Britax B-Motion 4 Plus

av Anna
Recension av Britax B-Motion 4 Plus

Recension av Britax B-Motion 4 Plus

Inköp: B-Motion 4 Plus kostar komplett cirka 3800 kr. Denna vagnen är ett recensionsexemplar direkt från Britax.
Tillbehör: Tillbehör som regnskydd, liggdel, fotsack och terränghjul kan köpas till separat.
Typ av vagn: Sulky, sittvagn.

Britax har varit duktiga på att både förvalta och utveckla sina barnvagnsmodeller, och nu hade turen kommit till B-Motion 4 Plus. Jag har inte testat föregångaren så jag kan tyvärr inte bjuda på någon jämförelse av det slaget. Jag har dock textat Britax Affinity och Britax B-Agile 4 Plus. Den senare är väl den som är mest snarlik den här vagnen.

Britax B-Motion 4 Plus är en vagn som på pappret har allt. Eller nästan allt. Smidig ihopfällning, kompakt när den väl är ihopfälld. Rymlig varukorg, lång sufflett och ställbart handtag. Den har även ställbart fotstöd, nästan fullt liggläge samt rejäla och skumfyllda hjul. Och så toppar Britax det med en hög maxvikt på 20 kg.

Valfriheten kring vagnens utseende är också stor. B-Motion 4 Plus köps med svart bas och sedan väljer man till ett Britax Sufflettkit, som finns i ett stort urval av färger. Allt låter toppen och B-Motion 4 Plus är en vagn jag verkligen borde gilla. Men jag ska vara ärlig direkt och säga att jag tyvärr inte riktigt klickade med den här modellen. Det är något med körkänslan och handtagets form som inte riktigt funkar för mig. Jag ska fördjupa mig vidare i det men inleder som vanligt med en genomgång av vagnens funktioner.

Bra liggläge och ställbart fotstöd på Britax B-Motion 4 Plus

Långt, ställbarfotstöd och steglöst ryggstöd

Det ställbara fotstödet på Britax B-Motion 4 Plus är långt och rymligt, och enkelt att använda. För att justera mellan lutningslägena ska de två gråa knapparna på vardera sida av om fotstödet tryckas in, det krävs alltså två händer. Jag har hört att vissa B-Motion 4 Plus dras med en så kallad barnsjukdom i form av att fotstödet inte håller sig i vågrätt läge utan faller ned när man kör vagnen. Men det är givetvis något som går på garantin och åtgärdas av Britax.

Ryggstödet på B-Motion 4 Plus är steglöst, och justeras med två remmar och ett spänne. Även detta kräver två händer för smidig användning, åtminstone när ryggstödet ska fällas upp. Liggläget är inte helt plant. Det blir något bättre än på bilden med ett barn i vgnen som kan tynga ned det ytterligare, men det är ett väldigt bra liggläge likväl. Med fotstödet uppfällt så kan man med B-Motion 4 Plus få till en lång och rymlig sovyta för barnet.

Rymlig sovyta i Britax B-Motion 4 Plus

Lång sovyta och smidigt swing away-bygel

Britax B-Motion 4 Plus har en vanlig sittdel där bara ryggstödet fälls. Selen är Britax smarta där selremmarna lätt delas i fem (1). Det gör det både enklare att spänna fast sitt barn på olika sätt och smidigare när man vill sätta i sittdyna eller åkpåse. På baksidan av suffletten finns en mindre förvaringsficka som stängs med dragkedja (2). Med suffletten helt utfälld så är barnets huvud och överkropp ordentligt skuggade (3). Vill man släppa in mer luft så kan man lossa på sufflettyget baktill. Spännet för att justera läget på ryggstödet regleras med en spärr, trycks denna nedåt så kan remmarna passera fritt genom spännet (4).

Bygeln på Britax B-Motion 4 Plus är faktiskt riktigt smart och användbar. Det går att ta loss den helt genom att pressa in de gråa knapparna på insidan av bygelns fästen (5). Men det går också bra att öppna upp den på bara ena sidan och svinga den åt sidan när barnet ska sätta sig i vagnen (6). Sen går det även att öppna upp bygeln som en swing away en bit högre upp, med hjälp av en knapp inuti bygeln – som man kommer åt underifrån (7).

Lång sufflett med kombinerad titt- och vädringslycka på Britax B-Motion 4 Plus

Lång sufflett med vädringslucka

Suffletten är lite längre än normallång. Ett luddig utryck för att beskriva att jag tycker den är bra men inte hade klagat om den haft än ännu bättre solkeps längst ut. Den kan enkelt ställas i olika lägen och har en övertäckbar tittlucka med meshnät, som även funkar bra för luftgenomströmning när det är varmt ute. När man köper Britax Sufflettkit får man även med bygelskydd i matchande färg. En snygg och rolig detalj!

Britax B-Motion 4 Plus har ställbart knäledshandtag

Ställbart knäledshandtag med många vinklar

Britax B-Motion 4 Plus är utrustad med ett rejält handtag som kan ställas i många olika vinklar, betydligt fler än de jag har fångat på bild ovan. För att justera handtaget så måste man använda båda händerna och pressa in knapparna på insidan av knälederna. De är väldigt enkla att trycka in så det krävs ingen direkt handledsstyrka för att smidigt ändra höjd på handtaget.

En annan fördel med knäledshandtag är att det går att göra vagnen lite kortare vid förvaring hemma eller när man exemplevis åker buss, genom att handtaget kan fällas in mot chassit. Personligen kom jag inte riktigt överens med formen på handtaget. Jag fick inte till armbågarna i en bekväm vinkel med det. Så är man känslig för hur barnvagnshandtaget är designat så rekommenderar jag att man testkör B-Motion 4 Plus innan inköp.

Britax B-Motion 4 Plus blir kompakt ihopfälld

Fälls snabbt ihop till ett kompakt paket

Att fälla ihop B-Motion 4 Plus är lätt som en dans och när vagnen väl är ihopfälld så kan man vinkla handtaget så att den är självstående. Det är väldigt praktiskt både i bil och om den ska ställas undan i hallen (1). Med bygeln avtagen blir vagnen förstås mindre, men jag har tyckt att den varit smidigt att använda som handtag för att lyfta vagnen med. Mitt på det riktiga handtaget finns en plastförstärkning, som gör att det kan använda som stöd när den ihopfällda vagnen placeras på marken, utan att handtaget blir skitigt eller slits på av stenar eller annat (2).

När B-Motion 4 Plus fälls ihop så låser den sig automatiskt med en spärr, som sedan pressas upp när man ska fälla ut vagnen (3). Spärren har två olika steg, så man kan pressa ihop chassit ett steg till om man vill ha vagnen extra kompakt. För att fälla ihop vagnen behöver man först pressa in och trycka upp den gråa knappen på sidan av chassit (4). Därefter lyfter man helt enkelt vagnen i remmen mitt på sittyan (5). När man gör detta så viker vagnen ihop sig, och hela ihopfällningen är avklarad på några sekunder.

Britax B-Motion 4 Plus har stora hjul, fjädring och rymlig varukorg

Rejäla och tåliga punkteringsfria hjul

Hjulen på B-Motion 4 Plus är både stora och rejäla, men fyllda med foam så det finns ingen risk för punktering. Alla hjul är enkla att klicka av och på chassit. Framhjulen är snurrbara men kan låsas i ett fast läge för bättre framkomlighet i terräng. Varukorgen är riktigt stor och åtkomlig både bakifrån och från sidorna. Sidorna är även lite elastiska. Så det går att pressa in lite större föremål från sidan om man tycker varukorgen är knepig att komma åt när ryggstödet är nedfällt i liggläge. Britax B-Motion 4 Plus har rejäl fjädring vid bakdäcken och lättanvänd broms.

Britax B-Motion 4 Plus har en otroligt rymlig sittdel som rymmer stora barn

Otroligt rymlig sittdel som rymmer stora barn

Vad gäller utrymmet i sittdelen så är B-Motion 4 Plus förvånansvärt rymlig! Det stor barnet på bilderna är min sjuåring som är drygt 120 cm lång. Med suffletten bakfälld så vilar hans huvud mot tyget men det gick utmärkt att fälla fram suffletten och utrymmet under den var rymligt. Det fanns luft mellan hans huvud och tyget. Men vagnar med gott om utrymme under suffletten är inte allt för ovanligt. Vad som däremot sticker ut med vagnen är längden på fotstödet. Att en sjuåring kan sitta såhär pass bra med benen gör att B-Motion 4 Plus verkligen är en vagn att rekommendera för den som vill köra lite större barn.

Eftersom att min sjuåring inte har något vagnsbehov och väger över maxvikten så är det såklart min tvååring jag kört vagnen med. Även han sitter riktigt bra. Han har nästan en decimeter kvar till fotstödets ända och mycket gott om utrymme sidledes i sittdelen och för huvudet mot ryggstödet. Även utrymmet mellan ryggstöd och bygel är luftigt. Enda nackdelen med en såhär stor sittdel är om vagnen ska användas med ett litet barn. Men då kan man fylla ut med sittdyna eller åkpåse. Så egentligen tycker jag inte att det finns något negativt med det. Det är bara bra att B-Motion 4 Plus är så pass rymlig och att det parat med maxvikten ger vagnen en väldigt lång användningstid.

Körkänslan i Britax B-Motion 4 Plus

Körkänslan ä B-Motion 4 Plus

När jag körde Britax B-Motion 4 Plus som mest så var underlaget som sämst, en salig blandning mellan ispartier och en massa grus. Det klarade vagnen av väl. Hjulen rullade på och jag tycker heller inte att rullet i vagnen är något att anmärka på. Att handla med vagnen var riktigt trevligt, innehållet i två matkassar packades med lätthet ned under vagnen. I kollektivtrafiken har B-Motion 4 Plus varit ett trevligt sällskap. Det är inte den mest lätthävda när vi skulle upp på bussen, men med handtaget i rätt vinkel var det inte heller svårt.

Min tvååring har suttit bra i vagnen och med suffletten bakfälld har han kunnat se ut ordentligt. Jag tycker dock inte att B-Motion 4 Plus är den mest lättstyrda vagnen jag kört, speciellt inte när man ska göra många småsvängar. Snarare känns det lite åt det trögare hållet. Det är därför inte en vagn som jag gärna körde med en hand, det blev lite för tungt helt enkelt. Sammanfattningsvis så beklagar jag att jag inte tyckte om B-Motion 4 Plus lika mycket som jag trodde att jag skulle göra. Trots att den har så himla många bra funktioner och egenskaper så är det till syvende och sist en vagn man har för att köra. Och är då körkänslan inte på topp så kan det inte bli riktigt så kul som man skulle vilja.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Britax B-Motion 4 Plus hos: Baby V

Du kanske också gillar

13 kommentarer

Anna 21 juli, 2016 - 00:09

Hej,
Funderar på att köpa denna till min tvååring på 93cm. Hur lång va din tvååring vid detta tillfället? Vet du hur lång liggdelen är?
Tacksam för svar! ☺️

Reply
Anna 21 juli, 2016 - 16:01

Hej Anna, har tyvärr ingen koll på liggdelen men min tvååring var cirka 90 cm skulle jag gissa!
/Anna

Reply
Leigh 11 augusti, 2016 - 17:20

Hej, har du provat med ståbräda till? Jag skulle vilja ha en easyrider till men vågar inte köpa en och sedan behöva skicka tillbaka, tänkte därför om du prövat!

Reply
Anna 16 augusti, 2016 - 09:05

Hej, nej tyvärr, jag testade aldrig med ståbräda på B-Motion 4 Plus.
/Anna

Reply
Emma 21 april, 2017 - 21:24

Hur tyckte du din 2 åring satt? Kunde han hasa ner sig något i sittytan eller sätt han rak i ryggen hela tiden i fullt sittläge? Den vagn vi har nu så kanar han ner så han blir en vanans i ryggen ist.

Reply
Anna 26 april, 2017 - 11:14

Hej Emma, förstår hur du menar! Nej jag tyckte inte han blev så i B-Motion 4 Plus, tyckte faktiskt att han satt bra! Om du tycker din barn glider i sittdelen kanske du kan testa en Inovi Medium-dyna? Den är lite mjuk, så barnets rumpa hålls plats lite bättre om du förstår hur jag menar.
/Anna

Reply
Karolina 11 maj, 2017 - 23:45

Ingen som reagerar på att suffletten är väldigt hängig när vagnen är ihopfälld. Eller så gör vi fel
Tycker den ligger mot hjulen och blir skitig när man ställer in vagnen i bilen då
hjulen rullat i vårslasket på blöt asfalt.

Reply
Amanda Bergqvist 13 mars, 2022 - 09:15

Vart hittar jag bästa vindskyddet till denna modell. Även regnskydd och myggnät ? 🙂

Reply
Anna 13 mars, 2022 - 13:57

Hej Amanda!
Jag har tyvärr dålig koll på universella vindskydd men vet att Easygrow har en modell som verkar rätt uppskattad: https://www.babyshop.se/cover-me-vaderskydd-svart/p/380805
Tyvärr minns jag inte vilket regnskydd jag hade på vagnen, men jag brukar använda Elodies och det har funkat på typ alla vagnar jag testat utom vissa trehjulingar!
/Anna

Reply
Ida 12 oktober, 2023 - 10:06

Hej!
Jag har funderat på en britax b-agile r till min 2-åring som är runt 92cm men på bilder ser fotstödet väldigt kort ut i liggläge.. Är det bara som det ser ut? Eller borde jag leta efter en annan vagn med längre ben/fotstöd så som B motion 4 Plus till exempel?
En av anledningarna till att vi byter vagn är just att hon är för lång för den vi har nu..
Vänliga hälsningar

Reply
Anna 13 oktober, 2023 - 15:20

Hej Ida!
Jag skulle säga att B-Agile R har ett normalt fotstöd i förhållande till vagnens storlek. Men om din dotter är lång för sin ålder, så skulle jag hellre satsa på en modell från Baby Jogger kanske? De är rymligare, med högre ryggstöd, än vad sittvagnarna från Britax är generellt. Då tänker jag både på City Mini GT och på Elite. Personligen föredrar jag dem framför B-Motion 4 Plus, som jag upplevde som ganska trögstyrd.
/Anna

Reply
Amanda 31 oktober, 2023 - 12:42

Har du förslag på en bra åkpåse till den vagnen till en 3 åring. Eller ett överdrag för benen. Hittar ingenting

Reply
Anna 3 november, 2023 - 21:51

Hej Amanda!
Det finns universala footsacks, tex denna: https://www.babyv.se/sv/articles/2.88.19095/easygrow-cover-me-universal-footsack-black-solid
Jag har inte testat exakt den modellen, men Easygrow är ett väldigt bra märke!
Vad gäller åkpåse för en treåring, så skulle jag välja en förlängningsbar. Vet att Jollyrooms märke Nordlys har en del förlängningsbara modeller, likaså Voksi!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar