Barnvagnsåret 2018

av Anna

Varje år rundar jag av bloggen med en årskrönika, där jag sammanfattar hur barnvagnsåret har varit för mig. För den som är nyfiken på hur det har sett ut bakåt i tiden så kan man kika i mitt arkiv för barnvagnsårskrönikor. 2018 har varit ett minst sagt fullspäckat år för min del. I januari återgick jag till jobbet efter min fjärde föräldraledighet och fast fyra barn och heltidsarbete borde innebära noll tid över för annat så har jag – till min egen stora förvåning – ändå lyckats klämma in en hel del barnvagnsbloggande under de 12 gångna månaderna.

Under 2018 har jag publicerat 83 stycken blogginlägg på Allt om barnvagnar. Det är 25 fler än förra året. Då hade jag visserligen en bebis i famnen i princip dygnet runt, vilket förklarar en del. Min grupp Barnvagnar! på Facebook är sedan ett drygt år fri från köp & sälj, något som frigjort enormt mycket tid för min del och gör det möjligt för mig att svara på frågor istället för att medla mellan personer som är missnöjda med sina privata barnvagnsaffärer. För femte året i rad besökte jag kanske världens största barnvagnsmässa Kind + Jugend i Köln, och traditionsenligt fick jag också äran att göra en mindre barnvagnsrapport från UnderBARA BARN-mässan i Stockholm.

År 2019 blir en milstolpe i mitt liv som föräldrar, för i mars fyller min äldsta 10 år och jag firar ett decennium som mamma. Syskonen blir 8, 5 och 2 år gamla. Tre dagar efter min sons tioårsdag fyller dessutom min man 40 år. Alla dessa siffror känns symboliskt stora. Hösten 2019 har jag bloggat i 8 år och jag vet inte om jag kommer ta mig ända fram till ett 10 årsjubileum för Allt om barnvagnar om sanningen ska fram. Men ett år till av bloggande känner jag definitivt att det finns lust för.

Nytt personligt barnvagnsrekord

Eftersom att jag – givetvis – har fört noggrann statistik över mitt bloggande så kan jag nu officiellt meddela att jag ser ett otvetydigt mönster i frekvensen körda barnvagnar. Sen bloggen grundades år 2011 så är det åren efter att jag har fött barn som jag verkligen rullat mest barnvagnar – 2012, 2015 och nu 2018. I år hann jag med att lägga händerna på hela 35 barnvagnar. Jag förstår inte själv hur detta har gått till och den inbitna Allt om barnvagnar-läsaren är förstås lika medveten som jag att långt ifrån alla dessa vagnserfarenheter har hunnit mynna ut i någon recension än. Nu har jag totalt kört mer än 160 barnvagnar. Jag som hade som mål att hinna med 150 stycken totalt får helt enkelt höja ribban till 200. En jämn och fin siffra!

Precis som förra åtet så vill jag sända ett varmt tack till alla tillverkare, återförsäljare, agenter, distributörer och PR-byrårer som jag varit i kontakt med under 2018 och som alla medverkar till att det är möjligt för mig att ha den här bloggen. Det största tacket går dock till alla er som läser, kommenterar, mailar och frågar – att ni finns där och lyssnar och ger feedback är utan tvekan något av det allra roligaste med att blogga om barnvagnar! Ytterligare tack till min familj och mina vänner som står ut med… tja, mig och mina vagnar helt enkelt.

Årskrönika

Varje årskrönika innehåller mina åsikter samlade under olika rubriker, till största delen samma från år till år. Här är min syn på barnvagnsåret 2018:

Årets trend
Förra året utsåg jag de kompakta men ändå vändbara barnvagnarna till en tydlig trend. Den utvecklingen syntes även under år 2018, bland annat med releasen av superba Joolz Hub. I år bytte branschen helt spår och nu ska varenda vagn vara en syskonvagn. Det syntes tydligt på höstens branschmässa i Köln men en del av dessa vagnar har redan nått marknaden – vad sägs om Thule Sleek och Silver Cross Wave som två tydliga exempel på att möjligheten att kunna addera ett till barn till vagnen nu blivit en nästan lika vanlig funktion som förlängningsbar sufflett. Om denna trend leder till välbyggda vagnar som enkelt kan växlas mellan singel- och syskonläge så ser jag många fördelar med det. Men ofta leder det till ett kompromissande av andra egenskaper, så jag förhåller mig hittills försiktig skeptisk till denna utveckling.

Årets var är den?
Denna rubrik brukar handla om efterlängtade barnvagnsmodeller men jag har nu, inte utan sorg, kommit till att acceptera det faktum att Britax inte lär släppa någon Go-syskonvagn inom en rimlig tidsperiod för att jag skulle hinna köra den. Istället fortsätter jag förundras över att det fortfarande är så otroligt få barnvagnstillverkare som hakat på Bugaboos idé om ett brett utbud av säsongstillbehör. Deras sommarsuffletter köps för att fästas på vagnar från Britax, Baby Jogger, Emmaljunga och många andra – Bugaboo tjänar alltså pengar på sina konkurrenters försäljningar. Och har så gjort i många år nu. Rätt så himla ofattbart sett ur mitt perspektiv!

Årets överraskning
Det som överraskat mig mest i år har varit sånt som komma skall under 2019. Att både Cybex och Emmaljunga bygger på motordrivna barnvagnar med viss intelligens i funktionerna kom från ingenstans. Jag brukar skämta om att jag lära ”rulla” mina barnbarn i svävande barnvagnar men att vi redan nästa år ska kunna ha en motor som puttar vagnen upp för branta backar åt en känns ganska surrealistiskt. Det återstår också att se om detta är lika praktiskt användbar som det låter smart i teorin.

Årets spådom
För 2018 så trodde jag på två saker – pressade priser och mer personal labels-vagnar. Några pressade priser har vi knappast sett, om något har barnvagnar generellt blivit ännu dyrare under detta år. Jag tänker att det någonstans måste finnas en kulmen som nås. Men jag kanske bara är naiv på den punkten. Att personal labels-vagnarna exploderat i utbud råder det dock inget tvivel om. Jollyroom är barnbutiksgiganten online och de släpper nya barnvagnar i princip varje vecka, under något av sitt flertal olika egna märken; Petite Chérie, Moweo, Beemoo med flera. Som barnvagnsbloggare är det omöjligt att hänga med i det tempot.

För 2019 så gissar jag att barnvagnstillverkarna kommer börja anpassa sig efter pressen som det utökade vagnsutbudet utgör. Konkurrensen om blivande föräldrar är enorm och nu måste man sticka ut. Jag tror dels att man kommer gå i en riktning med mer fokus på lyx, och försöka göra sina barnvagnar mer exklusiva både i design och material. Dels tror jag att vi kommer se fler och fler publikfriare. Alltså att tillverkarna försöker öka försäljningen genom att bli mer lyhörda för konsumenterna och ge dem sådant de länge efterfrågat men ännu inte fått.

Årets plötsligt händer det
Bumprider Connect blev till slut mer än en mässprototyp och nu rullar det på riktigt runt vagnar som med magneter kan byggas ihop på bredden. Att Connect är innovativ kan ingen ifrågasätta, och vagnen har vunnit ett flertal priser just tack vare detta. I praktiken gillar jag den mest som singelvagn, men har man utrymme för en 98 cm bred syskonvagn så är syskonkombinationen oväntat lättkörd!

Årets omedelbara hit
Det känns som att Bugaboo Fox alltid har funnits men sanningen är att räven inte firar sin första födelsedag förrän i februari 2019. Den här vagnen är nog den modell jag snabbast sett gå från en nyhet till att regelbundet rulla förbi mig på trottoarerna här i Stockholm. Vid släppet fanns oron för hur Fox skulle kunna ersätta Bugaboo Buffalo men Buffalon blev mindre saknad än jag trodde och är nu istället ett mycket prisvärt köp på andrahandsmarknaden. Själv var jag förtjust i Fox direkt från starten men efter att ha kört den mycket under året som varit så är jag störtkär på riktigt! Det gör mig ännu mer nyfiken på vad det är för nyhet Bugaboo har hintat om att de kommer släppa under nästa år…

Årets personliga förväntan på barnvagnsåret 2019
Inför år 2018 hoppades jag ha mer tid för att förverkliga alla mina idéer för bloggen och att kunna bocka av min långa lista med väntande blogginlägg. Detta måste jag säga gick över förväntan väl, jag är stolt över hur mycket tid och arbete jag har lagt ned på Allt om barnvagnar i år. 1,6 blogginlägg per vecka är mer än godkänt – bra jobbat till mig själv!

För 2019 är min förväntning att jag ska kunna ha ett sista bra år med tester av duovagnar, innan mitt yngsta barn i början av 2020 fyller 3 år och blir för stor och tung för många av barnvagnarna på marknaden. Visserligen har kanske den efterlängtade uppdateringen av barnvagnsstandarden då trätt i kraft så vem vet, kanske har jag mer tid på mig än jag nu kan förstå. Jag skulle också vilja komma ut ännu mer i butiker och på andra eventet för att sprida barnvagnskunskap, och det vore väldigt roligt om denna önskning kunde infrias.

Hur gick det med reklamen?

I april 2018 publicerade jag inlägget Nu blir det reklam! där jag meddelade att jag efter noggrant övervägande kommit fram till att jag skulle börja använd affiliatelänkar på Allt om barnvagnar. Dessa länkar finns nu i eller under de flesta inlägg och innebär att om någon som läser bloggen klickar på en länk och därefter genomför ett köp hos den länkade webshoppen, så får jag provision på det köpet. Att jag varit skeptisk till att monetärisera bloggen beror till stor del på att jag ville fortsätta betrakta den som en hobby och inte som ett jobb, jag var rädd för att tappa blogglusten om skrivande blev ett måste för mig.

Men så blev inte fallet. Istället kändes det riktigt inspirerande att träda in i en ny bloggfas och jag investerade en andel av pengarna jag fick in när jag betalade för en helt ny design för bloggen, bland annat med syfte att göra den mer läsvänlig på mobilen. Jag kan dock konstatera att jag hade helt rätt i att jag inte skulle bli rik på att barnvagnsblogga. För att vara helt transparent kan jag meddela att mina blogginkomster – efter skatt – från affiliatelänkarna har legat på utbetalningar om totalt 6091,72 kr under oktober, november och december. Alltså 2030 kr per månad. Man ska inte sticka under stol med att 2000 kr är en signifikant summa pengar men det ersätter inte ens två arbetsdagar per månad för mig, så bloggandet förblir något jag gör kvällar och helger. Och det går förstås alldeles utmärkt!

Jag ser fram emot år 2019 och mitt åttonde år som barnvagnsbloggare. Precis som varje superhjälte ska ha sin nemesis (obs, detta ska givetvis läsas med en skämtsam blinkning!) så har jag alltid haft en barnvagnsbloggskonkurrent vid namn Elin. Först ur-Elin, annars känd som Elin Edefrid som i många år skrev på fantastiska Barnvagnsblogg, därefter Elin Siljendal som drev Barnvagninspo både på blogg och Instagram. På instagram finns det nu gott om initierade barnvagnskonton för den som vill läsa mer om vagnsnyheter. Jag är nyfiken på vem som blir nästa Elin och vem som om några år ska ta över facklan efter mig. Även fast det är ett tag kvar är det onekligen något jag har börjat fundera över. Hur kommer jag känna inför bloggandet när jag skriver nästa årskrönika? Det återstår att se.

Viktigast av allt är att ni fortsätter skicka mail och ställa frågor, fortsätter pusha mig till att sprida den kunskap jag samlat in genom åren. Vi gör det här tillsammans. Så givetvis är jag nyfiken på att höra vad ni tyckte var intressant med barnvagnsåret 2018 och vad ni ser fram emot att få köra år 2019?

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar