Resa med barnvagn – Babyzen Yoyo och Baby Jogger City Mini!

av Anna

 

Hej alla barnvagnsentusiaster, nu är jag tillbaka från min semester och bloggen kommer att uppdateras i mer vanlig frekvens framöver!
resamedbarnvagn_1

Hur skönt det än har varit med semester och att befinna sig långt från närmsta dator, så befinner jag mig nu åter i Sverige. Ledigheten är inte helt över men jag tänkte skriva ett inlägg om mina upplever av att resa med vagn utöver våra årliga resor till Gotland. Min familj och jag har nyligen tillbringat två veckor i södra Frankrike, det var riktigt varmt – sällan under 35 grader, och väldigt varierade terräng: allt från slät asfalt, till stigar i åkrar och mycket gamla kullerstensgränder. Jag hade våndats över vagnvalet inför resan väldigt länge men beslutade mig till slut för något som skulle visa sig vara en helt ypperlig kombination: Babyzen Yoyo och Baby Jogger City Mini 4W.

Yoyon har jag ju erfarenhet av sedan tidigare, men då i vardagsanvändning och även om jag alltid har gillat vagnen väldigt mycket så inser jag nu att den verkligen kommer till sin rätta när man är på språng och behöver en mycket kompakt vagn som kan fällas upp och ihop stup i kvarten utan att suga musten ur en. Dessutom var det, för oss, helt ovärderligt att ha en vagn tillgänglig under våra relativt långa mellanlandningar. Att Babyzen Yoyo fick följa med berodde således mest av allt på att jag behövde en vagn som kunde fungera att ta med på planet. Och det var faktiskt inget problem, jag hade den i dess förvaringsväska och den gick utan problem in i förvaringsutrymmet över sätena på de större planen och när vi en sträcka åkte ett mindre plan så hade jag den under stolen framför mig. (Vi flög Lufthansa alla sträckor.) Vagnen tog lika mycket plats som sportbagen mannen som satt i raden bredvid mig hade med sig som handbagage. Jag hade dock i förväg fått tips om att packa ihop vagnen utom synhåll från incheckningsdisken. På Arlanda i Sverige var det inget problem ändå men i Tyskland var det mer tveksamma till att vagnen verkligen kunde bli så liten som jag påstod, och insisterade på att få gate checka den. Men eftersom att jag är rädd om vagnen så lyckades jag till slut visa att den inte var större än att ett vanlig handbagage. De gånger då vagnen fälldes ihop och lades i väskan innan vi gick genom gaten var det aldrig någon i personalen som ens höjde på ögonbrynen, inte heller i säkerhetskontrollen. Och vilken lättnad efter en utdragen landning att genast kunna hiva ned 2-åringen i en vagn med viloläge och slänga åt henne en sjal som filt, hon slocknade direkt och vi andra kunde i lugn och ro hinna med det vi måste!

Väl på plats i Frankrike så fortsatte Babyzen att imponera men i den gamla medeltidsstaden Carcassonne så var det skönt att den hade en bärrem och gick att ta över axeln när kullerstenarna blev helt oöverkomliga. Både min 4-åring såväl som min 2-åring har suttit i vagnen och de ryms ungefär lika bra. Båda är något för långa och har huvudet över ryggstödskanten men eftersom att de ändå är så pass stora så klarar de av att sitta i vagnen kortare stunder utan fullt huvudstöd. Jag har tidigare rekommenderat Babyzen Yoyo men nu ännu mer så – just som resevagnen känns det som att den klarar mycket som inga andra vagnar ens kommer nära att göra. Förstås extra plus för att den tar noll utrymme när den inte behövs. Som ni ser på bilden nedan så får Yoyon dessutom perfekt plats i sittdelen på Baby Jogger City Mini, så råkar man plötsligt ha två barn som vill gå och inte vill köra varsin tom vagn, så är det problem också enkelt löst.

resamedbarnvagn_2Förutom Babyzen Yoyo så kände jag att jag behövde en till vagn som var liten och kompakt men som också var något mer gedigen och tålig, som skulle klara lite mer terräng och som även funkade fullt ut för två stora barn. Efter att ha funderat på många olika alternativ, bland annat min gamla favorit Bugaboo Bee+, så blev jag väldigt intresserad av Baby Jogger City Mini. (Det kommer att komma en fullständig recension av vagnen senare.) City Minin finns med både tre och fyra hjul, jag tyckte att fyrhjulingen kändes bäst med tanke på stabilitet – men då ska det tilläggas att jag inte haft en Mini med tre hjul att jämföra med så kanske är det bara något i mitt huvud. Och jag måste säga, att ta med sig BJ City Mini 4W på vår resa kändes som en riktig jackpot!

Vagnen fälls med Baby Joggers supersmidiga fällning, bara lyft vagnen i remmen i sätet så blir den platt som en pannkaka. Vi checkade in vagnen och använde förvaringsväskan för City Mini som resväska, den är egentligen gjord för trehjulingen men det var inget problem att klämma in ett fjärde hjul och vagnen klarade sig helt utan skador båda på resan dit och hem, även om väskan fick sig en del törnar. Då hade jag dock virat små handdukar runt hjulupphängningarna för säkerhets skull. Det som blev så bra med City Minin var dels att den har en maxvikt på 22,5 kg, så det fanns goda marginaler för mina barn. Vagnen har dessutom en heltäckande sufflett och i princip fullt liggläge. Hjulen är relativt små men klarade av all terräng vi testade vagnen i, på sandstranden kunde jag dra den bakom mig. Vi använde City Mini till det barn som behövde sova medan Yoyon fick fungera mer som tillfällig avlastning för det andra barnet, och som räddaren i nöden på mellanlandningarna. För oss med en 2,5-åring och en 4-åring så var de här två vagnarna en riktigt bra kombination och jag kan verkligen rekommendera dem båda att ta med sig på resa.

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Lisen 30 juli, 2013 - 13:03

Hej! Två frågor. Var har sökfältet tagit vägen, och kommer du skriva om Emmaljungas nya modeller snart? Tack för en bra blogg!

Reply
Anna 1 augusti, 2013 - 19:19

Hej Lisen! Sökfältet finns precis under bilden på mig! Och jag hoppas kunna skriva om Emmaljungas nya modeller snart men jag skulle gärna vilja se dem live innan så det blir lite tyngd i det, Emmaljunga är inte min starkaste sida så där vill jag ha extra mycket på fötterna innan jag uttalar mig.
/Anna

Reply
Ania 25 april, 2014 - 22:01

Hej! Jag och min familj ska bila till Italien i sommar och behöver en smidig liten vagn som inte tar mycket plats i bilen. Jag har nu köpt en britax b motion för den är liten hopfälld men som en barnvagnsälskare som jag är är jag nu nyfiken på en Yoyo. Alla fördelar med att den är liten och dess egenskaper har jag full koll på men min fråga till dig är hur den är att ha på en solsemester som enda vagn att ha med. Min dotter blir 10 månader så vi behöver vagnen hela tiden. Du skriver att den är svår på kullersten, är den HELT omöjlig? Hur är den att köra i sand tex, de vagnar vi haft till de andra barnen har vi dragit på bakhjulen på sanden, går det med denna?
Helt enkelt, tror du att man klarar sig på att bara ha med yoyon? Vill inte köpa den i onödan, min man blir nog galen på mig om jag säger att jag vill ha en ny vagn 😉 har redan 2 st till den minsta… Eller ska jag hålla mig till Britaxen?
Tacksam för svar
Ania

Reply
Linda 21 augusti, 2015 - 19:44

Funderar på att köpa en Yoyon men tyckte i butiken att den kändes lite ostadig med bakhjulen. De satt ganska smalt jmf med framhjulen. Hur upplevde du stabiliteten? Har en tvååring och ska ha som resevagn.

Reply
Anna 21 augusti, 2015 - 23:55

Hej Linda,
det är ju en smal vagn så stabiliteten kan inte vara densamma som den hos en normal duovagn, som ju är rejält mycket bredare. Skulle inte låta barnet klättra själv i vagnen men i övrigt upplevde jag det inte som att vagnen skulle ha så lätt för att välta.
/Anna

Reply
Emelie 16 juni, 2021 - 21:21

Hej!
Vilken reservagn rekommenderar du om man ska åka utomlands där det bara är stränder överallt..? Tänker att det är hopplöst att köra m små hjul i sand… tacksam för tips!

Reply
Anna 17 juni, 2021 - 09:43

Hej Emelie!
Ja du har rätt, resevagnar har generellt små hjul, och små hjul på sandstranden är helt hopplöst. Så man får göra ett val:
– Är det viktigast att vagnen är lätt och liten som resevagn, och så får man bära den istället för att köra den när man är på stranden?
– Eller är framkomlighet i sand hög prio, och då får man välja en lite större vagn med större hjul.

Bäst i sand är stora lufthul, så typ jogginvagnar eller eller UJ Single! Vill du ha vändbart så är Easywalker Mosey (finns bara begagnad) en kompakt vagn med väldigt stora hjul sett till vagnens storlek i övrigt.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar