Kronan Syskonvagn

av Anna

Recension av Kronan Syskonvagn
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar från Kronan. Ordinarie inköpspris för Kronan Syskonvagn är 8995 kronor för vagnen med två sittdelar, samt 1995 kr för liggdelen.
Försäljning:Vagnen har inte nått andrahandsmarknaden än.
Typ av vagn: Syskonvagn.

Vid en första anblick kan det verka som att utbudet av syskonvagnar är rätt stort, och visst finns det många olika modeller ute på marknaden, i många olika prisklasser. Men är man ute efter en viss typ av syskonvagn – en typ som ofta efterfrågas här i Sverige – så märker man snabbt att det inte finns lika mycket att välja på. Kronan Syskonvagn är faktiskt rätt unik med följande egeneskaper; en syskonvagn på bredden, endast 74 cm bred, med två individuellt vändbara sittdelar och dessa sittdelar är dessutom vanliga, ej ergonomiska. Ovanpå det har vagnen fyra lufthjul varav de två framtill är snurrbara. Teoretiskt syskonvagns-jackpot! Kronan har i rask takt utökat sitt utbud av barnvagnar de senaste två åren och med sin Syskonvagn har de verkligen slagit huvudet på spiken. Det finns inte mycket att invända emot, men lite mer fantasi i namngivandet hade faktiskt inte skadat!

Den mest frekventa frågan jag fått är hur vagnen funkar med stora barn i, så den här recensionen får ta avstamp i det. Mina stora barn är 3 och 5 år gamla, femåringen åker inte direkt vagn men med mig som mamma får man ställa upp ibland. Kronan Syskonvagn har en maxvikt om 15 kg per sittdel och båda mina barn väger mer än så, även om treåringen bara är precis över gränsen. Vagnen känns rejält stabil och gediget konstruerad, så jag tror den orkar mer men 15 kg per säte är alltså vad den är godkänd för. Ett så mycket bredare barn får troligtvis ändå svårt att rymmas bekvämt i vagnen så begränsningen är rimlig. Längdmässigt så sitter både 102 och 110 cm bra. Suffletten går precis, precis att fälla upp över treåringens huvud, femåringen får ducka lite men ryggstödet är så pass högt att med suffletten nedfälld så har en bra nackstöd när han lutar sig bakåt. Jag ska erkänna att jag var fundersam kring sittdelarnas storlek, de ser små ut och när jag själv mätte sittdelen i dess upprätta läge så fick jag fram dessa siffror:

Sittytans längd + bredd: 22 cm och 27 cm.
Fotstödet längd + bredd: 25 cm och 23 cm.
Ryggstöd längd + bredd: 46 cm och 25 cm.
Sittyta till sufflett: 56 cm.
Liggläge raklång: cirka 90 cm.

Men min treåring satt faktiskt bättre än förväntat i vagnen och har till och med sovit i den utan problem. Samtidigt så skulle jag vilja säga att hon storleksmässigt är precis på gränsen för vad som funkar i sittdelen på Kronan Syskonvagn, så min rekommendation blir att vagnen främst är anpassad för barn mellan 0 och 3 år eller barn som är under en meter långa. Precis som på Kronans andra barnvagnar så är det främst fotstödet  som är ett problem längdmässigt, det hade gärna kunnat få bli längre och erbjuda lite bättre benutrymme.

Liggdelen är faktiskt rätt normal i sin storlek, jämfört med andra syskonvagnsliggdelar. Jag får den till 27 cm bred, 76 cm lång och 17 cm djup. Madrassen i liggdelen är både tjock och mjuk, jag bäddade med en filt i botten men en åkpåse modell mindre kan också fungera. På bilden ovan fick min bebis modella, han är 3 månader gammal och enligt kurvorna ganska stor för sin ålder. Jag bedömer att han skulle rymmas väl i liggdelen i minst ett par månader till. Liggdelen har precis som sittdelarna en sufflett med en rejäl solkeps, och med den utfälld och det medföljande liggdelslocket på så är liggdelen väldigt väl avskärmad från vind och sol. Liggdelslocket är användarvänligt och liggdelen är utrustad med smarta fickor i fotändans insida. När man inte längre ska använda liggdelen är det enkelt att fälla ihop den och få den relativt platt, så förvaring är inget problem. Precis som sittdelarna så är även liggdelen enkel att klicka på och av chassit. Det medföljer en konstruktionsbok med Kronans vagnar är av den logiska typen, har man hanterat en barnvagn tidigare så listar man snabbt ut hur Kronan Syskonvagn funkar.

Är liggdel nödvändigt då? I och med att Kronan Syskonvagn har vanliga sittdelar så finns det ju faktiskt en teoretisk möjlighet för att använda mjuklift istället. Nu är jag personligen ett stort fan av separata liggdelar, jag upplever dem som luftigare och oftast rymligare. Jag har själv tre vinterbarn men ska man få sommarbebis så tror jag dessutom att det är enklare att bädda svalt i en separat liggdel. Med det sagt så har jag testat Kronan Syskonvagn med min favoritmjuklift i – P&Ts Cocoon – och visst ryms den. Man får klämma till lite för att få ner den, så större eller framför allt bredare mjukliftar kan nog bli svåra att få på plats. Samtidigt så sitter ju mjukliften väldigt stadigt då. Jag tänker att mjuklift i sittdelen kan vara ett bra alternativ för den som har ett barn och ska få tvillingar, eller tvärtom, eller bara har tre täta barn i allmänhet och enkelt vill kunna varva mellan att ha två stora eller ett stort och ett litet barn i vagnen. Vill man fästa mjukliften i vagnen så har den kardborrband under som man kan sätta i selen. Förutom att ha mjuklift i sittdelen så har jag även kört min bebis i sittdelen helt utan något annat i, vilket jag kommer skriva mer om längre ned i recensionen, så det är uppenbart att alternativen är många med den här syskonvagnen.

Vi går vidare till sittdelen på vagnen, och glöm inte bort att alla bilder är klickbara för den som vill ha dem större för att bättre se detaljer!

En återkommande kritik mot vanliga sittdelar är att de ofta har problem att få till ett riktigt upprätt sittläge. Detta är något som Kronan har löst genom att ge ramen en knäled som möjliggör en annan vinkel på sittdelen. Bild 1 visar detta upprätta sittläge och på bild 2 syns läget med ramen i det tillbakalutade läget. Skillnaden är tydlig och har man barn som är kinkiga med att det ej får luta bakåt så kan jag meddela att med det upprätta sittläget så är sittytan nästan i en 90-gradig vinkel. Bild tre visar liggläget på sittdelen. Detta är utan tyngd i, med ett barn på plats så är liggläget ännu plattare, näst intill helt plant skulle jag vilja säga. Den fjärde bilden visar liggläget med suffletten helt utfälld och solkepsen ute. Suffletten skulle kunna få vara ett snäpp längre. Min önskan hade varit att ordinarie sufflett gick till där solkepsens kant är och att man sedan kunde fälla ut en solkeps för att helt kunna avskärma från sol. Som det är nu så når den ganska lågt stående vårsolen in i sittdelen och bländar det sovande barnet titt som tätt. En liten duktyngd i solkepsen för att dra ned den något och ändra vinkeln hade skuggat bättre men en längre sufflett från start vore det ultimata.

Dags för sittdelsdetaljer! Kronan Syskonvagn har lösa selar som fästs i öglor nere i sidorna på sittdelen, som synes på bilden längst ned till höger i collaget ovan. Själva selen syns längst ned till vänster och ovan visar jag sittdelen med selen uttagen. Med sittdelen medföljer en footsack, som syns på bilden i mitten. Fotsacken fästs med fyra tryckknappar runt bygeln, vilket är praktiskt för då kan man öppna bygeln och ta i eller ur barnet utan att behöva pilla med fotsacken också, den sitter kvar ändå. Fotsacken träs även runt fotstödet så barnet sitter riktigt skyddat där under, den värmer en aning men håller även lite vind och säkert också lättare duggregn eller snöfall ute. Footsacken är ganska tight i sin konstruktion och sitter slickad runt sittdelen, vilket jag tycker är estetiskt tilltalande men samtidigt gör det den svår att använda när man har barn med lite längre ben.

Precis som Kronans övriga vagnar så har också syskonvagnen ett ergonomiskt handtag. Jag är 170 cm lång och jag kan hålla i handtaget på ”rätt” sätt, är men kortare än jag tror jag att det känns som ett för brett avstånd för att man ska vilja använda handtaget ergonomiskt. Både handtag och fotstöd justeras genom två knappa som trycks in. Handtaget går att ha i fler vinklar än vad som syns på bilden ovan, likaså fotstödet som även kan riktas ännu mer nedåt.

1: En favoritdetalj om man frågar mig: nya fästningen av sitt- och liggdel. Istället för ett spänne som lossas och fästs så klickar man nu bara på sitt/liggdelen. Visst är risken för att råka inte fästa den ordentligt en aning större men jag föredrar verkligen den här mekanismen, så enkel att använda.
2: Bygeln stängd…
3: …och bygeln öppen! Japp, en swingaway. Också den enkel att använda. Utrymmet mellan sittyta och bygel känns generöst, även mina stora barn skulle kunna sitta i vagnen med vinterkläder och ändå ha bygeln stängd utan att det blir för trångt.
4: De klassiska bärhandtaget finns på plats och visar sig användbara när hissar är trasiga eller det är några trappsteg för att komma in i en butik eller på ett café.
5: Bakhjulen är stora och luftfyllda och bidrar till den goda körkänsla.
6: Även framhjulen är luftfyllda, storleken på hjulen är samma som på Duo S. Framhjulen är givetvis låsbar

Ännu mer barnvagnsdetaljer:
1: Handtaget, med knäleden synlig. Den svarta plastbiten är spärren som ska dras uppåt, en på varje handtag, för att vagnen ska kunna fällas ihop.
2: En liten pump medföljer. Jag rekommenderar dock alltid att man inköper en rejäl fotpump med tryckmätare om man har en barnvagn med lufthjul, om man kan se till att däcken har rätt tryck så mår de bättre och håller längre.
3: Bromsen på vagnen är lätt att lägga i men känns stadig.
4: Liggdelslockets uppvikbara kant hålls upp med hjälp av ett fäste i en ögla, och något som liknar en liten ficka finns på sufflettens insida.
5: Närbild på fotändan av liggdelen. Fyra smarta förvaringsfickor, perfekta att ha nycklar, näsdukar och extra strumpor till bebis i.

Kronan Syskonvagn kan fällas med sittdel och liggdel fastsatta på chassit. Sittdelarna har ett särskilt hopfällningsläge, som syns på bilden längst ned till höger. Samma led som vinklar sittdelsramen mellan upprätt och lutat sittläge kan även vika ihop sittdelen på mitten så att den blir mer kompakt. Chassit låser sig inte automatiskt när det fälls ihop, men det är rätt tight att få det runt liggdelen så det hålls bra på plats ändå. Vagnen är förvånansvärt enkel att hantera. Som höggravid kom jag inte runt men med bebisen utanför magen så hade jag utan tvekan armlängd nog för att omfamna vagnen och också styrka nog för att lyfta den i ett stycke. Av alla syskonvagnar på bredden som jag kört och haft i bil (Bugaboo Donkey, MB Duo, MB Duet) så är Kronan Syskonvagn enklast att hantera när den är ihopfälld. Sen blir den förstås mindre om man plockar isär den, men vill man att inpackandet i bilen ska gå snabbt så funkar det alltså fint att fälla vagnen i ett stycke.

Vi har kört Kronan Syskonvagn på asfalt, i tunnelbanan, på bussen, på promenadstigen, i brantaste uppförsbacken och över leriga gräsmattor. De stora lufthjulen klarar all terräng och vagnen har så pass bra rull att den med lite fart tar sig över även halvstora hinder. Fjädringen är snarlik den på Duo S, så det finns absolut ett visst gung och körningen blir aldrig stötig för barnet i vagnen. Handtaget är tillräckligt långt för att även längre personer ska kunna gå bekvämt bakom vagnen, och är man kort går det att vika ned handtaget för bättre körkomfort. Med två barn i vagnen så krävs det två händer på handtaget för att få till de små svängarna när man kör, men vagnen är så pass smidig och liten att den ändå uppfyller kraven för att jag ska tycka att det är en bra cityvagn. I kollektivtrafikens hissar kommer vi in med stora marginaler och på buss och tunnelbana är det enkelt att vika in handtaget, så som jag gjort på bilden ovan, och då inte ta upp mer plats än nödvändigt.

Varukorgen på vagnen är rymlig och lättåtkomlig. Den bakre kanten kan vikas nedåt så att det är enklare att lasta in. Det går att ställa in en hel matkasse, även om det förstås är enklare gjort där man har sittdelen/delarna på. Jag har fått med mig bärsele, två ryggsäckar, en stor skötväska och lite annat smått och gott samtidigt som det funnits utrymme kvar för att klämma in en jacka och några liter mjölk.

Ett tips för dig som är sugen på en Kronan Syskonvagn men velar angående liggdelen, vikar man upp fotstödet på sittdelen helt så att det liksom låser sig mot bygeln, så har man skapat som en egen liten liggdel. Min son var 2,5 månad gammal på bilden ovan och gungade så skönt till sömns när han sov i sittdelen. Jag bäddade med en tjock filt under som jag rullat upp mot kanterna, och sen en annan filt över. Det var precis lagom och med suffletten fullt utfälld så blev det väldigt ombonat för honom.

Mitt totalintryck av Kronan Syskonvagn är väldigt gott. Sittdelarna är inte de största och min snart 3,5-åring är för mycket på gränsen storleksmässigt för att vagnen ska vara ett alternativ för oss så som vår familj ser ut just nu. Men hade vagnen funnits när jag fick andra barnet och min äldsta precis skulle fylla 2 år, så hade den varit exakt vad jag då drömde om. Vagnen känns mycket välgjord och gedigen, precis som Kronans andra vagnar, samtidigt som den inte är för tung eller stabbig. Med rätt lufttryck i hjulen får man i Kronan Syskonvagn en härlig promenadkompis och kan köra dubbelvagn på bredden utan att det känns som att man är kapten på ett slagskepp. Just nu finns den enbart i ett helsvart utförande men det tycker jag bara är snyggt. Jag tror att Kronan Syskonvagn blir en syskonvagn att räkna med på marknaden framför allt för alla som väntar tvillingar eller ska få täta syskon, en av få bra syskonvagnar som klarar Stockholmsmåttet med individuellt vändbara sittdelar. Tack för det, Kronan!

Du kanske också gillar

17 kommentarer

Maria 8 maj, 2014 - 11:49

Hej!

Hur tycker du Kronan syskon är jämfört med Bugaboo Donkey? Vad har dom för för- och nackdelar annat än att Donkeyn också kan användas som singel? Jag har jättesvårt att bestämma mig vilken vi ska ha! Våran son kommer att vara 16 månader när bebisen kommer. Sen har vi också en nästan 4-åring som jag gärna vill ska kunna stå på ståbräda. Jag vet att det skulle funka på Donkeyn och antar att det finns tillräckligt med plats även på Syskon, eller? Vi åker rätt mycket buss så vagnen måste få plats bra i bussen (framförallt längden på vagnen är viktigt så att den får plats att stå rakt in in bussen utan att sticka ut för mycket i gången). Är det stor skillnad i storlek på sittdelarna på Donkeyn och Syskon? Våra barn är långa för sin ålder och har långa ben så jag är framförallt intresserad av skillnaden på rygg- och fotstödet. Och är det någon större skillnad på fjädringen? Tack för en jättebra blog!

Reply
Anna 8 maj, 2014 - 19:37

Hej Maria!
Det kommer komma en utförlig jämförelse mellan Bugaboo Donkey, Kronan Syskonvagn och Emmaljunga Double Viking, dock inte förrän i juli tyvärr. Men jag kan svara lite kort på dina frågor nu:
– Har inte testat Kronan med ståbräda men tror absolut att det skulle funka, t.ex. Bumprider går att fästa på bakaxeln!
– Kronan blir väldigt kort så jag tycker den funkar väldigt väl på bussar, upplever att den går att få kortare än Donkeyn.
– Ja, framför allt så är Donkeyns sittdelar längre. På bredden är det också viss skillnad men inte lika stor. Och Kronan har väldigt kort fotstöd så på den punkten vinner Donkeyn absolut.
– Ja, Kronan har mkt mer fjädring än Donkeyn!
/Anna

Reply
Erika 9 maj, 2014 - 14:11

Jag har min 6 veckors i en mjuklift i som funkar kanon! Älskar vagnen men känns lite trång över axlarna

Reply
Filurmamman 9 maj, 2014 - 14:32

Hej och tack för en mycket bra recension.

Jag har en kronan duo s idag och älskar den, kan inte byta ut den även om jag gärna skulle vilja prova fler vagnar. Därför väntade jag spänt på att denna syskonvagn skulle komma när jag fick veta att jag var gravid igen. Min son kommer vara 17 månader om lillasyster kommer när hon ska i slutet av sommaren. Jag inser att han snart kommer vara för stor för denna vagn men funderar på att kanske ha den i ett-ett och ett halv år och sedan byta till en annan där barnen sitter framåt. Jag är sorten som vill kunna se barnen när jag är ute, åtminstone tills de är dryga året.

Det är ingen ultimat lösning men jag hittar ingen annan vagn som tilltalar mig mer. Donkeyn som tar 17 kg går bort pga ergonomiska sitsar och resten känns ju lika små som denna. Vet du om det kommer några syskonvagnsnyheter senare i år med vagnar av liknande slag? Hur tror d andrahandsvärdet är på denna vagn? Viken vagn skulle du köpt om du var i samma sits? (får du ha en favorit förresten?)

Reply
Anna 12 maj, 2014 - 22:51

Hej!
Jag tycker det låter som en bra plan, om du gillar Duo S så låter det smart att ha en Kronan syskonvagn så länge den funkar för er. Alltid svårt att sia om barns tillväxt, du kanske faktiskt kan använda den enda tills du din äldsta inte vill/behöver åka vagn längre?

Nej, jag känner inte till några liknande syskonvagnar på väg ut på marknaden, hoppas förstås på att BRIO ska ha något kul på gång men inget jag hört något om. Jag tror andrahandsvärdet på Syskonvagn är väldigt bra, Duo S och City säljs ju begagnade till fantastiskt bra priser så allt talar för att det blir samma med denna. Och ja självklart får ja ha favoriter! Men den vagn som är min favorit är ju det för att den funkar med mina barn och deras ålder och storlek, samt vår livsstil, budget, hemmiljö, bil osv. Hade Kronan Syskonvagn funnits när jag fick andra barnet och min äldsta var en liten 22-månaderskille så hade jag absolut varit intresserad av att ha en sådan.
/Anna

Reply
Josephine 9 maj, 2014 - 14:48

Hej! Jag har en enkel Kronan Duo S. Men jag upplever att framhjulen inte svänger med ordentligt när man backar med vagnen och ska tex vända. Har du märkt samma sak?

Reply
Anna 12 maj, 2014 - 22:48

Hej!
Hm, nej det har jag faktiskt inte gjort. Har du testat att ta loss dem och rengöra? Samt kanske även smörja med lite universalfett? Det kan göra susen mot tröga hjul!
/Anna

Reply
Sofia 17 maj, 2014 - 21:57

Hej! Är nyfiken på denna vagn, men innan nästa barn behöver vi en ny bil och är därför nyfiken på vad ni har för en bil? Denna vagn ser ju at att få plats bra i er 🙂

Reply
Anna 20 maj, 2014 - 21:07

Hej Sofia!
Haha, smart att tänka på det i god tid. Vi har en VW Touran! Och ja, vagnen rymdes väldigt bra i vår baklucka, den blev mindre ihopfälld än jag trodde.
/Anna

Reply
Gabriella 24 juni, 2014 - 19:14

Vi väntar tillökning i augusti och var o testade kronans syskonvagn. Väldigt skön att köra och smidig att fälla ihop. Min mellersta kommer vara 16 månader när bebisen kommer. Jag funderar om sittdelen kommer vara för smal med vinteroverall. Testade du något med vinterkläder till?

//gabbi

Reply
Anna 24 juni, 2014 - 22:32

Hej!
Nej jag testade inte med vinteroverall men med skalkläder och fleece under, det funkade. Mina barn är ju dessutom stora så en 16-månaders med overall borde inte bli något problem om min 3,5-åring fick plats med skalkläderna på, tänker jag.
/Anna

Reply
Maria 20 augusti, 2014 - 08:41

Hejsan!
Vi väntar tvillingar i höst och för mig står det mellan Bugaboo Donkey och Kronan Syskonvagn. Spontant vilken föredrar du? Bor uppe i Norrland, mycket snö om vintrarna och mycket bilkörning. Vilken går att använda längst utifrån storlek på sittdelar?
För mig kändes det viktigt att kunna fästa babyskyddet på adapter men det är kanske inte så viktigt och välanvänt i slutändan?
Tacksam för svar
Med vänlig hälsning,
Maria

Reply
Anna 23 augusti, 2014 - 23:01

Hej Maria!
Svårt, jag har inte kört Kronan Syskonvagn i vinterväglag. Så det kan jag inte säga så mycket om. Donkeyn är iaf bra i snö. Men Kronan är absolut smidigast av de två att packa in i bilen. Och vad gäller babyskyddsadapter så klarade jag mig utan till de två första barnen men nu till trean har jag tyckt att det har varit en sjukt bra grej som jag verkligen haft användning för!
/Anna

Reply
Josefine 20 augusti, 2014 - 09:42

Vi väntar strax syskon och överväger kronan framför donkeyn. Har ingen erfarenhet av syskonvagnar och undrar om man får plats med åkpåse i kronans sittdel? Den är ju rätt smal… Dottern kommer vara 1,5 när syskonvagn är aktuellt i vinter.

Reply
Anna 23 augusti, 2014 - 23:02

Hej Josefine, jo nog får de plats en åkpåse men det blir ju självklart mindre utrymme kvar för barnet. En 1,5-åring ryms nog dock bra ändå men säg en stor 2,5-åring, då blir det tight tror jag! Lite beror det alltså på storleken på barnet och även på vilken åkpåse det är. Finns ju tunnar eoch tjockare varianter.
/Anna

Reply
Anna 24 augusti, 2014 - 22:03

Hej Anna,

väntar mitt andra barn när den äldsta är 22 månader ungefär. Nu har vi en gammal Emmaljugna classic med himla bra fjädring och gung i. Den går verkligen att köra överallt. Går det att jämföra någon syskonvagn med de lite äldre vagnarna som har det där superbra gunget?
Kronan syskonvagn ser ju, med sina stora lufthjul, mest lik ut men min man tycker att den ser lite klen ut. Jag vill ha en vagn med individuella sittdelar som man kan vända hur man vill, men den får inte vara för stum när man kör den.

Reply
Anna 31 augusti, 2014 - 21:46

Hej Anna,
nja, tyvärr, tycker inte riktigt att någon av syskonvagnarna jag har kört har det gunget. De som kommer närmst är väl kanske MB Duo och jag undrar om inte Kronan Syskonvagn har snäppet mer gung än Duon. Och Duon är ju bara framåtvänd. Tycker ni borde försöka provköra Kronan Syskonvagn, för den ger absolut inte känslan av att vara klen vid användning!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar