Barnvagnsåret 2015

av Anna

AOB_2015Årets sista dag – dags för ännu en årskrönika! Dags att se tillbaka på barnvagnsåret 2015, ett för mig riktigt hektiskt år då jag kombinerat heltidsarbete och tre barn med ett ändå ganska intensivt barnvagnsbloggande. För nostalgikern som verkligen inte har något emot att blicka riktigt långt bakåt, kan jag rekommendera att läsa mina barnvagnsårskönikor för år 2014, 2013 och 2012 som uppvärmning.

För den som nöjer sig med en sammanfattning av det gångna 2015 så kan jag snabbt konstatera att jag inte har legat på latsidan. Detta inlägg inräknat har jag publicerat 109 stycken blogginlägg i år, ett snitt på 2,1 per vecka. Jag blir en aning förvånad om jag ska vara ärlig. I perioder har det känts som att jag inte hunnit med en bråkdel av allt jag skulle vilja skriva om och recensioner – de mest tidskrävande inläggen – släpar ibland efter bra mycket mer än vad som är optimalt. Överlag känner jag mig väldigt nöjd med mitt femte år som barnvagnsbloggare. Mina barn fyller inom det nya årets första tio veckor (ja, alla tre och ja, dåligt planerat!) 2, 5 och 7 år. Just året mellan ett och två år har i min familj alltid varit ett bra barnvagnsår. Som bebisar har våra ungar inte riktigt uppskattat barnvagn i den utsträckning deras mamma skulle önskat, men sen har de antingen vant sig eller ändrat uppfattning. Och i år har vi kört hela trettio stycken vagnar. Det är helt makalöst, jag som tyckte jag jobbat på bra förra året då jag körde tjugo vagnar. I slutet av årskrönikan för 2014 hoppades jag vara uppe i 75 vagnar vid detta nyår men faktum är att barnvagn nummer 90 rullade in över min tröskel några dagar innan julafton. Det betyder att jag med all sannolikhet kommer köra barnvagnar nummer 100 någon gång under 2016. Pirrigt! Hur firar man det? Och kommer jag kunna fortsätta i samma takt? Jag är tveksam till att jag kör fler än 30 barnvagnar 2016 faktiskt. Visserligen räknar jag med att min minsting sitter i vagn även större delen av 2017 men det kommer komma en tid då mina barn föredrar att användas apostlahästarna framför att köras av mig, och innan dess givetvis en nedtrappning av barnvagnsåkandet. Snyft!

ChartGo
Men låt oss inte tänka på den dagen då jag ska rulla min sista vagn. Den är långt fram i tiden. Låt oss blicka tillbaka lite mera. Barnvagnar!-gruppen har vuxit den också, på ett år har antalet medlemmar gått från 21500 stycken till drygt 30000 glada barnvagnsnördar. (H)julkalendern blev, om möjligt, en ännu större succé än föregående år. Den mest populära luckan fick fler än 1300 tävlande kommentarer och totalt hade kalendern 26 luckor, varav 17 innehöll en barnvagn. Jag vet inte hur jag ska kunna överträffa det nästa år, men ingenting är ju som bekant omöjligt. För min egen del så har 2015 varit året då så väldigt många nya dörrar har öppnats upp. Jag fick åter igen tillfälle att åka till Kind & Jugend-mässan i Köln, jag fick göra en snabbvisit i Göteborg för att se Britax nya barnvagnskollektion och jag vet redan nu så många roliga saker som inletts detta år men kommer komma bloggen till gagn än mer under 2016. Jag är väldigt glad och tacksam för alla nya och gamla kontakter – tillverkare, återförsäljare, PR-byårer och vanliga samt ovanliga barnvagnsnördar – som gör allt detta möjligt för mig. Mest tacksam är jag för att ni som läser fortfarande inte verkar ha tröttnat på romanlånga recensioner av barnvagn efter barnvagn. Jag hoppas ni hänger med ett år till!

Men nu är det dags för min riktiga sammanfattning av barnvagnsåret 2015:

Årets var är den?
Varför bryta en tradition? En syskonvagn värdig 2016 signerad Britax (fd Brio), tänk att jag väntat på den i fyra år. Och varje gång jag pratat med Brio/Britax om den så har jag skämtat om att den väl kommer när kronprinsessan får sitt andra barn. Tyvärr tror jag inte att Britax är redo att leverera när Victoria ska göra det. Britax, er syskonvagn med vändbara sittdelar och max 75 cm på bredden, var äääääär den?

Årets hype
Finns det något hetare än Stokke just nu? När jag tar pulsen på barnvagnsvärlden så är det Trailz alla trånar och suktar efter. Välförtjänt kan jag tycke. Stokke är ett märke som redan gjort bra ifrån sig på andra områden, som verkligen försökt finna rätt stil på barnvagn men tagit en knagglig väg vig Xplory och Crusi innan man slutligen fick vad som verkar vara fullpott i Stokke Trailz.

Årets boom
De kom, de såg, de rullade. Cybex tog Sverige med en stormvind, och det är en bedrift som man verkligen kan beundra. För Sverige har en stark barnvagnsmarknad med brett utbud och trogna konsumenter som inte alltid är så snabba med att hoppa på ett oprövat kort. Ändå blev Cybex modell Priam snabbt populär, och när vändbara sittvagnen Balios M hade release i början av sommaren så uppstod en riktigt barnvagnsboom. Det är sällan jag ser ett nytt märke etableras så snabbt! Framgångsreceptet utgörs till stor del av snygg design och gedigen kvalitet. Cybex är ett märke jag verkligen ser fram emot att fortsätta följa under 2016.

Årets tillbehör
Förra året utsåg jag åkpåsen, det här året känns åkpåsen överflödig med tanke på hur milt väder vi har haft hittills. Vad jag istället tyckt mig se komma på bred front är det mönstrade regnskyddet. Elodie Details är föregångare på området, Tullsa har också haft några fina och utökat sitt utbud men nu kommer fler och fler regnskydd med mönster. Kul när man lägger krut på ett så pass användbar barnvagnstillbehör, tycker jag!

Årets förbättring
Jag tycker att Emmaljunga gjorde ett riktigt bra jobb med sin syskonvagn. Först släppte de Monkeyn som inte var så mycket att hänga i granen alls, men redan ett år senare kom Double Viking som var väl genomarbetad med vagnens bredd, 79 cm, som den främsta nackdelen. Så släppte Emmaljunga detta år Double Viking 735, endast 73,5 cm bred och vips så var de inte bara med i syskonvagnskampen igen utan är med och kämpar i täten. För att bli en soklar vinnare krävs lite småjusteringar av framhjulen och att Emmaljunga prioriterar att höja maxvikten, får den upp den till 17-18 kg per sittdel så kan jag inte se någon allvarlig konkurrent så länge man klarar sig utan funktionen att omvandla chassit till en singelvagn.

Årets problem
Alltid finns det någon barnvagn som snubblar över sina egna hjul, och i år är det Kronan Sulky/S som tar den rollen. 2014 utsåg jag den till årets hype och det är fortfarande en extremt populär barnvagn men den har under året haft en del allvarliga problem med skeva hjul, hjul som vobblat och tyvärr även hjul som lossnat. Kronan har dock jobbat aktivt med detta, bytt ut felaktiga chassin och förändrat hjulen. Nu släpper de även en Sulky/S 2016 med ett kortare chassit, som gör vagnen mer stabil och eliminerar alla hjultrubbel.

Årets blåblodiga vagn
Ännu en rubrik som funnits med sen start. I år skrev jag ett helt inlägg med barnvagnstips riktade direkt till kungabarnen, det blir som bekant dubbel tillökning i kungahuset år 2016 och det jag mest ivrigt ser fram emot är förstås om mina spådomar om vagnval faller in.

Årets funktion
Den femdelade selen. Alltså när selen i barnvagnens sittdel kan tas isär i fem delar, så det är betydligt enklare att sätta i samt ta ur sittdynor och åkpåsar. Bugaboo genomförde en sådan förbättring på samtliga barnvagnsmodeller under 2015, utom Bee3 som var först ut redan hösten 2014. Britax har också en riktigt bra variant av selen, medan Joolz Geo har en sele som visserligen kan delas i fem stycken men som är allt annat än användarvänlig när barnet ska spännas fast. Att få till en bra sele är alltså inte riktigt så enkelt som det låter.

Årets nya livstecken
Två märken jag tidigare funderat över har nu både börjat göra väsen av sig, visserligen i liten skala än så länge men något är på gång. iCandy verkar jobba på något slags comeback i Sverige, jag har fått tillfälle att testa både Peach3 och Raspberry, och Teutonia som ju är en riktigt klassiker tänker återvända på bred skala nu under våren men mjukstartade denna höst genom att ge oss en första titt på nya modellen Bliss.

Årets spådom
Förra året trodde jag att vi under år 2015 skulle få se fler barnvagnar i budgetprisklass men som ändå höll en viss nivå av kvalitet, och det tycker jag också att jag sett mer och mer av. Den trenden tror jag kommer hålla i sig även nästa år, marknaden för barnvagnar runt 15000 kr känns mättad vid det här laget. Jag trodde också på fler ekoinriktade barnvagnar. Greentom är väl fortfarande det märke som sticker ut mest i den nischen, och ännu mer så lär det blir under 2016 när Upp släpps i uppdaterade, förbättrade versioner.

För 2016 tror jag på fler vagnar som kombinerar de två i Sverige så eftertraktade egenskaperna: terrängvänlig och liten ihopfälld. Stora hjul, kompakta chassin! Jag tror också att vi kommer se fler tillbehörsmärken poppa upp, då det finns gott om utrymme med tanke på hur viljan att pynta sin barnvagn med accessoarer tenderar att bli en allt mer populär hobby.

Årets personliga förväntning på barnvagnsåret 2016
Vad jag just nu i denna stund ser mest fram emot, är alla gamla favoriter som får ny skrud under nästa år. Britax Smile 2 som ersätter Brio Smile, Baby Jogger City Premier som tar över efter Baby Jogger Versa GT, Babyzen Yoyo+ som tar vid där gamla Yoyo avslutade och Britax Go Big – som inte anländer förrän i sommar men som jag längtar innerligt efter. Sen tycker jag att det är dags för en ny Donkey. Min favoritvagn firar fem år nästa år och Bugaboo har ju en tradition att förnya sina modeller med jämna mellanrum. Kanske är tiden inne? Den dagen den nyheten släpps kommer jag bli så exalterad att jag tappar andan.

Jag tror att 2016 kommer bli ett fantastiskt barnvagnsår, med tanke på allt jag redan nu känner till att se fram emot och de många överraskningar jag är säker på väntar utöver det. Och som sagt. Jag ska köra min barnvagn nummer 100. Livet som barnvagnsnörd, 2015 har visat att det kan inte bli så mycket bättre än såhär. Gott nytt barnvagnsår allihopa! Vi ses igen år 2016!

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Jenny 3 januari, 2016 - 22:32

Hej och tack för en fantastisk blogg!! Verkligen imponerande jobb.. Jag spenderar många sömnlösa nätter surfandes här…

Tänkte kolla om du har några inköpstips på både Icandy och teutonia?! vi klämde på dom nya icandy i England och älskade en av färgkombinationerna, men verkar helt omöjliga att hitta i Sverige nu!? Minns när dom kom för några år sen och men då hade jag inget vagnbarn.. Teutonia klagade babyproffsen så himla mycket över, månaders leveranstider som aldrig hölls vilket avskräckte mig.. Älskade min Fun från 2008 och ville gärna ha en ny Teutonia när nästa är beräknad i mars men det ser inte så ljust ut.. Har du tips i Göteborg/sthlmsområdet där man kan hitta dom här?! Tex babyproffsen stod som återförsäljare på teutonisks egen sida men dom hade inte sålt dom på länge sa dom i butiken 🙁

Reply
Annika 4 januari, 2016 - 20:06

Hej!
Tack för en bra blogg! Med sådär mycket erfarenhet kanske du kan hjälpa oss;
Vi har en baby på snart 7 månader som snart inte ryms i vår Emmaljunga Duo edge liggdel. Vi har bestämt oss för att byta till en mindre och smidigare vagn sen då hela vagnen inte ryms i min bil då vi nu har två barn (tidigare satte jag sittdelen i baksätet). Kraven på den nya vagnen är att den ska gå i olika sorters terräng (helst lufthjul), få plats i bilen (edgen ryms precis om man tar av hjulen som blir utåt men den väger rätt mycket), vara rymlig så att den passar ännu om 2-3 år. Helst vill jag ju ha vändbar sittdel också då killen är så liten ännu. Är det en helt hopplös kombination? Tack på förhand:)

Reply
Anna 6 januari, 2016 - 23:24

Hej Annika! Får börja med att säga att jag inte har så bra koll på den exakta storleken på EL Duo Edge, men med det sagt så finns det absolut en del vagnar som har vändbar sittdel, klarar lite terräng och har snurrbara lufthjul: Brio Smile, Kronan Duo/S och City, Bugaboo Donkey, Trille Viper 4S och Stokke Trailz. Kan du tänka dig punkteringsfria hjul så har du fler alternativ. Alla de vagnarna är dock inte så rymliga, Smile funkar ju absolut upp till 2 år men kanske inte så mkt längre. Kronans vagnar har inte heller så väldigt stora sittdelar. Du kanske skulle gilla Baby Jogger City Versa GT? Stor sittdel, platt ihopfälld, dock punkteringsfria däck?
/Anna

Reply
Therese 21 januari, 2016 - 20:56

Hej!
Älskar bloggen men skulle behöva lite hjääääälp. 2016 är året jag ska lämna Bugaboo bubblan. Har pendlat mellan Donkey och Buffalo tills i somras. Sen dess har buffeln stannat. Problemet är att dottern åker typ aldrig vagn så jag tänkte mig om du kanske har koll på om det finns en lite mindre variant av buffeln? Ett krav är att det ska fungera med bugaboo suffletter. Jag älskar deras breezy under sommaren och det är i princip enda anledningen till att vi ännu inte bytt. Men som jag förstått det så kan man ha den på vissa andra märken? Har du koll på vilka som passar? Funderade på balios vagnen. Eller har du någon annan favorit? Dottern fyller 2 i februari ska tilläggas. Och det vore toppen om det fanns en vagn som passar in som man även kan ha ståbräda till! haha, många krav. Kanske lika bra att buffeln stannar
Ändå. Hehe. Tack för en bra blogg!

Reply
Anna 23 januari, 2016 - 21:31

Hej Therese! Det låter ju som att det är en Balios du letar efter? Du kan ha Donkeyns suffletter på, den är lite lika Bugaboos vagnar men mycket mer kompakt ihopfälld så absolut mer smidig att ha med i bilen och så. Ståbräda ska funka bra på den också. Annars kanske Bee? Men den är ju inte ett alternativ om du menar att den ska ha hjul som Buffalon!
/Anna

Reply
Therese 26 januari, 2016 - 22:07

Precis. Hur funkar balios i snön dock? Vi bor på landet i dalarna så det är sjukt mycket snö här!
Och är den ranglig om man jämför med buffeln? Är allergisk mot rangliga vagnar så har lite ångest att köpa en vagn jag inte testat innan.. 😛
Bee känns väldigt no no i vädret här! Är Balios och Bee väldigt lika varandra?
Har du någon annan du skulle kunna rekommendera kanske?

Reply

Lämna en kommentar