Barnvagnsåret 2019

av Anna
Allt om barnvagnar årskrönika 2019

Allt om barnvagnar sammanfattar 2019

En tradition på bloggen är att avsluta varje år med en årskrönika. Som ett sätt att blicka tillbaka på vagnarna jag har kört, reflektera över nyheterna som släppts och – förstås – även ge utrymme för lite spekulationer om framtiden. Läs gärna tillbaka i mitt arkiv över årskrönikorna för att få tidigare barnvagnsår i sammanfattat format.

Detta inlägg blir det 68e att publiceras på bloggen år 2019. Det är färre än förra året, vilket inte förvånar mig. Med tanke på att min egen målsättning var 1 inlägg i veckan, och snittet hamnade på 1,3 inlägg per vecka, så är jag faktiskt nöjd. Min grupp Barnvagnar! på Facebook har förblivit ett starkt, engagerande och aktivt barnvagnsforum. Jag har besökt flera barnvagnsmässor, men viktigast är förstås Kind + Jugend – som jag närvarade vid för sjätte året i rad.

Så många barnvagnar körde jag under år 2019

Så många vagnar körde jag år 2019

Min personliga trend håller i sig. Det är tydligt att året efter att mina tre yngsta barn har fötts sticker ut i statistiken (2012, 2015 och 2018). Tydligen hinner jag med som flest barnvagnspromenader då? I början av år 2019 fyllde min yngsta dotter 2 år och hon är en väldigt självständig person som slutade sova dagtid innan andra födelsedagen. Det har förstås påverkat hur mycket vagn jag kört i vardagen. År 2019 blev det totalt 24 vagnar som rullade över min tröskel, en varannan vecka. Så ett fortsatt intensivt tempo ändå!

Hur länge till kommer jag blogga?

Det har jag funderat på mycket under året. År 2020 fyller mina barn 11, 9, 6 och 3 år. De är inte så små längre. Några planer på fler barn finns inte heller. Jag skulle därför säga att oddsen är låga för att nästa år blir Allt om barnvagnars sista år, även om man aldrig kan veta sånt säkert. Planen är att göra det mesta av detta under den tid som återstår. Och det finns flera modeller som ska släppas 2020 som jag verkligen ser fram emot att få rulla!

Årskrönika

Varje årskrönika innehåller mina åsikter samlade under olika rubriker, till största delen samma från år till år. Här är min syn på barnvagnsåret 2019:

Årets trend

Framtidens barnvagn är här – de motordrivna e-vagnarna finns äntligen på marknaden. Först ut blev Cybex ePriam men Emmaljunga ska ha motorchassin på väg. Under 2020 ser därmed både NXT90e och NXT TWINe troligen dagens ljus. Frågan är bara – vilket blir nästa barnvagnstillverkare att följa i samma spår? Både Bugaboo och Britax brukar ju vara bra på innovativa funktioner.

Årets överraskning

När Emmaljunga släppte sin katalog för modellår 2020 så besannades det som många redan hade hört talas om: den populära Viking-serien utgår i sin helhet. Hejdå Super Viking, hejdå Viking och framför allt hej då till Double Viking 735. Emmaljunga väljer att istället satsa helhjärtat på NXT-serien, och under nästa år får vi se om det var ett bra beslut.

Årets var är den?

Den här frågan är tradition. Varje år sen 2012 frågar jag var Britax (då BRIOs) syskonvagn med individuellt vändbara sittdelar är. Och varje år håller jag tummarna för att det är nu det ska hända. Men nu när Emmaljungas otroligt populära syskonvagn DV735 har utgått finns ett stort tomhål på marknaden. Britax, hoho? Var är min efterlängtade Britax Go Go? Jag kan till och med gå med på att kalla den (det mycket tråkigare namnet) Go Double om ni släpper den nästa år?

Årets spådom

För 2019 gissade jag att barnvagnstillverkarna dels skulle gå i en riktning med mer fokus på lyx, och dels att de skulle försöka göra sina barnvagnar mer exklusiva både i design och material. Jag trodde även på fler publikfriare. Alltså att tillverkarna försöker öka försäljningen genom att bli mer lyhörda för konsumenterna och ge dem sådant de länge efterfrågat men ännu inte fått.

Med tanke på att Bugaboo efter 9 år av önskningar om swing away-bygel till Bugaboo Donkey nu uppfyller detta på Donkey 3 så känner jag att jag inte var helt fel ute. På samma sätt har många önskat en liten, vändbara resevagn från samma märke – och i somras kom Bugaboo Ant. Lyx har det också varit gott om. Det är mer läderimitation från Britax, chassin i roséguld från Cybex och höjda priser överlag.

För 2020 är min gissning att fler och fler tillverkare kommer trycka hårdare på hållbarhet. Emmaljunga går i bräschen vad gäller detta. Just nu testkör jag NXT60 årsmodell 2020. NXT60 tillverkas med upp till 50% återvunnet aluminium från Sverige, yttertyger av återvunna PET-flaskor, innertyger av bio-bomull samt 100% återvinningsbara solight-ecco hjul. 2020 kommer bli ett grönt år – alla kommer vilja ha återvunna tyger, miljömedvetna märkningar och hänga på i den livsviktiga trenden att hjälpa klimatet.

Årets plötsligt händer det

Finns det någon barnvagn som kan jämförs med Baby Jogger City Mini GT i dess förmåga att konsekvent ligga i topp bland favoriter i närapå ett decennium, att några större förändringar gjorts under åren? Jag kan inte komma på någon vagn som kommer nära GT vad gäller det. Men plötsligt händer det. Sommaren 2019 släpptes den uppdaterade Baby Jogger City Mini GT 2, som en del av Baby Joggers modernisering av så gott som samtliga modeller i utbudet.

Årets hit

Det kom inte som en överraskning för någon. Men när Britax släppte uppdaterade Britax Smile III så blev den förstås en hit direkt. Även om den hoppat upp något i pris så motiveras höjningen väl av alla omfattande förbättringar som gjorts på vagnen. Smile III kommer utan tvekan bli samma jättehit som Smile 2 så länge har varit.

Årets personliga förväntningar på barnvagnsåret 2020

Inför år 2019 hoppades jag på att ha ett sista bra år med tester av duovagnar innan min minsting blev för stor. Sen visade sig hon inte vara någon bjässe direkt, och maxvikten har ju i och med nya barnvagnsstandarden EN 1888:2018 på många vagnar höjts till 22 kg. Så detta oroa mig inte så mycket längre. Jag hoppades också komma ut på fler event och kunna vara ute i butik mer. För det är så otroligt roligt. Jag var med på NK Lek & Baby ett antal gånger, men mer än så blev det tyvärr inte.

För 2020 hoppas jag mest på att få fortsätta köra barnvagn i ungefär samma omfattning som under 2019. Det vill säga någon eller några gånger per vecka, och mer på loven och om sommaren förstås. Personligen är jag i nuläget mest spänd på Bugaboos nyheter som ska komma i april, med nya Bugaboo Donkey 3 och Bugaboo Fox 2. Men jag är också oväntat peppad på UPPAbabys uppdateringar av Vista V2 och Cruz V2. Mycket spännande kommer komma år 2020, och mina förväntningar är höga!

Tack för i år!

Det är en ära och en glädje att få driva den här bloggen. Det bästa är alla som hör av sig med synpunkter och frågor. Det är ni som gör bloggen och min Barnvagnar!-grupp på Facebook till levande forum, så som jag vill ha dem. Fortsätt kommentera, och fortsätt maila mig. Kanske är det helt enkelt mitt livskall att sprida barnvagnskunskap?

För ett år sedan undrade jag hur jag skulle känna för bloggandet under år 2019. Det har i sanningens namn gått upp och ner. Men här och nu ser jag fram emot 2020.

För dig som haft glädje eller nytt av mitt arbete med barnvagnar, stötta mig gärna genom att handla från nedan butiker genom mina länkar. De flesta externa länkar på bloggen är affilatelänkar, vilket innebär att jag får en provision (på några procent) av summan ni handlar för utan att det kostar er något extra. Tack för allt som gjort det under 2019, och stort tack för allt i år!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

BabylandBaby V
Jollyroom

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Alexandra 1 januari, 2020 - 18:46

Tack för din oerhört informativa och välskrivna blogg! Tipsar alltid om den till de som funderar på vilken vagn de vill ha och vilka tillbehör som är bäst! Gott nytt år!

Reply
Anna 3 januari, 2020 - 00:02

Tusen tack Alexandra för de fina orden, blir alltid såååå glad att läsa sånt! Gott nytt år till dig med!
/Anna

Reply
Barnvagn 5 januari, 2020 - 16:49

Jättebra information, detta är ett ämne som för många kan kännas svårt då det finns så många att välja på!

Reply
Anna 5 januari, 2020 - 23:55

Tack, vad roligt att du uppskattar bloggen!
/Anna

Reply
Enisa 5 januari, 2020 - 19:01

Har sett på internet att Joolz släpper en resevagn under våren 2020 men kan inte hitta någon info om det på svenska eller på deras sajt. Joolz Aer, heter den tydligen. Något du har koll på och kan berätta mer om?

Reply
Anna 5 januari, 2020 - 23:55

Hej, ja det stämmer! Joolz Aer heter den. Jag har bilder och lite mer info om den en bit ned i detta inlägg: https://ombarnvagnar.com/2019/09/kind-jugend-2019/
/Anna

Reply

Lämna en kommentar