Kronan Sulky/S 2016 – skillnaden mellan gamla och nya Sulky/S

av Anna
Recension av Kronan Sulky/S

Recension av Kronan Sulky/S

Kronan Sulky har länge varit en klassiker i sittvagnssegmentet. Men efter att Kronan släppt Duo/S, en version av Duo men med svängbara framhjul som blev och fortfarande är väldigt populär, så blev förstås suget efter en Kronan-sulky med snurrbara framhjul enormt hos de som håller märket varmt om hjärtat. Så med bakgrund i det var glädjen förstås stor i slutet av 2014 när Kronan Sulky/S släpptes.

Skillnaderna mellan Sulky och Sulky/S är inte så stora. Men körkänslan blir en helt annan när framhjulen inte är fasta. Sulky/S togs väl emot av publiken och första leveransen sålde slut på rekordtid. Tyvärr drabbades vagnen av en del barnsjukdomar under sitt första år, med sneda och vobblande framhjul och i enstaka fall framhjul som gick sönder. Nu har Kronan släppt en version 2016 av Sulky/S där de tidigare problem har byggts upp. Jag har fått testköra och jämföra med mitt minne av hur jag uppfattade den förra Sulky/S jag testade.

Hur är Kronan Sulky/S år 2019?

Sen år 2016 har inga större förändringar av Kronan Sulky/S gjorts. De vagnar som säljs idag är likadana som de varit de senaste åren och finns nu i ett begränsat utbud av färger.

Kronan-SulkyS-2016-hjul

Skillnaden mellan nya och gamla Kronan Sulky/S

Skillnaden mellan Sulky/S och Sulky/S 2016 är att chassit har byggts om. Bilden ovan med de två olika årsmodellerna jämte varandra är tagen av en barnvagnsnördsvän till mig och den visar tydligt vad Kronan ändrat i sittvagnens konstruktion. På årsmodell 2015 till höger så är den bit av chassit som sticker ut från tvärslån varukorgen är fäst i dubbelt så långt som på årsmodell 2016 till vänster.

Att chassit kortas ned med flera centimeter gör hela chassit mer stabilt och framhjulen kan inte längre snedställa sig eller vika sig på samma sätt. Skillnaden är inte så pass stor att man ser den på avstånd men vet man vad man ska tittat efter så lär man sig snabbt känns igen den kortare framhjulsupphängningen för 2016 jämfört med den längre från 2015. Det går rykten om att varukorgen ska ha gjorts större men det stämmer inte. Jag upplever den heller inte rymligare på Sulky/S 2016 än på föregående modell.

Körkänsla i och användning av Kronan Sulky/S

Så funkar Kronan Sulky/S i vardagen

I övrigt är Kronan Sulky/S samma smidiga och lättkörda sittvagn som den alltid varit. Suffletten kan förlängas med sin rejäla solkeps (1) och blir då riktigt lång med ett bra skydd av barnet i vagnen. Ovanpå suffleten kan en vädringsficka öppnas upp för bättre genomströmning av luft när det är varmt ute. Ryggstöd fälls fortfarande steglöst ned till ett helt plant liggläge (2) och tack vare det ställbart fotstödet så får man till en riktigt bra sovyta. Kronan Sulky/S har ju fyra luftfyllda hjul, som med rätt mängd luft i däcken klarar av både grusväg och snö väldigt väl. Även uppe i fjällen med rikliga mängder snö (3) så känns Sulky/S lättkörd. Och jag måste säga att jag faktiskt upplever att förändringen i chassi märks av när man kör vagnen. Jag tyckte aldrig att förra modellen av Sulky/S var trög att svänga men Sulky/S 2016 är onekligen mer lättstyrd och känns verkligen stabilare i chassit, jag tyckte det var betydligt enklare att styra med bara en hand nu. Det märktes också av i snö och och terräng, framhjulen höll kursen bättre och klarade av mer snö utan att man behövde låsa dem i fast läge.

Kronan Sulky/S är smidig att fälla ihop. Vagnen viks på mitten och blir ett fyrkantigt paket, chassit kan dessutom låsas ihop med en rem vilket gör det enkelt att lassa in Sulky/S i bagageutrymmet i bilen (4). Vi har en VW Touran och som bilden visar så tar vagnen inte upp mycket plats. Vill man packa den mer kompakt, till exempel under en bilsemester på sportlovet, så rekommenderar jag att man snabbt klicka av alla hjulen och packar dem separat, då tar Sulky/S upp knappt någon plats alls. Men även i kollektivtrafiken är vagnen smidig (5). Nu när den blivit ytterligare några centimeter kortare i chassit så är bussresor en barnlek, Sulky/S kan parkeras på djupet i bussen och med handtaget undanvikt är det inget som hindrar andra passagerare från att passera förbi bakom vagnen.

Jag måste säga att förändringen av Kronan Sulky/S inte bara verkar ha eliminerat barnsjukdomarna i framhjulen utan faktiskt förbättrat både körkänsla och framkomlighet i terräng. Det är positivt att se en populär vagn utvecklas i rätt riktning!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Kronan Sulky/S hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

10 kommentarer

My 17 mars, 2016 - 09:46

Nej. Varukorgen är exakt lika stor. De har flyttat bak framhjulsupphängningen och inte flyttat fram varukorgen. Mailade med Kronan när en medlem i en stor Barnvagnsgrupp gick ut med direkt smutskastning av Kronan som företag och Kronan dementerade då förändringar av varukorgen. Du kan, om du önskar, få kopia av de mailen.

Reply
Anna 17 mars, 2016 - 09:51

Tack My, har redigerat nu!
/Anna

Reply
Maria 17 mars, 2016 - 21:07

När presenterar du vinnaren av ståbrädan på Facebook? hoppas! Såå spännande nu

Reply
Anna 18 mars, 2016 - 21:37

Hej Maria, i nästa vecka blir det! Brukar ta pausen från bloggen under helgerna så jag tänkte läsa igenom alla bidrag på måndag!
/Anna

Reply
Heidi 29 mars, 2016 - 08:44

Är körbarheten mycket bättre i 2016:an än i 2015:an? Dvs. om man nu köper en Kronan sulky S, är skillnaden så pass stor att du rekommenderar den förbättrade modellen istället för den äldre modellen (som säljs nu förmånligare)?

Reply
Anna 31 mars, 2016 - 08:32

Hej Heidi,
det är ingen gigantiskt skillnad, det är ju trots alla samma vagn. Men det är en liten skillnad och kör man med ett tyngre barn i vagnen så tycker jag att man känner av att framhjulen är mer stabila nu när chassit har kortats. Så det är ju en anledning att välja -16. En annan anledning kan ju vara att -15 dragits med en hel del problem och att det är skönt att slippa dem, samt att de gjort att de fått sämre andrahandsvärde för det är en större chansning att köpa en sådan begagnat.
/Anna

Reply
Anna 1 maj, 2016 - 15:12

Hej. Vilken är mer lättkörd av baby jogger city mini gt och kronan sulky s?

Reply
Anna 1 maj, 2016 - 21:18

Hej Anna,
såg din fråga tidigare idag och har funderat på den sedan dess. Men jag vet inte om jag kan välja någon av dem som bättre än de andra, både två är att klassa som lättkörda i min bok!
/Anna

Reply
Pelle 28 maj, 2016 - 00:13

Hej Anna,

Vad är det för sadelväska du har på din Kronan Sulky/S. Jag hittar inte något som liknar den på nätet.

MVH

/Pelle

Reply
Anna 29 maj, 2016 - 20:39

Hej Pelle,
det som syns på bilderna i det här inlägget är inte en sadelväska, utan Sulky/S eget regnskydd i dess förvaringsväska. Jag har dock använt denna sadelväska på Sulky/S och den funkade bra! http://ombarnvagnar.com/2016/03/skip-hop-stroller-saddlebag/
/Anna

Reply

Lämna en kommentar