Orbit Baby G3

av Anna

OBG_1

Minirecension av Orbit Baby G3.
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar, G3 finns än så länge hos ett urval återförsäljare med fysisk butik men kommer lanseras i större skala under hösten.
Försäljning: Det finns för närvarande ingen G3 på andrahandsmarknaden.
Typ av vagn: Duovagn.

Min recension av Orbit Baby G2 publicerades på bloggen i maj 2013 och nu i somras lanserades nästa version – G3 – här i Sverige. Mycket av mina reservationer angående G2 är avsevärt förändrade till det bättre på G3. Framför allt märker jag av att Orbit förändrat framhjulsupphängningen. På G2 kunde jag uppleva den som trögstyrd när framhjulen viktbelastades men uppföljande har ett bra rull och klarar sig även bland Visbys kullersten och på Gotlands karga stenstränder. Den nya svarta chassit är riktigt snyggt och till G3 finns ju även syskonlösningen Helix, som jag hoppas på tillfälle att prova och utvärdera under hösten. Den här gången har jag kört G3 med sittdel och med det tillhörande babyskyddet. Jag är eld och lågor över lösningen i sin helhet men det finns fortfarande detaljer som vagnen som inte tillhör min favoritlösningar. Den här minirecensionen kommer fokusera på skillnaderna mellan G2 och G3.

obg_bebis

Sju månader gammal bebis, cirka 69 cm lång och 8 kg tung. Sittdelen är väldigt rymlig men en varm sommar som denna så kändes det positivt att den är luftig. Den är ergonomiskt utformad med fotstöd som är reglerbart i längd, för en bebis av den här storleken är fotstödet dock än så länge helt överflödigt. Sittdelen har sittläge, viloläge samt liggläge. Med sittdelen vänd mot föraren så måste man lossa fotstödet helt om man vill ha det i ett annat läge än det kortaste, och sen åter fästa det i sittdelen fast runtom handtaget. Vill man sen vända på sittdelen måste då fotstödet lossas igen. Sittdelen har fempunktssele med selkuddar och bygeln är av swing away-typen. Att vinkla och snurra sittdelen kräver ett tvåhandsgrepp men det är väldigt enkelt gjort och kräver vare sig stora eller särskilt starka händer.

obg_detaljer

Varukorgen på Orbit Baby G3 är en så enorm förbättring att det nästan inte går att jämföra med föregångaren. Det är helt enkelt en ny typ av lösning och jag gillar den skarpt.
1: Varukorgen sedd bakifrån, hela bakstycket kan fällas och stänger sig självt med hjälp av resårband. Jag har en normalstor men väldigt välfylld skötväska som med lätthet skjuts in i varukorgen…
2: …och skulle den sen vara så att man fyllt på med annat i varukorgen eller inte kan komma åt bakifrån så är det ju toppen att även framsidan av varukorgen har samma öppning.
3: Även den med resårbanden som håller luckorna på plats. Varukorgen har ett bra smuts- och stänkskydd, det är inget problem att lägga ned kläder eller annat ömtåligt som man inte vill ska få lerstänk på sig.
4: Samma spärr på sittdelen på G3 som på G2, man håller in dem på båda sidor och snurrar sedan sittdelen runt sin egen axel eller fäller den till rätt läge.
5: Handtaget på G3 är fortfarande delat (till Helix ingår en handtagsförlängning med helt handtag) men själva greppytan är nu i ett foammaterial till skillnad från hårdplasten tidigare. Betydligt mer greppvänligt och skönt att hålla i under längre promenader. Även mugghållaren har en ny utformning, som jag också gillar mer än den gamla.
6: Bakhjulen med bromspedaler – röd för att bromsa och grön för att lossa bromsen.
7: Slutligen suffletten, som nu är gjord i polyester och är vattenavstötande. Detta tyg är kraftigare och håller formen på suffletten snyggare, samma typ av material som i exempelvis Bugaboos suffletter.

obg_folding

 

Orbit Baby G3 fälls enligt samma princip som G2, när man väl fått in snitsen är det riktigt enkelt och smidigt. Man kan fälla och lyfta vagnen samtidigt, vilket är ett plus i länder som Sverige där marken under åtminstone halva året är blöt, lerig eller snötäckt. Chassi blir mycket kompakt ihopfällt, på bilden högst upp till vänster syns det i bakluckan på vår bil när vi har ett sjätte säte uppfällt. Det går även att packa sittdelen tätt omkring chassit, om man bara lossar bygeln först.

obg_babyskydd

Orbit Baby har ett eget babyskydd, och väl medveten om att detta är en barnvagnsblogg så tänker jag inte fördjupa mig alldeles för mycket i det – men samtidigt så ska ju G3 vara ett helt travelsystem och smidigheten i babyskydd ihop med chassit är i det här fallet så pass bra att jag inte kan lämna det okommenterat.
1: Babyskyddet har en egen liten sufflett som är bättre än på samtliga andra olika babyskydd jag har testat separat.
2: Det är djupt och känns verkligen ombonat och som ett bra skydd, samtidigt är det rymligt och hade framför allt mer utrymme på längden.
3: Inbyggt paparazziskydd som kan fällas ut ur suffletten och fästas runt fotändan på babyskyddet. Om man inte har så mycket problem med just paparazzi så funkar det ju fint även som solskydd.
4: Babyskyddet på chassit, det är så snarlikt sittdelen i utformningen att det ser snyggare ut än babyskydd på chassin brukar göra, ur en rent estetisk synvinkel alltså.
5: Babyskyddet har en isofixbas som är enkel att montera och mycket enkel att klicka i skyddet på. Precis som på chassit så kan skyddet roteras på basen, man kan alltså vända babyskyddet mot sig när man står utanför bilen för att ta ir och ur bebisen, mycket skönt för att slippa vriden rygg på en själv.
6: Babyskyddet kan även bäras i dess handtag.

obg_sammanfattningHelhetsintrycket av G3 är att vagnen funkar väldigt väl för stadskörning, kanske inte lämpar sig ultimat för sandstränder och terräng men ändå har ett bättre rull än G2. Som sommarvagn funkar vagnen så bra med sin luftiga med ändå långa sufflett, rymliga varukorg och smart travelsystem som gör det enkel att växla mellan bilen och barnvagnen utan onödiga uppvak av bebisen. Jag tycker att G3 kan köras med en hand men det hade varit enklare gjort om handtaget vore helt. Med flera barn har man oftast max en hand över till barnvagnshandtaget, så det gör mig nyfiken på hur vagnen är att styra enhänt när man har Helix-handtaget på. G2 blev ofta mobbad för sitt utseende i barnvagnskretsar och visst är det en vagn vars siluett skiljer sig från mängden, men med de förändringar som har gjorts på G3 så tycker jag att just den kritik känns trött. Vad gäller funktion och användarvänlighet – både för barn och den som kör – så är G3 inte alls något ufo och fler borde våga sig på att testa vagnen, jag tror den kan attrahera många som lever ett rörligt liv i urban miljö.

 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Barnvagnsåret 2014 31 december, 2014 - 14:02

[…] Många är barnvagnsmärkena som har gjort det i år. Orbit Baby byggde vidare på sin G2 och fick Orbit Baby G3 som ju var smartare och skönare i precis alla avseenden. Brio omvandlade konceptet Go till en Go […]

Reply
Orbit Baby G3 med Helix-handtag 18 maj, 2015 - 10:02

[…] sedan jag testade Orbit Baby G3 i somras så har jag funderat över hur vagnen skulle vara om den hade ett helt handtag i stället […]

Reply

Lämna en kommentar