Liten vändbar sittvagn – 11 smidiga barnvagnar där du kan ha ditt vänt barn mot dig!

av Anna

Åren går men sökandet efter små barnvagnar består. Här uppe i Norden är det en självklarhet att väga in en barnvagns förmåga att klara av vinter och snö när man köper första vagnen. Men en terränggående vagn innebär så gott som alltid också att vagnen relativt stor. Det måste den vara, för att vara stabil nog och kunna ha tillräckligt stora hjul för att fixa det motståndet som några decimeter blötsnö utgör. Just eftersom att många barnvagnar är snäppet större så har det under alla mina år som barnvagnsnörd funnits ett enormt sug efter smidiga barnvagnar, som blir små ihopfällda – men som också erbjuder möjligheten att ha barnet vänt mot sig.

Varierande funktioner – men alla är vändbara

I det här inlägget har jag samlat 11 barnvagnsmodeller som alla uppfyller de kraven. Det finns ett äldre blogginlägg med tips på vändbara modeller men detta är uppdaterat med allt som är aktuellt på marknaden år 2019. Några av vagnarna har vanlig sittdel, några har ergonomisk sittdel. På en del kan man fästa ett babyskydd, andra har en liggdel eller mjuklift som passar. Söker man en vändbar sittvagn som går att ha som handbagage så har man fortfarande ett mycket snålt utbud att välja mellan, men det finns faktiskt ett par alternativ som kan fungera. Under varje vagn ger jag kortfattad information om modellens egenskaper, samt länkar till min recension om en sådan finns publicerad på bloggen.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Baby Jogger City Tour Lux

Typ av sittdel: Vanlig sittdel. Mått ihopfälld: 66 x 53,5 x 26 cm.  Maxvikt: 20,5 kg i sittdelen. Liggdel: Ja, och vagnen kan fällas med liggdel på.

I nuläget tycker jag nog att Tour Lux är den barnvagn som bäst kombinerar den vändbara sittvagnens funktioner med ett riktigt kompakt läge när den fälls ihop. En del verkar kunna få med sig vagnen som handbagage, den blir ju mindre om bakhjulen klickas av. Jag skulle önska en längre sufflett på Tour Lux, men vagnen har ett riktigt bra rull, en rymlig sittdel med superbra liggläge och varukorgen rymmer mer än man kan tro. En av få små, vändbara sittvagnar som jag – på riktigt – med lätthet kunde fälla ihop och lyfta in i bilen med ena handen, bärandes på mitt barn med den andra! Läs gärna mer om i vagnen i min recension av Baby Jogger City Tour Lux.

Se pris för Baby Jogger City Tour Lux hos: Babyland


Bugaboo Bee5

Typ av sittdel: Vanlig sittdel. Mått ihopfälld: 90 x 46,5 x 32 cm.  Maxvikt: 17 kg i sittdelen. Liggdel: Ja, kan även användas med cocoon eller mjuklift.

Bugaboo Bee5 är en dyr barnvagn men för pengarna man betalar för man varenda funktion man ens kan drömma om: vändbar sittdel, ställbart handtag, rymlig sittyta, stor varukorg, funkar med ståbräda, fälls lätt oavsett riktning på sittdelen samt ett enormt utbud av tillbehör. Dessutom är vagnen lättkörd och väldigt välbyggd. Den blir kompakt när den fälls, men Bee5 får man aldrig med som handbagage. Vill man ha en vagn som liknar en fullstor duovagn när det kommer till egenskaperna (minus förmågan att fixa terrängkörning) men lätt kan packas in i en mindre bil – då är det ett Bee man ska. Läs gärna mer om i vagnen i min recension av Bugaboo Bee5.


Cybex Balios M

Typ av sittdel: Ergonomisk sittdel. Mått ihopfälld: 83 x 59 x 39 cm.  Maxvikt: 17 kg i sittdelen. Liggdel: Ja.

När Cybex släppte Balios M så blev jag omgående blown away av hur liten vagnen blir ihopfälld, och även såhär drygt tre år senare sitter den känslan kvar. Dessutom har Balios M ergonomisk sittdel, vilket faktiskt inte är helt vanligt bland de små, vändbara barnvagnarna. Denna vagn ska inte köras på annat än plana underlag, men för stadsmiljö och shopping är den skräddarsydd med dess lätta rull, gigantiskt varukorg och högt placerade sittdel. Läs gärna mer om i vagnen i min recension av Cybex Balios M.

Se pris för Cybex Balios M hos: Babyland


Cybex Balios S

Typ av sittdel: Vanlig sittdel. Mått ihopfälld: 75 x 60 x 41 cm.  Maxvikt: 17 kg i sittdelen. Liggdel: Ja, kan även användas med mjuklift.

Det är fortfarande obegripligt varför Cybex har två modeller kallade Balios M och Balios S, som är så olika varandra som just dessa två vagnar är. Balios S har en vanlig sittdel med plant liggläge och rejält med fjädring, jag blev överraskad över hur väl en så pass liten vagn klarade av att köras på ojämna underlag och i snö. Balios S blir platt och kompakt ihopfälld, har en riktigt grym sufflett och inbyggt fotstöd i chassit, så även längre barn kan sitta bekvämt om sittdelen vänds framåt. Oväntat prisvärd och fungerar väldigt väl som allroundvagn, trots att den är så liten. Läs gärna mer om i vagnen i min recension av Cybex Balios S.

Se pris för Cybex Balios S hos: Babyland


Cybex Eezy S Twist

Typ av sittdel: Vanlig sittdel. Mått ihopfälld: 45 x 25 x 56 cm.  Maxvikt: 17 kg i sittdelen. Liggdel: Nej, men kan användas med Cybex coccon.

Så liten ihopfälld att den knappt märks av är Cybex Eezy S Twist, och ändå lyckas den erbjuda en vändbar sittdel med plant liggläge. Suffletten kunde få vara längre, det märker man speciellt sommartid. Ryggstödet är så pass högt att även äldre barn får plats väl, men ska de sitta bekvämt måste sittdelen vändas framåt så att fotstödet på chassit kan användas. För den som vill resa med en bebis som vill mesta ligga plant men kanske också halvsitta ibland, så är Eezy S Twist mitt i prick för att tillfredsställa behoven. Läs gärna mer om i vagnen i min recension av Cybex Eezy S Twist.

Se pris för Cybex Eezy S Twist hos: Babyland


Cybex Mios

Typ av sittdel: Vanlig sittdel. Mått ihopfälld: 75 x 50 x 39 cm.  Maxvikt: 17 kg i sittdelen. Liggdel: Ja.

Cybex är de okrönta kungarna av små, vändbara sittvagnar och Mios är deras mest påkostade modell. Sittdelen är uppbyggd av meshnät, vilket gör att vagnen har maximal ventilation och funkar väldigt väl för resmål till sydliga breddgrader. Hyfsat unikt är det ställbara knäledshandtaget, men Mios har också ett ställbart fotstöd och en väldigt kompakt ihopfällning. Den genomförs enklast om sittdelen är vänd framåt, men då görs den med lätthet med ena handen. Passar bäst för stadskörning och är a dream come true för den som tycker att också den vändbara resevagnen ska ha en elegant design. Läs gärna mer om i vagnen i min recension av Cybex Mios.

Se pris för Cybex Mios hos: Babyland


Easywalker Mosey+

Typ av sittdel: Vanlig sittdel. Mått ihopfälld: 99 x 55 x 29 cm.  Maxvikt: 20 kg i sittdelen. Liggdel: Ja.

Easywalker Mosey+ beskrivs enligt mig bäst med orden rejäl och gedigen, det här är en tålig vagn med lite högre maxvikt, något man törs sätta även tillfälligt trötta äldre syskon i. Men ändå fungerar Mosey+ också bra med bebisar, då sittdelen har ett plant liggläge och ett ställbart fotstöd. Varukorgen är rymlig och hjulen fixar faktiskt grus, enklare terräng och en hel del ojämneter. Vagnen blir platt när den fälls och har ställbart handtag – ett måste för familjer med föräldrar av olika längd. Enda minustet är den korta suffletten men kompletterar man med en solskärm eller barnvagnsgardin så har man i Mosey+ en extravagn som fixar det mesta. Läs gärna mer om i vagnen i min recension av Easywalker Mosey+.


Joolz Hub

Typ av sittdel: Vanlig sittdel. Mått ihopfälld: 66 x 53 x 34 cm.  Maxvikt: 20 kg i sittdelen. Liggdel: Ja, kan även användas med Hubs Cocoon eller mjuklift.

Inte den minsta av de små, vändbara sittvagnarna men Joolz Hub är precis som Bee5 en vagn som bockar av de flesta funktionerna hos en fullstor barnvagn – OCH blir liten när den ska packas in i bilen. Mest av allt gillar jag Hubs oslagbart bra körkänsla, den rullar praktiskt taget av sig själv. Liggläget är perfekt och suffletten fullt godkänd. Sittdelen är rymlig och handtaget kan anpassas i höjd efter förälderns önskemål. Varukorgen är snålt tilltagen men det är ett litet pris att betala för att få en så här pass bra och fin barnvagn till denna lilla storlek. Läs gärna mer om i vagnen i min recension av Joolz Hub.

Se pris för Joolz Hub hos: Jollyroom
Se pris för Joolz Hub hos: Babyland


Quinny Zapp Flex Plus

Typ av sittdel: Vanlig sittdel. Mått ihopfälld: 83 x 45 x 38 cm.  Maxvikt: 15 kg i sittdelen. Liggdel: Ja, kan även användas med Zapps cocoon.

Quinny Zapp Flex Plus har en unik konstruktion och en ihopfällning som inte liknar någon annan. Visserligen är det något många moment för att fälla Zapp Flex Plus men den blir väldigt liten när den väl är fälld, och är trots sin storlek både stabil och lättrullad. Inget för den som behöver storhandla med barnvagnen, men som tyst och pålitlig resevagn eller barnvagn att ha i bilen så är detta ett bra alternativ. Man ska vara medveten om att sittdelen endast har vilo- och liggläge när den är vänd bakåt, men under barnets första år upplevs detta sällan som något problem. Att sittdelen är ergonomisk skålad gör att den ger ett väldigt bra sittstöd för halvstora bebisar. Läs gärna mer om i vagnen i min recension av Quinny Zapp Flex Plus.

Se pris för Quinny Zapp Flex Plus hos: Jollyroom


Stokke Scoot

Typ av sittdel: Vanlig sittdel. Mått ihopfälld: 37 x 71 x 55 cm.  Maxvikt: 15 kg i sittdelen. Liggdel: Ja, kan även användas med cocoon eller mjuklift.

Stokke Scoot har funnits på marknaden i många år, utan några större förändringar än att modellen fick förbättrade hjul som det inte skulle fastna grus i, och att det för ett par år sedan även släpptes en liggdel till vagnen. Scoot har en högt placerad sittdel med plant liggläge och upprätt sittläge. En del saknar tillgång till ett mer lutat viloläge, andra önskar att vagnen hade ett traditionellt fotstöd och en bygel för sittdelen. Fördelen med Scoot är att den rullar lätt, har en rymlig varukorg och kan fällas ihop kompakt oavsett hur man har vänt sittdelen.

Se pris för Stokke Scoot hos: Babyland


UPPAbaby Cruz

Typ av sittdel: Ergonomisk sittdel. Mått ihopfälld: 94 x 56,5 x 36,5 cm.  Maxvikt: 22,5 kg i sittdelen. Liggdel: Ja.

UPPAbaby Cruz är ytterligare en av få små, vändbara sittvagnar med ergonomisk sittdel. Den har även en normalstor liggdel till, för den som vill använda vagnen som endavagn. Cruz har ingen fjädring och gör sig bäst på plana underlag och i stadsmiljö. Den är lätt att manövrera, har ställbart handtag och funkar även för flerbarnsfamiljer, med Cruz egen ståbräda. Sittdelen är lätt att använda och har en riktigt bra solsufflett.

Du kanske också gillar

8 kommentarer

S 2 januari, 2019 - 22:12

Jag är helt lost i barnvagnsdjungeln (varken den första eller sista att vara det) och nu har jag snöat in på Joolz Hub. Men det är en stadsvagn som jag förstår det..? Är det möjligt att byta till grövre och kanske större däck eller är det endast de punkteringsfria som gäller? Sen funderar jag på att den bara är 53 cm bred.. Hur är sittdelen, är Hub något att växa i? Hur länge skulle du tippa att man kan ha den?
Tack på förhand 🙂

Reply
Anna 4 januari, 2019 - 00:52

Hej, tyvärr finns inga terräng/vinterhjul till Joolz Hub utan det är i nuläget endast de små framhjulen som passar på den. Jag tycker sittdelen är rymlig på bredden och på längden, det är fotstödet som blir urvuxet först. Har bilder på min 4,5-åring i Hub en bit ned i min recension: http://ombarnvagnar.com/2018/06/joolz-hub/
/Anna

Reply
Josefin 13 februari, 2019 - 00:41

Vilket bra inlägg! Är väldigt sugen på en Hub som komplement till stoooor vintervagn 🙂 Sitter suffletten fast i sittdelen på Hub? Kan man då ha dynor/åkpåsar i den eller finns det inget att fästa dem i? Har du några tips på vilka som passar? Tack på förhand!

Reply
Anna 17 februari, 2019 - 11:02

Hej Josefin,
ja, sufflett och sittdel sitter ihop sån att använda en sån åkpåse som har en ficka som ska träs över ryggstödet fungerar inte. Men du kan alltid använda vanthållare, det tycker jag brukar funka rätt bra: https://ombarnvagnar.com/2016/11/sag-stopp-till-glidande-akpasar/
/Anna

Reply
Sanna 27 april, 2019 - 10:01

Hej!

Söker en vagn att ha delvis till vardags (har en rejäl terrängvagn men tyvärr bara framåtböjt sittläge = ok i skogen men inte i stan) som gärna får dubblera som resevagn. EasyWalker Mosey+ ligger bäst till men oroar mig för suffletten. Kommer man störa ihjäl sig eller funkar det med solkeps eller dyl? Eller borde jag bara satsa på något annat?

Tack på förhand!
Sanna

Reply
Anna 1 maj, 2019 - 21:34

Hej Sanna!
Alltså ja, suffletten ÄR kort, tyvärr. Jag störde mig på det en aning. I vardagen kan det ju vara ok ändå men på en semester vill man ju ofta kunna ge bra skugga om/när barnet ska sova i vagnen. Men om man kompletterar med solkeps eller solgardin så tycker jag problemet är löst. Visst det är en lite bökigare process att få till det men effekten blir ju så gott som densamma!
/Anna

Reply
Amanda B Alderin 21 juni, 2020 - 14:27

Hej! Om jag är skulle vilja ha en av dessa vagnar som allround vagn, som då även ska klara vinter osv även om jag bor i innerstan i Sthlm, till min dotter som nu är 1,5 år gammal, vilken skulle du rekommendera då?
Tack!

Reply
Anna 22 juni, 2020 - 10:31

Hej Amanda,
spontant skulle jag titta på Joolz Hub då! Det är nog den av dessa modeller som är mest allround tycker jag, och en är riktigt bra!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar