Baby Jogger Zip

av Anna

BJ Zip_ligglageochsufflett

Minirecension av Baby Jogger Zip
Inköp: 
Cirka 3700 kr.
Försäljning:
Runt 2000-2500 kr.
Typ av vagn:
Resevagn, sulky.

Den här recensionen har dröjt. Ursprungligen hade jag tänkt publicera den redan i februari men Zip drabbades av en barnsjukdom som det tog tid att finna bot på. Problemen som uppstod handlade om skruvar som lossnade ur chassit på en viss batch med vagnar (en tillverkningsmiss) och om bromsar som helt plötsligt gick sönder och låste sig (en konstruktionsmiss). Nu är båda problemen åtgärdade. Köper man en ny Baby Jogger Zip nu så ska den vara problemfri och för äldre ska lagningskit för bromsen kunna åtgärda eventuellt krångel, vilket samtliga Baby Joggers återförsäljare ska ha fått information om.

Med det sagt, när Zip funkar så är den en utomordentligt bra vagn. Zip är en fast framåtvänd sittvagn, med en vanlig sittdel som fälls ned till ett mycket bra liggläge. Det är inte helt plant, se bilden längst till höger ovan, men med ett barn i så blir ryggstödet näst intill vågrätt. Suffletten är både lång och hög, vilket gör att den skärmar av sol och vind bra samtidigt som det finns utrymme även för längre barn att rymmas i vagnen med suffletten uppfälld. Ryggstödet regleras steglöst med ett enhandsgrepp. Zip har enkla framhjul och en väldigt god körkänsla. Vagnen kan enkelt styras med en hand även om barnet i väger omkring 20 kg. Baby Jogger Zips maxvikt är 25 kg, vilket får anses som högt med tanke på vagnens storlek.

BJ Zip_detaljer

Precis som Baby Jogger City Versa GT så har BJ Zip en handbroms (1), enkel att använda och att komma åt. Genom att dra den gråa spärren utåt så lossas bromsen och kan fällas över till det andra läget. Zip är smal över bakhjulen men känns ändå stabil att båda köra och svänga även med ett större och tyngre barn i sittdelen. Suffletten kan öppnas upp baktill för bättre luftgenomströmning. En stor fördel hos Zip jämfört med andra vagnar i samma storlek, och då i synnerhet samma storlek ihopfällda, är att Zip har ett helt handtag (2). Mitt på handtaget sitter en knapp med ett lock över (3). Den knappen ska tryckas in för att vagnen ska kunna fällas ihop. Locket gör förstås att man inte kan råka fälla ihop vagnen medan barnet ännu sitter i sittdelen. Nackdelen med knappen är att den är placerad mitt på handtaget, precis där man vill hålla om man ska köra vagnen med en hand. Det är också lätt hänt att man driver sig själv lätt galen genom att omedvetet gå och öppna och stänga locket med tummen medan man kör vagnen. Men det är fullt möjligt att det bara är jag som har det problemet… Den stora fördelen i att vagnen är helt väger dock starkt över alla eventuella nackdelar i mitt tycke, och just körkänsla är en av Zips allra starkaste sidor. Handtaget är dessutom så finurligt konstruerat att det viks i flera leder när vagnen fälls ihop, för att chassit ska kunna bli så litet som möjligt (4). När vagnen fälls upp igen är det viktigt att man ser till att både handtaget och fotstödet i hårdplast fälls ut helt och klickar i, innan man börjar använda vagnen.
BJ Zip_ihopfalld

Baby Jogger Zip är en blandning av paraplyvagn och Baby Joggers vanliga vagnar med Quick Fold-tekniken, där man lyfter vagnen i en rem i sittdelen och så fälls den ihop. Det är den kombinationen som gör att vagnen minskar i både bredd, längd och höjd när den fälls ihop. En så kallad 3D-fällning. Måtten för Zip ihopfälld är 75 x 32 x 26 cm. Det är inte litet nog för att vagnen ska funka som handbagage men det är tillräckligt litet för att Zip ska fungera ypperligt som resevagn eller som vagn att ha i bilen även när mycket annan packning ska med.  Easywalker Mosey har varit en favoritvagn för oss att ha i bilen, när vi reste ned till Göteborg i våras så tog vi både Moseyn och Zip i bagageutrymmet och som bilden ovan tydligt visar så blir Zip mycket liten och enkel att hantera som en del av ett bagage. Vill man resa med Zip så finns det även en tillhörande väska som man kan packa in vagnen i sin helhet i. Till skillnad från en del andra barnvagnsväskor så var denna inte överdrivet tight och att packa in Zip gick smidigt. Väskan bärs sedan som en ryggsäck. Zip väger drygt 7 kg och är ju rätt hård och kantig. Jag har haft bekvämare packning på ryggen men samtidigt så tycker jag det är mycket positivt att man kan bära vagnen med sig men ändå ha båda händerna fria. Jämfört med en del andra populära resevagnar (Baby Jogger Vue, Chicco Liteway, Quinny Yezz och Bugaboo Bee3) så befinner sig Zip i den allra minsta storleksklassen.

BJ Zip-varukorg_fotstöd

Zip har en rymlig varukorg som nästan är enklast att komma åt från sidorna. Vill man packa ett större föremål kanske den inte är optimal, men för många småsaker är den väldigt väl utformad. Sidorna är mjuka och kan dras ned en bit för ökad åtkomlighet. Förutom det hela handtaget så har Zip ännu en för en liten resevagn unik feature. Ställbart fotstöd är visserligen vanligt på paraplyvagnar, men då blir de också mycket större ihopfälld än vad Zip blir. Och andra små vagnar som viks på hälften har sällan en sådan funktion. Zips fotstöd är enkelt att reglera och kan ställas in så det pekar rakt ut, och på så sätt förlänger liggytan när barne ska sova, men kan också fällas rakt ned om man har ett äldre vars barn är så långa att fötterna kanske vilar mer bekvämt mot det fasta fotstödet på chassit.

BJ Zip_sittdelSå det hela handtaget och ställbara fotstödet är bra, rullet och körkänslan är bra, ihopfällning och storleken är toppen – då återstår bara sittdelen. Och den är helt superb. Hög maxvikt och samtidigt så rymlig. Min stora 4-åring sitter riktigt bra i Zip, med fötterna på det fasta fotstödet. Mössan lurar ögat lite, i själv verket är hon med sina knappa 110 cm tillräckligt kort för att suffletten ska kunna fällas upp över henne utan att det tar i hennes huvud. När sen ettåringen fick sitta i vagnen så fälls fotstödet upp för en mer ombonad och förlängd sittyta, och för honom finns det mycket utrymme för att båda sova och röra sig i vagnen. Fempunktselen är rymlig och klädseln är av samma, lättavtorkade material som i många andra av Baby Joggers vagnar.

Tidigare har jag ofta rekommenderat Baby Jogger City Mini i olika utföranden (3W, 4W och Lite) till den som letat resevagn med hög maxvikt men som blir liten ihopfälld. Nu med Zip ute på vagnen och om vagnen fungerar felfritt, så kan den nog för många vara mer intressant, då den blir ännu mindre ihopfälld och har ett ställbart fotstöd. Priset om knappt 4000 kr är inte det lägsta, men har man budget för det så får man en smartare vagn än vad många paraplyvagnar är. Skulle jag flyga med ett äldre barn igen och vilja ta med en vagn att ha tillgänlig som reserv, så skulle Baby Jogger Zip vara ett av de första alternativen för mig.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Baby Jogger City Mini Zip hos: Babyland

Du kanske också gillar

17 kommentarer

Emelie 29 juli, 2015 - 06:32

Hej,
Kan man köpa till en båge/bumper till BJ mini zip? Jag har sett att det finns till andra BJ vagnar och undrar om det kommer finnas även till denna?
Tack på förhand 🙂

Reply
Anna 29 juli, 2015 - 22:41

Hej Emelie, det finns inte som originaltillbehör från Baby Jogger iaf! Men det kan kanske finnas någon universalbåge att sätta på? Det vet jag dock tyvärr inget om.
/Anna

Reply
Annelie 10 september, 2015 - 08:18

Hej!
När ska vagnen vara tillverkad för att jag som köpare ska vara säker på att jag får den ”nya” modellen – med fungerande broms (som de första vagnarna hade problem med)?

Reply
Anna 14 september, 2015 - 12:06

Hej Annelie, den nya kom nu i våras men skulle du få en som har det problemet så kommer ju Baby Jogger att ordna din vagn. Men köper du en tillverkad i sommar eller senare är det ju helt lugnt!
/Anna

Reply
Anna 28 februari, 2016 - 13:48

Vet du om den går som handbagage på flyget, om man har den i ryggsäcken?

Reply
Anna 1 mars, 2016 - 11:09

Hej, nej tyvärr, den är rätt så mycket för stor för att funka som handbagage.
/Anna

Reply
Emma 13 april, 2016 - 18:54

Hej! Jag vill köpa en rese- / bilvagn till en tvååring. Funderar på ZIP men även på Yoyo+. Vad finns det för för- och nackdelar med dessa vagnar? Tack! / Emma

Reply
Anna 16 april, 2016 - 15:40

Hej Emma, kortfattat kan man väl säga att Zips starka sidor är hög maxvikt, kompakt ihopfälld, lång sufflett och bra liggläge. Även rymlig varukorg. Yoyo+ är dock ännu mindre ihopfälld och smalare uppfälld, men har ”bara” viloläge, kortare sufflett och lägre maxvikt. Även mindre varukorg, men mycket bättre än på tidigare modeller.
/Anna

Reply
Carolin 9 maj, 2019 - 19:15

Vet du om denna vagn kan användas med en ståbräda? Vilken rekommenderas i så fall?

Reply
Anna 9 maj, 2019 - 20:49

Hej Carolin, det går säkert men det är inget jag har testat själv. Jag vet att BJs egen bräda inte är kompatibel med Zip, men universalståbrädorna (https://ombarnvagnar.com/2019/04/stabrador-som-funkar-pa-alla-vagnar/) borde funka. Sen vet jag inte hur smidigt det blir att gå bakom Zip, antagligen får man gå bredvid vagnen.
/Anna

Reply
Ida 24 september, 2019 - 13:27

Hej Anna!
Tack för en bra blogg ☺️ Vet du vilka suffletter som är kompatibla med zipen jag skulle vilja ha en med tittlucka. Hälsningar Ida

Reply
Anna 26 september, 2019 - 23:19

Hej Ida, jag känner tyvärr inte till någon annan sufflett som kan fästas på Zip.
/Anna

Reply
Samantha 23 mars, 2021 - 05:39

Hej! Vet du om det finns någon maxtid för när en ska ha lämnat in och åtgärdat trasig broms utan kostnad? Jag funderar på att köpa en babyjogger city i andra hand som har trasiga bromsar och undrar då om/hur jag skulle kunna få hjälp med sett..tack :)!

Reply
Anna 23 mars, 2021 - 11:03

Hej Samantha, för i princip alla barnvagnar så gäller garantin endast första ägaren. Det enda undantaget jag känner till är Stokke. Det vill säga köper du en Baby Jogger med trasig broms så kommer du behöva bekosta hela reparationen själv.
/Anna

Reply
Karin 19 januari, 2022 - 21:24

Hej!
Tack för dina fina och utförliga recensioner!
Står i valet och kvalet om vi ska köpa en Baby Jogger Zip eller en Chicco Liteway inför kommande bilsemester. Vilken skulle du välja till en snart 4 åring på strax över 100cm?
Hälsningar Karin

Reply
Anna 24 januari, 2022 - 11:47

Hej Karin, jag skulle inte ens tveka utan direkt välja Zip. Den har högre ryggstöd och kommer passa en fyraåring mycket bättre! Trevligare att köra också.
/Anna

Reply
Karin 26 januari, 2022 - 19:57

Tusen tack för ditt svar! Då siktar vi nog in oss på en zip
/Karin

Reply

Lämna en kommentar