Varmt och soligt – bästa tipsen för att svalka och skapa skugga i barnvagnen!

av Anna

När solen aldrig vill sluta skina och känslan av regndroppar mot huden endast är ett fjärran minne så blir frågan om hur man ska hålla sitt barn svalt och skuggat i barnvagnen åter igen aktuellt. En del barnvagnstillverkare har egna sommarsuffletter, designade för att släppa in maximalt med luft till barnet, men tyvärr är det något som långt ifrån alla har i sitt sortiment. Även vad gäller andra sommartillbehör så varierar det huruvida det finns originaltillbehör för en specifik modell eller om man får satsa på universella tillbehör, tänkta att passa olika barnvagnar. Ska man få eller precis har fött ett barn nu under sommaren så tipsar jag om mitt tidigare blogginlägg om hur man bäddar liggdelen för en sommarbebis. I det här inlägget tipsar jag om tillbehör och smarta knep för att hålla bra temperatur och skugga i vagnen – oavsett om man använder sitt- eller liggdelen.

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Så skapar man skugga i barnvagnen

För att skapa skugga i barnvagnen kan man ofta komma långt med vagnens egen sufflett. Men om den inte räcker till så finns det en del smarta tillbehör för att förbättra solskyddet i vagnen. Ett sådant är ett barnvagnsparasoll! Många märken har egna parasoll, en del har speciella fästen som bara fungerar på deras chassin men det finns även universalparasoll som har fästena som kan anpassas efter olika tjocklek och form på chassit. Fördelen med ett parasoll är att det skuggar utan att stänga in, det gör alltså inte vagnen varmare. Nackdelen kan vara att det är svårt och krångligt att justera om parasollet utifrån hur solen står medan man är ute och går.
Se utbud av parasoll hos: Babyland

Eftersom att problemet med att barnet ligger i öppet solsken i vagnen så gott som alltid beror på en för kort sufflett så är ju en logisk lösning att helt enkelt förlänga suffletten med en separat solskärm. En del solskärmar spänns fast ovanpå den befintliga suffletten, medan andra fästs i sufflettkanten med hjälp av ringar, magnetfästen eller klämmor. Fördelen med en solskärm är att den gör jobbet med att skärma av och ofta är enkel att ta av och sätta på, om den inte till och med är så smidig att den kan sitta kvar när vagnen fälls ihop. En nackdel är att även om den skapar mer skugga så är det ibland svårt att få en universal solskärm att sitta helt bra och i en liggdel kan man ändå behöva komplettera för att hela kroppen ska skuggas.
Se utbud av solskärm hos: Babyland

Ytterligare ett alternativ för solskydd är en solgardin. Dessa finns i många olika utföranden men de fungerar på samma sätt. Solgardinen fästs i sufflettens främre kant och hänger ned eller spänns ut och skuggar därmed effektivt det sovande barnet. En nackdel med denna typ av solskydd är att man kan oroa sig för att en barnvagnsgardin ska göra det varmare inne i vagnen. Och det kan det finnas en risk för – precis som alltid om man är ute när det är varmt och solen skiner. Barnvagnsgardiner brukar dock hänga luftigt i ringar och väljer man en modell med snören så kan gardinen knytas fast i bygeln, i handtaget eller runt chassit och bildar då som ett soltak över vagnen där luft med lätthet kan cirkulera in från sidorna. Fördelen med solgardin är att de inte är särskilt dyra, lätt flyttas mellan olika barnvagnar och kan hänga kvar när vagnen fälls ihop.
Se utbud av solgardiner hos: Babyland

Så skapar man svalka i barnvagnen

Men ibland räcker det inte bara att skugga, man vill också i den mån det är möjligt försöka aktiva kyla ned och skapa en så luftig tillvaro som möjligt i barnvagnen. Det finns särskilda dynor som ska göra sittdelen luftigare och om dem har jag skrivit ett inlägg om hur man väljer sittdyna till barnvagnen på sommaren. Tanken med dynorna jag skriver om där är att skapa en luftspalt mellan barnet och sittdelsklädseln. Ett annat tillbehör just för att föra in maximalt med luft till barnet är en solsufflett. Mest populär är Bugaboos Breezy och det är mig helt obegripligt varför inte alla barnvagnstillverkare erbjuder en mer luftig version av sin ordinarie sufflett som man kan använda på sommaren eller semestern, så fort det är varmt ute helt enkelt. Emmaljunga har en egen solsufflett till en del av sina barnvagnsmodeller. Har men en Bugaboo kan jag inte varmt nog rekommendera en breezy men en glad nyhet är att Bugaboos sufflett ofta – med eller utan sufflettbågar och fästen till någon av Bugaboos vagnar – också funkar på andra modeller. Utan att kunna redovisa för exakt vilken sufflett som är kompatibel med en specifik modell så vet jag att Bugaboos breexy bland annat har använts på Britax Smile, Britax Go/Go Next, Baby Jogger Premier och Versa GT, UPPAbaby Vista, Emmaljunga Super Viking och Viking samt på NXT60 och NXT90 och säkert ytterligare fler barnvagnsmodeller därtill.

Andra smarta produkter för att skapa cirkulation av luft kan vara att redan från start, om man vet med sig att man kommer rulla liggdel under sommaren, välja en liggdel som är speciellt konstruerad för bruk när det är varmt ute. Några exempel på vagnar som har denna typ av liggdel är Joolz Day2, Moweo Curro och UPPAbaby Vista. Så gott som alla liggdelar har dock en vädringslucka, men ibland är det väldigt små och inte så effektivt. Då kan man fästa en liten barnvagnsfläkt på vagnen och på så sätt skapa lite svalkande vindar för en svettig bebis – Inovi Barnvagnsfläkt är en universalmodell som ska få att fästa på de flesta barnvagnar. Ett annat sätt är att bädda ned (med en filt eller inuti ett örngott) något nedkylande i liggdelen, såsom en vetekudde man lagt i kylen någon timme eller ett kylpack avsett för babyskydd. Jag har även hört om att det finns kyldynor för husdjur som man kan bädda ned under en filt i liggdelen som barnet kan ligga på.

Även om det är varmt ute så vill man bädda det mysigt för en bebis som ska ligga i liggdelen. Bra underlag att lägga bebisen då är lammskinn, som ska värma på vinter och ha en avsvalkande funktion på sommaren. Det är dock viktigt att välja ett äkta lammskinn, fejkskinn är inget man ska placera sin bebis på och de andas inte på samma sätt. Välj också ett lammskinns om är testat och godkänd för att användas med barn, det ska inte gå att dra loss tussar av hår som barnet kan råka stoppa i munnen. Det går också att bädda med en frottéhandduk, då det också är luftigt att ligga på och leder undan svett från barnets kropp.
Se utbud av lammskinn hos: Babyland

Om jag skulle fördjupa mig i något annat än barnvagnar så skulle det bli filtar. Ska sanningen fram har jag nog redan gjort det, fast i smyg. Jag har en hel filtsamling undangömd i en låda. Sch, vi pratar mer om det en annan gång… I vilket fall som helst så finns det ett stort utbud av riktigt bra, tunna filtar så man kan bädda om sin bebis utan att det blir onödigt svettigt. Jag har med blandad framgång lyckats överföra min kärlek för tunna filtar på mina barn men jag vet att det säkerligen finns gott om andra bebisar där ute i sommarvärmen som gärna skulle dra något över sig men som blir alldels för svettigt av av en filt i fleece, velour eller dubbla lager tät bomull. Här kommer tips på några av mina favoritfiltar för sommarbruk:

Elodie Details muslinfiltar – Dessa filtar är så tunna att man kan se genom dem och de blir bara mjukare av att de tvättas! Dessutom kan de rullas tight och packas in under vagnen eller i skötväskan utan att ta upp särskilt mycket plats. Faktum är att jag alltid har med mig en sådan filt när jag är iväg med barnen och den har väldigt ofta kommit till användning för att skugga, värma eller bara mysas med.
Se utbud av Elodie Details muslinfiltar hos: Babyland

Aden & Anais –  En annan favorit sen mitt tredje barn var bebis är Aden & Anais stora, tunna filtar. I USA används de för babywrapping, själv är jag inte ett fan av det, men filtarna är fantastiska. De mäter 120 x 120 cm och funkar därför som tunn sommarfilt även för större barn. Faktum är att jag självt haft dem över mig för mysfaktorn och kan lätt se mig själv som en crazy blanketlady som samlar på Aden & Anais-filtar när alla mina barn slutat med barnvagn…
Se utbud av Aden & Anais filtar hos: Babyland

Gallerfiltar – Alla mina barn har jag bäddat ned med gallerfiltar, en del av de är filtar som jag själv låg i som bebis. Gallerfilten är konstruerade som ett mjukt galler, luft släpps igenom men den känns ändå ombonad att lägga över den sovande bebisen. En riktig klassiker som numera finns från många olika tillverkare och i massor av vackra färger.
Se utbud av gallerfiltar hos: Babyland

Les Enfants muslinfilt – Precis som Elodie Details muslinfiltar är Les Enfants filtar också så tunna att de nästan är genomskinliga, men lyckas på samma gång ge en riktigt mysig känsla och gör bäddningen ombonad utan att det blir kvavt och instängt för kroppen. Dessutom finns filtarna även i miniformat – som muslinsnuttefiltar!
Se utbud av Les Enfants filtar hos: Babyland

Done by Deer swaddle filt – Också dessa filtar är mjuka, tunna och följsamma och fungerar väldigt väl att tvätta om och om igen då det bara göra dem ännu mjukare. Jag fick dem i present till mitt fjärde barn och jag blev hooked direkt på känslan i dem och hade de alltid liggande i liggdelen med min bebis. Dessutom gillar jag verkligen Done by Deers breda urval av färger och mönster!
Se utbud av Done by Deers filtar hos: Babyland

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar