Carena Kobbe 2.0

av Anna
Recension av Carena Kobbe 2.0

Recension av Carena Kobbe 2.0

Inköp: Ordinarie pris för Carena Kobbe 2.0 är cirka 2300 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Babyshop.
Tillbehör: Bärrem och insektsnät medföljer. Regnskydd, babyskyddsadaptrar, förvaringsväska och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Resevagn.

År 2016 skrev jag om den första versionen av Carena Kobbe, en av de första resevagnarna i budgetprisklassen att tävla med den då omåttligt populära Babyzen Yoyo vad gäller storlek ihopfälld. Kobbe har genom åren förändrats och uppdaterats i flera omgångar. 2018 kom en ny version av vagnen, som då kallades Carena Kobbe Lux eller Carena Kobbe Trend, beroende av vilket designutförande man valde. Den främsta skillnaden var att Kobbe Lux och Trend hade fått ett ställbart fotstöd. Därefter har Kobbe varit en resevagn att räkna med. Tillgängligheten har fluktuerat, men vagnens popularitet har varit väldigt stabil. År 2023 släpper Carena, som numera är ett varumärke ägt av Babyshop och Lekmer, en ny variant av vagnen – Carena Kobbe 2.0.

Carena Kobbe 2.0 i siffror

Alla mått är mätt av mig, med eget måttband, så räkna med en felmarginal på någon centimeter hit eller dit. Kobbe 2.0 har en maxvikt på 22 kg i sittdelen och är 45,5 cm bred. Ihopfälld blir vagnen 52.5 x 45.5 x 23.5 cm enligt Carena. Jag får den till 53,5 x 45,5 x 29 cm. Längd och bredd är nära nog att stämma, men på höjden diffar det alltså lite grann.

Kobbe 2.0 har en framåtvänd sittdel. Ryggstödet är 45 cm högt och 30 cm brett, mätt mitt på. Sittytan är 33 cm bred och 24 cm djup. Fotstödet får jag till att vara 18 cm långt och 35 cm brett, på mitten. Med bygeln monterad är det 16 cm från sittyta till bygeln, och 27 cm mellan bygel och ryggstöd. När jag fäller ned ryggstödet till liggläge och mäter total ligglängd så får jag det till 83 cm.

Avståndet mellan marken och vagnens sittyta är 42 cm. Höjden mellan sittyta och insidan av suffletten är 58 cm. Kobbe 2.0 har ett fast handtag, det kan inte vinklas eller höjas. Från marken till handtagets ovansida är det 102 cm. Hissmått för Kobbe, alltså hur lång vagnen är när den används, är 84 cm.

Skillnaden mellan gamla och nya Carena Kobbe

Skillnaden mellan gamla Kobbe Trend och Lux, och nya Kobbe 2.0

Mycket är sig likt hos Carena Kobbe 2.0. Körkänsla och storlek är precis samma som tidigare. Men vagnen har fått sig en del uppdateringar som ändå gör skillnad för användningen. Här är de nya funktionerna hos Carena Kobbe 2.0 jämfört med tidigare Kobbe Trend och Lux:

  • Maxvikt i sittdelen är 22 kg, mot tidigare 18 kg
  • Ny design på alla hjulen
  • Framhjulen är nu avtagbara
  • Bygeln har fått en mer slimmad form
  • Uppdaterad med Carenas nya logga

Framåtvänd sittdel med enkelt delbar sele

Kobbe 2.0 har en vanlig sittdel med delbar sele.

Carena Kobbe 2.0 har en fast framåtvänd sittdel, med en klädsel som lyckas med att få till en ombonad känsla. Det beror mycket på de vadderade sidorna, som boar in barnet och gör att barnet aldrig behöver ligga direkt mot de hårda sidorna i kanten. Selen i Kobbe 2.0 är som man önskar att den ska vara. Remmarna kan enkelt delas i fem separata, vilket gör att alla sittdynor och åkpåsar kan fästas fast i sittdelen. Axelremmarna kan träs om i tre olika höjdlägen på ryggstödet.

Så stora barn ryms i Kobbe 2.0

Så stora barn ryms i Carena Kobbe 2.0.

Även om maxvikten i Kobbe 2.0 har höjts till 22 kg, en välkommen nyhet, så är det snarare ryggstödet som sätter gränsen för vagnens användningstid. Bilderna till vänster föreställer mina två yngsta barn år 2018, då var de 4 och 1 år gamla. Bilden till höger är min ettåring som nu blivit 6 år gammal. Min fyraåring kunde fortfarande få visst stöd för huvudet. Ryggstödet slutade på halva huvudet, så när han lutade sig tillbaka kunde han slappna av. Ettåringen hade stöd för hela huvudet och rymdes fortfarande fint i liggläget. Min sexåring har hela nacken och huvudet ovanför ryggstödet.

Barn som är mer än 1 meter långa kommer alltså kunna sitta bra i Kobbe 2.0, men kan inte vila på samma sätt och liggläget kommer kännas trångt då. Däremot kan de flesta barn upp till 3 års ålder både sitta och sova bekvämt i Carena Kobbe 2.0.

Ryggstöd som steglöst kan fällas ned till liggläge

Ryggstöd som fälls ned till fullt liggläge.

Kobbe 2.0 har ett steglöst ställbart ryggstöd. Det innebär att man själv kan välja hur lutat ryggstödet ska vara. För att reglera ryggstödet använder man sig av klämman på baksidan av sittdelen. Klämman har två knappar man trycker in, vilket gör att remmarna kan löpa fritt. Om ett barn sitter i vagnen, lutad mot ryggstödet, kommer detta smidigt glida nedåt när man trycker in spärrarna. Detta kan man med lätthet göra med en hand. Om man däremot vill fälla upp ryggstödet igen, så kommer man behöva båda händerna. Enklast är att med en hand trycka in spärrarna och med den andra dra i remmarna. Sista biten kan man med fördel trycka ryggstödet uppåt med handen medan man drar åt remmarna.

Liggläget för Carena Kobbe 2.0 är oklanderligt. Vad som ser ut som en svag lutning på mina bilder blir ett helt plant liggläget när man har ett barn i sittdelen. Ett fullt liggläge möjliggör en helt bekväm sovstund, även för barn som vill sova på sidan eller tycker om att ligga på magen i vagnen. Sittläget är lite mer sisådär. Jag skulle inte säga att sittläget är djupt tillbakalutat. Men det är inte heller upprätt. Det något bakåtlutade sittläget är dock i princip standard på resevagnar med steglöst ryggstöd, så inget unik för Kobbe 2.0. En del barn kan störa sig på detta, mina barn har inte misstyckt.

Förlängningsbar sufflett med gott om vädringsmöjligheter

Kobbe 2.0 har förlängningsbar sufflett med vädring.

Kobbe 2.0 har en förlängningsbar sufflett, men hur suffletten förlängs är rätt okonventionellt. Och det är min omskrivning för att jag inte gillar det. Men låt oss börja i rätt ända. Vagnen har en rätt ordinär sufflett för en resevagn, med en utvikbar solkeps längst fram. Fullt utfälld får barnet i Kobbe 2.0 en bra skugga över huvud och övre delen av överkroppen, även om midjan och nedåt hamnar utanför suffletten. I den förlängda delen finns en kombinerad titt- och vädringslucka, som hålls på plats med ett magnetfäste.

Fäller man ned ryggstödet, så finns dessutom ytterligare en vädringslucka där. Den har inget lock som kan vikas för, med med tanke på vår luckan är positionerad finns det ingen risk att sol lyser in in barnets ansikte genom dem. Strax under denna vädringslycka finns också en liten förvaringsficka, som kan stängas igen med dragkedja. Perfekt för telefon och plånbok.

Lite för pillig dragkedja för att förlänga suffletten

Jag är nöjd med sufflettens täckning. Ett barn som sover i Carena Kobbe 2.0 kommer kunna göra det i skugga. Men det jag inte gillar är den onödigt krångliga förlängningen. När suffletten är i det korta läget så sitter den fast i chassit med ett blixtlås som löper mellan handtagen. Vill man förlänga suffletten så öppnar man upp i blixtlåset. Detta är inte särskilt svårt.

Men när man vill korta ned suffletten igen, så måste man para ihop den delen av blixtlåset som sitter på suffletten med delen som sitter fast i chassit. Detta är väldigt pilligt och man behöver hålla emot för att inte blixtlåset ska glida isär. Det är också rätt trångt att komma åt med fingrarna precis där dragkedjan ska paras ihop igen. Jag förstår inte varför man valt den här lösningen. Men för de flesta är nog detta inget irritationsmoment; man kommer helt enkelt strunta i att använda blixtlåset.

Ställbart fotstöd och avtagbara, punkteringsfria hjul

Ställbart fotstöd och punkteringsfria hjul.

Det ställbara fotstödet på Kobbe 2.0 kan justeras i två lägen. Det vågrätta läget är för när barnet ska sova i vagnen, eller för yngre barn som vill sitta med stöd för hela benet. Den nedfällda läget är bra för äldre och längre barn, som vill ha fötterna mot det inbyggda fotstödet framtill på chassit. För att fälla ned fotstödet behöver man med båda händerna trycka in de två spärrarna på stödets undersida.

Kobbe 2.0 har fyra små, punkteringsfria hjul. Det finns lite fjädring i dem, men inget som man märker av som ett gung när man kör vagnen. En uppdaterad funktion är att framhjulen numera är avtagbara, och att de har fått en ny design. Tidigare har Kobbe Trend och Kobbe Lux haft heltäckta hjulsidor, medan Kobbe 2.0 har öppna hjulsidor. Framhjulen är inte låsbara i fast läge.

Kobbe 2.0 har en varukorg som kan förstoras

Carena Kobbe 2.0 har en varukorg som kan vecklas ut baktill.

För att vara en kompakt resevagn så har Kobbe 2.0 en normalstor varukorg. Ett stort plus är hur varukorgen kan vecklas ut baktill. Genom att öppna upp två dragkedjor man varukorgens bakre kant fällas ned. På så sätt får man inte fler saker under vagnen, mycket praktiskt om vädret slår över om man vill ta av sig jackan under promenaden. Inuti varukorgen finns även en fastsydd liten förvaringsficka för vagnens bärrem, om man inte vill ha den fastkopplad på chassit. Varukorgen är enklast att komma åt framifrån, samt bakifrån om den är öppnad. Man kan även få in småsaker från sidorna.

Avtagbar och fällbar T-bygel i sittdelen

T-bygel som kan tas loss från sittdelen.

Den kanske mest unika funktionen hos Carena Kobbe 2.0 är nog bygeln. Den brukar kallas för en T-bygel, eftersom den ser ut som ett T. Bygeln är avtagbar, ifall man helst använder vagnen utan den. När man ska sätta fast bygeln så får man passa in den ovala formen på sniskan, och sen vrida bygeln rätt och trycka den på plats. Jag irriterar mig en anings aning på att klädseln som täcker för öppningen för bygeln när den inte används inte går att ta bort. Det hade varit snyggare om den gick att ta loss, eller vika in under klädseln på ett smidigt sätt. Men det är en petitess i sammanhanget.

Bygeln fungerar även som ett grenband, och har man större barn som ska sitta i Kobbe 2.0 så kan det räcka att bara använda den. Med yngre barn bör man alltid använda selen också, då ett litet barn kan falla ut från vagnen annars. Man behöver inte ta bort bygel när Kobbe 2.0 ska fällas ihop. Då trycker man istället in knappen vid bygelns bas, och viker den framåt. Att bygelns form och design uppdaterats på Kobbe 2.0 märker man nog bara av om man noga kollar på bilder av äldre versioner av vagnen. Men T-bygeln är en av vagnens starkaste egenskaper, enkel att använda och väldigt funktionell.

Så liten blir Carena Kobbe 2.0 ihopfälld

Carena Kobbe 2.0 ihopfälld blir liten och kompakt.

En annan stark egenskap hos Carena Kobbe 2.0 är den smidiga hopfällningen. Den går på sekunder, är i princip omöjlig att misslyckas med och kan helt och hållet genomföras med en hand. På Kobbes handtag sitter en stor knapp, och på sidan av den finns en mindre knapp. För att fälla ihop vagnen trycker man först in den lilla knappen med ett finger, och med den inhållen pressar man in spärren med resten av handen. Chassit är då upplåst och viks lätt ihop.

På höger sida av Kobbe 2.0 finns en spärr i plast. Ofta låser vagnen ihop sig automatiskt när man fällt ihop den. Ibland behöver man pressa till lite extra för att spärren ska gå i lås. Med Kobbe 2.0 hopfäld så kan man välja att bära med sig vagnen på två olika sätt. Antingen monterar man fast den medföljande bärremmen, en enkel rem som inte har någon vaddering men kan justeras i längden, och tar Kobbe 2.0 över axeln. Eller så grabbar man tag i bärhandtaget på sidan av chassit. Ska man bara lyfta in vagnen i bilen så är bärhandtaget perfekt för ändamålet.

För att fälla upp Carena Kobbe 2.0 igen så behöver man först öppna upp spärren som låser ihop chassit. Det tycker jag har varit lite trögt ibland, ofta får jag första pressa ihop vagnen lite till för att därefter kunna böja upp spärren. Det känns dock som en typ av funktion som kommer bli enklare ju mer vagnen används. Därefter lyfter man uppe Kobbe 2.0 i handtaget med ett ryck, och vips är vagnen uppfälld och redo att rullas.

Körkänslan i Carena Kobbe 2.0

Mitt omdöme av Carena Kobbe 2.0.

En liten resevagn med hårda hjul kommer aldrig ha en fantastisk körkänsla eller en grym framkomlighet. Det ligger i resevagnens natur, att man får kompromissa på vissa punkter för att få ned vagnen i storlek. Kobbe 2.0 ska ha fått ny designen på hjulen. Som jag uppfattar det är denna förändring enbart estetiskt. Någon påverkan på körkänslan märks inte av, utan den är samma som hos tidigare varianter av Kobbe. Och det är inget dåligt.

Tvärtom, jag tycker att Kobbe är en lättrullad resevagn. Man kan enkelt köra och svänga vagnen med en hand. Hjulen rullar som bäst på stenlagda trottoarer och på asfalt. Är det mycket grus på marken blir körningen lite rassligare. Vagnen passar mindre bra för en lerig gräsmatta, djupt grus eller snö. Då kör hjulen fast sig helt enkelt. Men för hårda, släta underlag fungerar Carena Kobbe 2.0 väl. Och trots att handtaget inte är justerbart, så tycker jag att stegutrymmet är klart godkänt. Jag är 170 cm lång och tar långa kliv, och kan gå i princip normalt bakom vagnen. Tar jag mina långa kliv finns en liten risk att jag kickar i bromsen, men vid normal promenad är det inget problem.

Vad är skillnaden mellan Carena Kobbe och Beemoo Easy Fly?

Om man tycker att Kobbe 2.0 ser bekant ut, så har man inte fel. Det har genom årens funnits flera andra modeller som bygger på samma basvagn. En av dem är Jollyrooms resevagn Beemoo Easy Fly Lux 3, det har även funnits en variant som hette Trille Skagen. Att dessa modeller bygger på samma bas betyder inte att de idag är identiska med varandra. Varumärken som köpt in en vagn kan därefter själva förädla och utveckla modellen. Men givetvis är mycket sig likt också, så vilken man föredrar handlar ofta om pris, utseende och kanske även om tillgängliga tillbehör.

Mitt omdöme av Carena Kobbe 2.0

Jag har alltid tyckt att Carena Kobbe är en väldigt prisvärd resevagn. Och det stämmer förstås även för Kobbe 2.0. Visserligen känns vagnen kanske inte riktigt lika gedigen och genomarbetad, särskilt i detaljerna, som dubbelt så dyra resevagnar. Och sittdelen är inte den rymligaste, ryggstödet begränsar hur länge barn sitter bekvämt i Kobbe 2.0. Men samtidigt finns det gott om dyrare resevagnar som varken har fullt liggläge, ställbart fotstöd eller bygel. Jag gillar också att Kobbe 2.0 har ett relevant utbud av accessoarer. En bra sådan är adaptern för babyskydd, som gör Kobbe 2.0 till en väldigt plånboksvänlig bilvagn även för nyfödda bebisar. Med högre maxvikt så har Carena Kobbe 2.0 nu blivit ännu bättre.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar