Beemoo Easy Fly Lux 3

av Anna
Recension av Beemoo Easy Fly Lux 3

Recension av Beemoo Easy Fly Lux 3

Inköp: Ordinarie pris för Easy Fly Lux 3 är cirka 2600 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Jollyroom.
Tillbehör: Insektsnät medföljer. Tillbehör som transportväska, breezy sommarsufflett, sittdyna och babyskyddsadaptrar kan köpas till separat.
Typ av vagn: Resevagn.

Låt mig omedelbart få diskutera elefanten i rummet. Tycker du att Beemoo Easy Fly Lux 3 påminner om en annan vagn, så har du inte fel. Grundkonceptet till vagnen har från fabrik blivit såld till flera olika varumärken. Samma eller en mycket snarlik modell har i Sverige även sålts som Trille Skagen, en modell jag inte tror tillverkas längre. Den har också blivit såld under sitt hittills kanske mest uppmärksammade namn; Carena Kobbe. En modell som senare uppdaterades till Kobbe Trend och Kobbe Lux.

Precis som Carena vidareutvecklade vagnen de kallar Kobbe, så har Beemoo vidareutvecklat sin version. Vagnen som först blev lanserad som Beemoo Easy Fly är nu uppdaterad till sin senaste form – Beemoo Easy Fly Lux 3. Genom åren har designen blivit ändrad här och där, men man har också lagt till funktioner. Maxvikten har höjts, från 15 kg till 22 kg. Beemoo Easy Fly Lux 3 är idag utrustad med alla de egenskaper man kan förvänta sig av en modern resevagn,

Beemoo Easy Fly Lux 3 i siffror

Som vanligt är alla mått mätta av mig, och det finns troligen en liten felmarginal på någon centimeter hit eller dit. Easy Fly Lux 3 är en kompakt liten resevagn, som ändå har en maxvikt på 22 kg i sittdelen. Vagnen väger 6,7 kg. Mätt över bakhjulen, vilket är vagnens bredaste punkt, är Easy Fly Lux 3 endast 46 cm bred. Vagnen har ett fast handtag, som alltså inte kan justeras i höjd. Mätt från golv till översta kanten på handtag är det 100 cm. Hissmåttet för vagnen är 46 cm bred och 85 cm lång. Beemoo Easy Fly Lux 3 är 53 x 46 x 29 cm stor ihopfälld enligt mig och mitt måttband. Enligt Jollyroom är den 53 x 46 x 24,5 cm stor ihopfälld.

Sittdelen har ett ryggstöd som är 43 cm högt. Ryggstödet är 30 cm brett, mätt på mitten. Sittytan är 32 cm bred och 22 cm djup. Fotstödet är 35 cm brett på mitten och 16 cm högt. Fäller man ned vagnens ryggstöd och upp fotstödet, så har Easy Fly Lux 3 en totalt ligglängd på 82 cm. Sittdjupet med uppställt fotstöd får jag till 38,5 centimeter.

Avstånd mellan vagnens bygel och själva sittytan är 16 cm. Mellan ryggstöd och bygel är det hela 25 cm. Fäller man ut suffletten och mäter från sittyta till insidan av suffletten så är det 58 cm däremellan. Sittytan är placerad 40 cm från golvet.

Vanlig sittdel med smart delbar sele och fullt liggläge

Vanlig sittdel med delbar sele och fullt liggläge.

Easy Fly Lux 3 har en vanlig, fast framåtvänd sittdel. Ryggstöd är steglöst justerbart, och kan vinklas hela vägen ned till ett fullt liggläge. Precis som hos många andra små vagnar med steglöst ryggstöd, så lider även denna resevagn av ett tillbakalutat sittläge. Det betyder att även om man drar åt remmarna maximalt, så sluttar ryggstödet något bakåt. En del barn tycker att det är irriterande att sitta bakåtlutat. Andra barn bryr sig inte alls. För lite större barn kan ett sätt att avhjälpa problemet vara att bara spänna fast barnet över höfterna. Då kan barnet sitta upprätt, utan att luta sig mot ryggstödet alls.

Jag gillar selen i Easy Fly Lux 3. Denna fempunktssele har fyra separata remmar, två för axlar och två för höfter. Dessa kan man klicka i individuellt i själva selspännet. Selen kan regleras i längd och axelremmarna kan även höjdjusteras i tre olika lägen. Selen, och suffletten, har smarta reflexdetaljer. Bilden överst till höger i collaget ovan är fotad med blixt, och där ser man tydligt att reflexerna syns väl i bilarnas lyktsken.

Så väl ryms stora barn i Beemoo Easy Fly Lux 3

Hur stora barn ryms i Beemoo Easy Fly Lux 3?

Min äldsta dotter är nu 5,5 år gammal och följer rätt så på pricken tillväxtkurvan för längd med sina 111 cm. Det är tydligt att Beemoo Easy Fly Lux 3 är en vagn hon har vuxit ur. Visserligen ryms hon fortfarande helt okej i själva sittytan och det är imponerande att hon kan använda bygeln utan att det blir trångt. Hennes ben är lite för långa, men framför allt är ryggstödet urvuxet. Ryggstödets kant slutar i höjd med hennes axlar, så hennes huvud får inget stöd alls om hon skulle luta sig tillbaka. Beemoo Easy Fly Lux 3 är en resevagn vars sittdel kommer passa bra upp till kanske 3 års ålder. Efter det kommer ryggstödet troligtvis känns lite väl kort.

Ställbart fotstöd som kräver två händer

Ställbart fotstöd som regleras med båda händerna.

Sittdelen har ett fotstöd som kan ställas i två olika lägen. Uppfällt låser sig fotstödet i ett horisontellt läge, så att ett barn som ska sova i Easy Fly Lux 3 får en längre sovyta. För att vinkla ned fotstödet så måste man använda båda händerna. På undersidan finns två små spärrar som man måste dra mot sig, för att fotstödet ska kunna fällas ned.

I nedfällt läge så är fotstödet olåst. Vill man vinkla upp det så är det bara att trycka till det med en hand, man behöver inte använda spärrarna. Jag hade önskat att fotstödet gick att fälla in lite mer under sitsen, eller att det gick att låsa i ett lodrätt läge. För äldre barn, som använder chassits inbyggda fotstöd, så är det ställbara fotstödet lite i vägen för fötterna.

Avtagbar bygel som kan vinklas undan

Beemoo Easy Fly Lux 3 har en avtagbar T-bygel.

Den detalj som sticker ut mest, eller i alla fall först, hos Beemoo Easy Fly Lux 3 är bygeln. Den här typen av bygel brukar kallas för T-bygel, såklart efter bygelns form. På höger sida av bygeln, sett bakifrån vagnen, så finns en stor knapp man kan trycka in för att fälla ned den. Detta gör man dels när vagnen ska fällas ihop, dels kan man använda funktionen när barnet ska klättra i och ur vagnen.

Vill man inte använda bygeln på Easy Fly Lux 3 så går den att ta bort helt. För att göra det får man känna efter på undersidan av vagnens sittdel. Som bilden överst till höger i collaget ovan visar så känner man då en oval form. Vrider man den för att passa hålet bygeln är fäst i så kan man bara dra loss T-bygeln genom att rycka rakt upp.

Vet man med sig att man inte vill ha bygeln i sittdelen alls, så medföljer ett litet lock för hålet som blir i sittytan utan den. Locket trycker man bara fast. Vill man lossa det igen så gör man det genom att sticka in ett finger från insidan och trycka in de små spärrarna samtidigt som man pressar uppåt.

Lite irriterande med tygflärp som är i vägen när bygeln används

Jag är väldigt förtjust i den här typen av bygel och det har även mina barn varit när vi använt vagnar med T-bygel när de var små. Bygeln på Easy Fly Lux 3 fungerar precis som jag vill att den ska. Det enda jag kan anmärka på är tygflärpen med ett kardborrefäste som är fastsytt i sitsen. Om man inte använder bygeln är det snyggt för ögat och bekvämt för barnet att man kan fästa fast den över det lilla plastlocket. Men om man använder bygeln så stör jag mig lite på att det lilla locket ändå sticker upp där mitt från sitsen. Jag lyckades inte heller vika in den under sittdelsklädseln, för att på så sätt få den ur vägen.

Det går att använda Easy Fly Lux 3 bygel ihop med en åkpåse. Men man måste se till att välja en åkpåse som har en stor öppning för grensele, annars går inte bygeln igenom.

Förlängningsbar sufflett med vädringslucka i bakstycket

Förlängningsbar sufflett med vädring i bakstycket.

Jag tycker att Beemoo Easy Fly Lux 3 har en mycket bra sufflett för att vara en liten resevagn. Suffletten går att förlänga. I sitt oförlängda tillstånd, bilden överst i mitten i collaget ovan, så hålls den i sitt läge genom att man stänger igen en dragkedja som bara löper mellan handtaget. Det är en rätt ovanlig lösning. Vanligtvis har en sufflett dragkedja längs med hela tyget. Jag vet inte vad jag tycker om den här varianten, men måste jag landa i ett omdöme så känns dragkedjan lite onödig. Samtidigt förstör den inte användning på något sätt, så det gör inget att den finns där. Men jag skulle aldrig orka hålla på och pilla med den. Suffletten håller sig bra i det läget även utan dragkedjan.

Suffletten skuggar barnet väl när den är fullt utfälld, även när man har ryggstödet i liggläget. Easy Fly Lux 3 skulle alltså fungera bra även på en solsemester. Ytterligare en anledning till att vagnen är lämplig för tupplurar i varmt väder, är vädringen. När man har ryggstöd i liggläge så kan man öppna upp bakstycket, rulla ihop det och fästa upp det. Där under finns ett lager meshnät, som släpper igenom luft. I den del av tyget som rullas undan finns även en förvaringsficka, en liten som är lämplig kanske för en telefon eller nappen.

Det finns ingen annan titt- eller vädringslucka på Beemoo Easy Fly Lux 3. Men har man suffletten helt bakfälld så ser man ändå barnet bra. I liggläge och med suffletten utfälld så kan man alltid kika in genom vädringsöppningen.

Varukorg som kan göras större vid behov

Varukorg som kan förstoras och är lätt att komma åt på Easy Fly Lux 3.

Jag lyckas inte hitta någon information om vad det är för maxvikt för varukorgen på Easy Fly Lux 3. Gissningsvis är det 5 kg, men resevagnar kan ibland ha en lägre maxvikt än så. Jag vet inte om det egentligen spelar så stor roll. Aldrig någonsin under mina snart 14 år som förälder har jag kontrollvägt mina prylar innan jag packat in dem under vagnen. Och man får för det mesta en bra känsla för hur mycket en varukorg klarar av bara genom att titta på den.

Med det sagt, så har Beemoo Easy Fly Lux 3 en varukorg av bra storlek sett till vagnens mått. Bäst är att varukorgen kan vikas ut baktill. Behöver man köra lite extra grejer under vagnen får man då rum att knöka ned en skötväska, några extra varma tröjor eller en till vattenflaska. Varukorgen är då även väldigt enkel att komma åt bakifrån. Ska man bara fiska upp något litet kan man även lyckas sticka in handen från sidan.

Små, svängbara hjul som gör sig bäst i stadsmiljö

Beemoo Easy Fly Lux 3 har små hjul av plast.

Föga förvånande är Beemoo Easy Fly Lux 3 inte en terrängvagn. Resevagnens hjul är små och hårda, tillverkade av plast. På asfalt, stenlagda trottoarer och andra släta underlag så rullar hjulen bra. Behöver man korsa en grusväg så fixar vagnen det. Men det här är inte en vagn för terräng eller snö. Går man över en blöt gräsmatta finns det stor risk att hjulen kommer köra fast sig. Framhjulen är snurrbara och kan inte låsas i fast läge. Jämfört med andra resevagnar i ungefär samma prisklass så är Easy Fly Lux 3 varken sämre eller bättre. Det här är den typ av hjul jag förväntar mig på den här sortens vagn, helt enkelt.

Fast handtag och avtagbar bärrem

Fast handtag som ändå ger bra utrymme för benen på mig som är 170 cm lång.

Handtaget på Easy Fly Lux 3 kan inte justeras i höjd eller vinkel, och är 100 cm högt. För mig, som är 170 cm lång, så känns handtaget bekvämt i höjdläge. Jag kan även gå normalt bakom vagnen och får plats för benen. Det finns en liten risk att man skulle kunna råka komma åt bromsen med tåspetsen under promenaden, i alla fall om man tar väldigt långa kliv. Men generellt tycker jag att vagnen har ett godkänt bra benutrymme för föräldern.

Handtaget är klätt i läderimitation, ett material som jag tycker är bekvämt att hålla i. Handtaget har en normal omkrets. Mitt på sitter knappen som används när vagnen ska fällas upp. Jag uppfattar det inte som att knappen stör. Vill jag köra vagnen med en hand, mitt på handtaget, så funkar det bra ändå.

En bärrem medföljer när man köper Easy Fly Lux 3. Den kan man själv välja om man vill använda eller inte. Lägger man den uppfällda resevagnen ned på golvet, så ser man att det finns två metallöglor på insidan av chassit. Där krokar man snabbt och enkelt fast bärremmen. Denna kan även justeras i längd. När man har fällt ihop Beemoo Easy Fly Lux 3 så kan man enkelt bära den över axeln med hjälp av bärremmen.

Så fäller man ihop Beemoo Easy Fly Lux 3

Så fäller man ihop Beemoo Easy Fly Lux 3.

Det är mycket enkelt att fälla ihop Beemoo Easy Fly Lux 3. Faktiskt nära på omöjligt att misslyckas, bara man fått lära sig hur momenten ser ut. Det första man måste göra är att fälla fram bygeln, om man har T-bygeln monterad i sittdelen. Därefter trycker man först in den lilla spärren på vänstra sidan av knappen på handtaget. Med spärren intryckt så pressar man sedan in hela den stora knappen i handtaget. Sen är det bara att bestämt pressa handtaget nedåt och snett framåt, så börjar Easy Fly Lux 3 vika ihop sig. Slutligen viker man ned själva handtaget, nedåt och bakåt.

När man fällt ihop Beemoo Easy Fly Lux 3 hela vägen så låser sig chassit automatiskt med en spärr på vänster sida av vagnen. När man ska fälla upp vagnen igen så trycker man upp spärren och lyfter upp vagnen i handtaget med ett ryck. Med vagnen helt utfälld så behöver man bara kontrollera att den låst sig i fullt utfällt läge. Easy Fly Lux 3 är självstående när den är ihopfälld, och kan alltså förvaras i hallen hemma i stående läge. Fullt ihopfälld mäter Beemoo Easy Fly Lux 3, enligt mitt måttband, 53 x 46 x 29 cm.

Jämförelse: Beemoo Easy Fly Lux 3 vs Babyzen Yoyo 2

Jämförelse av resevagnar - Beemoo Easy Fly Lux 3 vs Babyzen Yoyo 2.

Sen lanseringen av Babyzen Yoyo så har modellen på många sätt få vara resevagnarnas måttstock. Jämför man Beemoo Easy Fly Lux 3 med Yoyo 2 så märker man att det finns ett flertal skillnader. Easy Fly Lux 3 har ställbart fotstöd inbyggt i vagnen, och den fällbara bygeln medföljer alltid vid köp. Suffletten på Easy Fly Lux 3 är förlängningsbar och ryggstödet har plant sittläge.

Yoyo 2 har viloläge i sittdelen, och saknar både ställbart fotstöd, förlängningsbar sufflett och medföljande bygel. Yoyo blir dock mindre ihopfälld, och har ett mycket bredare utbud av tillbehör tillgängligt. En annan avgörande punkt är förstås priset. Yoyo 2 är märkbart mycket dyrare än Easy Fly Lux 3.

Vilken vagn som är bäst av de två är delvis en smaksak. Yoyo har ett lite jämnare och härligare rull. Hopfällningen utgörs av fler moment med Yoyo än med Easy Fly Lux 3. Men samtidigt är storleken ihopfälld ofta en viktigare aspekt hos en resevagn än hur själva fällningen går till. De båda resevagnarna har ungefär lika rymliga sittdelar, även om Easy Fly Lux 3 vinner en del på liggläget och fotstödet.

För den som är intresserad av en jämförelse av mått så har jag i tabellen nedan sammanställt mina egna mått på Beemoo Easy Fly Lux 3 jämfört med Babyzen Yoyo 2.

Beemoo Easy Fly Lux 3Babyzen Yoyo 2
Höjd på handtag100 cm105 cm
Höjd ryggstöd43 cm42 cm
Sittyta bredd32 cm på mitten17 cm innerst, 32 cm ytterst
Sittyta djup22 cm25 cm
Sittyta till sufflett58 cm61 cm
Mått ihopfälld53 x 46 x 29 cm52 x 44 x 18 cm
Vikt6,7 kg6,2 kg

Körkänslan i Beemoo Easy Fly Lux 3

Körkänsla i samt mitt omdöme av Beemoo Easy Fly Lux 3.

Känslan i vagnen är kanske inte den lyxigaste. Rullet på asfalt är dock bra. Det finns inget där att anmärka på för mig, Easy Fly Lux 3 är lättstyrd. Hävkraften blir sämre om man har ett större och tyngre barn i vagnen. Men med ett mindre barn i sittdelen så är trottoarkanter inga problem. Håller man sig bort från snö och terräng, och håller sig i shoppingcentrum, på asfalt eller på semesterorter, så kommer man fram där man behöver.

Mitt omdöme av Beemoo Easy Fly Lux 3

Men det är inte alltid en resevagn behöver vara lyxig. Däremot är det viktigt att den är praktisk. Beemoo Easy Fly Lux 3 har satsat på de funktioner som är mest efterfrågade, skulle jag säga. Liggläget samt det ställbara fotstödet gör detta till en bra sovvagn för små barn. Egentligen är vagnen rakt av bäst för små barn, upp till 2,5-3 års ålder. Och den förlängningsbar suffletten, som faktiskt är lång nog att skugga barnet, gör Easy Fly Lux 3 praktisk att faktiskt ha med sig på en solsemester. Fällningen är väldigt enkel. Små vagnar väljer man ju för det mesta just för att man snabbt vill kunna fälla ihop och stuva undan dem.

På en barnvagnsmarknad där priserna gått stadigt uppåt så är det idag inte alltid så lätt att hitta bra budgetalternativ. För den som är ute efter en billig resevagn, i förhållande till premiummodellerna med prislappar på 4000-6000 kr, så är Beemoo Easy Fly Lux 3 en väldigt intressant modell – både som resevagn, som bilvagn och som en enkel sittvagn för alla typer av kortare promenader.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se pris för Beemoo Easy Fly Lux 3 hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar