Barnvagnsåret 2016

av Anna

Den sista dagen av år 2016 är kommen och jag sammanfattar traditionsenligt hur mitt gångna barnvagnsår har sett ut. För en trip down memory lane så kan man förkovra sig i årskrönikorna för 2015, 2014, 2013 och 2012. Det här året har på samma gång passerat förbi i väldigt långsam och väldigt snabb takt för min del. Tittar jag på bloggdelen av mitt barnvagnsintresse så blir detta inlägg årets 94e, vilket innebär ett snitt på 1,8 inlägg per vecka. Det är sämre än 2015, men med tanke på att jag ägnade tjugo veckor åt att må fruktansvärt illa så ger jag mig själv ett godkänt betyg. Min Barnvagnar!-grupp på Facebook har utökats med omkring 13,000 nya personer och består just nu av drygt 43,000 medlemmar. Det är ofattbart många, vi skulle kunna fylla Globen tre gånger om numera! För mig har 2016 även bjudit på flera fantastiska barnvagnsresor. Mest minnesvärd blev turen till Polen med Teutonia i april, det var en sann upplevelse att få se en barnvagnsfabrik från insidan. I september besökte jag i vanlig ordning Kind und Jugend-mässan i Köln. Det är alltid spännande med alla barnvagnsnyheter, även om 2016 i viss mån kändes som ett mellanår. Det kanske betyder att det blir riktigt mycket nyheter när mässan hålls nästa gång? Jag har också fått vara med när Britax lanserat Go Big i både Stockholm och Göteborg, har varit på kalas för Bugaboo Donkey på Djurgården och fått presentera Emmaljunga NXT90 vid ett releaseevent här i Stockholm.

Mina tre barn fyller inom årets första nio veckor 8, 6 respektive 3 år. Det skulle kunna ha blivit slutet på min barnvagnsera. Men i min mage växer ett litet syskon som beräknas anlända till oss inom de närmsta fem veckorna. Att jag ska bli mamma igen för fjärde gången innebär ett enormt uppsving för mitt barnvagnsintresse och jag ser med förväntan fram emot att testa så mycket vagnar och tillbehör under 2017. Det är med pirr i magen jag tagit fram liggdelar och satt fast babyskydd på chassin. Jag planerar att inleda det kommande året med ett inlägg om fyra sätt att bädda liggdelen för en vinter/vårbebis, jag kommer skriva en jämförelse mellan åkpåsar som är små nog att användas i babyskydd och liggdel och mycket mer. I min fantasi kommer jag nu när jag snart inte längre har ont och mår illa ha oändligt mycket tid till bloggandet. Att jag då istället har ett till barn att ta hand om tänker jag inte ska bli något problem alls. (Så naiv kan man vara även som blivande fyrbarnsmor.) Som grafen nedan visar är det dock åren efter jag fött barn som är mina toppar i barnvagnsstatistiken; 2012 när mitt andra barn fyllde 1 år och 2015 när mitt tredje barn fyllde 1 år. Min plan är att fortsätta blogga i två, tre år till, men vad framtiden verkligen bär i sitt sköte återstår att se. Under 2016 hann i alla fall 22 stycken barnvagnar rulla över min tröskel och färre än så ska det väl verkligen inte bli för 2017?

Jag vill tacka alla tillverkare, återförsäljare, agenter, distributörer och PR-byrårer som jag varit i kontakt med under 2016 och som alla medverkar till att det är möjligt för mig att ha den här bloggen. Jag vill också innerligt tacka er som läser, kommenterar, mailar och frågar – kontakten med er är utan tvekan något av det allra roligaste med att blogga om barnvagnar. Jag vill också tacka vänner och familj som i vanlig ordning är förstående (eller åtminstone låtsas vara det) för mitt barnvagnsintresse. Tack, ni är fantastiska hela bunten!

Dags att dra igång med årskrönikan för 2016:

Årets var är den?
Jag gillar verkligen traditioner. Så jag fortsätter att efterlysa en seriöst bra syskonvagn från Britax. Som märke tycker jag att Britax fortsatt otroligt starkt. I år lanserade de en av de bästa vagnar jag kört – Go Big – och Britax Smile 2 är en fortsatt populär och väldigt prisvärd barnvagn. Men tänk att de ännu inte släppt en syskonvagn på bredden? Jag vet ju att de skulle kunna skapa något fantastiskt! Håller mina tummar så hårt att de blir blå i förhoppning om att Britax ska hinna komma med en syskonvagn innan mitt eget behov av en sådan upphör att existera.

Årets hype
Det måste vara den lilla resevagnen. Från att Babyzen Yoyo i princip ohotat har dominerat marknaden, MB Nano blev aldrig någon riktig hit, till att vi detta år får se Baby Jogger släppa sin City Tour och hur modellen som utgör grund för vagnarna Carena Kobbe, Trille Skagen och Beemoo Easy Fly dyker upp precis överallt till stort jubel. Utbudet av små vagnar har aldrig varit bättre eller mer utspritt över olika prisklasser. Hurra för det!

Årets vad händer?
Frågetecknen är många när Kronan säljer ut sina barnvagnsmodeller. Både City, Duo, Syskon och Sulky har reats ut för omkring halva priset. Det sägs att märket nästa år ska satsa främst på sina mest populära vagnar, Duo/S och Sulky/S, och det är nog inte helt fel tänkt. Jag hoppas i alla fall att Kronan fortsätter finnas på marknaden. De har sin egen nisch och gör vagnar som är både bra och fina och uppfyller många av de vanligaste kraven som konsumenter har på både duovagnar och sulkys.

Årets största förväntningar
Jag hade hunnit bygga upp väldigt höga förväntningar på Britax Go Big, från att jag första gången såg den augusti 2015 tills att jag äntligen fick lägga tassarna på den juni 2016. Och otroligt nog blev jag inte besviken på en enda detalj. Snarare har Go Big på bara ett drygt halvår seglat upp på min egen topp 5-lista. Nu när Go Big till 2017 kommer i melerade tyger så tror jag att det här kan bli en av mina flitigaste rullade vagnar för nästa år.

Årets koncept
Singelvagn som kan omvandlas till syskonvagn verkar vara en växande trend. UPPAbaby Vista anlände till slut den svenska marknaden och det är långt ifrån den enda modellen som erbjuder flexibilitet mellan ett och två barn. Emmaljungas nyaste NXT90 får sin syskonlösning under 2017, Britax släppte B-Ready och jag tycker jag ser fler och fler frågor om just moderna syskonvagnar.

Årets blåblodiga vagn
Det här är ju kanske endast kul för en liten skara men jag kan inte låta bli att vilja meddela facit på de gissningar jag år 2015 hade inför år 2016 kommande prins- och prinsessfödslar. Jag tippade i mitt inlägg om kungliga barnvagnar tre olika alternativ för kungabarnen att rulla sina små i och lyckades faktiskt få rätt. Kronprinsessan fortsatte köra Brio Superior, prins Carl-Philip och Sofia valde en Emmaljunga Viking och prinsessan Madeleine förblev Bugaboo trogen (även om jag också sett henne med både Baby Jogger och en Yoyo).

Årets trend
Att göra sin vagn personlig! Egentligen inget nytt men under 2016 tycker jag det exploderat med handtagsöverdrag, bygelskydd, sufflettpälsar och andra detaljer för att göra sin egen barnvagn så unik som möjligt. Vi har även kunnat se hur några av de största tillverkarna har anpassat sig efter trenden, Bugaboo släppte efter många, många år med skumhandtag i höstas sin nya handtag i skinnimitation och Emmaljunga kan inte ha undvikit att noter att andra märkens solsuffletter använts på deras vagnar och kom i somras med sin egen version.

Årets tillbehör
Där jag bor har det inte varit så väldigt mycket vinter att tala om än, med undantag för ett fåtal dagar, men jag hoppas på rejält med kyla för 2016 var handtagsmuffarnas år. Utbudet måste ha utökats med flera hundra procent, det är imponerande!

Årets spådom
Jag tror att vi nu när det finns ett brett utbud av bra, små barnvagnar kommer att se en ökad efterfrågan på större, rejäla barnvagnar som kompletterar den lilla bil- eller resevagnen. Jag tror på rejäla framhjul och tycker mig redan se den tendensen i och med Dubatti One, EL NXT90 och i kommande Joolz Day2, som kommer ha rejäla, svängbara vinterhjul som tillbehör. Jag tror också att det fortsatt kommer komma många intressanta syskonlösningar.

Årets personliga förväntan på barnvagnsåret 2017
Jag ser fram emot att få använda mina gamla favoriter lite till, men vet också att mycket nytt ska komma redan under de första månaderna av 2017. Mest peppad är jag på Cybex Mios och Joolz Day2, men jag ska erkänna att Emmaljungas nya Flat-sittdel för NXT90 så himla fin ut när jag såg den på mässan i höstas. Roligast av allt tycker jag det ska bli att få göra många jämförelser mellan olika tillbehör. Förutom att jämföra hur man kan bädda liggdel vill jag jämför små åkpåsar, olika slags mjukliftar, olika lösningar för att ha babyskydd på vagnen och mycket annat. Som heltidarbetande trebarnsmamma där yngsta barnet börjat närma sig tre år så har de vardagliga barnvagnspromenaderna inte varit så många som jag önskat under 2016, så jag ser otroligt mycket fram emot att bara få komma ut och gå många mil med min nya bebis och vilken vagn som än för stunden står i min hall och väntar på att vädras.

Under år 2016 kom jag upp i att ha kört totalt 111 stycken barnvagnar. Målet är att nå 150 stycken innan barnvagnstiden i mitt liv är över, och jag känner mig trygg med att jag kommer fixa det. Jag önskar er alla ett fantastiskt nyår, vi ses år 2017!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Alexandra 3 januari, 2017 - 14:34

Hej, finns det några planer på att prova nya Emmaljunga NXT90 F närmsta halvåret? Gillar den på pappret men skulle så gärna vilja höra av nån mer objektiv (och som kan och som inte försöker sälja på mig vagnen i fråga) om den är nått att ha :). Dom verkar ju ha gjort en del förbättringar från NXT90 som jag är nyfiken på om dessa gjort nån skillnad eller inte :). Tack på förhand ^^

Reply
Anna 3 januari, 2017 - 21:25

Hej Alexandra, det vore så kul att kunna testa den med bebis och jag hoppas kunna få till det men jag vet inte om jag kommer kunna få till det. Ska i alla fall göra mitt bästa för att det blir av!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar