt det förr, säger det igen – den dag valfritt barnvagnsmärke parar ihop sig med mönsterkonstruktörerna på Polarn O Pyret så har ni min plånbok i vidöppet läge omedelbart!

Men jag tror också på en prisuppgång generellt. Vagnarna är dyrare redan idag och ändå verkar de rulla av hyllorna i stadig takt, något som jag förstår att barnvagnstillverkarna utnyttjar. För den som kan gå emot utvecklingen och leverera smarta kvalitetsvagnar i en budgetklass så finns det en stor köpkrets som väntar.

Årets personliga förväntan på barnvagnsåret 2014
Jag ska rulla liggdel! Och skriva om liggdelar, och testa babytillbehör, skötväskor, barnvagnshängen och förstås babyskydd på chassin, åkpåsar i liggdelar och allt annat som har med kombinationen spädbarn och barnvagn att göra. Och det ska bli så kul!

Vad tyckte ni var viktigast, roligast, värst eller bäst med barnvagnsåret 2013?
Vad har ni för förhoppningar och förväntningar på barnvagnsmarknaden inför år 2014? Fyll i och fyll på i kommentarerna!

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Sana 31 december, 2013 - 11:42

The biggest stroller related incidence in 2013 happened in January and March-April.

Worst experience: In January, we put out new born son in an old Emmaljunga that our friends passed on to us. However, we didn’t realize that the bassinet (liggdel) wasn’t fitted properly (our fault, the stroller was fine). We got on the bus the wrong way (we got on first and tried to lift up the stroller on to the bus) and the bassinet came off and our son, barely 3 weeks old, fell face front in a pile of winter road gravel. It was such a terrible experience for us. My husband and I still haven’t gotten over it (although our son forgot all about it in few hours).

Best experience: After the incidence we ordered a brand new Brio Happy because I wanted a very stable big-wheeled stroller to walk in the forest. I love it. Although it is a bit clumsy in town, stores, etc, I love the big air tires and the suspension. Couple it with a Bozz long-haired wool footmuff and our son is cozier than ever.

Biggest realization: It is necessary to have a lighter and more flexible extra stroller like Bugaboo Bee+ to compliment a Brio Happy if one likes to walk a lot in a city.

Reply
Elin - Barnvagnsblogg 31 december, 2013 - 12:26

Har du missat iCandy Raspberry Anna? Men visst, iCandy som märke känns inte särskilt hett.

Reply
Helen 1 januari, 2014 - 09:23

God fortsättning! Tack för en bra blogg som jag besökt flera gånger dom senaste månaderna, vi väntar tillökning i maj (första barnet). Efter många timmar på datorn för att läsa om vagnar och besök i barnvagnsbutiker bestämde vi oss för en brio go 2013. Jag hoppas vi blir nöjda med vårt val 🙂
Vi köper ny från butik, ligg och sitt-del, men jag kikade på blocket och såg en annons på Phil & Teds cocoon och såg att du skrivit om även dom. Tror du det blir bra att ha en sån i liggkorgen? Tänker det kan vara smidigt ibland så man inte behöver lyfta med sig hela liggkorgen utan bär barnet i cocoonen om det somnat där. Är det så det är tänkt? För egentligen är det kanske inte nödvändigt med mjuklift och liggdel? Men om den säljs till kanonpris kan det vara bra att ha möjligheten? Uppfattade att du är gravid med tanke på du skrev köra liggdel, hade missat det innan, stort grattis!

Reply
Anna 1 januari, 2014 - 18:52

Detsamma, och tack för att du läser bloggen och kul om jag kunnat vara till hjälp! Go -13 är en himla bra vagn, den tror jag absolut att ni kommer bli nöjda med!

Yes box, den ryms fint i liggdelen! Du _behöver_ inte en mjuklift till Gos liggdel, den är enkelt att ta av från chassit och har sina egna bärhandtaget, men det är ju lättare rent viktmässigt att bära en mjuklift med bebis i. Å andra sidan ska ni få barn i maj, precis när sommaren (förhoppningsvis) kommer och det blir ju lite varmare i en mjuklift. Men under en övergånsperiod så tror jag ni kan ha nytta av den om ni bor eller lever så att ni inte alltid kan köra med er vagnen in i hemmet eller dit ni ska. Och ja, de har ganska bra andrahandsvärde så får du den för rimligt pris kan du alltid sälja vidare till något liknande.

Tack! Ja det stämmer fint, beräknad nedkomst om 6 veckor så vi får se när bebis behagar dyka upp! 🙂
/Anna

Reply
Kristina 8 januari, 2014 - 15:13

Min förväntan: Kronans syskonvagn alltså. Jag väntar som ett ivrigt barn på julafton. Hoppas så himla mycket på den. Solrosen har sagt att om inte jag skaffar ny syskonvagn kommer han köpa en första dan på sin föräldraledighet. För P&T är verkligen ingen hit för vår barnkombo just nu. Stackars E sitter där bak med 5 cm till spännet på baksidan av över sätet och där halvsitter S som egentligen inte är riktigt tillräckligt stabil för den. Men jag vill inte köpa nåt nytt förrän jag sett Kronans. Drömmer om den…söker på den varje dag… Kommer bli superbesviken om den inte är bra och en inte kan ha barnen vända mot sig själv. Teutonias, Brios och Emmaljungas såna vagnar är ju så himlans breda.

Reply
Anna 8 januari, 2014 - 23:29

Kristina, hang in there! Jag tror du kommer bli glad! 🙂

Reply
Kristina 9 januari, 2014 - 20:42

Åhhh nu skruvade du upp mina förväntningar ännu mer…annars lutar det nästan åt en åsna alltså… 🙂

Reply
Barnvagnsåret 2014 31 december, 2014 - 14:02

[…] den som känner sig nostalgisk så kan man inleda med att läsa mina sammanfattningar av barnvagnsåret 2013 och barnvagnsåret […]

Reply

Lämna en kommentar