Allt du behöver veta om resevagnar!

Skrivet söndag, 8 april, 2018 · 11 Kommentarer

När det är dags för solsemester, att resa till sommarstugan eller att hälsa på släkten så är det inte alls ovanligt att man plötsligt ser på sin barnvagn med nya ögon. Vad man brukade uppfatta som rejält och stabilt omvandlas till stort och otympligt när man föreställer sig hur vagnen ska tas med på tåget, packas in i bilen eller checkas in under flygresan. Då är det dags att köpa en resevagn! Utbudet av resevagnar är enormt och vad som är en bra resevagn för ett ändamål kan känns direkt olämplig för ett annat resmål. Här följer min guide till hur man ska tänka när man väljer resevagn samt förslag på bra modeller att överväga.

En resevagn är en vagn som kännetecknas av att den ska vara mindre och smidigare än ens ordinarie barnvagn. Stort fokus ligger på hopfällningen. Resevagnen ska bli liten ihopfälld och fällningen ska gärna vara så enkelt som möjligt, vilket i praktiken brukar innebära att det är få moment i själva fällningsprocessen. Ska man bära vagnen med sig är det också viktigt att resevagnen inte väger så mycket, och att det finns ett bra bärhandtag eller en bärrem så att man kan bära vagnen över axeln. Ska man resa med vagnen nedpackad så är det praktiskt om en förvaringsväska medföljer eller går att köpa till.

RESEVAGN SOM HANDBAGAGE

Hur liten måste en resevagn vara för att gå som handbagage?
Väldigt få resevagnar är små nog att gå som handbagage. Det finns en standardstorlek för handbagage, kallad IATA, som är en frivillig överenskommelse mellan flygbolag. IATA-måtten säger att handbagage får vara max 56 x 45 x 25 cm stort. Det kan dock ändå variera från bolag till bolag vad som tillåts, och ofta finns även en maxvikt att ta hänsyn till. Med det sagt har jag hört fler historier än vad jag kan räkna om hur man fått med sig en resevagn ombord på planet fast måtten egentligen är för stora.

Hur mycket kan måtten skilja sig åt från bolag till bolag?
Det kan handla om flera cm, vilket kanske inte låter som så mycket men en eller två cm kan ju vara tillräckligt för att avgöra om en barnvagn är för stor för att tas med ombord som handbagage. Nedan följer exempel på några flygbolags maxmått för handbagage:
Norwegian, Lufthansa, SAS: 55 x 40 x 23 cm
Easyjet: 56 x 45 x 25 cm
Ryan Air, Thomas Cook: 55 cm x 40 cm x 20
BRA: 50 x 40 x 25 cm

När är det smart att ha med sig en vagn som handbagage?
När jag åkte till Frankrike med en tvåring och vi fick gå upp tidigt för att hinna med flyget varpå vi därefter hade en två timmar lång mellanlandning i Frankrike, i det läget var jag riktigt riktigt smart som hade med mig en Babyzen Yoyo som handbagage. Det kan också vara skönt att kunna fälla ut vagnen och sätta sitt barn i den direkt när man går av planet, och att ha för att låta barnet vila i innan man stiger ombord. Men i de lägen man ska flyga direkt från A till B och kan klara sig utan vagn tills specialbagaget har levererats så tycker jag inte att en barnvagn som handbagage är så nödvändigt alls.

Vilka resevagnar är små nog att gå som handbagage?
Återigen så beror det på flygbolag, så detta bästa är att kolla upp vad bolaget man ska flyga med har för maxmått kontra måtten på den barnvagn man vill ta med sig ombord på planet. Men Babyzen Yoyo+ har ju gjort sig känd för just att kunna gå som handbagage, och mäter ihopfälld 52 cm x 44 cm x 18 cm. GB Pockit och Pockit+ är två andra minivagnar, där Pockit+ är modellen med, numera, lite bättre sufflett och lite viloläge. Pockit mäter 30 x 18 x 35 cm ihopfällda och Pockit + är något tyngre samt något större med 32 x 20 x 38 cm. Baby Jogger City Tour är ytterligare en handbagagekandidat, som precis klarar gränsen med sina 56 x 23 x 45 cm även om den vid release angavs vara 25,5 cm hög ihopfälld. Vill man göra den ännu mindre så kan man enkelt klicka av bakhjulen för att skala av ytterligare ett par cm. Carena Kobbe är ytterligare en vagn som är populär att ta med på planet, även Beemoo Easy Fly och Trille Skagen bygger på samma grund som Kobbe gör och har samma eller mycket snarlika mått som ihopfälld. Den senaste versionen av Kobbe anges ha måtten L52,5 x B45,5 x H23,5 cm, vilket ju innebär att den ska kunna gå som handbagage enligt IATAs storleksrekommendation, även om ett mått mäter något över gränsen. En annan vagn som också ligger på gränsen är Mountain Buggy Nano v2. Ihopfälld mäter Nano 52  x 54 x 29 cm, tar man av hjulen blir måtten 45,5 x 54 x 29 cm. En ny släppt vagn som också ska fixa IATAs mått är Phil & Ted Go, som mäter 54 x 44 x 19 cm.

Kan det gå att få med sig en vagn som handbagage även fast den är lite för stor?
Ja, det verkar hända hela tiden baserat på vad jag får höra. Sällan står det någon och mäter exakt vilken storlek vagnen har, så därför kan det fungera att kunna bära ombord en vagn som är något för stor. Det viktiga att komma ihåg då är att vagnen måste gå att förvara antingen i planets bagageutrymme ovanför sätena, eller under sätet framför ens egen plats. Är vagnen för stor att rymmas kommer man inte få ha kvar den ombord.

Har man alltid rätt att ha med sig en barnvagn ombord på planet?
Nej. Det avgöra kabinpersonalen. Man kan alltså aldrig vara garanterad att ha sin vagn som handbagage, eller att få ta med sig något handbagage överhuvudtaget. Är planet redan fullt så kan man inte ens vara garanterad att få ha sin kabinväska i rätt storlek med sig ombord.

Vad ska man tänka på om man vill ha med en barnvagn som handbagage på flygplanet?
Tänk på att välja en vagn i rätt storlek om du vill ha den som handbagage. För att maximera chanserna att få med den ombord på planet är mitt tips att fälla ihop vagnen innan ni kommer fram till gaten, och att ha vagnen i en väska eller kasse. Ofta medföljer det förvaringsväska med de minsta handbagagevagnarna, annars kan det vara värt att köpa till då det på så sätt är enklare att få vagnen att passera som bagage.

Vändbara resevagnar

Att vilja ha sitt barn vänt bakåt även på resor är inget konstigt önskemål. Ändå är utbudet av vändbara resevagnar inte särskilt stort.  Ska vagnen framför allt vara smidig och hyfsat kompakt ihopfälld så har jag i ett tidigare blogginlägg om små, vändbara sittvagnar tipsat om Bugaboo Bee, Stokke Scoot, Cybex Balios M, Cybex Mios, UPPAbaby Cruz, Easywalker Mosey och Quinny Zapp Xtra 2.0 samt skrivit mer om deras respektive egenskaper. Sedan dess har Cybex också släppt en ny version av Balios, som heter Balios S och är i mitt tycke ett snäpp bättre än Balios M.

Vill man ha en vändbara resevagn som går som handbagage, då blir det desto snålare utbud. De vagnar jag känner till som kommer närmast i storlek är Baby Jogger City Tour Lux och Cybex Eezy S Twist. City Tour Lux är en vagn jag redan hunnit köra en del och hunnit bli mycket förtjust i, medan Eezy S Twist ännu inte är släppt. Bilden är från när jag såg vagnen på Kind + Jugend-mässan i höstas. City Tour Lux mäter 65 x 54 x 26 cm ihopfälld, tar man av hjulen är de officiella måtten 65 x 45 x 18 cm. Det jag har hittat om Eezy S Twist är att den ska bli 53 x 45 x 25 cm när den fälls ihop. Eezy S Twist är således liten nog för en del flygbolag, medan City Tour Lux är något för lång.

Har man en liten bebis man ska flyga med så finns även alternativet att köra Babyzen Yoyo+ med liggdel, också kallt Babyzen Yoyo+ 0+. Då har man sin lilla bebis vänd mot sig, men endast i ett liggläge. Yoyo+ 0+ blir inte större än Yoyo+ 6+ (alltså med sittdel) ihopfälld varför detta kan vara ett alternativ om man vill ha en barnvagn som handbagage till sitt spädbarn.

Resevagnar med särskilda egenskaper

Det är inte ovanligt att ha en särskild funktion man prioriterar högst hos resevagnen, medan övrigt är sådan man kan tänka sig att kompromissa med. Nedan kommer jag lista några olika förslag på resevagnar som stämmer in på specifika önskemål. Självklart finns det även andra modeller som passar in, det är varmt välkommet att lämna ytterligare förslag som en kommentar. En del av de vagnar jag nämner nedan är normalstora uppfällda, men då är min bedömning att de blir så pass kompakta när de fälls ihop att de ändå kan vara relevanta som resevagn.

Plant liggläge
Det är vanligt att resevagnar endast har viloläge. En del har till och med endast sittläge, ryggstödet kan alltså inte justeras alls. Vill man ha en vagn med fullt eller åtminstone nästan fullt liggläge så har man dock några modeller man kan välja mellan. Bugaboo Bee, Cybex Mios och Cybex Balios S har allt ett fullt, plant liggläge och en vändbar sittdel. Carena Kobbe, Beemoo Easy Fly, Trille Skagen och de andra modellerna med samma ursprung har också ett bra, närapå plant liggläge. Likaså Baby Jogger Zip, Chicco Liteway 2.o och Elodie Details Stockholm Stroller.

Lång sufflett
Baby Jogger är kända för att ha långa suffletter, och av märkets resevagnar så tycker jag att Baby Jogger Zip ger allra bäst solskydd. Men även Bugaboo Bee har en bra, förlängningsbar sufflett och till Bugaboos modeller kan man ju dessutom köpa till en särskild sommarsufflett kallad breezy, vars funktion är att se till att vädra sittdelen optimalt så det inte blir för varmt för barnet.

Ergonomisk sittdel
Vagnar som blir små ihopfällda och har ergonomisk sittdel finns det ändå en del av numera. Kolla exempelvis in Quinny Zapp, både äldre modellen Xtr 2.0 samt nyare Flex Plus har ergosittdel. Även Cybex Balios M och UPPAbaby Cruz har ergonomisk sittdel. Gemensamt för alla dessa är att sittdelen dessutom är vändbar.

Ställbart fotstöd
Om man sätter prio på att barnet ska kunna ha fötter uppe när det sover i resevagnen så kan man kolla in senaste versionen av Carena Kobbe, som precis fått ett litet ställbart fotstöd. Även Baby Jogger Zip, MB Nano samt mig veterligen de flesta resevagnar av paraplyvagnsmodell har denna funktion: Chicco Liteway, Elodie Details Stockholm Stroller samt många paraplyvagns modeller från Beemoo, Carena, Moweo, Maclaren med flera.  Många av de vändbara resevagnarna har också reglerbart fotstöd, t.ex. både Cybex Balios M och Balios S, samt Cybex Mios och Baby Jogger City Tour Lux.

Ställbart handtag
Ställbart handtag är en viktig egenskap om man är två föräldrar av olika längd och vill att båda ska kunna köra resevagnen bekvämt. Hos resevagnar är det väldigt vanligt med fast handtag och det man ska komma ihåg då är att alla fasta handtag inte har samma höjda. En del är låga, en del är höga. Om höjden på handtaget är väldigt viktigt för en så ska man utan tvekan testköra resevagnen innan inköp, alternativ välja en modell med ställbart handtag. Och då är det också ofta de lite mer påkostad, ofta även vändbara modellerna som erbjuder ett handtag som kan regleras: Bugaboo Bee, Easywalker Mosey, Cybex båda Balios-modeller samt Mios. Cybex framåtvända Agis-modeller har också ställbart handtag, de påminner till modellen mycket om Baby Jogger City Mini-vagnarna.

Bärrem
Det är vanligt att resevagnar har ett bärhandtag, vilket kan vara full tillräckligt för att få vagnen med sig kortare sträckor. Men ska man kunna bära vagnen lite mer bekvämt så är en rejäl bärrem att föredra. Några modeller som är utrustade med en sådan är Baby Jogger City Tour och City Tour Lux, Babyzen Yoyo, MB Nano v2, Carena Kobbe och Beemoo Easy Fly.

Förvaringsväska ingår
Med Babyzen Yoyo,  MB Nano och Beemoo Easy Fly så ingår en enklare förvaringsväska med vagnen. Ofta är den inte så mycket mer än en tygkasse med dragsko i rätt storlek att stoppa ned vagnen. Sedan bär men paketet med vagnens egen bärrem som träs ut genon väskans öppning. Baby Jogger City Tour och City Tour Lux har också en förvaringsväska som medföljer på köpet, dock en något mer avancerad modell som stängs hela vägen runt och där väskan har remmar så att den kan bäras som en ryggsäck. En sådan typ av väska kan även köpas separat till Babyzen Yoyo, Carena Kobbe och till Baby Jogger Zip.

Transportväska för barnvagn
Ska man flyga med sin barnvagn incheckad så är det min starkaste rekommendation att packa vagnen ordentligt, då jag hört ett oändligt antal historier om vagnar som skadats eller gått sönder helt under flygresan. Jag har också hört många historier om vagnar som endast packats i en plastpåse eller inte packats alls och klarat resan galant. Och visst kan det bli så! Det kan även gå utmärkt att åka bil utan bilbältet, tills man krockar förstås… Vid en mellanlandning såg jag med egna ögon hur den Britax Go Next jag hade med mig på resan släpptes från 1,5 meters höjd rakt ned i den hårda asfalten. Hade jag inte haft den i en ordentligt transportväska hade vagnen utan tvekan skadats av den smällen. Mina tips är att antingen köpa en egen Stokke PramPack att packa vagnen i, jag har använt den väskan under många flygresor och varit mycket nöjd. Eller så kan man hyra en förvaringsväska från vagnen från AirShells, deras väskor finns i flera olika storlekar. Några av barnvagnstillverkarna har även egna transportväskor, så det kan vara ett alternativ om man har en vagn från Bugaboo, UPPAbaby, Mountain Buggy, Phil & Teds eller Joolz.

Packa vagnen
När man ska packa ned sin barnvagn i en transportväska så finns det några saker som är  bra att komma ihåg.
– Ta alltid av alla hjul som kan tas av. Packa dem separat. Om hjulaxlarna är oljiga, vira handdukar eller trasor runt dem så inte klädseln fläckas ned.
– Plocka isär vagnen i den mån den kan plockas isär. Detta för att vagnen ska packas så kompakt som möjligt, ju mindre delarna där inne kan röra sig, desto bättre.
– Försök packa vagnens känsligaste delar inåt i väskan.

 

Resevagnar för stora barn

När det kommer till resevagnar för äldre och större barn så är det ofta två faktorer som ska vägas in. Dels ska resevagnen ha en högre maxvikt, dels ska sittdelen vara rymligare så att ett större barn kan sitta bekvämt. Kanske tänker man att större barn inte behöver resevagn, och det är givetvis upp till varje familj att avgöra hur behoven ser ut under resan eller semestern. Själv är jag av åsikten att det inte direkt blir så mycket semester för mig som förälder om jag är begränsad till att gå de sträckor som mina barn orkar eller vill gå, och att jag blir väldigt mycket mer stationär än önskvärt om alla kvällar då barnen sover måste tillbringas på hotellrummet. Ofta på solsemestrar är dagarna dessutom längre än vad barnet är van vid och vädret kan vara avsevärt mycket varmare. För en trevlig semester för alla i familjen kan det vara en mycket god idé att ordna fram en resevagn också för det barnet som i vardagen oftast klarar sig med de egna två benen.

Resevagnar för större barn är då ofta också även lite större i sina mått, så det säger sig självt att det är svårt att få med sig dem som handbagage. Men en del av de minsta vagnen går det faktiskt att klämma ned ett större barn i om det kniper. Klicka upp bilden ovan för att se den större. Baby Jogger City Tour har en maxvikt på 20 kg och på bilden sitter det en 5,5-åring i vagnen. Babyzen Yoyo 6+ tar 18 kg, på bilden sitter en femåring i vagnen. Britax B-Motion 4 Plus och Baby Jogger City Mini GT är två större vagnar som ändå får vara med för att de är så enkla att fälla ihop och för att de blir så platta. I GT sitter en femåring, och vagnen har en maxvikt på 30 kg. I B-Motion 4 Plus sitter en sjuåring, och den vagnen är godkänd för att ta 20 kg.

Någonstans mittmellan Yoyo och City Tour samt GT och Motion 4 Plus hamnar Kronan Sulky/S och Baby Jogger Zip. Kronan är precis som GT och Motion 4 Plus toppen att ha med på resa om man ska gå i lite grövre terräng. Den tar 20 kg, och viks ihop till en liten kub när den fälls. Oftast brukar jag dock rekommendera Zip, för att Baby Jogger med den modellen lyckats ovanligt väl med att kombinera en stor vagns egenskaper i en liten vagns chassi. Zip tar 25 kg, har lång sufflett, ställbart fotstöd, helt handtag, plant liggläge och blir superkompakt när den fälls.

Resesyskonvagnar

Resevagnar för två barn har varit ett bortglömt intresseområde i lång tid, men nu äntligen börjar det hända grejer. Bara senaste halvåret har flera modeller släppts eller åtminstone offentligtgjorts och små fåglar har viskat i mitt öra att vi har mer att se fram emot vad gäller resesykonvagnar framöver. Vill man ha en liten och vändbar syskonvagn så kan man glömma det direkt dock, så långt fram i utvecklingen har vi inte kommit än tyvärr. Men då finns ju fortfarande alternativet att ha med sig sin ordinarie syskonvagn som incheckad bagage i en bra transportväska.

En tydlig trend inom de nya resesyskonvagnar vi ser på marknaden är att de börjat som en singelvagn och sedan helt enkelt har dubblerats på bredden. Mountain Buggys resesyskonvagn Nano Duo är ett tydligt sådant exempel. Denna dubbla resevagn bygger på lilla MB Nano, och har i princip exakt samma egenskapet: viloläge, lång sufflett, helt handtag och ryggstödet kan fällas ned till plant liggläge, men endast för att vagnen ska kunna användas med en bakåtvänd mjuklift. Även Britax Holiday Double bygger på sin singelföregångare Britax Holiday, men har har fått en till sittdel bredvid sig. Den mest traditionella av resesyskonvagnar är dock de dubbla paraplyvagnarna, och dessa finns i många, många varianter även om Maclaren Twin Techno är en klassiker.

En ny variant på resesyskonvagn är en modell som inte liknar någon annan på marknaden; Bumprider Connect. Det är två separata vagnar som med hjälper av starka magneter (och ett extra säkerhetslås) kan sättas ihop till en dubbelvagn. Nackdelen med Bumprider Connect som syskonvagn är att den blir 49 + 49 = 98 cm bred. Vilket är extremt brett. Men å andra sidan kan man ju lätt klicka isäg vagnarna och köra en bakom sig och en framför sig i trånga utrymmen. Jag tycker idén är riktigt bra och ser fram emot att testa Bumprider Connect på riktigt.

Hur väljer man rätt resevagn?

Utgå alltid ifrån de tre B:na – Budget, Barnet och Behoven! Budgeten sätter ramarna, men man kan få mer för pengarna om man köper begagnat istället för att handla nytt. Barnet är ju resevagnens passagerare, så det viktiga är att vagnen är anpassade efter hen. En liten bebis ska kunna ligg plant, en 8- månaders vill sitta men kanske fortfarande vara vänd mot föräldern och 3-åringen som oftast går men inte orkar i sommarhettan på solsemester behöver en sittdel som är rymlig och en vagn som orkar högre viktbelastning. Behoven innebär också begränsningar. Ska man mellanlanda under flygresan eller anlända flygplatsen sent på natten så kanske man behöver en vagn som går som handbagage. Kan vagnen checkas in eller man ska färdas med tåg eller bil så räcker det ofta med en smidig och kompakt ihopfällning.

Ställ gärna resevagnsrelaterade frågor i kommentarerna och kom ihåg att vagnarna som nämnts i detta inlägg endast utgör ett urvval, och att det ständigt släpps nya modeller på marknaden. Happy traveling!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla en resevagn eller annat via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla resevagn hos: Lekmer
Handla resevagn hos: Babyland


11 Comments

 1. Kommenterat av Teresa :
  april 8, 2018,9:58 f m

  Hej! Tack för översiktligt inlägg. Nu vet jag att det inte var fokus på paraplyvagnar, men vill ändå slå ett litet slag för Chiccos resevagnar. De är ju de vanligaste i övriga Europa (bara iakttagelse, inga belägg) och har flera sitt- och ligglägen både i singel- och dubbelvagn. Därmed väldigt praktiska när det mindre barnet vill sova och det stora bara är trött i benen!

 2. Kommenterat av Anna :
  april 8, 2018,10:05 f m

  Hej, ja det är populära! I Sverige är det nog Liteway som är mest känd, jag nämner den i texten som exempel på vagnar med bra liggläge och med ställbart fotstöd. Själv är jag som sagt inget fan av paraplyvagnar och tycker att de jämfört med övrigt utbud av resevagnar idag ofta blir onödigt stora ihopfällda. Men de kan vara prisvärda!
  /Anna

 3. Kommenterat av Emelie :
  april 8, 2018,10:23 f m

  Tack för bra inlägg Anna!

 4. Kommenterat av Malin :
  april 9, 2018,2:18 e m

  Hej,

  Jag är lite fundersam och tänkte fråga dig hur du hade gjort i min situation.
  Vi ska till Cypern i sommar och vår dotter är då 2 år. Vi har en Britax b motion plus och funderar på att ta med den, eller tycker du det är bättre att satsa på en resevagn som man kan ta som handbagage? Sen tänkte jag även passa på att fråga om arshell checkas in med de andra väskorna eller som specialbaggage?
  Tack för en bra blogg?

  Med vänlig hälsning,
  Malin

 5. Kommenterat av Anna :
  april 9, 2018,4:50 e m

  Hej Malin!
  Om ni har en mellanlandning så kan det vara en poäng med en resevagn som går som handbagage. Ibland även om man landar väldigt sent på kvällen och vill kunna lägga barnet i vagnen direkt man gått ur planet. Annars skulle jag säga nej, det behövs inte. En fördel med att ta med den vagn ni redan har är om ni ska röra er i terräng, typ grusvägar eller i städer med mycket kullersten och så. Skönt med lite större hjul då!

  Vagnen i Airshell checkas in som specialbagage. Man brukar få visa vagnen vid incheckningen och sen går man bort till specialbagage och lämnar in kollit där.
  Tack!
  /Anna

 6. Kommenterat av Karolina :
  april 9, 2018,7:34 e m

  Hej Anna!

  Jag funderar på att köpa Baby Jogger City Tour Lux för sommarens resa med bebis som då är sex månader gammal. Vet du om det går att ha en dyna till den, t ex Inovi Large eller Medium?

  För för bra blogg!

 7. Kommenterat av Anna :
  april 9, 2018,8:03 e m

  Hej Karolina, ja det funkar absolut! Har testat en del dynor i den, dock inte just Inovis men selen kan ju enkelt delas i fem remmar så det går absolut!
  Tack!
  /Anna

 8. Kommenterat av Evelina :
  april 11, 2018,12:20 e m

  Tack, ypperlig tajming att jämföra resevagnar! Jag väljer mellan baby jogger city tour lux och bee5 . Men så ser jag nu då att Cybex kommer med en sulky med roterbar sits!? Vet du när den släpps i butik?
  Mvh
  Evelina

 9. Kommenterat av Anna :
  april 11, 2018,12:24 e m

  Hej Evelina! För en vecka sedan sa Cybex till mig att som det ”ser ut just nu” så kommer Eezy S Twist i början på maj. Den skulle ha kommit i april. Det finns nog viss risk för fler förseningar skulle jag säga, men det ska bli väldigt roligt att se vad den går för när den väl har anlänt!
  /Anna

 10. Kommenterat av Josefine :
  april 12, 2018,11:49 f m

  Hej, läste att du hade en Britax go när du flög o att den va packad i en transport väska, vilken hade du? Vet du om en en Britax go passar i en stokke transportväska? Eller har du något tips på bra transportväska för flyg till Britax go next? Mvh Josefine

 11. Kommenterat av Anna :
  april 12, 2018,1:27 e m

  Hej, det stämmer, jag har ett inlägg med bilder om det här: http://ombarnvagnar.com/2014/09/stokke-prampack/
  /Anna

Leave a comment