Emmaljunga Kite 250

av Anna
Recension av Emmaljunga Kite 250.

Recension av Emmaljunga Kite 250

Pris: Ordinarie pris för Emmaljunga Kite 250 är cirka 4995 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Emmaljunga.
Tillbehör: Babyskyddsadapter och hjulpaket kan köpas till separat.
Typ av vagn: Resevagn.

Emmaljungas första resevagn i modern tid, och kanske deras minsta barnvagn någonsin, är modellen Kite, som lanserades år 2022. Emmaljunga Kite finns i två versioner – Kite 150 och Kite 250. Den enda skillnaden är hjulen. 150 och 250 står för att hjulen är 150 mm respektive 250 mm höga. Väljer man Emmaljunga Kite 150 så får man en resevagn som ihopfälld blir tillräckligt liten för att klara IATAs maxmått för handbagage. Kite 150 blir 52 x 44 x 23 cm stor när den fälls ihop.

Men eftersom det numera finns väldigt många resevagnar som blir små ihopfällda så var det direkt Kite 250 som fångade mitt intresse. Hjulens utformning påminner om de som satt på Emmaljungas kompakta men ändå lite mer rejäla sulky som tidigare utgjorde en del i NXT-familjen; Emmaljunga NXT30. Men chassit har en helt annan konstruktion. Kite-vagnen är upphängd med hjälp av samma sorts rep som används för kitesurfing och bergsklättring. Alltså rep som tål den högsta sortens belastning. Det är också tack var den konstruktionen som Kite 250 kan vara så lätt och liten. I min recension kommer jag recensera den Kite 250 jag har testat, men förutom infon om hjulen, handtagets höjd (vilken ju påverkas av hjulens storlek) samt om vagnens körkänsla så stämmer allt jag skriver även på Kite 150.

Emmaljunga Kite 250 i siffror

Alla mått nedan är uppmätt med måttband, och när jag mäter själv får man alltid räkna med en liten felmarginal på någon centimeter hit eller dit. Kite 250 är 48,5 cm bred över bakhjulen och har en maxvikt på 22 kg i sittdelen. Vagnen är 89 cm lång när den är uppfälld. Kite 250 har ett fast handtag, som varken kan böjas, sänkas eller höjas. Handtaget är 112 cm högt, mätt från golvet till handtagets övre kant. När man fäller ihop Kite 250 så är vagnen enligt mina mått 54 x 48,5 x 31 cm stor.

Ryggstödet är 58 cm högt om man mäter upp till sömmen där klädseln slutar. Men barnet kan få stöd även ovanför sittdelsklädseln. Den yta som barnet kan luta sig mot får jag till totalt sett hela 68 cm hög. Ryggstödet är 26 cm brett, mätt på mitten. Sittytan är 34 cm bred och 25 cm djup. Vagnen har inget fotstöd på sittdelen, men avståndet från sittytan ned till fotstödet framtill på chassit är 26 cm. Fäller man ned ryggstödet till maximalt viloläge så har Kite 250 en total ligglängd om 79 cm. Höjden mellan sittyta och sufflett är 60 cm, och sittytan är placerad 52 cm från marken.

Kite 250 har en framåtvänd sittdel med magnetisk sele

Framåtvänd sittdel med magnetisk sele.

Emmljunga Kite är en resevagn med en fast framåtvänd sittdel. Sitsen är, precis som alltid på Emmaljungas vagnar, bra vadderad och har en ombonad, inbäddad känsla. Selen är delbar i fem separata remmar. Det innebär att man lätt kan sätta i en sittdyna eller en åkpåse om man skulle vilja det. Selet spännen är magnetiska. Man får alltså hjälp på traven både när man ska sätta ihop midjerem med axelrem, och när hela selen ska knäppas ihop. När den ska knäppas upp trycker man de två gråa knapparna inåt, mot varandra. Sen kan man bara dra rakt ut så öppnar selen upp sig. Alla selremmar kan justeras i längd. Axelremmarna kan även höjdjusteras mellan två olika lägen.

Fast handtag och ryggstöd som fälls från bra sittläge till djupt viloläge

Emmaljunga Kite 250 har ryggstöd som vinklas ned till ett djupt viloläge.

Emmaljunga Kite har ett fast handtag. Det kan varken dras ut, skjutas in eller vinklas. Handtaget på Kite 250 är 112 cm högt. Då mäter jag från marken till handtagets övre kant. Kite 150 har förstås ett lägre handtag, eftersom hjulen inte höjer upp vagnen lika mycket. Ett 112 cm högt handtag är ett väldigt högt handtag. Till och med jag, som nästan alltid använder högsta läget på barnvagnars handtag, känner att det här går väldigt högt upp. För mig, som är 170 cm lång och alltså gillar höga handtag, så funkar Kite 250 ändå bra att promenera med. Men vet man med sig att man vanligtvis har handtaget betydligt lägre än såhär, så är det långt ifrån säkert att man kommer trivas med att köra Emmaljunga Kite 250.

Vagnen ryggstöd är dock i allra högsta grad justerbart. Sittläget i Emmaljunga Kite är bra. Det finns en lätt lutning bakåt. Men det är inte så tillbakalutat att barnet stör sig på det, som det ibland kan vara i resevagnar. Fäller man ned ryggstödet maximalt får man till ett bra liggläge. Det är inte helt plant, så ett något lutat liggläge eller ett väldigt djup viloläge är nog den bästa beskrivningen. Tittar man in i Kite när ryggstödet är nedfällt så ser man en väldigt ombonad liggyta. Den uppbyggda klädseln och de djupa sidorna ger en bekväm känsla men även ett bra mörker för det sovande barnet.

Tyvärr väldigt omständligt att vinkla ryggstödet på Kite

Så fäller man ryggstödet på Emmaljunga Kite.

Men även om liggläget är rätt så bra, i synnerhet för att vara en resevagn, så är vägen dit desto krångligare. Fällningen av ryggstödet är dessvärre varken enkel eller intuitiv. När man gjort den några gånger så lär man sig förstås i vilken ordning momenten ska genomföras, men smidigt kommer det aldrig bli. Och det beror till stor del på att en del av ryggstödets fällning utgörs av en dragkedja som löper längs med ryggstödets kant – men inuti sittdelen. Sitter barnet i vagnen ska man då in med händerna runt barnets kropp för att komma åt att dra upp, eller ihop, dragkedjan. Sen justeras ryggstödet även med en uppsättning remmar med spännen, som finns på sittdelens baksida och ska dras runt chassit på rätt sätt.

Emmaljunga Kites ryggstöd har egentligen tre lägen.

  • Det mest upprätt sittläget innebär att de långa remmarna på ryggstödets baksida är ihopknäppta med varandra efter att de trätts runt chassit. Dragkedjan på ryggstödets framsida är då stängd.
  • Det mer tillbakalutade sittläget, som jag är tveksam till att kalla ett viloläge, innebär att remmen på ryggstödets baksida knäpps upp, men dragkedjan är fortfarande stängd.
  • Det tredje läget är liggläget. Då öppnar man upp dragkedjan och släpper ned ryggstödet maximalt. Sedan knäpper man ihop de två långa remmarna med de två korta, som först dragits runt chassits utsida.

Att försiktigt och nästan obemärkt smyga ned ryggstödet när barnet börjar bli sömnigt är ingen möjlighet. Det är också viktigt att remmarnas dras rätt, och det tar en tids användning innan man lägger detta på minnet. Visst finns det andra vagnar som har liknande lösningar, dragkedja på ryggstödet är inget unikt för Kite. Men det känns onekligen rätt bökigt att använda det här ryggstödet, och väldigt klumpigt att dragkedjan sitter inuti sittdelen.

Så stora barn ryms i Emmaljunga Kite 250

Så stora barn ryms i Emmaljunga Kite 250.

Rymligheten i Emmaljunga Kite kan man dock inte klaga över. Min yngsta är på bilderna 5,5 år gammal och 110 cm lång. Hon sitter lika bra i Kites sittdel som i sin vanliga matstol. Benen har gått om plats. Sittplattan går nästan hela vägen ut till knäveckan och det finns bra med utrymme för fötterna framtill på chassit. Men mest imponerande är förstås ryggstödet. Det räcker ändå upp över mer än halva bakhuvudet. Sen bilderna togs har ett halvår gått, min dotter har vuxit 2-3 cm till och är numera en sexåring som fortfarande ryms bekvämt i Kite.

Skulle jag vinkla ned ryggstödet till liggläge så blir det kanske lite trängre. Men barn i den här åldern, med den här längden, behöver utöver vissa undantag inte sova liggandes längre. Skulle ett långt barn bli trött i Emmaljunga Kite så går det fint att vila sittandes, just för att huvudet har ett så bra stöd. Suffletten går högt upp, så att fälla ut den över ett barn på 110 cm är inte heller ett problem.

Sufflett med utfällbar solkeps längst fram

Sufflett som har en utvikbar solkeps längst fram.

Suffletter på resevagnar är sällan så mycket att hurra för. Men den på Emmaljunga Kite får ändå godkänt. Suffletten har en solkeps som kan vikas in, men med den utfälld får man en bra skugga i sittläget och en okej skugga i liggläget. Suffletten kan inte förlängas och har inte heller någon titt- eller vädringslucka. Jag tycker att suffletten fyller sitt syfte, men en liten vädringslucka med meshnät är alltid trevlig på framåtvända sittvagnar. Så man kan se in till barnet även när suffletten är nedfälld.

Emmaljunga Kite 250 har stora hjul som fixar mycket terräng

Emmaljunga Kite 250 är något så ovanligt som en resevagn med stora hjul.

Den absolut bästa och mest unika egenskapen hos Emmaljunga Kite 250 är förstås hjulen. Hjulen till Kite 150 har jag bara sett lite snabbt och kan inte ge något detaljerat utlåtande om. De känns som rätt ordinära resevagnshjul, helt enkelt. Men det kan man inte säga om hjulen till Kite 250 direkt. Skulle man fota hjulen separat från vagnen skulle nog de flesta gissa att de tillhör en lite mer rejäla sulky, och inte en så pass liten och kompakt resevagn som Kite. Hjulen är punkteringsfria med en rejäl, gummerade yta som har bra grepp på olika underlag. Framhjulen är snurrbara, och kan inte låsas i fast läge.

Vill man kunna växla mellan att köra sin Kite 250 som en mindre resevagn så kan man köpa till ett Kite 150-hjulkit. Jag trodde att det skulle vara så enkelt som att klicka av och på hjulen, så som det är på Emmaljungas andra vagnar. Min tanke var då att man kunde ta med sig båda hjulen på resan, ha 150-hjulen på flyget så vagnen blir liten och sen snabbt byta dem mot 250-hjulen för att rulla ut från flygplatsen och ut på stranden eller på kullersten. Men så är det inte. Båda framhjul- och bakhjul har skruvar som måste lossas för att de ska kunna tas loss. För framhjulen räcker det med en vanlig skruvmejsel. Men bakhjulen kräver en insexnyckel av rätt storlek. Att byta hjul görs således inte i en handvändning.

Lättåtkomlig och hyfsat rymlig varukorg under Emmaljunga Kite

Lättåtkomlig varukorg med godkänd rymlighet.

Varukorgen under Emmaljunga Kite är riktigt rymlig. Det är enklast att komma åt den framifrån. Från det hållet kan man få in ett ganska stort paket under vagnen, ett par matkassar ska nog också kunna gå in. Men det går även att lassa in saker bakifrån. Varukorgen har en hög kant bakåt och heltäckta kanter åt båda sidorna. Att även den främre delen av varukorgen hade en uppfällbar kant tog det mig lite tid att upptäcka men jag gillar det verkligen. Den spänns eller knäpps inte fast utan den viks upp och håller sig i rätt läge genom att den kläms mellan två skruvar. Väldigt bra med en uppfällbar kant om man vill kunna packa många småsaker i varukorgen utan att de ska falla ut medan man gå.

Så fäller man ihop Emmaljunga Kite

Så fäller man ihop Emmaljunga Kite 250.

Hopfällning får högsta betyg. Att fälla ihop Emmaljunga Kite kan göras med en hand, och det går väldigt snabbt. På handtaget finns två knappar. Man pressar först in den lilla knappen, på undersidan, och trycker därefter in den stora spärren med samma hand. När man gjort det låser chassit upp sig och Kite viker ihop sig på två ställen. Ihopfälld bilder vagnen ett kompakt paket.

Kite 250 ihopfälld blir, enligt mitt måttband, 54 x 48,5 x 31 cm stor när den fälls ihop. Enligt Emmaljunga blir Kite 150 en aning mindre ihopfälld, 52 x 44 x 23 cm stor. Både bredd, höjd och längd blir mindre om man fäller Kite 150 jämfört med Kite 250. Uppfällningen av vagnen är enkel även den. Det enda jag kan anmärka på är att det varken finns en rem eller en spärr som håller ihop Kite när den fälls ihop. Det är lite irriterande. För lyfter man upp vagnen men tar tag på ”fel” ställen så börjar Kite fälla ut sig, något som gör att lyftet in i bilen blir lite omständligare. Jag hade gärna sett att Emmaljunga Kite gick att låsa ihop så man kan hantera den enklare när vagnen fällts.

Körkänslan i Emmaljunga Kite 250

Körkänsla i Emmaljunga Kite 250.

Det som framför allt lär skilja Kite 150 och Kite 250 åt är körkänslan. Jag vet inte hur Kite 150 är att köra, men att Kite 250 har rejäla hjul märker man av. Grusväg fungerar utmärkt, att korsa en gräsmatta är inte heller något problem. Om det är djup, mjuk snö kör framhjulen fast sig men jämfört med vagnar av samma storlek klarar Kite 250 av mycket mer snö. Vagnen känns inte heller hoppig på gropiga, ojämna underlag. Rullet är också bra. Man behöver inte trycka på för att få Kite 250 att rulla framåt. Framkomligheten är nog den bästa man kan hitta av de resevagnar som finns på marknaden just nu.

Självklart funkar Emmaljunga Kite 250 utmärkt även på asfalt och plana underlag. Trots den rejäla hjulen känns vagnen otroligt liten och smidig, både på bussen och på tunnelbanan. Och den är inte bara rymlig nog att stora barn får plats i sittdelen. Den går faktiskt att köra väl med större, tyngre barn i sitsen. Det höga handtaget kommer påverka körkänslan för en del föräldrar men jag tycker som sagt att det funkar okej när jag är ute på promenader, även om handtaget är i högre laget också för mig.

Mitt omdöme av Emmaljunga Kite 250

Förra året blev jag inbjuden att hälsa på i Emmaljungas fabrik, som ligger i Emmaljunga, Småland. I princip hela Emmaljungas produktion äger numera rum i Sverige. Om jag minns rätt är det bara någon enstaka del kvar att tillverkas utomlands, i en specialfabrik i Kina. Att ha så stor inhemsk produktion är väldigt ovanligt och förstås något som avsevärt bättrar på hållbarhetsaspekten av tillverkningen. Det ska Emmaljunga ha mycket beröm för tycker jag, och jag nämner det också för att jag ofta får frågan om vilka barnvagnar som tillverkas i Sverige.

När Emmaljunga tog fram Kite föreställer jag mig att de hade vissa grundpremisser för vagnen. En sådan är vagnen storlek ihopfälld, samt vagnens vikt. En annan idé var den om de mer rejäla hjulen. Men en vagn som ska bli liten nog att gå som handbagage kan inte ha stora hjul också. Det är fysiskt omöjligt. Att lösa det genom att låta Kite finnas i två varianter är smart. 150 funkar som resevagn, även på flyget. 250 funkar också som resevagn, men inte som handbagage. Iställer fixar den körning i snö och terräng. Givet dessa grundpremisser så har Emmaljunga fått kompromissa på övriga punkter och det märks av.

Kite har områden som kan och bör förbättras

Vagnens främsta problem är fällningen av ryggstödet, som visserligen funkar men är alldeles för invecklad. Därefter kommer den totala avsaknaden av fotstödet. Bra viloläge på ryggstödet kommer många inte tycka är så mycket värt om benen ska hänga rakt ned. (Även om resevagnar som Babyzen Yoyo kommit undan men detta i många år nu.) Det tredje problemet är att hjulen inte enkelt kan klickas av. Min vision var att de skulle ta sekunder att göra om sin Kite 150 till en Kite 250. Men det tar betydligt längre tid än så och kräver verktyg.

Ett mindre problem är att Emmaljunga Kite inte låser ihop sig när vagnen är fälld. Så fort man lyfter upp den och inte greppar med händerna på precis rätt ställen, så börjar den fälla upp sig igen. Det är ingen stor grej men tillräckligt irriterande för att jag ska komma ihåg att beklaga mig över det. En annan grej är höjden på handtaget. Är man kort så kommer ett ej justerbart handtag på 112 cm känns väldigt obekvämt.

Vem passar Emmaljunga Kite för?

Som Emmaljunga Kite är nu, så är detta inte bästa valet för den som vill ha sin vagn som handbagage. Då finns det andra vagnar med samma mått men som även har exempelvis ställbart fotstöd. Det är inte heller bästa valet av resevagn för små barn, som ska sova mycket i vagnen. Liggläget är som sagt rätt bra. Men det är för krångligt att få till. Så innebär det att Emmaljunga Kite är en dålig vagn? Det tycker inte jag. Det finns mycket kvar att förbättra. Men för rätt behov är den klockren.

Och det behovet bör då vara att man har ett lite större barn, 2-3 år eller äldre, och ska köra i någon slags terräng. Kite 250 är väldigt rymlig i sittdelen, min sexåring sitter hur bekvämt som helst. Och hjulen fixar en Stockholms-vinter, de fixar gräsmatta, de fixar grusväg. Min slutsats blir att, i princip helt utan konkurrens, är Emmaljunga Kite 250 antagligen den just nu bästa resevagnen för terräng.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se pris för Emmaljunga Kite hos: Babyland
Se pris för Emmaljunga Kite hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Fanny 13 april, 2023 - 08:16

Hej, kommer det komma någon recension på någon aktivitets/cykelvagn snart?

Reply
Anna 13 april, 2023 - 18:18

Hej, jag planerar att skriva klart recension av Thule Lite och Courier innan denna sommar, men exakt när de kommer publcieras vet jag inte än. Detta år tänkte jag testa de två nya modellerna från Hamax, Breeze och Cocoon, men recensionerna av dem kommer dröja till tidigast i höst, kanske i vinter.
/Anna

Reply
Klemens 17 juli, 2023 - 06:29

Hej! Bra att kommentarer men hur är det med låsning av hjulen?
Mvh Per

Reply
Anna 17 juli, 2023 - 14:20

Hej Per, det står med i recensionen! ” Framhjulen är snurrbara, och kan inte låsas i fast läge.”.
/Anna

Reply
Carl 10 juli, 2023 - 10:01

Verkar onekligen omständligt med dragkedjan! Kan man inte bara lämna den öppen? (Om man är villig att gå miste om ”mellanläget”)

Reply
Anna 11 juli, 2023 - 11:12

Hej Carl!
Jo det kan man väl, men ryggstödet blir lite mer rörligt då tänker jag? Men det behöver i och för sig inte vara något som barnet märker av.
/Anna

Reply
Lisett 27 februari, 2024 - 08:41

Finns det en Ståbräda som passar Kite 250?

Reply
Anna 27 februari, 2024 - 12:02

Hej!
Jag har inte testat själv med det borde finnas standard ståbrädor som passar Kite, tex Bumprider borde absolut funka! Däremot tror jag inte Kite är så roligt att anvämnda med ståbräda, men för korta sträckor kan det säkert vara okej.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar