Vad är skillnaden mellan Brio Go och Go Next?

av Anna
Brio Go Next

Nu var jag snabb, kanske ni tänker? Go Next har trots allt bara rullat runt med oss i två veckor, men jag har hunnit bilda mig en rätt bra uppfattning om vagnen och hur den fungerar i grunden kan jag ju redan sedan innan. Allt jag skrivit om Brio Go finns samlat HÄR och min numera ganska gamla recension av en Brio Go -09 finns HÄR. Det här blir inte en fullskalig recension utan jag tänker fokusera på precis den frågan jag redan fått ett oräkneligt antal gånger: vad är skillnaden på Brio Go och Brio Go Next?

Vid en snabbt titt kan jag tänka mig att det är svårt att se skillnad på vagnarna, om det inte förstås vore för att Go Next kommer i nya färger och tyger som inte finns på vanliga Go. Men skillnaderna finns där och även om de oftast är ganska små så är de många, gemensamt lyfter de sedan verkligen Go till nästa nivå.

Så bra är hjulen på Go Next

Det viktigaste först – hjulen! Go Next har lufthjul baktill och punkteringsfria hjul framtill. Jag tycker att det märks att bakhjulen är luftfyllda, det känns som att vagnen rullar ännu lite mjukare över ojämnheter i marken – men självklart bidrar vagnens fjädring också till den stötfria körning. Största skillnaden är väl dock något som jag vet att många ägare av äldre modeller av Brio Go har stört sig på – själva ytan på hjulen. Vissa Go har nämligen haft stora problem med att gummit i princip ätit upp gruskorn, som sedan måste pillas bort för hand men lämnat stora fula hål i däcken och kvarstående smågrus har gjort att det skramlar om vagnen när man kör den. För att illustrera hur detta problemet är helt borta nu så fotade jag hjulen efter en rejäl promenad. De är skitiga men de är helt grusfria och jag har inte borstat av dem innan bilden togs! Jag har själv kört Go med hjulen fulla av grus, och skillnaden är verkligen som natt och dag.

Brio Go Next varukorg har uppvikbara kanter

Nästa uppdatering är varukorgen, som fått stadiga kanter som kan vikas upp och ner efter eget tycke. Bakgrunden till detta är att Gos underbar, stora varukorg haft nackdelen att grus, löv och annat småskräp från marken sprätter in i korgen via hjulen. Det finns en separata varukorgsväska för Go att köpa, men på Next  finns alltså ett inbyggt skydd i form av dessa kanter. Bilder till höger i bilden ovan visar att småstenar fortfarande skvätter upp, men de fastnar utanför kanterna och det jag haft i varukorgen har förblivit rent och torrt. Jag gillar kanterna och tycker absolut att de är en positiv förändring av vagnen. Nackdelen är att med dem uppfällda så blir varukorgen lite trängre och att få in och ur större saker framifrån blir lite knepigare. Det går förstås bra att inte använda kanterna och då är varukorgen som den alltid varit.

Brio Go Next med melerad klädsel och solkeps på liggdelens sufflett

Liggdelen till Go Next känns mysigare än de äldre liggdelarna. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men jag uppfattar den som mer ombonad på något sätt. Den gråmelerade textil bidrar absolut, men det bästa är solkepsen. Det känns som att jag kommer tjata sönder följande fras i det här inlägget, men solkepsen är så efterlängtad! Med den nedfälld och flärpen på liggdelslocket uppfällt så är bebisen nästan helt avskärmad från omvärlden. Solkepsen fästs med magnet så den går att fälla upp och ned ljudlöst. Suffletten har en vädringsficka som öppnas med dragkedja, och hela klädseln på liggdelen är enkel att ta av och på. Precis som innan kan liggdelen fällas ihop och bli relativt platt.

Go Next med liggdelslock med magnetfästen

Det här med magnetlås förekommer på flera ställen, förutom för att hålla uppe solkepsen på liggdelen så fästs även hela liggdelslocket på liggdelen med magnet. Det är lite klurigt att förklara men en magnet sitter i själva klädseln på liggdelen, sen en i liggdelslocket och en tredje i sufflettens hörn. Rätt placerat så klickar det till av sig själv. Verkligen positivt att kunna fästa det utan ett ljud! Dessutom har Brio förbättrat själva lockets konstruktion också, så nu finns det dragkedjor på sidorna som gör att liggdelslocket kan öppnas nästan helt men ändå sitta fast på vagnen. Love it! Liggdelsflärpen fästs på insidan av suffletten i två öglor, och högre upp inuti suffletten finns två öglor för att fästa barnvagnshängen i. Längst ned i liggdelens fotända finns två fickor där man kan lägga småsaker, jag har förvarat mössor, vantar, nappar och nycklar däri.

Ryggstödets olika lägen på Brio Go Next

Sittdelen har jag inte kunnat testa i praktiken, min lilla är för liten och de stora en aning för stora. Men här kommer ändå en snabb genomgång över vad som skiljer sittdelen på Go Next från sittdelen på Go. För årsmodell 2014 av Go så är vissa nyheter gemensamma med Next, då tänker jag på att klädseln är enkelt avtagbar med dragkedjor för lättare rengöring och att fotsacken fästs med tryckknapp istället för de där lösa fästena som skulle hakas på under sufflettfästet. På Go Next har även sittdelen fått en solkeps och nu kan ingen anklaga den här suffletten från att vara för kort. Även denna solkeps fästs med magnet.

Både sittläget och liggläget på sittdelen är detsamma som tidigare. Många undrar varför Brio Go inte har fullt liggläge. Förklaringen är att Go har så bra gung, och sen årsmodell -13 och framåt är det ju fjädring även på framhjulen, att ett helt plantliggläge på sittdelen skulle innebär att barnets huvud hamnar i ett negativt läge när fjädringen är maxad. Och att huvudet alltså lutar nedåt, är lägre positionerat än fötterna, är inte så bra för barnet. Med en lätt lutning på sittdelsryggen så förhindras detta och man kan gunga loss under promenaden utan att barnets huvud någonsin hamnar för lågt.

Klädsel och tillhörande fotsack till Brio Go Next

På insidan av sittdelen finns på båda sidor fickor att stoppa ned mindre saker i, bilden under visar knappen man fäster fotsacken i. Klädseln täcker nu även undersidan av fotstödet, mest en estetisk förbättring som jag förstått det men visst ser det snyggare ut. En annan mindre förändring, svår att fånga på bild, är att klädseln runt bygeln fått lite annan design så att dragkedjan täcks bättre och inte kan glida upp så lätt. Fotsacken till sittdelen är rejäl och precis som med liggdelen kan man nu även på sittdelen få till en rejäl avskärmning och skydda barnet där inne från både vind och insyn när man har solkepsen nerfälld och fotsacken på.

Körkänslan i Brio Go Next

Om jag också ska lämna ett omdöme om vagnen i sin helhet så blir det ett positivt sådant. Min bebis älskar vagnen! Av de vagnar han åkt i så somnar han allra snabbast och sover allra bäst i Go Next. Gunget är helt oslagbart, det är som att styra en båt över ett hav snarare än köra en vagn över asfalt. Grus är inte längre något problem, hjulen ser likadana ut efter två veckors flitig körning som de gjorde efter första timmen. Packutrymmet i varukorgen får högt betyg, jag får plats med allt och lite till. De nya kanterna håller dessutom sakerna på plats och rena från lerstänk och småsten. Så jag måste säga att precis som den lilla som gillar att sova i liggdelen så är också jag rätt kär i Go Next. Vanliga Go är också en väldigt bra vagn som ligger högt på min lista och visst är det mest mindre förändringar som gjorts på Next om man ser på dem var för sig; en solskärm här, en ny knapp där, nya hjul – men sammantaget tycker jag ändå att de är saker som gör det värt att välja Go Next framför Go. Jag förstår att det faktum att det säljs i duopaket enbart och kostar 11000 kronor är något som är avskräckande för många. Kanske är i alla fall det förstnämnda något Brio kan komma att ändra på.  Skulle jag köpa en vagn med liggdel och sittdel idag, och jag gillade Brio Go som koncept, då skulle jag tyckte det var värt den extra slanten för att få en Next.

Du kanske också gillar

25 kommentarer

Annelie 22 mars, 2014 - 18:12

Tack för en bra recension. Kände redan när vi började kika på go att det förmodligen är värt det där lilla extra att vänta på go next. Finns den i ute handeln nu i hela Sverige?

Reply
Anna 22 mars, 2014 - 22:37

Hej Annelie, nja, inte riktigt än. Den ska komma till butiker nu i mars men hittills har jag tyvärr inte hört om någon som faktiskt fått in vagnarna, men de bör ju komma när som helst nu!
/Anna

Reply
Malin 23 mars, 2014 - 15:36

Hej,
Jag undrar om man har en brio go, om man skulle kunna köpa hjulen till en go next och sätta på. Vore ju toppen!

Reply
Anna 23 mars, 2014 - 16:59

Hej Malin!
Ja Next-hjulen funkar om du har en Go från år 2013 eller nyare!
/Anna

Reply
BRIO Go Next är hemkommen! | sandraochmaria 24 mars, 2014 - 19:43

[…] att köra! Några som redan hunnit provköra vagnen och recenserat hittar ni på bloggarna: ombarnvagnar.com och […]

Reply
Petra 15 april, 2014 - 16:18

Vart kommer den fina mönstrade skötväskan/väskan ifrån?

Reply
Anna 15 april, 2014 - 19:57

Hej! Tack visst är den fin, fick den i julklapp av min man.
Den kommer från Svenskt Tenn, det är ingen skötväska men den är stor nog att rymma lite skötgrejer också om man vill!
/Anna

Reply
Ell 8 maj, 2014 - 17:13

Helt såld på denna vagn, och hade hoppas att springa på den i affär så jag kunde klämma lite på den. Där fanns ingen next men en go. Inte särskilt impad på gunget- noll gung i sidled kändes riktigt stum. Är next lika stum i sidled?

Reply
Anna 8 maj, 2014 - 19:42

Hej, där ser man! Ja mycket beror nog på vad man jämför med. Gung sidledes kanske Go inte är den bästa vagnen på men upp och ner så tycker jag att den är oslagbar. 🙂
/Anna

Reply
Johanna 8 juni, 2014 - 15:50

Hej Anna,

Jag har en brio go och behöver komplettera den med en ståbräda. Vilken ståbräda rekommenderar du? Finns det någon som passar förutom den speciella brio go ståbrädan?

Tack på förhand!

Reply
Anna 10 juni, 2014 - 21:47

Hej Johanna, jag har testat Go med dess egna ståbräda och med Bumprider. Tycker de var ungefär jämnbra ihop med vagnen, ingen var helt perfekt men Bumprider var lite tystare och bättre dämpning med Gos kom lite närmre vagnen.
/Anna

Reply
Fredrik 10 september, 2014 - 16:30

Hej!
Lite orelevant fråga för tråden kanske, men vi har en Brio Go 2012 som vi köpte begagnat för typ ett år sedan som redan fått diverse skador. Går det att reparera en sån barnvagn någonstans (i Stockholm) utan kvitto/försäkring?

Mvh, Fredrik

Reply
Anna 10 september, 2014 - 19:18

Hej Fredrik, ja alla Brio-återförsäljare ska kunna beställa in reservdelar åt dig i alla fall. Briobutikens fd butikchef jobbar nu för Big Baby, så tar du kontakt med dem så borde du unna få hjälp!
/Anna

Reply
Tobias 28 februari, 2016 - 17:55

Hej och tack för inlägget!
Såhär nästan två år senare har min sambo och jag funderat på just dessa vagnar. Go Next finns i flera butiker, medan det finns många begagnade Go i omlopp, men en sådan har vi inte fått tillfälle att känna på. Priset skiljer onekligen en del, även på begagnatmarknaden, och där är utbudet av Go Next mycket mindre. Det har verkat vara en ganska liten skillnad mellan de två modellerna, så vi har varit i valet och kvalet om huruvida vi skulle köpa en Go begagnad eller ej. Go Next har vi känt på i butiker och älskar verkligen hur den är att köra.

Din artikel fällde till sist avgörandet. Det verkar vara tillräckligt många små fördelar med Go Next som sammantaget gör den till ett bättre köp. Vi slog till på en idag, som just nu står nymonterad i vardagsrummet och väntar på att den lilla ska titta ut i maj. Stort tack!

Reply
Anna 1 mars, 2016 - 10:58

Hej Tobias, och tack för din kommentar! Blir så glad, det är exakt av den här anledningen som jag bloggar om barnvagnar: för att fler ska kunna välja en vagn som faktiskt blir och känns rätt för dem! Lycka till med allt!
/Anna

Reply
Kikki 3 oktober, 2016 - 22:50

Hej!

Har googlat men finner inte svar så tänkte att du kanske kan hjälpa mig 🙂

Går det att ha brio go next sittdel på brio go chassi?

Tacksam för svar!

//Kikki

Reply
Anna 4 oktober, 2016 - 21:56

Hej Kikki, japp, det funkar – inga problem!
/Anna

Reply
Johan 5 november, 2016 - 10:53

Hej vi har en brio go från 2012 eller 2013 och vi ska sälja den nu så vi har en fråga har vagnen något myggnät inbyggt??

Reply
Anna 8 november, 2016 - 10:54

Hej, nej, det finns inget inbyggt myggnät i Go!
/Anna

Reply
Anna-Karin 28 maj, 2017 - 11:59

Hej! Vet du om Go & next blir lika höga ihopfällda?
/Anna-Karin

Reply
Anna 1 juni, 2017 - 14:12

Hej Anna-Karin,
nej jag vet inte om de blir exakt lika höga men har aldrig hört att det ska vara någon skillnad på dem i storlek, det är Go Big som blir lite högre och längre vad jag vet.
/Anna

Reply
Elin 19 juni, 2019 - 10:18

Hej min mamma köpte en beg brio go från troligtvis 2006 om jag läser serien korrekt. Tyvärr så är det högra framhjulet låst o går ej att låsa upp eller lossa o det vänstra går inte att låsa. Har försökt Google om det finns reservdelar till en sån gammal vagn men hittar ofta bara från 2013 versionen. Vet du något om detta eller tips om vad man kan göra för att ev laga detta.
mvh elin

Reply
Anna 21 juni, 2019 - 13:23

Hej Elin!
Första Brio Go som fanns var årsmodell 2009, de kom hösten 2008. Så äldre än så kan den inte vara. Det stämmer att framhjulsupphängningen ändrades på årsmodell 2013, så de nyare framhjulen funkar inte på ditt chassi. Det ska gå att byta ut framhjulsupphängningen men på en så pass gammal vagn är det inte lönsamt tyvärr. Jag vet inte var du bor, men oavsett – testa att maila Meccus Barnvagnsverkstad här i Sthlm. De borde veta om de äldre hjulen går att få tag i som reservdel!
/Anna

Reply
Elin 14 juli, 2023 - 14:22

Hej! Du skriver att liggdelen kan fällas ihop och bli relativt platt. Hur gör man för att fälla ihop liggdelen?
Mvh Elin

Reply
Anna 15 juli, 2023 - 12:38

Hej Elin!
Du lyfter på madrassen och drar de två metallbågarna ur sina fästen, så kan du därefter platta ihop liggdelen. Minns inte hur det var på just denna liggdel, ibland behöver man öppna upp fodret lite också.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar